Charlotte F.

Annons

Hur ändrar vi våra vanor och recept på raw chokladbollar!

Januari – nystart till livslång upplevelse!

Hur många har inte sagt; nu är det nystart, nu ska jag ha en vit månad eller detoxa, dagarna efter nyårsafton? Det är inte så konstigt egentligen, eftersom de flesta släpper på rutiner, äter mer och rör oss mindre under jullovet. Men som någon klok person sa, det viktiga är inte vad vi äter mellan jul och nyår utan mellan nyår och jul. Och faktum är att endast 2% av alla dieter fungerar resen av livet.

Men vad är det som gör det svårt att äta nyttig och träna kontinuerligt?

Det är nämligen så att vår hjärna triggas av söt, fet och salt mat som gör det lättare att överäta eftersom mättnadshormonerna påverkas så vi inte känner mättnad på samma sätt. Dessutom är det så att ju mer sådant vi äter desto mer behöver vi för att uppnå samma njutning. Och vi minns njutningen och vill äta mer.

På samma sätt kan vi styra vår hjärna åt andra hållet – men det krävs mycket disciplin – eftersom upplevelsen av nyttig mat tar längre tid innan vi lär oss minnas. Det kan jämföras med att träna – vi vet att vi mår bra av att träna men ändå kan det kännas omöjligt och vi har svårt att ta fram minnet av hur skönt det är efteråt – där och då är det lättare att minnas hur skönt det är att krypa ner i soffan.

Så vad gör vi, jo vi ändrar våra vanor sakta men säkert, vi ger det tid och tålamod, vi lägger på minnet bra upplevelser av den nya livsstilen och tar fram dem när vi är på väg att ge upp. Vi minskar och vänjer oss av med socker, salt och fel fett. Det kommer krävas disciplin och rätt inställning. Men när man väl har genomfört en förändring och när man upplever skillnaden det är då det kommer att funka – resten av livet!

En bra början för att minska på sötsuget är att byta ut det vita raffinerade sockret mot naturlig sötma som finns i tex dadlar. Här kommer ett av mina enklaste, men för det lika goda, recept på raw chokladbollar.

Ingredienser:

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 msk raw kakao
  • 1 slät msk raw kokosolja
  • 1 nypa havssalt
  • 5 urkärnade dadlar (helst färska)
  • riven kokos

Gör så här:

  • Mixa cashewnötterna i en matberedare tills smuliga
  • Häll i övriga ingredienser och mixa tills slät
  • Rulla smeten i traditionell chokladbollsstorlek.
  • Häll upp en djup tallrik med riven kokos.
  • Rulla bollarna i kokosen.
  • Lägg på ett fat och ställ i kylskåp före servering

IMG_9512

 

Kategori
Du kanske gillar

LÖPSKOLAN del 4 – Fem övningar som gör dig till en bättre löpare

LÖPSKOLAN del 3 – boosta din löpning! 3 tekniktips från elitlöparen Charlotte Schönbeck

LÖPSKOLAN del 2 – Utrustning

Happiness Challenge, Dag 16 – Sätt upp långsiktiga mål

Jag nyper mig själv i armen!

Annons
Ladda mer innehåll
Hälsa