Christopher Engdahl

Min egen resa in till Raw Food

scroll down for english

Att laga mat är en passion i mitt liv. Min kost idag består till ca 60% av raw food.

Jag började med raw food framför allt av två anledningar. Jag tyckte det var tråkigt att vi därhemma lagade ungefär samma rätter vecka ut och vecka in. Och jag ville få in lite mer hälsosam mat i min vardag. Jag åt ganska ofta en bit gurka och en körsbärstomat till middagen för att försöka få in tallriksmodellen, och jag åt någon frukt emellanåt. Då jag är allergisk mot bönor, linser och kikärtor är utbudet av det vegetariska eller veganska köket lite begränsat.

Då började jag att testa raw food genom att baka lite raw food-sötsaker, t.ex. raw chokladbollar, och en och annan smoothie (utan att ha i yoghurt som jag haft när jag gjort smoothies tidigare). Efter ett tag började jag få behov av att äta mer raw food. Då utökade jag till att laga lite Raw Food-middagar, och sen är resten historia. Jag hade ändrat mina kostvanor och hade utvecklat ett sug efter att äta och dricka raw food på en vardaglig basis. Idag är det ett måste att börja dagen med en frisk, energigivande och god grön smoothie!

Bara efter ett par veckor med ca 40% raw food upplevde jag hur min kost påverkade mig. Jag började dricka mindre kaffe p.g.a. att jag drack en energigivande smoothie på morgonen och inte fick en energisvacka på eftermiddagarna som jag lättare fick tidigare. Inom kort tid hade jag gått ner i vikt. Fick göra två nya hål i mitt skärp. Jag brukar skämta om att jag är nog en av få kockar som gått ner 10-12 kilo av att börja jobba som kock. Jag blev också mindre stel i ryggen.

Det enklaste sättet för mig att äta raw food är genom frukosten och lunchen. Att göra en smoothie på morgonen kräver lika mycket tid och ork som att ta fram bröd, smör, ost och mjölk. Det går lika snabbt att göra en chiagröt som att koka gröt.

DSC_0806

My own journey into raw food

Making food is a passion in my life. My diet now consists of about 60% raw food.

I started with raw food mainly for two reasons. I thought it was boring to cook the same meals week in and week out. And I wanted to get a little more healthy food in my everyday life. Quite often I ate a piece of cucumber and a cherry tomato for dinner to try to get the Swedish plate model, and I ate some fruit occasionally. As I am allergic to beans, lentils and chickpeas, the range of the vegetarian or vegan cuisine is a little limited.

Then I began to try raw food by baking some raw food sweets, eg raw chocolate balls, and the occasional smoothie (without the yogurt that I had when I made smoothies earlier). After a while I started to get the urge to eat more raw food. Then I expanded to cook some raw food dinners, and then the rest is history. I had changed my diet and had developed a craving to eat and drink raw food on a daily basis. Today it is a must to start the day with a healthy, energizing and delicious green smoothie!

Only after a couple of weeks with about 40% raw food I experienced how my diet affected me. I began to drink less coffee, because I drank an energizing smoothie in the morning and did not get low on energy in the afternoon that I easily got in the past. Within a short time, I had lost weight. Got to make two new holes in my belt. I often make the joke that I’m probably one of the few chefs who lost 10-12 kilos by start working as a chef. I was also less stiff in the back.

The easiest way for me to eat raw food is the breakfast and lunch. Making a smoothie in the morning requires as much time and energy as taking out bread, butter, cheese and milk on the table. It is just as quick to make a chia porridge as making porridge on the stove.

– PEACE OUT –

Du kanske gillar
Hälsa