Jennie Nystedt

Habari Habari- Hej hej, från Tanzania!

Jag är galen när det kommer till datum, minnen och allt sånt. Har även skrivit dagbok i fem år så jag vet exakt vad jag gjorde tex den 25 juni 2014, om jag skulle vilja veta det.

SÅ… Här kommer ett starkt minne, Tanzania, idag på dagen fyra år sedan!

För några år sedan bestämde jag mig för att åka till USA, och åkte då till Santa Barbara. Det var en värld där det utåt sätt inte fanns speciellt mycket bekymmer och hela min tid där var som i en slags lyckobubbla. Några månader efteråt ville jag vara med om motsatsen till min USA-resa, så jag bestämde mig för att åka som volontär till byn Matanana i Tanzania och efter den passade jag på att åka till ön Zanzibar som bara ligger en båtresa bort. Det var en helt otrolig upplevelse på väldigt många sätt, och jag är helt säker på att den resan har satt sina spår i mig. Såhär i efterhand kan jag inte riktigt förstå att jag vågade åka själv då, jag var ju inte såå gammal… Men allt gick så bra, även de gånger jag trodde att det inte skulle gå bra!

Innan jag åkte till Matanana var jag och de andra volontärerna på nationalparken Mikumi i två dagar för att gå på safari.

78

Därefter åkte jag till byn Matanana. Vi bodde i ett hus utan vatten och el, och duschade gjorde jag i regnvatten som vi samlade i tunnor. Maten lagades ofta av sånt som växte på gården där jag bodde, inget kött alls, men väldigt mycket potatis, bönor, grönsaker, ägg och ris. Massa ris! Trots att varje maträtt i princip innehöll samma råvaror så lagade ”mammorna” i huset olika rätter av det varje dag, och gott var det! Är man superrädd för smuts är det här en riktig utmaning, men för min del kändes det okej och i den stunden var det inte precis prio ett…

Mina dagar där såg lite olika ut, men vi fick ofta finnas till för barnen, borsta tänderna, leka, hålla lektioner. Och barnen… Skulle jag skriva om barnen i Tanzania skulle det här inlägget bli alldeles för långt.

293627193347225356

Efter en tid i Matanana så var det dax för mig att åka till Zanzibar. Vilket såklart kändes kul, att få sova i en riktig säng, äta lite annan mat (minns att jag längtade efter yoghurt mest), duscha och såna för mig ”vanliga saker”. Men det kändes också aningens knäppt… Sånt totalt miljöombyte, från Matanana till lyxhotell. Zanzibar är väldigt fint i vissa delar där turisterna vistas, men en bit in på ön går det inte direkt att gissa att det är en lyxort för semesterfirare… Första dagarna bodde jag på Norra delen i en egen liten bungalow, sen mötte jag upp en tjej som jag träffade i Matanana, så vi kunde hänga lite tillsammans och då åkte vi till den Södra delen och sen till Stone Town. 

Norra delen85

Norra delen, där jag skulle snorkla. Har aldrig blivit sjösjuk, men där blev jag det så det bästa på hela turen var när vi klev ibland på en ö… ;) 

80

Södra delen, en öde liten restaurang med fantastisk mat!93

I Stone Town, köpte en massa sjalar.. 10810069115

Tanzania är fint, och det finns massor att lära och se! En dag åker jag tillbaka.

Kram

Taggar
Du kanske gillar
Hälsa