Melonpizza (3 st pizzor)

1 minivattenmelon

12 jordgubbar

6 röda vindruvor

Gör så här

Skiva skivor (ca 1 cm tjocka) av en minivattenmelon. Välj ut de tre bästa (vanligtvis de i mitten av melonen).

Skär upp melonpizzan i fyra delar.

Dela jordgubbarna och vindruvorna i två delar.

Lägg på två halvor jordgubbar och en halv vindruva på varje melonpizzadel.

Smaklig måltid!

Kategori

Persikosmoothie

Persikosmoothie

1/2 banan

3 urkärnade persikor

1 dl frusen mango

en liten bit gurka

2 dl frusen eller färsk spenat

2 msk rödbetsjuice

ca 10 isbitar

vatten

Gör så här

Lägg alla råvaror i en vitamix. Häll på med kallt vatten så att alla råvaror täcks. Mixa!

Kategori

Smoothiebowl med müsli

Smoothiebowl med müsli (2 personer)

Smoothie

2 frysta bananer

2 dl frysta blåbär

Musli

3 urkärnade dadlar

1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl havregryn

Topping

1/2 dl mango (färsk i bitar är godast, annars: fryst, mixad eller i bitar)

8-10 hallon (färska eller frysta/tinade)

2 msk riven kokos

1 banan

2 msk mandelflarn

Gör så här

Müsli

Mixa råvarorna lite snabbt. Behåll lite småbitar av havregryn och dadlar. Frivilligt: torka gärna i torkugn ett dygn på 50 grader för crunch.

Smoothie

Mixa råvarorna

Lägg smoothien i två skålar.

Lägg på topping

Smaklig hälsoskål!

Kategori

Fruktsallad till frukost

Fruktsallad

1 Äpple (ekologisk royal gala)

1 Päron (conference)

1/2 Persika

1 Banan

1 msk Hasselnötter

1 msk Mandlar

1 msk Torkade hackade dadlar

1 msk Gojibär

1 tsk Kokos

1 1/2 dl osötad mandeldryck

Gör så här

Dela frukten i små bitar.

Lägg på resten av råvarorna & sist toppa med mandeldrycken

Kategori

Kaneläpplen

Tips från kära Wilma som blivit bjuden på denna enkla godsak på förskolan.

Skiva halvtjocka skivor äpplen (här ekologiska Royal Gala) och pudra på ganska rikligt med kanel.

Enkelt, snabbt, sött & friskt.

Kategori

Hallon Twizzlers

sött och syrligt godis för stora och små

Hallon Twizzlers

5 dl dadlar

1 dl rödbetsjuice

1 dl frystorkad hallon (malet)

Gör så här

Mixa dadlarna till en kräm i en matberedare.

Tillsätt rödbetsjuicen och hallonen. Mixa ihop till en jämn kräm.

Spritsa ut krämen på torkugnsplåtar, ca 5 cm långa.

Torka i torkugn på 55 grader C, ca 48 timmar. Vänd på godsakerna efter ca 24 timmar.

Kategori

Mjuka chokladkakor med frosting och kokostopping

Mjuka chokladkakor med frosting och kokostopping

Botten

1 dl mandel (blötlagda ca 6-8 timmar)

1 dl hasselnötter (blötlagda ca 6-8 timmar)

2 dl urkärnade färska dadlar

1 msk cashewsmör

1/2 dl kakao

en nypa himalayasalt

1 tsk vatten

Frosting

1 avokado

1 tsk vaniljpulver

1 msk kokosolja (smakfri)

3 msk kakao

1 1/2 msk honung

1 dl riven kokos

Gör så här

Botten

Mixa ihop nötterna till en nötmassa i en matberedare.

Tillsätt dadlarna, och mixa till en massa.

Tillsätt övriga ingredienser till botten. Mixa.

Tryck ut smeten jämnt i en form och ställ in den i frysen.

Frosting

Mixa alla ingredienser utom kokosen slätt i en matberedare. Det är viktigt att det är helt slätt, annars kan det få en gräsig smak av avokado.

Bred sen frostingen över kakan och låt stelna i kylen ca en timma.

Ta ut den, sprinkla över kokos och skär upp den i små rutor.

