Erika Frost

Annons

Raw cinnamon rolls

(Scroll down for Swedish)

Cinnamon rolls, or kanelbullar as we call them is such a typical Swedish treat. It even has it’s own day. I love them and have done since forever. As a kid I couldn’t eat breakfast, it was just impossible. Everything just grew in the mouth, porridge, yogurt, sandwiches. I just couldn’t eat, couldn’t swallow. But cinnamon rolls went down a treat so that was my breakfast many mornings. Nowadays I rarely eat them for many reasons. They’re in general not vegan, I try to avoid both gluten and white sugar and honestly – the best ones are the homebaked ones warm straight out the oven, right? So every now and then I bake them and I promise to share the recipe next time I bake ”traditional” ones but until then I will leave you with these, my raw version and maybe even better then the baked ones. The best thing about them is that they are like the center of a cinnamon roll, do you know how I mean? Moist, cinnamony, sweet and delicious.

Lets roll!

Makes 15-20

2 cups almonds
8-10 soft juicy dates, preferable medjool
2-3 tsp crushed cardamom
pinch of salt

Filling:
1/2 cup coconut oil
1/2 cup coconut sugar
2-3 tbsp maple syrup
5 tbsp cinnamon
salt
generous pinch of vanilla

Make this in two batches or the blender will die :)  First mix the nuts until roughly chopped, add the dates, cardamom and salt to the blender and mix again until you have a smooth, soft and sticky dough. Put between two baking sheets and roll out evenly.You want it to be really thin and with even edges. Don’t melt the coconut oil, you want it solid. Mix together with the coconut sugar, syrup, cinnamon, vanilla and salt. Sprad out evenly over the almond dough, roll together tightly using one of the baking sheets. Chill for 1 hour before slicing it and then top each roll with chopped almonds and dessicated coconut.

Enjoy and have a beautiful weekend!
_MG_8850

 

Kanelbullar, kan man annat än älska dem? Det finns omöjligen ett annat bakverk som väcker mer barndomskänslor än doften av en nybakade kanelbullar. Jag var ett krångligt barn och frukost var något som inte fungerade så bra. Jag kunde inte äta på morgonen, det gick inte. Gröt, yoghurt, macka – allt bara växte i munnen och jag kunde knappt svälja. Frukost var en kamp till min far kom på att varma kanelbullar gick bra, så det var min frukost under en period, varm bulle med mjölk. Kanke inget jag skulle tipsa föräldrar om idag men hey, det funkade.

Nuförtiden äter jag sällan kanelbullar, av flera skäl. De är oftast inte veganska, jag försöker att undvika både gluten och vitt socker och för att vara ärlig – de är aldrig lika goda som hembakade, varma som kommer direkt från ugnen. Jag har ett tokbra recpet på surdegsbullar som jag lovar att dela vid ett senare tillfälle men idag får ni nöja er med min raw variant. Som kanske är ännu godare än ”vanliga”. Det finaste med dem är att de är som mitten av en bulle – alltså den godaste biten. Saftiga, kryddiga, söta och helt ljuvliga.

Jomen, då kör vi väl?

Blir ca 15-20 st

5 dl mandel
8-10 mjuka dadlar – helst medjool
2-3 tsk stötta kardemummakärnor
(här kommer mitt bästa tips – köp en extra pepparkvarn att ha kardemummakärnor i, funkar på det mesta: gröten, chia, i smoothien, på glassen, i syrlig yoghurt till heta indiska grytor.)
1 nypa salt

Fyllning:
1 dl kokosolja
1 dl kokossocker
2-3 msk lönnsirap
en nypa salt
en generös nypa vanilj

Gör degen i två omgångar – annars dör blendern :) Börja med att mixa mandeln grovt, ha i dadlar, kardemumma och salt och mixa till en helt slät deg. Lägg mellan två bakplåtspapper och kavla ut jämnt, du vill ha samma storlek och form som pappret. Blanda kokosolja (EJ smält) med kokossocker,lönnsirap, salt och vanilj, smeta ut jämnt över mandeldegen. Rull ihop tajt med hjälp av ena bakplåtspappret. Kyl i 1 timma innan du skivar upp den. Lägg i små muffinsformar och toppa varje ”bulle” med lite hacka mandel och kokosflingor.

Ha en underbar helg! <3

Kategori
Du kanske gillar

Årets julklappstips – i alla prisklasser

Recept: Raw Food Chokladpraliner

Pepparkakssmoothie – recept på julfeeling

V Series – nytt koncept och superjacka från Haglöfs

3 Julklappstips till Svenduro cyklisten som har Allt

Annons
Ladda mer innehåll
Hälsa