Gratis lavinutbildning på Åre Lavincenter

Jag är så himla stolt att få vara ambassadör för organisationen Skiers left. Under hösten de senaste tre åren har Skiers left tillsammans med Tierra och Mårten på Åre Lavincenter haft en lavinföreläsningsserie runt om i landet. Nästa steg i detta är att de erbjuder 14 personer (!!) att går Lavin 1 som är första steget i Lavinutbildning. Jag har själv gått den med Mårten och det är bland det bästa jag har gjort så missa inte chansen och sök!

 

Länk till eventet hittar ni här

Kategori

Att göra verklighet av sina drömmar!

Vi alla drömmer om olika saker stort som litet. Ibland kan man få intrycket att för vissa går det bara av farten och en själv lyckas aldrig ta sig iväg eller ta steget.

För mig är mina drömmar min drivkraft. Det är det som får mig att vilja gå till jobbet, det är det som får mig att motivera varför jag ska göra det sista setet på gymmet. Det är det som får mig att känna mig fri och glad på livet.

Hur går man tillväga om man står och trampar?

Några vanliga anledningar till att man inte tar klivet kan vara,

  • Jag har ingen kompis som vill samma sak som mig.
  • Jag har inte råd.
  • Familj som kanske inte är lika positivt inställda idén.

Mitt tips till den som trampar är, gör klart för dig själv vad du vill göra och varför. Skriv gärna ner det!

Efter det är det ganska enkelt för det största hindret, tro det eller ej är en själv! Har gjort klart för sig själv då vet man varför man gör allt som krävas för att man ska ro det i land.

Sedan fundera över om det kan vara någon av det ovanstående sakerna kan vara ett hinder.

  • Ifall du hade föreställt dig att göra det ihop med en kompis. Ställ dig frågan, går det att göra själv? Om Ja, fast även lite skrämmande -fortsätt planera. Du kommer vänja dig med tanken och tillslut kommer det känns som ett naturligt val.
  • Sätter ekonomin käppar i hjulen, sätt dig ner och ta reda på hur mycket pengar i minimum budget du skulle kunna behöva för att kunna genomföra det. Då får du en prisbild och en handfast siffra. Då är det enklare att skippa en utekväll eller köpa den där saken som egentligen bara var fin. Eller ta det där extra passet på jobbet. (Jag är ganska kortsiktig av mig så jag föredrar att när jag har planerat klart och vet när jag siktar på att genomföra. Då drar jag ner på kostnader nån månad innan beroende på budget för då är det lätt att se målet och lätt att hitta motivationen)
  • Om du har familjen som kanske inte uttryckligen hindrar dig men du uppfattar att det inte något de pushar för. Tänk då, kommer DU bli mer stolt över dig själv om du genomför det? För då kommer du ha en stolt familj också när du har genomfört det.
  • Är det något annat hinder som håller dig tillbaka, fundera då varför det är så och vad som skulle behövas för att lösa det.

För andra kan det vara att man nästan drömmer om att man hade drömmar och att man visste vad man ville. Det brukar vara ett frustrerande stadie som jag tror många har varit i. Antingen om man har genomfört de man har drömt om och efter det känns det tomt. Eller att man aldrig har reflekterat över vad man drömmer om.

I båda dessa fall, Sätt dig ner bekvämt en kväll och ta dig tid att någon timma  och bara fundera över vad du skulle kunna tycka var kul. Fatta pennan och skriv ner allt! Sedan ta det där ifrån. Upprepa, kanske börja skriva ner om vad du drömmer om att fixa i lägenheten eller skulle vilja göra om chefen gav dig ledigt en dag. Det kanske låter fånigt men små steg kan leda till något stort.

 

Go and catch those dreams!

 

 

 

 

Kategori

Nu är det dags igen!

Nu när snön har kommit till städerna och inte bara i norr (!). Har det blivit hög tid att börja förbereda sig för vintern.

Som en kickstart så är Tjejkvällen på Utebutiken tillbaka för alla som befinner sig i Umeå Torsdagen den 1 December.

Jag kommer vara på plats och hoppas på att kunna guida er igenom vad som kan vara aktuellt för just din del när det gäller skidor, kläder eller vad det nu kan vara!

Kan ni gissa vem som kommer och föreläser under kvällen också? img_0119

Hoppas vi ses där!

En dag i Verbier med Champoluc-gänget!

