Barnvänlig grön smoothie
Barnvänlig grön smoothie till 2 barn
2 bananer
1 dl fryst mango
3 urkärnade färska dadlar
en stor handfull fryst eller färsk spenat
2 dl kallt vatten
Mixa alla råvaror i en stark blender, gärna i en Vitamix.
– Peace out –
Barnvänlig grön smoothie till 2 barn
2 bananer
1 dl fryst mango
3 urkärnade färska dadlar
en stor handfull fryst eller färsk spenat
2 dl kallt vatten
Mixa alla råvaror i en stark blender, gärna i en Vitamix.
– Peace out –
1dl kakaosmör
3/4 dl raw kakao
Stor nypa vanilj
Ca 30 dadlar (inte medjooldadlar, utan de mindre dadlarna som kommer i askar i matvarubutiken)
Ca 4 msk hasselnötssmör
Ca 20 ekologiska hasselnötter
Ca 3 msk färskpressad apelsinjuice
Gör så här:
Grovhacka hasselnötterna.
Blanda hasselnötssmöret, hackade nötterna och apelsinjuicen till en kräm. Smält kakaosmöret (låt det dock inte komma över 43grader).
Blanda i kakaon i smöret. Låt blandningen svalna något, så att den blir lite krämigare och inte rinnig.
Kärna ur dadlarna.
Lägg i en klick kräm i varje dadel.
Platta till dadeln.
Doppa den i chokladen. Lägg på ett avklippt bakplåtspapper i en förvaringslåda (gärna fin chokladask).
Ställ in i frys över natt.
Förvara pralinerna i asken i ett matskåp.
– Peace out –
Magisk chokladtårta! Smakrik, näringsrik och en riktigt tongivande start på det nya året!
Chokladtårta
Botten
3 1/2 dl nötter
1/2 dl solrosfrön
12 urkärnade färska dadlar
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk himalayasalt
1 msk raw kakao
1 msk kaffe
Fyllning
5 dl cashewnötter
1 burk kokosmjölk (400g)
1/2 dl agavesirap
2 msk rostad kakao
3 msk raw kakao
2 1/2 msk kaffe
1 krm himalayasalt
1 nypa cayennepeppar
1/2 dl kokosolja
Chokladtäcke
1/2 dl kokosolja
2 msk cashewsmör
1/2 dl agavesirap
2 msk raw kakao
1 nypa vaniljpulver
Topping
1 1/2 dl nötter (hasselnötter, mandel, paranötter)
1/2 dl kakaonibs
Gör så här
Blötlägg cashewnötterna i minst 3 timmar.
Botten
Gör allt kaffe, totalt 2 1/2 msk (skippa kaffet om du vill ha 100% raw).
Torrosta alla nötterna utom cashewnötterna samt solrosfröna, totalt 5 1/2 dl (skippa torrostning om du vill ha 100% raw).
Mixa alla ingredienserna till botten i en matberedare. Tryck sen ut degen i en springform med löstagbara kanter som också är täckt i botten med plastfolie. Använd gärna 15 cm springform för att få lite höjd på tårtan, men det går även i en vanlig 20 cm. Ställ in i frysen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
Smält all kokosolja, totalt 1 dl, varsamt i ett varmt vattenbad.
Öppna kokosmjölken som stått i kylen och ta endast det hårda vita, och använd inte kokosvattnet.
Lägg i alla ingredienserna utom cashewnötterna och kokosoljan i en matberedare. Mixa till en slät mousse och lägg därefter i cashewnötterna lite i taget. När det återigen mixats till en slät mousse, häll i kokosoljan lite i taget och mixa ihop (obs hälften av all kokosolja används här till fyllningen, alltså 1/2 dl). Gör moussen så slät du kan göra den (se bilden nedan).
Ställ återigen i i frysen.
Chokladtäcket & topping
Vispa för hand i alla ingredienserna i den smälta kokosoljan.
Häll över täcket över tårtan och strö över topping.
Frys i ca 2-3 timmar, och ta fram minst 30 minuter innan servering.
Valfritt: toppa även med färska hallon och servera tårtan tillsammans med vispad kokosgrädde!
Njut av att du ger kroppen massor av näring inför det kommande året!
– Peace out –
Skala ananasen. Ta ur innersta hårda delen av ananasen med en äppelurkärnare. Skär i skivor. Dela skivorna om du vill.
