Annons

Vad är egentligen raw food?

Guide, Kost I vår nya serie "Vad är egentligen" reder vi ut begreppen inom aktiv livsstil. Vi ger dig svar på frågorna som du känner att du borde kunna och inte vågar ställa. Först ut är raw food!

Enkelt förklarat är raw food olika former av mat som inte hettas upp över 42 grader. Förespråkarna menar att detta ger maximal näring då alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar.

Maten består framför allt av grönsaker, rotsaker, frukt & bär, bönor, linser, fröer, nötter, alger, vissa sädesslag, örter, vetegräs och superfoods samt  kallpressade oljor & rå honung.

Varför just 42 grader? Vid just 42 grader inaktiveras levande enzymer som finns i vegetabiliska råvaror. Levande enzymer hjälper matsmältningen och gör det enklare för cellerna att läka.

Raw vegansk "patty"

Raw vegansk ”patty”.

Blötläggning och groddning är saker som hör till raw food-stilen. Det ska göra maten mer näringsrik och underlättar även matsmältningen. En del fröer och liknande har så kallade ”sovande enzymer”, som vaknar till när de får plaska i lite vatten. Blötläggningen är alltså i första hand ytterligare ett sätt att mixaimera näringsinnehållet i råvarorna – vilket är grundtanken med raw food!

Groddning hör också till raw food-stilen.

Vi frågar experten!

Maya Nestorov som driver bloggen Oslagbar Hälsa här på Rawness är en riktig stjärna när det kommer till raw food. Vi tog ett kort snack med henne för att lära oss mer:

rawness_10496120_10152877915187345_482023070158014998_o-2-940x529

Maya ”Oslagbar Hälsa” Nestorov.

1. Varför blev du intresserad av raw food Maya?
Svar: Raw food fångade mitt intresse då jag började intressera mig för desserter och bakverk utan raffinerat socker i. Jag äter väldigt medvetet och hälsosamt, men vill fortfarande kunna unna mig godsaker och då blev rawfood-desserter ett naturligt val. Sedan har intresset växt och jag har utvecklat min kunskap.

2. Mår du bättre av raw food?
Svar: Rawfood-desserter i måttlig mängd mår jag mycket bättre av. Man ska dock inte underskatta andra naturliga sötningsmedel då det också är ”socker”. Ät de med måtta! Raw food med mycket nötter och andra saker som kan vara svårt smälta för vår tarm brukar jag undvika och vara sparsam med, men överlag mår jag mycket bättre av en växtbaserad kost.

3. Skulle du rekommendera raw food till alla?
Svar: Jag skulle absolut rekommendera alla att prova raw food. Men man behöver inte bli fanatiker utan kan äta en varierad kost som är hälsosam. Jag äter själv 50% raw food och 50% annan hälsosam kost.

4. Tror du att raw food-trenden kommer att hålla i sig?
Svar: Raw food har ju blivit mera kommersiellt, vilket jag tycker är en positiv då det är ett sätt att äta som leder mot ett hälsosammare liv. Raw food har ju funnits under lång tid, men det är först i år som hälsotrenden verkligen blommat ut i Sverige och därför har raw food uppmärksammats. Att äta raw handlar om levande föda och hälsa. De som hoppar på rawfood för att det är en trend kommer nog tröttna efter ett tag, då det inte är en qickfix.

Mayas blueberry cupcakes.

Recept

Maya har delat med sig av en massa härliga raw food-recept här på rawness. Här får du ett litet urval (med länkar) så att du själv kan köra raw. Och du som tror att raw food innebär torftiga råa grönsaker lär tänka om!

rawness_p5300695-1024x683

Mayas raw food-pasta.

Extra kuriosa för raw food-fantasten!

Visste du att raw food har ett liknande äldre svenskt begrepp – levande föda. Dieten etablerades i Sverige på 1970-talet av den litauenfödda amerikanskan Ann Wigmore. Hon skrev ett flertal böcker om levande föda och drev även Hippocrates Health Institute, ett institut för levande föda i Boston. Vad som förenar begreppen raw food och levande föda är att båda innebär att råvaror inte får bli upphettade över drygt 40 °C vid tillagningen. En skillnad är dock att de som kör på levande föda i ännu större utsträckning blötlägger och fermenterar det som ska ätas, medan rawfood framför allt handlar om färska råvaror och att välja det som är bäst för stunden (även om det som sagt även blötläggs i raw food-världen).

dr-ann-wigmore-weizengras

Ann Wigmore

Vi hoppas att du har bättre koll på raw food nu! Om du redan kunde din raw food så kanske du fått inspiration genom Mayas härliga recept. Och kom ihåg att hålla ögonen öppna för kommande inlägg i serien ”Vad är egentligen”.

 

(Delar av informationen kommer från rawfoodbyerica.se.)
Kategori
Du kanske gillar

LÖPSKOLAN del 4 – Fem övningar som gör dig till en bättre löpare

LÖPSKOLAN del 3 – boosta din löpning! 3 tekniktips från elitlöparen Charlotte Schönbeck

LÖPSKOLAN del 2 – Utrustning

Happiness Challenge, Dag 16 – Sätt upp långsiktiga mål

Jag nyper mig själv i armen!

Annons
Ladda mer innehåll
Hälsa