Banan- och klementinsmoothie


2 bananer

2 stora klementiner eller 3 små

1/2 päron

6-7 isbitar

kallt vatten

Lägg frukten och isbitarna i vitamixen. Fyll på med kallt vatten tills råvarorna är helt täckta. Mixa! Klart!


Kategori

Choklad- och bananrullar med vanilj- och apelsinkräm

Banan- och chokladrullen

2 stora bananer eller 3 mindre

3 msk kakao

3 msk mandeldryck

Mixa detta slätt i din Vitamix

Häll på smeten på ett ugnspapper på torkugnsbrickan. Sätt in i torkugnen på 55 grader 12 timmar.

Vanilj- och apelsinkrämen

1 dl cashewnötter (blötlagda 2 timmar)

1 nypa vaniljpulver

2/3 apelsin

Mixa detta slätt i din Vitamix

Bred ut smeten på den färdigtorkade banan- och chokladsmeten. Rulla ihop till en rulle. Skär upp rullen i bitar. Servera!

Kategori

Chokladkakor med hasselnöts- och bananbitar

Ingredienser

3 1/2 dl finmalna cashewnötter

3 1/2 dl havremjöl

1 dl kakao

1 dl finmalna hasselnötter

1/2 dl hackade hasselnötter

1/2 dl små bitar av torkade bananskivor

1/4 tsk himalayasalt

1 tsk vaniljpulver

1/2 dl hasselnötssmör (eller mandelsmör om du ej hittar hasselnötssmör i butiken)

2/3 dl lönnsirap

1/2 dl vatten

Så här gör du

Blanda i en skål de torra ingredienserna. Blanda i resterande ingredienser till en jämn deg. Platta ut och forma till kakor. Torka i torkugn på 45 grader i 12h. Vänd på kakorna och torka ytterligare 4h.

Tack för inspiration DEBORAH DURRANT

Kategori

Godisrullar

Godisrullar med jordgubb & choklad

1 1/2 banan

300g frysta jordgubbar

Mixa slätt i Vitamix

Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper

Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat

CHOKLAD  

1 dl kakao

1/2 dl lönnsirap

1/2 dl kokosolja (utan smak)

1/2 msk cashewsmör

1/2 tsk vaniljpulver

Sikta i raw kakaon i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna.

Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret.

Bred ut chokladsåsen på det färdiga ”fruktlagret”.

Rulla ihop till en godisrulle.

Kategori

Barnvänlig grön smoothie

Barnvänlig grön smoothie till 2 barn

2 bananer

1 dl fryst mango

3 urkärnade färska dadlar

en stor handfull fryst eller färsk spenat

2 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i en stark blender, gärna i en Vitamix.

– Peace out –

Chokladpraliner med hasselnötskräm (ca 30st)

1dl kakaosmör
3/4 dl raw kakao
Stor nypa vanilj
Ca 30 dadlar (inte medjooldadlar, utan de mindre dadlarna som kommer i askar i matvarubutiken)
Ca 4 msk hasselnötssmör
Ca 20 ekologiska hasselnötter
Ca 3 msk färskpressad apelsinjuice

Gör så här:
Grovhacka hasselnötterna.
Blanda hasselnötssmöret, hackade nötterna och apelsinjuicen till en kräm. Smält kakaosmöret (låt det dock inte komma över 43grader).
Blanda i kakaon i smöret. Låt blandningen svalna något, så att den blir lite krämigare och inte rinnig.
Kärna ur dadlarna.
Lägg i en klick kräm i varje dadel.
Platta till dadeln.
Doppa den i chokladen. Lägg på ett avklippt bakplåtspapper i en förvaringslåda (gärna fin chokladask).
Ställ in i frys över natt.
Förvara pralinerna i asken i ett matskåp.

– Peace out –

Kategori

RAW Chokladtårta

Magisk chokladtårta! Smakrik, näringsrik och en riktigt tongivande start på det nya året!

Chokladtårta

Botten

3 1/2 dl nötter

1/2 dl solrosfrön

12 urkärnade färska dadlar

1 tsk vaniljpulver

1/4 tsk himalayasalt

1 msk raw kakao

1 msk kaffe

Fyllning

5 dl cashewnötter

1 burk kokosmjölk (400g)

1/2 dl agavesirap

2 msk rostad kakao

3 msk raw kakao

2 1/2 msk kaffe

1 krm himalayasalt

1 nypa cayennepeppar

1/2 dl kokosolja

Chokladtäcke

1/2 dl kokosolja

2 msk cashewsmör

1/2 dl agavesirap

2 msk raw kakao

1 nypa vaniljpulver

Topping

1 1/2 dl nötter (hasselnötter, mandel, paranötter)

1/2 dl kakaonibs

Gör så här

Blötlägg cashewnötterna i minst 3 timmar.

Botten

Gör allt kaffe, totalt 2 1/2 msk (skippa kaffet om du vill ha 100% raw).