Lägg på en torkugnsbricka. Torka på 42 grader ca 36 timmar.
Ta med på flyget som snacks till hela familjen. Vi tar med våra chips nu när vi flyger till Sri Lanka.
AcaiBowl (4 pers)
3 pkt fryst acai
2 1/2 frysta bananer
2 msk agavesirap
Topping:
Kokosflakes
Banan
Kakaonibs
Granola
AcaiBowl:
Låt acaipaketen tina 10-15 moin
Lägg i bananerna i en Vitamix.
Tryck/banka på acaipaketet så att innehållet delas lite innan öppning. Öppna paketet och lägg innehållet i mixern. Tillsätt agavesirapen. Mixa tills det blir en len, jämn och tjock smoothie.
Servera smoothiekrämen i 4 skålar och garnera med toppingen ovanpå.
Smaklig måltid!
Rawfood Kanelbullar (ca 12 st)
Degen
2 dl naturella mandlar
½ dl russin
5 urkärnade dadlar
1 msk kokosolja
1 tsk kanel
½ tsk kardemummapulver
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning
12 urkärnade dadlar
½ msk kokosolja
3-4 tsk kanel
1 msk vatten
Gör så här
Finhacka mandlarna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa ihop till en deg.
Lägg ut degen på ett bakplåtspapper. Tryck ut degen lite grann på pappret. Lägg på ett annat bakplåtspapper. Kavla ovanpå bakplåtspappret (för att undvika kladd) tills degen är ca ½ cm tjock.
Mixa ingredienserna för fyllningen i en matberedare, till en jämn smet. Bred sen ut fyllningen på degen.
Rulla ihop degen och fyllningen till en rulle, genom att rulla med långsidan av bakplåtspappret.
Låt stelna i kylen ca 1-2 timmar.
Skär sen upp bullarna i lagom tjocka skivor och lägg i bullformar. Förvara i kylen.
Tack Erica Palmcrantz Aziz för inspiration
– Peace out –
Lakritschips
För alla som tycker om lakrits, eller som vill ha ett litet treat i vardagen eller på helgen!
Lägg fram en torkugnsbricka.
Skiva upp skivor av banan på brickan genom att använda en mandolin.
Gå till diskbänken.
Häll över rikligt med naturligt lakritspulver (t.ex. från Reneé Voltaire) över bananskivorna.
In i torkugnen på 45 grader i ett dygn.
Voilá!
– Peace out –
Fruktrullar med jordgubbssmak
1 1/2 banan
300g frysta jordgubbar
Mixa slätt i Vitamix
Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper
Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat
Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret och klipp i remmar eller bitar.
Fruktrullar med blåbärssmak
2 bananer
200g frysta blåbär
Mixa slätt i Vitamix
Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper
Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat
Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret och klipp i remmar eller bitar.
Yummie vattenmelon!
Sommarmånaderna presenterar oss med underbara ekologiska vattenmeloner!
Peace out!
Bananchips!
Torkugnen går året runt hos oss. Båda döttrarna är mycket förtjusta i all möjlig torkade frukter. Här torkar vi bananskivor på 45grader ca 1 dygn. När vår Linnéa vaknar, som är 1 1/2 år, tar sig ut från sovrummet och hör från köket att torkugnen är på, då tar hon ut nappen, ger den till oss, går ut till köket och kommer sen tillbaka med en hel bricka torkade bananer till sovrummet för att påbörja frukost nr 1. 🤩
Ha en fin dag!
Världens läckraste grönkålschips!
1,5 liter grönkålsblad
3 dl färskpressad apelsinjuice (ca4-5 apelsiner)
10 urkärnade dadlar
5 msk mandelsmör
4 msk kakao
Gör så här:
Skölj och torka av grönkålsbladen.
Lägg övriga råvaror i en high speed blender (tex Vitamix). Mixa slätt.
Försök inte äta upp smeten.
Lägg grönkålen i en skål och häll över chokladsmeten. Massera in smeten i grönkålen.
Placera bladen så att de inte rör vid varandra på en torkugnsbricka eller på ett bakplåtspapper och på en plåt om du använder vanlig ugn. Torka ca 24h på ca 50 grader i torkugn, eller ca 40min på 125grader i vanlig ugn med ugnsluckan lite öppen (om vanlig ugn: håll koll så de inte bränns vid).
