Gör en hel tallrik med nötostar i helgen. Foto: Veronica Cech.

Njut av nötost i helgen – följ bara det härliga receptet

Inspo, Kost, Rawness Testa Veronica Sarge Cechs läckra nötostar i helgen - gärna på hennes härliga chiafrökex!

”Något jag saknar ibland är ost. Ibland äter jag en bit, men helst av allt äter jag nötost. Den blir godast om den får mogna i ett dygn (eller mera), men är längtan stor går den att äta på en gång också.”

Nötost på chiafrökex, lycka för gommen.

Nötost på chiafrökex, lycka för gommen. Foto: Veronica Cech.

Recept – Nötost

Per ost:

Ingredienser
• Ca 2 dl råa orostade och allra helst ekologiska nötter malda till mjöl. (Gräslöksosten gjord med makadamianötter. Pepparosten med paranötter (den något mörkare osten).Liquid smoke gjord med cashewnötter.)
• Probiotika (finns hos välsorterade hälsokostaffärer)
• Himalayasalt (en rejäl nypa)
• 1-2 msk Kokosolja
• 1-2 msk Bjäst/näringsjäst (kan uteslutas). Använder inte Bjäst till paranötsosten.

Krydda med de kryddor du önskar och kan efter vilken styrka som passar. Jag använde gräslök, fyra sorters peppar och liquid smoke.

Gör så här
Mal nötterna till mjöl. Lägg i en tablett, eller en tesked probiotika. Mal igen. Ha i kokosolja och bjäst. Mixa tills du fått till en kräm. Mest lättbearbetbar är makadamianötsmassan. Krydda med önskade smaker. Ställ massan kallt (kylskåp) då detta gör ostarna fasta. Ostarna går att äta på en gång, men mognar mer i smak om de får stå i 24 timmar. Paranötsosten fixar inte rumstemperatur längre stunder, men låt gärna cashew-och makadamiaosten stå framme.

bild

Osttallriken går åt snabbt… Foto: Veronica Cech

Om du inte hittar någon sval plats funkar det att låta dem stå kvar i kylskåpet.

Recept – Chiafrökex

Jag äter gärna osten med chiafrökex.

Ingredienser
Cirka 2 dl chiafrön
Cirka 2 dl linfrön
Cirka 2 dl hampafrön
En nypa salt

Gör så här
Skölj. Lägg i skål och täck med vatten. Ha i lite salt.
Låt stå i minst åtta timmar eller över natt. Låt stå tills majoriteten av vätskan sugits upp av linfrö och chiafrön. Torka i torkugn 10-12 timmar. Vänd kexen efter halva tiden. De här kexen funkar inte att torka i vanlig ugn, de är för spröda för det. Om man vill kan man lägga till 1 dl solroskärnor för ett mer rejält kex och detta går bättre att torka även i vanlig ugn. Då på smord plåt. Om du torkar kexen i vanlig ugn, torka på strax under 50 grader med öppen ugnslucka.

Inspiration till receptet har Veronica fått från instagramkontot @simonbes_rawsome_creations.

Du kanske gillar
Hälsa