Charlotte F.

  • Om bloggen

    Om bloggen

    Hälsa för mig är när man lever i balans med sitt sinne, sin kropp och sin omgivning.

    För min del var det först när jag började yoga regelbundet i kombination med en hälsosam kost som jag för första gången upplvede riktig balans i mitt egna liv, på alla plan.

    Min filosofi bygger på att äta ren, naturlig, klimatsmart och näringstät mat som till största delen kommer från växtriket. Motionera dagligen och ta vara på solens strålar. Umgås med familj, ha kul med vänner och hinna med återhämtning är också en självklarhet.

    Den stora utmaningen för mig numera är att behålla den balansen omgiven av mina tre underbara barn och allt vad det innebär i fråga om prioriteringar, tid, flexibilitet och tålamod.

    Mitt mål med denna blogg är att inspirera dig med hälsosamma recept och träning i vardagen, informera dig med fakta om hälsa och livsstil och motivera dig med tips, reflektioner, länkar, livspussel, vardagsglädje, hälsotrender och upplevelser ur mitt liv.

  • Arkiv
    Titel Datum
    Hemköp storsatsar på vego och hållbarhet!
    Tips på bra yogavideos under semestern
    Green Challenge – en perfekt balanserad cleanse!
    Tips – förvalta dina sociala relationer!
    Risentas härliga nyheter!
    Quinoasallad USA, maten och livsstilen – Reflektioner
    Glutenfri och varsamt sötad granola – recept
    Workshop – Yoga och föreläsning om socker

    Not Found

    Sorry, but you are looking for something that isn't here.

  • Kategorier
Annons

Gör eget fröknäcke – superenkelt!

Fröknäcke är ett utmärkt glutenfritt alternativ till bröd och kex. Sen är dom ju också supernyttiga eftersom dom innehåller massor med fibrer och essentiella fettsyror.

Jag brukar oftast slänga ihop lite olika frön med lite olja, salt och vatten, ibland lägger jag i lite durra- eller bovetemjöl, beroende på vad jag har hemma.

Här kommer ett recept som du kan använda som grund.  Idag testade jag att addera olika superpulver för ännu mer näring. Det blev helt ok, men jag får nog utveckla receptet lite mer.

Du kan själv välja om du vill ha råa knäcken alltså ej upphettaade över 42 grader, men har du lite mer bråttom kan du öka till 100 grader utan problem. Vill du ha dem lite mer gyllenebruna kna du öka på med någon minut ”grill” precis innan du tar ut dem. Mest näring behålls dock givetvis vid 42 grader.

img_3868Ingredienser:

  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl bovete- eller durramjöl (kan uteslutas).
  • 3-4 nypor havssalt
  • ev. 1-2 tsk ett valfritt superpulver, tex vetegräs, spirulina, lingon, blåbär eller nypon.
  • 1/2 dl rapsolja
  • Vatten

 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 40 grader alternativt 100 grader beroende på om du vill ha RAW eller inte och hur mycket tid du har.
  • Blanda alla fröerna, ev. superpulver och mjöl, och saltet i en torr bunke, blanda ner oljan. Rör runt ordentligt. Häll på vatten tills det täcker, rör runt. Låt svälla en stund tills allt vatten är uppsuget.

img_4526

  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pressa ut smeten jämnt fördelat över plåten. Lägg sedan ett nytt bakplåtspapper och kavla så att smeten blir jämn.

img_4530

 

  • Ställ in i ugnen i 40 grader i ca 6-8 timmar, eller i 100 grader i ca 1-1,5 timme, eller tills krispiga.
  • Om du vill kan du ta ut plåten innan dom blir helt krispiga och skära dem storleken du vill ha på knäcket. När allt svalnat och stelnat bryter du dem efter linjerna och lägg dem i en plåtburk.Eller så bryter du dem i olika storlekar när dom svalnat.

 

 

img_7519

Du kanske gillar
Hälsa