Charlotte F.

Annons

Pepparkakssmoothie och tips på mer ”raw” julgodis.

Yes, det har blivit en hel del exprimenterande de senaste helgerna.  Medan barnen bakat traditionella lussekatter, pepparkakor och pepparkakshus passade jag på att testa 4 söta favoriter från julbordet i raw varianter. Dessutom en ljuvlig pepparkakssmoothie för den som vill.

 

Pepparkakssmoothie

  • 500 ml osötad mandeldryck – kan bytas ut till havredryck.
  • 2 dl fryst mango
  • 1/2 banan
  • 1/2 dl mandlar
  • 1 msk tranbär, utan tillsatt socker.
  • 1-1,5 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, nejlika och ingefära).
  • 1/2 tsk vaniljpulver.

Lägg alla produkter i en mixer, jag använder Vitamix. Häll på mandeldrycken och mixa tills slät, servera med lite hackade mandlar och tranbär på toppen.

 

 

Raw Pepparkakor och Saffransbollar

Pepparkaksbollar

  • 2 dl krossat bovete, bovetegryn eller glutenfria havregryn.
  • 10 färskar urkärnade (eller blötlagda torkade) dadlar, dessa
  • 2 msk kokosolja, från Green Earth
  • 1-2 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, ingefära och nejlika) eller  0.5 gr saffran.
  • 1 tsk vaniljpulver, jag använder denna: HÄR

Mixa alla ingredienser i en matberedare, gör bollar och rulla i kokos.

Pepparkaksdeg

Saffransboll rullad i kokos blandat med lite lingonpulver

Julchokladkola 

  • 2 msk kokosolja (extra virgin, raw, eko) jag använder den här: Kokosolja
  • 10 st urkärnade fäska dadlar. Jag använde dessa: Dadlar
  • 3/4 dl rå kakao, från Green Earth

1 nypa havssalt.

Mixa först dadlar, salt och ev kakao, tillsätt sedan oljan och fortsätt mixa tills det blir som en boll och seg kola. Tryck ut mellan två bakplåtspappersark, skär sedan i rutor, ställ i i frysen. När dom är nedfrysta, linda in dom i smörpapper. Dessa köpte jag på Leilas generalstore.

Raw Rocky Road

Se recept Här

För fler recept på ”raw” julgodis titta gärna in på Karin Rahms Blogg, Green Earths Blogg (där jag för övrigt köper nästan alla mina ingredienser) och såklart på Food Pharmacy’s Blogg

God jul!

 

Du kanske gillar
Hälsa