Vi var 13 personer från Champoluc som drog över till Verbier, Schweiz över dagen och laddhatten hade det flesta inte lämnat hemma! Höga klippor fick djupa bombhål under sig, stora flippar slängdes och trötta ben återvände till Italien efter dagens slut. 12842548_10154269483380101_652004055_o

12810144_10154269482360101_484128797_o

12837397_10154269483210101_1690051207_o12810037_10154269482285101_495100392_o

Tusen tack grabbar för en grym dag!

Kategori

Game day för Champoluc DS!

Har du någon gång funderat på hur Italien kan vara så bra på fotboll?

Det hela utspelar sig i en alpby 2,5h ifrån staden Milano. Vanligtvis tänker man sig att en fotbollsplan är grön och sådär alldeles perfekt klippt, men Nej, nej! Just i den här byn är allting annorlunda. Tänk dig snarare stämningen från en Champions Leauge match och att du kliver in i filmen Frozen.

Allt det som kommer att ske de kommande 2 timmarna är på rent allvar, det handlar om att vinna precis som i derbyt mellan Juventus och Milan. Stämningen är spänd, i vilket lag kommer man hamna i? Lag 1,2,3 eller 4? När lottningen av lagen äntligen avslutats drar diskussionen igång – Orkar man spela på halva fotbollsplanen eller är basketplanen en bättre idé trots allt?

De 4 meter höga stängslen som omringar basketplanen håller ihop de mötande lagen tajt. Spännet med den lilla visselpipan från ryggsäcken blåser igång matchen. Ansikten som man tidigare kunde skymta ett leende på, skulle nu snarare kunna platsa i The Vampire Dairies. Det suktades efter blod och slakt. Eftersom mer än 60% av spelarna i lagen saknar någon form av talang för den eftertraktade sporten snöfotboll så finns det 3 råd att följa, 1 – Ta närkamper, 2 – Satsa på smalbenen, 3- Hoppas på det bästa.

Under de pågående 2 timmarna faller människor som furor och fula ord får plats i folks munnar. Hur ska det hela sluta? Lagen blir tekniskt bättre och bättre för varje match eftersom att snön, som till en början låg som ett täcke på någon decimeter, nu snart var helt upptrampad och en tillstymmelse till isbana började träda fram. När de laglösa matcherna med flygande domare, flygande regler och flygande spellängd började sätta sina spår i spelarnas energiförråd, då kommer det avgörande skottet. En inspark från motsatt hörn som skruvas… och träffar perfekt! Den skruvas rätt i basketkorgen och om det hade varit basket som spelats så hade det inneburit 3 poäng för den träffen, vilket skulle bli omöjligt för motståndarlaget i snöfotboll att toppa, så det var dags att tacka för en god match för en vinnare hade korats.

Det var den 23 Februari och Champoluc Destroyers aka Champoluc DS hade fötts. Det är någonting med Italien och att fotboll hänger i luften. Att kolla, prata och spela fotboll är någonting man gör, till och med för ett gäng som trodde de var här för att åka skidor. Det är nog därför Italien är så bra på sporten. Men se upp – Snart kanske Champoluc Destroyers är på en basketplan nära dig och krossar just ditt lag i snöfotboll. Be there or be Square…

IMG_7486

Felix levererar en klassisk smalbenstackling på Erik som faller handlöst mot backen.

IMG_7527

IMG_7490IMG_7515

 

Kategori

Ni har väl inte missat, One of those days 3?

Candide Thovex är nog utan tvekan en av världens bästa skidåkare och dessa filmer som han kallar ”One of those days” har blivit virtuella fenomen och nu har han släppt en till! Vad ska man säga mer än att tydligen gick det att toppa ”One of those days 1 & 2” som man trodde var omöjligt!

Om ni inte har sett dem, kolla in dem här!

Kategori

En dag med fotografen Jakob Sanne

_P9C5420

Foto: Jakob Sanne

_P9C5330

Foto: Jakob Sanne

_P9C5303

Foto: Jakob Sanne

Snön har äntligen börjat hitta hit till Italien och passande nog även Jakob Sanne. Igår tittade även solen fram så vi passade på att försöka få ihop lite bilder. Här är ett litet smakprov på vad vi fick ihop.

Att fota skidåkning tycker jag är riktigt intressant, kombinationen av att läsa av bergen, försöka förstå hur fotografen tänker och vad man själv har för idéer. Det kan vara lite lurigt men väldigt spännande på samma gång. Ibland går det som på räls och ibland går det inte alls. Det tycker jag också är lite av charmen att det kan vara himla klurigt att få till en riktig banger-bild men det kan också vara väldigt enkelt.