– Peace out –
Vi besöker svärmor och hennes sambo som bor vid en liten sjö i Norrtälje. SUP är givet. Här uppblåsbar version från Aqua Marina. Tar 5 minuter att pumpa upp. Min dotter Wilmas paddel 😎😋
Raw Food Rocky Road (ca 20 bitar)
1 dl naturella jordnötter (rostade & saltade för icke-raw men lite mer smaksensation)
1 dl ekologiska torkade gojibär
1 msk riven kokos
1 nypa salt
12 färska dadlar (urkärnade)
1/2 msk + 1 dl smakfri/smakneutral kokosolja
1 dl kakao
1/2 dl lönnsirap
1 nypa vaniljpulver
Så här gör du:
Förvara i frys.
Smaklig njutning!
Tack Lina Nerthy Aurell & Mia Clase aka Food Pharmacy för grundreceptet som jag här gjort om något.
– Peace out –
Raw Food Bananchips med chokladkräm (ca 30 bitar)
3 fullt mogna bananer
1 msk karob
1/2 dl lönnsirap
1/2 dl kokosolja (utan smak)
2 msk cashewsmör
1 tsk vaniljextrakt
Så här gör du:
Smält kokosoljan om den är i fast konsistens. Sikta i raw kakaon och karoben i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna.
Skiva bananerna.
Lägg ut bananskivorna på två torkugnsplåtar. Lägg en klick chokladkräm på varje bananskiva.
Torka i torkugn på 42grader ca 36-48h, beroende på hur hårda bananchipsen och hur fast chokladkrämen du vill ha. Jag kör vanligtvis 36h, så ges chipsen lite tuggmotstånd och chokladen behåller lite mer krämighet.
Förvara i en kakburk eller plastburk.
Smakliga stunder!
– Peace out –
1 ½ dl vatten
1 msk lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Dela bananerna och mangon i mindre bitar. Lägg upp i två skålar.
Mixa ingredienserna till krämen väl till en slät kräm, i en höghastighetsblender (t.ex. vitamix).
Häll krämen på fruktsalladen.
Smaklig frukost!
För att denna fantastiska choklad ska få den fina smak och hårda textur av en vanlig chokladkaka, som gör att den inte smälter så fort du tar chokladen i handen, så krävs att du tempererar chokladen. Jag beskriver nedan hur du gör.
Raw Food Choklad (ca 20 bitar)
120 g kakaosmör
60 g raw kakao
50 g kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl halverade hasselnötter
1/2 dl halverade mandlar
1/2 dl halverade torkade tranbär
Så här gör du:
För att nå en annan nivå med smaken av nötterna bör du rosta dem i en panna. Då blir det dock ej raw.
Lägg kokossockret i en high speed blender (t.ex. vitaminx). Mixa sockret till ett fint pulver.
Smält smöret över ett vattenbad. Låt det komma upp i 46 grader.
Blanda i sockret, kakaon och vaniljen. Låt blandningen svalna över ett isbad till 27 grader.
Sä blandningen återigen över ett vattenbad och värm upp till 31 grader.
Du har nu tempererat chokladen.
Häll upp smeten tunt på en upp-och-ner vänd ugnspanna med bakplåtspapper. Använd slickepott för att göra ett tunt lager.
Häll över nötter och bär.
Låt svalna och stelna. Förvara i kylen.
Smaklig stund!
– Peace out –
Perfekt chokladpralin till julen. Mörk choklad, nötig mandelsmör och lite smakbett av dadeln.
Perfekta smarriga frukosten som du gör snabbt och enkelt kvällen innan och bara tar fram på morgonen!
Overnight Oats med Chiafrön (1 port)
1 1/2 dl mandeldryck
1 dl glutenfria havregryn
1 msk chiafrön
1 krm salt
1 tsk honung
1 nypa vanilj
1 banan
1 dl frysta blåbär
Gör så här
Blanda alla råvaror förutom bananen i en skål eller glasburk.
Mosa bananen och blanda i den mosade bananen i skålen. Låt stå ett par minuter.
Häll över de frysta blåbären och blanda lätt.
Ställ in i kylen över natten (med eller utan lock).
Bästa starten på dagen!
– Peace out –