Tack Lina Nertby Aurell och Mia Clase för inspiration!

Kategori

Äppelchips

ÄPPELCHIPS (ca 80 st)

10 äpplen. På bilden är äpplen vi fått från våra vänner. Sorten är Transparante Blanche och smaken är åt det syrliga hållet.

Ca 2 msk kanel

Kärna ur äpplena.

Skär dem i halvtjocka skivor med en vass kökskniv (se ungefärlig tjocklek på bild). 

Lägg skivorna på en torkungsplåt.

Sprinkla över kanel så att alla äppelchips täcks.

In i torkugnen på ca 50-60 grader

Låt torka ca 1 dygn.

Kategori

Lakritskakor med rostad mandel

Lakritskakor med rostad mandel (ca 20 st)

2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) 

1 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) 

3 dl urkärnade dadlar 

4 msk lakritspulver

1 msk lakritsextrakt

1 krm himalayasalt

Gör så här:

Mixa nötterna till en nötmassa i en matberedare.

Tillsätt de urkärnade dadlarna i nötmassan. Mixa ihop.

Tillsätt resten av ingredienserna och mixa.

Spritsa ut degen i fingerlånga bitar på torkugnspapper på torkugnsplåtar.

Rosta mandelflarn. Tryck i flarnen i kakorna. (mandelflarnen är valfritt, det är gott utan också)

Torka på ca 47 grader i två dygn.

Tålamod, lagom värme & den som väntar den…

Kategori

Dammsugare (punschrulle)

Raw grön marsipan

  • 7 msk agave
  • 10 blad spenat
  • nypa gurkmeja
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl

Arracksdegen

  • 2 dl mandlar
  • 2 dl cashewnötter
  • 4 msk kakao
  • 17 dadlar
  • 2 tsk arraksessens

Choklad

  • 1 dl kakao
  • 1 1/2 dl kokosolja (utan smak)
  • 1 1/2 mak cashewsmör
  • 1 tsk vaniljextrakt

GÖR SÅ HÄR

  1. Blötlägg cashewnötterna och mandlarna (till arracksdegen).
  2. Mixa agave, spenat och gurkmeja i en high speed blender (t.ex. vitamix) tills du har en slät grön sås. Detta tar några minuter. Du kan behöva stanna och peta ner smeten från väggarna.
  3. Lägg i mandelmjöl långsamt under blandning. När blandningen är för tjock för att mixa vidare, flytta den till en skål och arbeta degen med händerna, lägg till kokos mjöl tills du får en mycket fast deg med marsipankonsistens.
  4. Lägg in marsipanen i kylskåpet.
  5. Gör arracksdegen: Mixa de blötlagda nötterna slätt i en matberedare. Tillsätt de urkärnade dadlarna. Mixa slätt. Tillsätt kakao och arracksessensen. Mixa slätt.
  6. Ta ut marsipanen ur kylen. Dela den i tre mindre delar. Flytta en deg i taget till bakplåtspapper och vik över ett bakplåtspapper till ovanpå, rulla degen så platt som möjligt med en brödkavel och låt den vila på bakplåtspapper medan du gör resten av de två degbitarna på samma sätt.
  7. Dela kakdegen i tre delar. Gör en lång rulle av en av kakdegarna och placera den ovan på en av de gröna marsipanlocken och rulla in den. Skär 7 cm långa dammsugare och ställ dem åt sidan medan du gör samma sak med de andra två degarna. När alla är färdiga, lägg in kakbitarna i kyl eller frys.
  8. Gör chokladen: Smält kokosoljan. Sikta i kakaon i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna.
  9. Ta fram kakbitarna ur kyl eller frys. Doppa en sida i taget i chokladen. Lägg på ett ugnsgaller. Ställ i kylen i ca 15 minuter för att stelna.

Avnjut i gott sällskap!

Tack för inspirationen! http://www.happyhealthblog.com

Kategori

Krämig Grön Smoothie

Ta några goda råvaror du har hemma

Jag hittade 2 bananer, 3 dadlar (urkärnade), 1 dl fryst mango, 1 dl fryst spenat, en handfull kokta sojabönor (kokta 3 min) & en bit gurka

Lägg råvarorna i din blender (favoriten är givetvis Vitamix)

Täck råvarorna till 80% med kallt vatten

Mixa & häll upp i det glas du har närmast till hands

Avnjut och energiboosta dig!