Kategori

Drömmer du också om Bolivia?

Som jag har väntat på denna film! Äntligen har Sam, Fraser och John släppt sin film från sin resa till Bolivia i Somras. De tar oss på en resa genom Bolivia visar kulturen och bergen. Helt fantastiskt filmat av Colab Creative!

Kategori

Liten uppdatering från Alperna

IMG_0089

En sak som jag uppskattar med Alperna är att löprundorna kan även erbjuda fantastisk utsikt!

IMG_0087

Kanterna har lyst med sin frånvaro och eftersom det slaktas flitigt i pisten, så var det dags att ta tag i problemet!

IMG_0088

Och Jocke skapade en hemmagjord fartdräkt i misson att slå fartrekord!

IMG_3180

Karin i fullfart att hitta de vi har gömt.

IMG_3182

Idag när regnmolnen har hängt över byn så bestämde jag, Karin och Filippa oss för att köra lite träning på transiversök på gården. Det blev en riktigt bra träning och nyttiga diskussioner.

Ett tips är att känner man sig lite osäker eller vill bara träna lite är det tiotusen gånger värt att göra det i en miljö där man inte är stressad och få låta det ta lite tid, så om olyckan är framme är man mer beredd. Ta med lite vänner gräv ner några transivers och sök och gräv.

Man kan göra det som ett litet festspel och knyta ihop någon Öl och när man hittar dem blir det som en belöning och det blir som en kul grej. Det viktigaste är att man gör det. Testa olika inställningar så man är bekväm med att använda sin transiver.

Kategori

Första dagarna i Italien

12630863_10207434987306969_1247541692_o

Solen är inte så frånvarande här, det bränner på bra i ansiktet. Dessvärre tinar det lite mer på snöfronten. Än har vi inte sett tillstymmelsen på någon prognos heller att det ska dyka upp någon snö. Men den som väntar på något gott kan inte vänta för länge…Så länge slaktar vi pist som aldrig förr.

IMG_0084

Sedan hade vi en tur till Turin och hade en utav den bästa Ikea upplevelsen på länge. Eftersom mysigheten i vår lägenhet låg på minus så shoppade vi massa fräsiga grejer och pimpade upp den så folk kanske vill komma och hälsa på. Så nu är det bara att komma! Kanske vill ni bara spana in våra rosa gardiner, eller se hårdrocks Jocke sussa i sina princesslakan. Just sayin’ det är värt ett besök!

IMG_0083

Nått annat som tinar i Italien mer än snö, så är det internet. Det finns inte på så många ställen och där det väl finns, tar det cirkus 20 minuter att ladda upp en bild. Tur att vinet är billigt i alla fall.

Kategori

Till minne av Minh

10733776_10152722821600668_7646003847406770532_o

Min första dag nere i Verbier började väldigt bra med många skratt. Sedan blir kvällen väldigt absurd när man får reda på att en lavin har gått och en kompis har avlidit. Även fast man vet exakt vad som har hänt är det otroligt svårt att ta in. Det finns alltid denna risk, det är så det fungerar i vår sport men det är så sjukt. Det är så svårt att ta in. Vi här på jorden förlorade ännu en stjärna, en väldig intelligent man med ett stort hjärta.

Jag önskade att jag kunde få säga hur mycket jag uppskattar det du har gjort för mig och allt du har lärt mig. Jag hoppas du får fantastiska pudersvängar i himmelen och du åker via våra hjärtan här nere på jorden. <3

 

 

 

 

Kategori

Hejdå Sverige!

FullSizeRender

Som Alex snapchat säger nu drar jag till Verbier! ÄNTLIGEN är det dags att ta del utav snön som vräkt ner i Alperna de senaste veckorna.

FullSizeRender

Medan jag fikar mig igenom alla flygplatser så fylls jag av skidpepp och känner bara att jag vill komma fram. Planen är att hänga i Verbier i ett par dagar och sedan rulla till Italien där jag kommer bo den här säsongen tillsammans med kanske det största gänget som vi någonsin kunnat skrapa ihop. I vår Facebookgrupp är vi 68 stycken, hur sjukt? Det här kommer bli bra! Hörs mer från Schweiz!

