Annons

Poké bowl – mattrenden från 2016 lever kvar

Kost, Stories Tänk dig sushi, fast som i en salladsröra, och inte inlindad i det där svarta papersgrejset. Eller ceviche, fast mer varierad - typ. Det är poké bowl.

En maträtt från Hawaii som under sommaren 2016 slog igenom stort i Sveriges storstäder. Dock stöter vi dagligen på allt för många som fortfarande inte provat eller ens har koll på denna väldigt goda och hälsosamma rätt. Så, bättre sent än aldrig – det här är poké bowl.

Poké bowl – bakgrund

Poké må vara hyfsat nytt i Sverige. Men i Hawaii har det funnits i århundraden. I nästan vilken supermarket som helst kan du hitta lass med ingredienserna – tonfisk, alger, lax, tofu, sesame, bläckfisk, och mycket mer. På hawaii äter man antingen fisken som den är, eller i en skål med ris. Vågar man dra en gissning på att det är därifrån som namnet kommer?

Det började med den brasilianska frukosten/mellisen – acai bowl. I princip tjocka smoothies som toppas med frukt, havre, och andra nyttiga ingredienser. Men den mer matvänliga skålen poké bowl lades sedan till. Efter dess spridning bland storstäderna har flera hälsosamma varianter skapats. Det är en ny typ av fastfood, en nyttig variant som känns både fräsch och mättande.

Men var hittar du dessa poké bowls?

Hawaii Poké – Mäster Samuelsgatan 9, Norrmalm/City
En av de första ställena i Stockholm att servera rätten. Ett litet ställe med få sittplatser där du kan slänga ihop din egen skål med flera ingredienser att välja på.

Orange County Foods – Mäster Samuelsgatan 23, Norrmalm/City
Poké-skålar med inspiration från Amerikas västkust fyllda av mycket grönt.

Rebel Kitchen – Pajalagatan 54, Vällingby
Även här kan du kombinera ihop din skål efter egenvalda ingredienser. Ta en efterrätt också, även den serveras i en skål.

Kategori
Du kanske gillar
Hälsa