Torrosta alla nötterna utom cashewnötterna samt solrosfröna, totalt 5 1/2 dl (skippa torrostning om du vill ha 100% raw).

Mixa alla ingredienserna till botten i en matberedare. Tryck sen ut degen i en springform med löstagbara kanter som också är täckt i botten med plastfolie. Använd gärna 15 cm springform för att få lite höjd på tårtan, men det går även i en vanlig 20 cm. Ställ in i frysen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

Smält all kokosolja, totalt 1 dl, varsamt i ett varmt vattenbad.

Öppna kokosmjölken som stått i kylen och ta endast det hårda vita, och använd inte kokosvattnet.

Lägg i alla ingredienserna utom cashewnötterna och kokosoljan i en matberedare. Mixa till en slät mousse och lägg därefter i cashewnötterna lite i taget. När det återigen mixats till en slät mousse, häll i kokosoljan lite i taget och mixa ihop (obs hälften av all kokosolja används här till fyllningen, alltså 1/2 dl). Gör moussen så slät du kan göra den (se bilden nedan).

Ställ återigen i i frysen.

Chokladtäcket & topping

Vispa för hand i alla ingredienserna i den smälta kokosoljan.

Häll över täcket över tårtan och strö över topping.

Frys i ca 2-3 timmar, och ta fram minst 30 minuter innan servering.

Valfritt: toppa även med färska hallon och servera tårtan tillsammans med vispad kokosgrädde!

Njut av att du ger kroppen massor av näring inför det kommande året!

– Peace out –

Ananaschips

Skala ananasen. Ta ur innersta hårda delen av ananasen med en äppelurkärnare. Skär i skivor. Dela skivorna om du vill.

Lägg på en torkugnsbricka. Torka på 42 grader ca 36 timmar.

Ta med på flyget som snacks till hela familjen. Vi tar med våra chips nu när vi flyger till Sri Lanka.

Kategori

AcaiBowl

AcaiBowl (4 pers)

3 pkt fryst acai

2 1/2 frysta bananer

2 msk agavesirap

Topping:

Kokosflakes

Banan

Kakaonibs

Granola

AcaiBowl:

Låt acaipaketen tina 10-15 moin

Lägg i bananerna i en Vitamix.

Tryck/banka på acaipaketet så att innehållet delas lite innan öppning. Öppna paketet och lägg innehållet i mixern. Tillsätt agavesirapen. Mixa tills det blir en len, jämn och tjock smoothie.

Servera smoothiekrämen i 4 skålar och garnera med toppingen ovanpå.

Smaklig måltid!

Kategori

Rawfood Kanelbullar

Rawfood Kanelbullar (ca 12 st)

Degen

2 dl naturella mandlar

½ dl russin

5 urkärnade dadlar

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk kardemummapulver

½ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

Fyllning

12 urkärnade dadlar

½ msk kokosolja

3-4 tsk kanel

1 msk vatten

Gör så här

Finhacka mandlarna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa ihop till en deg.

Lägg ut degen på ett bakplåtspapper. Tryck ut degen lite grann på pappret. Lägg på ett annat bakplåtspapper. Kavla ovanpå bakplåtspappret (för att undvika kladd) tills degen är ca ½ cm tjock.

Mixa ingredienserna för fyllningen i en matberedare, till en jämn smet. Bred sen ut fyllningen på degen.

Rulla ihop degen och fyllningen till en rulle, genom att rulla med långsidan av bakplåtspappret.

Låt stelna i kylen ca 1-2 timmar.

Skär sen upp bullarna i lagom tjocka skivor och lägg i bullformar. Förvara i kylen.

Tack Erica Palmcrantz Aziz för inspiration

– Peace out –

Kategori

Lakritschips

Lakritschips

För alla som tycker om lakrits, eller som vill ha ett litet treat i vardagen eller på helgen!

Lägg fram en torkugnsbricka.

Skiva upp skivor av banan på brickan genom att använda en mandolin.

Gå till diskbänken.

Häll över rikligt med naturligt lakritspulver (t.ex. från Reneé Voltaire) över bananskivorna.

In i torkugnen på 45 grader i ett dygn.

Voilá!

– Peace out –

 

Fruktrullar

Fruktrullar med jordgubbssmak

1 1/2 banan

300g frysta jordgubbar

Mixa slätt i Vitamix

Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper

Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat

Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret och klipp i remmar eller bitar.

Fruktrullar med blåbärssmak

2 bananer

200g frysta blåbär

Mixa slätt i Vitamix

Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper

Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat

Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret och klipp i remmar eller bitar.

Kategori

Servera vattenmelon på ett roligt sätt

Yummie vattenmelon!

Sommarmånaderna presenterar oss med underbara ekologiska vattenmeloner!

Peace out!

Rawfoodbuffé

Rawfoodbuffé till sommarkalas.

Alla recept hittar du här på min blogg.

Kategori

Bananchips!

