Bang's Blogg

Håll fötterna varma i vinter med Café du cycliste

TEST: Håll fötterna varma i vinter – Café du cycliste skoöverdrag i neopren

Den bästa träningen är den som blir av har nog en och annan hört. Ibland är det just väldigt svårt att komma ut, speciellt om det är slaskväder, minusgrader och annat en kan gå och dra sig för istället för att bara hoppa i kläderna och trampa iväg. Med bra kläder och accessoarer blir steget ut genom dörren oftast enklare. Jag testat lyxiga skoöverdrag från Café du cycliste.

Den svenska vintern sätter vilken klädtillverkare som helst på prov och inte minst vid högintensiva eller långdistanspass. I Sverige är vi inte bortskämda med varma vintrar och torra vägar. Slasket i slutet av februari vill nog många slippa och framförallt all snömodd, sand, salt och annat som gör sitt med både cykel och kläder. En bra förutsättning att överleva en cykelvinter är att ha bra grejer som står emot kyla, vind och andra element vädrets makter kan hitta på åt oss. På detta vill vi även kunna se bra ut i sadeln och hålla oss varma tills vi är tillbaka. Jag har testat Café du cycliste varma vinterskoöverdrag i tjock neopren som både uppfyller stilkravet och funktionskravet för kallväders cykling.

Skoöverdraget från Café du cycliste är tillverkad i 100% tjockt neopren med ett kardborrespänne högst upp vid skaftet. Skoöverdragen är ganska tjocka och med tanke tjockleken på neoprenet så glider skoöverdragen förvånansvärt bra på samt är tillräckligt elastiska för att en inte ska gå i taket när skoöverdragen ska på. En annan detalj som man får med är att skaftet sluter om benet väldigt bra vilket ger ett gott skydd mot väta som letar sig ner ovanifrån. Att tejpa skarven mellan byxa och skoöverdrag är alltså inte nödvändigt för er som brukar ta till det lilla lifehacket.
Skoöverdragets baksidan är försedd med ett kraftigt blixtlås som håller skoöverdraget på plats samt att utsatta ställen även har fått förstärkning för att hålla längre. Skoöverdraget har tejpade sömmar för att minska risken att vatten kommer in via sömmarna.

Kardborreband vid skaftet.

Kardborreband vid skaftet. Knepig att få upp ibland då man ofta får tag i flerpen istället för spännet.

reflexdetalj för ökad synlighet i mörker

reflexdetalj för ökad synlighet i mörker

Användning
Skoöverdragen är riktigt grymma och är bland det bästa jag testat i neoprenväg. Jag trodde först att skoöverdragens tjocklek skulle bli som med Yoshmite’s överdrag, det vill säga vecka sig och inte sitta som gjuten på ovanpå skon. Men oj vad jag hade fel. Café du cycliste har verkligen hittat den finstilta vägen med att leverera tjockt värmeisolerande neopren tillsammans med en god konstruktion som leder till att produkten är otroligt enkel att ha och göra med. Väderskyddet i skoöverdragen är inte överdrivet bra men väldigt goda om man ser till hur dessa produkter brukar prestera i missärväder. Skoöverdragen användes mestadels tillsammans med snörade cykelskor men även med skor med spännen. Skoöverdragens svarta färg är enkel att hålla ren och det går utmärkt att tvätta dessa i maskin i låg temperatur. Kallaste turen med dessa skoöverdrag gick vid -3 och då hade jag vanliga strumpor i skorna. Med en storlek större i skoöverdragen, varmare strumpor i ull tror  och vintercykelskor kommer bli min setup under kallare dagar som väntar.

Extra tjockt skoöverdrag i neopren

Extra tjockt skoöverdrag i neopren

Sammanfattning
Skoöverdragen från Café du cycliste är inte bara lyxiga utan även väldigt bra för vintercykling. Tidlös design tillsammans med bra materialval och genomtänkt konstruktion ger dig varma fötter i vinter. Perfekt för kommande distanspass i ur och skur. Litet minus dock till kardborredelen högst upp. Delen som är sydd på själva skaftet har en flerp blivit över på någon millimeter vilket gör det svårt att lossa spännet ibland. Man drar i flerpen istället för spännet. Med vinterhandskar på är det nästan omöjligt att lossa eller justera spännet vid skaftet.

CAFÉ DU CYCLISTE WINTER OVWERSHOES NEOPRENE
Pris: 60 EUR
Betyg: 4/5 (Mycket bra produkt)

Specifikation
-100% neopren
-Dragkedja
-Reflexdetalj
-Förstärkt på utsatta ställen

Plus
– Bra blixtlås
– Enkel att rengöra
– Varm
– Bra väderskydd
– Bekväm att bära och sitter bra ovanpå skon
– Enkel att ta på
– Bra täthet vid skaftet

Minus
– Bökigt att lossa kardborrebandet
– Blygsam andningsförmåga

Du kanske gillar
Hälsa