 

Kategori

Kylig dag i Bygdsiljumbacken

Bygdsiljum

Foto: Anna Dunér


Bygdsiljum

Foto: Anna Dunér


Bygdsiljum

Foto: Anna Dunér


Bygdsiljumbacken

Foto: Anna Dunér


Bygdsiljumbacken

Foto: Anna Dunér

Jag, Anna och Josef tog oss till ett väldigt kyligt Bygdsiljum för att bränna av några svängar. Det var längesen när man fick åka då det var så kallt. När vi upplevde det var som varmast visade termometern sig vara -22 på toppen med rätt fuktig och bitig luft. Det var omöjligt att hålla sig varm mer än ett par åk, dunjacka på dunjacka och en kaffekopp som var dagens segrande kombo! Bygdsiljum levererade riktigt fint underlag i backarna, tummen upp för det!

Kategori

Kittelfjäll över Nyår med ett världsgäng!

12489377_10156398139870022_6628773779183148456_o12401959_10156398140955022_3307968674542098789_o12471643_10156398139770022_1228248802113051381_o12473915_10156398142200022_395659774860858639_o12466270_10156398141580022_5557105650557620382_oDSC00227

Under nyår hade vi styrt ihop ett firande i Kittelfjäll med både nya och gamla vänner och det fina av allt –ingen kände alla. Blir varm i hjärtat av hur kul de här dagarna var och vilken sångpipa alla besatt! Tusen tack alla inblandade, ni är så himla bra!

I mitt vinterparadis

2015 julen i Asplund

2015 julen i Asplund

Lyckligt ovetandes om att det skulle sluta med att vi skulle få orimligt mycket fisk på nätet.

2015 Julen i AsplundIMG_7212

Tillbaka i verkligheten efter all julskinka och skumpa. Just nu hänger jag hemma i ungefär en vecka till innan jag rullar ner mot alperna. Tanken var att åka neråt någon dag efter nyår men efter att snön i Alperna har varit lika osynlig som vatten i Saharaöknen så bestämde jag mig för att vänta med att åka ner. Nu snöar det som aldrig förr och suget för att snart åka ner börjar riktigt att infinna sig och lika så ångesten till att börja packa. Tänk om man kunde resa utan att behöva packa…(eller jag kanske bara ska börja ha bättre koll på var jag har mina grejer?)… oklart…

Kategori

På väg att köpa sockar att lägga under granen i år igen?

Går du i tankarna att kanske köpa sockar och underkläder i år igen till din mamma, pappa, dotter eller kanske son i brist på inspiration. Låt mig ge ett tips bortom sockar och underkläder men nog så viktigt för många, som man sällan är så sugen på att lägga pengarna på. Underställ. Men inte underställ i syntetiskt material utan i merinoull. Det är guld värt även för dig som ger bort det, för det är luktfritt! Sedan är det även till viss del självrengörande(!), uv-skyddande och utöver dessa fantastiska egenskaper är det såklart värmande och värmer även när det blir blött. Det är också betydligt finare ull än vanlig ull och därför kliar den inte som vanlig ull gör.

På marknaden finns en uppsjö av olika typer av merino-underställ och det är lätt att bli lite lurad eller känna sig förvirrad. Det man kan tänka på när man skall investera i ett bra underställ är satsa på 100%. Då menar jag att satsa på att köpa ett underställ som innehåller 100% merinoull alternativ väldigt hög procent merinoull och det kanske känns som ett slag för plånboken men det kommer att vara värt det. Det andra som utgör en viktig del är hur mycket merinoull som används. Då pratar man vikt, hur mycket merinoull som använts till att producerat plagget och på så sätt får man en förståelse hur varmt plagget är. Vanligtvis skulle man kunna säga att ett normalt underställ ligger runt 200gr merinoull. Under 200gr blir plagget svalare och passar för kanske mer sommar, vardagsaktiviteter eller om man riktigt varmblodig. Över 200gr blir det såklart motsatsen, det blir varmare.

Jag har här nedan listat några favoriter.

Ice breaker

Polotröja från Icebreaker 100% merinoull, 260gr – 999kr

Fjällräven

Fjällräven 100% merinoull, ca 225gr – 1900kr

aclima

Aclima 100% merinoull, 230gr – ca 1000kr

Icebreaker

Icebreaker 96% merinoull & 4% Lycra – 899kr

Aclima crew

Aclima 100% merinoull, 200gr – ca 575kr

 

 

 

Hårdrocks-Jocke visar vart benskåpet ska stå.