Torkugnen går året runt hos oss. Båda döttrarna är mycket förtjusta i all möjlig torkade frukter. Här torkar vi bananskivor på 45grader ca 1 dygn. När vår Linnéa vaknar, som är 1 1/2 år, tar sig ut från sovrummet och hör från köket att torkugnen är på, då tar hon ut nappen, ger den till oss, går ut till köket och kommer sen tillbaka med en hel bricka torkade bananer till sovrummet för att påbörja frukost nr 1. 🤩

Ha en fin dag!

 

Kategori

Grönkålschips med apelsinchoklad

Världens läckraste grönkålschips!

1,5 liter grönkålsblad

3 dl färskpressad apelsinjuice (ca4-5 apelsiner)

10 urkärnade dadlar

5 msk mandelsmör

4 msk kakao

Gör så här:

Skölj och torka av grönkålsbladen.

Lägg övriga råvaror i en high speed blender (tex Vitamix). Mixa slätt.

Försök inte äta upp smeten.

Lägg grönkålen i en skål och häll över chokladsmeten. Massera in smeten i grönkålen.

Placera bladen så att de inte rör vid varandra på en torkugnsbricka eller på ett bakplåtspapper och på en plåt om du använder vanlig ugn. Torka ca 24h på ca 50 grader i torkugn, eller ca 40min på 125grader i vanlig ugn med ugnsluckan lite öppen (om vanlig ugn: håll koll så de inte bränns vid).

– Peace out –

Sommarvärme och SUP

Vi besöker svärmor och hennes sambo som bor vid en liten sjö i Norrtälje. SUP är givet. Här uppblåsbar version från Aqua Marina. Tar 5 minuter att pumpa upp. Min dotter Wilmas paddel 😎😋

Recept: Raw Food Rocky Road

Raw Food Rocky Road (ca 20 bitar)

1 dl naturella jordnötter (rostade & saltade för icke-raw men lite mer smaksensation)

1 dl ekologiska torkade gojibär

1 msk riven kokos

1 nypa salt

12 färska dadlar (urkärnade)

1/2 msk + 1 dl smakfri/smakneutral kokosolja

1 dl kakao

1/2 dl lönnsirap

1 nypa vaniljpulver

Så här gör du:

  1. Gör naturens egen kola. Lägg dadlar och 1/2 msk kokosolja i en matberedare och mixa tills det blivit en seg kola. Forma små kulor/bitar av kolan och lägg på ett stort fat eller i en skål. Ställ in kolorna i frysen.
  2. Gör chokladen. Smält 1 deciliter kokosolja på svag värme i ett vattenbad. Blanda ner kakao, vaniljpulver och lönnsirap.
  3. Blanda ner jordnötter, gojibär, kokos och en nypa salt (skippa saltet om du har saltade jordnötter).
  4. Ta ut kolorna ur frysen och lägg i dem i smeten.
  5. Bred ut smeten över ett bakplåtspapper. Ställ in i frysen och låt stelna i några timmar.
  6. Ta ut chokladen ur frysen ca 10 minuter innan servering och skär i lagom stora bitar.

 

 

Förvara i frys.

Smaklig njutning!

Tack Lina Nerthy Aurell & Mia Clase aka Food Pharmacy för grundreceptet som jag här gjort om något.

– Peace out – 

Recept: Raw Food Bananchips med chokladkräm

Raw Food Bananchips med chokladkräm (ca 30 bitar)

3 fullt mogna bananer

CHOKLAD
1/2 dl raw kakao

1 msk karob

1/2 dl lönnsirap

1/2 dl kokosolja (utan smak)

2 msk cashewsmör

1 tsk vaniljextrakt

Så här gör du:

Smält kokosoljan om den är i fast konsistens. Sikta i raw kakaon och karoben i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna.

Skiva bananerna.

Lägg ut bananskivorna på två torkugnsplåtar. Lägg en klick chokladkräm på varje bananskiva.

Torka i torkugn på 42grader ca 36-48h, beroende på hur hårda bananchipsen och hur fast chokladkrämen du vill ha. Jag kör vanligtvis 36h, så ges chipsen lite tuggmotstånd och chokladen behåller lite mer krämighet.

Förvara i en kakburk eller plastburk.

Smakliga stunder!

– Peace out – 

Taggar

Recept: Raw Food Frukost

Fruktsallad med cashewkräm (2 port)
2 bananer
1 färsk mango
2 handfull färska blåbär
2 handfull färska hallon
1 handfull krossade valnötter
Cashewkräm:
2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

1 ½ dl vatten

1 msk lönnsirap

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Dela bananerna och mangon i mindre bitar. Lägg upp i två skålar.

Mixa ingredienserna till krämen väl till en slät kräm, i en höghastighetsblender (t.ex. vitamix).

Häll krämen på fruktsalladen.

Smaklig frukost!

– Peace out –
Taggar
Kategori
Ladda mer innehåll