Kategori

Banan- och klementinsmoothie


2 bananer

2 stora klementiner eller 3 små

1/2 päron

6-7 isbitar

kallt vatten

Lägg frukten och isbitarna i vitamixen. Fyll på med kallt vatten tills råvarorna är helt täckta. Mixa! Klart!


Kategori

Choklad- och bananrullar med vanilj- och apelsinkräm

Banan- och chokladrullen

2 stora bananer eller 3 mindre

3 msk kakao

3 msk mandeldryck

Mixa detta slätt i din Vitamix

Häll på smeten på ett ugnspapper på torkugnsbrickan. Sätt in i torkugnen på 55 grader 12 timmar.

Vanilj- och apelsinkrämen

1 dl cashewnötter (blötlagda 2 timmar)

1 nypa vaniljpulver

2/3 apelsin

Mixa detta slätt i din Vitamix

Bred ut smeten på den färdigtorkade banan- och chokladsmeten. Rulla ihop till en rulle. Skär upp rullen i bitar. Servera!

Kategori

Chokladkakor med hasselnöts- och bananbitar

Ingredienser

3 1/2 dl finmalna cashewnötter

2 dl havremjöl

1 dl kakao

1 dl finmalna hasselnötter

1 dl mycket grovt hackade hasselnötter

Små bitar av torkade bananskivor (från 3 bananer)

1/4 tsk himalayasalt

1 tsk vaniljpulver

1/2 dl hasselnötssmör (eller mandelsmör om du ej hittar hasselnötssmör i butiken)

1 dl lönnsirap

1/2 dl vatten

Så här gör du

Blanda i en skål de torra ingredienserna. Blanda i resterande ingredienser till en jämn deg. Dela degen i två delar. Lägg degarna på varsitt torkugnspapper (eller bakplåtspapper om du ej har torkugnspapper). Lägg ett bakplåtspapper på degen, och börja platta ut degen med händerna. Använd sedan en kavel för att få den rätta finishen. Forma till kakor kan du göra på två sätt. Det mer tidskrävande är att trycka ut kakor i kakformar innan du torkar kakorna. Det enklare och snabbare, och godare tror jag faktiskt, är att platta ut degen, låta den torka, och sen skära upp i fyrkanter. Torka i torkugn på 45 grader i 12h. Vänd på kakorna och torka ytterligare 4h.

Tack för inspiration DEBORAH DURRANT

Kategori

Godisrullar

Godisrullar med jordgubb & choklad

1 1/2 banan

300g frysta jordgubbar

Mixa slätt i Vitamix

Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper

Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat

CHOKLAD  

1 dl kakao

1/2 dl lönnsirap

1/2 dl kokosolja (utan smak)

1/2 msk cashewsmör

1/2 tsk vaniljpulver

Sikta i raw kakaon i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna.

Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret.

Bred ut chokladsåsen på det färdiga ”fruktlagret”.

Rulla ihop till en godisrulle.

Kategori

Barnvänlig grön smoothie

Barnvänlig grön smoothie till 2 barn

2 bananer

1 dl fryst mango

3 urkärnade färska dadlar

en stor handfull fryst eller färsk spenat

2 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i en stark blender, gärna i en Vitamix.

– Peace out –

Chokladpraliner med hasselnötskräm (ca 30st)

1dl kakaosmör
3/4 dl raw kakao
Stor nypa vanilj
Ca 30 dadlar (inte medjooldadlar, utan de mindre dadlarna som kommer i askar i matvarubutiken)
Ca 4 msk hasselnötssmör
Ca 20 ekologiska hasselnötter
Ca 3 msk färskpressad apelsinjuice

Gör så här:
Grovhacka hasselnötterna.
Blanda hasselnötssmöret, hackade nötterna och apelsinjuicen till en kräm. Smält kakaosmöret (låt det dock inte komma över 43grader).
Blanda i kakaon i smöret. Låt blandningen svalna något, så att den blir lite krämigare och inte rinnig.
Kärna ur dadlarna.
Lägg i en klick kräm i varje dadel.
Platta till dadeln.
Doppa den i chokladen. Lägg på ett avklippt bakplåtspapper i en förvaringslåda (gärna fin chokladask).
Ställ in i frys över natt.
Förvara pralinerna i asken i ett matskåp.