Joakim Hallberg aka Hårdrocks-Jocke är lite av en legend och mysterium när det kommer till ”hur f*n överlevde han det där”. Han slaktar klippor som 99.9% av mänskligheten inte ens skulle ägna en tanke åt, ju plattare landning desto bättre. Han kan skrota och krascha utan att få en skråma medan för  vilken annan person hade det betytt slut på säsongen och minst 40kg gips. Och jag vet att det är inte bara jag som har funderat, hur bär han sig åt? han kan väl inte vara Superman, eller?

Jag tog en för laget, att försöka förstå hur det hela går till och hakade på Hallberg på ett benpass.  Traskande ut ur omklädningsrummet kommer Hallberg iklädd i sockar, avklippta mjukisbyxor med signering med efternamnet på rumpan, snusdosan i fickan och hårdrock i öronen. Ganska precis som man skulle föreställa sig honom för den som är bekant, men för den oinvigde kan vi nämna att New York Fashion Week är inte vad han dagdrömmer om. Snarare memorerar han jägarböner och uttrycker sin kärlek för benböj.  IMG_0073

Vad är det han gör som får han att efterlikna Superman? Jo svaret är ganska enkelt, massa benböj. Dagens benpass innehöll två övningar, benböj och benpress. Enkelt, tänker ni. När stången böjer sig av vikternas tyngd, var jag tvungen att dubbelkolla om det verkligen var så att vi fortfarande körde uppvärmning. Svaret var Ja, och min enda tanke var det här kommer bli tungt…

IMG_0074

Det var någonstans här i den här övningen jag förstod att det kommer inte enbart vara mina ben som kommer ha haft bättre dagar imorgon utan förmodligen kommer armarna att lida också. Det var som att haglade 20kg plattor på och av från maskinen när vi bytte av varandra.

IMG_0075

Avslutande körde vi även lite bål – lite lagomt sådär brutalt jobbigt.

Vill du ha lite mer av Hallberg, kan jag rekommendera att kolla in hans säsongs edit här. Jag lovar, du kommer förstå vad jag menar med Superman!

 

Kategori

Bilder från Tjejkvällen på Utebutiken

 

_MG_5193

Foto: Anna Dunér

_MG_5175

Foto:Anna Dunér

_MG_5186

Foto: Anna Dunér

Foto: Anna Dunér

Foto: Anna Dunér

_MG_5170

Foto: Anna Dunér

_MG_5160

Foto: Anna Dunér

Fick lite bilder av Anna Dunér från tjejkvällen som hölls på Utebutiken. Måste passa på och säga tack till alla som var där så himla kul att se så många tjejer vara intresserad av en aktiv livsstil och att det ändå inte var alla, tror vi satte stopp runt 300 biljetter!! Jag blir bara varm i själen.

Hoppas vi ses igen nästa år!

 

Kategori

Kan du lida av Textpectation?

Chairdrobe

Daniel Dalton

textpectation

Daniel Dalton

Carcolepsy

Daniel Dalton

Kom över en artikel som illustrerade påhittade nya ord grundat på olika situationer och begrepp. Jag tycker de var klockrena  -Chairdrobe, vet inte hur många sådana jag har hemma… hehe!

Vill ni se mer, kolla in artikeln här.

Kategori

Gratis Lavinföreläsning presenterad av Skiers Left och Tierra Avalanche Academy

Skiers Left är en stiftelse som jobbar med att sprida kunskap om hur man vistas på ett säker sätt i lavinterräng. Detta gör dem tillsammans med Mårten Johansson som är en av Sveriges ledande lavin experter genom en 2 timmar gratis (!) föreläsning. Under hösten har de redan besökt Stockholm två gånger och Uppsala. Nu har turen kommit till Umeå, den 1/12 -18.30 är föreläsningen på Utebutiken men obs! Det är begränsat antal platser, så för att säkra en plats så måste du gå förbi Utebutiken och hämta ut en biljett.

Om det är så att du inte bor i Umeå men kanske i Göteborg eller Malmö ska ni boka in dessa datum.

Göteborg 2/12 – kl.19.15 – Naturkompaniet, Östra Hamngatan

Malmö 3/12 – kl.19.00 – Naturkompaniet, Södra Förstadsgatan

IMG_0513

Mårten Johansson mitt uppe i en föreläsning kring lavinräddning på förra årets Lavin 1 i Åre.

 

Hoppas vi ses där!

Kategori
Ladda mer innehåll