– Peace out –

Kategori

RAW Chokladtårta

Magisk chokladtårta! Smakrik, näringsrik och en riktigt tongivande start på det nya året!

Chokladtårta

Botten

3 1/2 dl nötter

1/2 dl solrosfrön

12 urkärnade färska dadlar

1 tsk vaniljpulver

1/4 tsk himalayasalt

1 msk raw kakao

1 msk kaffe

Fyllning

5 dl cashewnötter

1 burk kokosmjölk (400g)

1/2 dl agavesirap

2 msk rostad kakao

3 msk raw kakao

2 1/2 msk kaffe

1 krm himalayasalt

1 nypa cayennepeppar

1/2 dl kokosolja

Chokladtäcke

1/2 dl kokosolja

2 msk cashewsmör

1/2 dl agavesirap

2 msk raw kakao

1 nypa vaniljpulver

Topping

1 1/2 dl nötter (hasselnötter, mandel, paranötter)

1/2 dl kakaonibs

Gör så här

Blötlägg cashewnötterna i minst 3 timmar.

Botten

Gör allt kaffe, totalt 2 1/2 msk (skippa kaffet om du vill ha 100% raw).

Torrosta alla nötterna utom cashewnötterna samt solrosfröna, totalt 5 1/2 dl (skippa torrostning om du vill ha 100% raw).

Mixa alla ingredienserna till botten i en matberedare. Tryck sen ut degen i en springform med löstagbara kanter som också är täckt i botten med plastfolie. Använd gärna 15 cm springform för att få lite höjd på tårtan, men det går även i en vanlig 20 cm. Ställ in i frysen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

Smält all kokosolja, totalt 1 dl, varsamt i ett varmt vattenbad.

Öppna kokosmjölken som stått i kylen och ta endast det hårda vita, och använd inte kokosvattnet.

Lägg i alla ingredienserna utom cashewnötterna och kokosoljan i en matberedare. Mixa till en slät mousse och lägg därefter i cashewnötterna lite i taget. När det återigen mixats till en slät mousse, häll i kokosoljan lite i taget och mixa ihop (obs hälften av all kokosolja används här till fyllningen, alltså 1/2 dl). Gör moussen så slät du kan göra den (se bilden nedan).

Ställ återigen i i frysen.

Chokladtäcket & topping

Vispa för hand i alla ingredienserna i den smälta kokosoljan.

Häll över täcket över tårtan och strö över topping.

Frys i ca 2-3 timmar, och ta fram minst 30 minuter innan servering.

Valfritt: toppa även med färska hallon och servera tårtan tillsammans med vispad kokosgrädde!

Njut av att du ger kroppen massor av näring inför det kommande året!

– Peace out –

Ananaschips

Skala ananasen. Ta ur innersta hårda delen av ananasen med en äppelurkärnare. Skär i skivor. Dela skivorna om du vill.

Lägg på en torkugnsbricka. Torka på 42 grader ca 36 timmar.

Ta med på flyget som snacks till hela familjen. Vi tar med våra chips nu när vi flyger till Sri Lanka.

Kategori

AcaiBowl

AcaiBowl (4 pers)

3 pkt fryst acai

2 1/2 frysta bananer

2 msk agavesirap

Topping:

Kokosflakes

Banan

Kakaonibs

Granola

AcaiBowl:

Låt acaipaketen tina 10-15 moin

Lägg i bananerna i en Vitamix.

Tryck/banka på acaipaketet så att innehållet delas lite innan öppning. Öppna paketet och lägg innehållet i mixern. Tillsätt agavesirapen. Mixa tills det blir en len, jämn och tjock smoothie.

Servera smoothiekrämen i 4 skålar och garnera med toppingen ovanpå.

Smaklig måltid!

Kategori
Ladda mer innehåll