Alexandra

Annons

Baka clean: mina bästa tips!

När jag bakar blir det gärna stökigt … Ingredienserna hamnar inte bara i degen, utan även på golvet och i magen, haha. Att följa recept är inte heller min starka sida, men resultatet blir ofta lyckat ändå. Igår kväll fick jag ett ryck och fyllde kylen med härliga rawfoodbollar i olika färger. Jag gillar att baka clean – dvs utan socker, gluten och mjölkprodukter. Ingredienserna i dessa skapelser kan ni gärna få, men några mängder kan jag tyvärr inte dela med mig av då jag bara gick på känsla. Jag mixade mandlar, solrosfrön, blötlagda gojibär, dadlar, kokosolja, vaniljpulver och carob. Kokosflingorna färgade jag med spirulina, gurkmeja och hallon.

SONY DSC

Mina bästa tips när det kommer till att baka clean:

Glutenfria mjölsorter beter sig annorlunda än vad vanligt mjöl gör, de absorberar inte lika mycket vätska. Tex mandelmjöl finns i både grovmalda och finmalda varianter, de finmalda drar åt sig mer vätska än de grovmalda. Börja med mindre vätska än recepten föreslår, och se hur smeten formar sig innan du adderar mer.

Degen kommer inte att se ut som den gör vid traditionell bakning, ett riktmärke är att tänka mer kladdig smet än fin deg. Om smeten blir för blöt brukar jag addera krossade linfrön eller fiberhusk, de fungerar som bindemedel och har räddat många av mina experiment.

Jag har blivit expert på att byta ut ingredienser i recept som jag inspireras av för att få lite variation. Basen i de flesta raw recept är någon typ av nötter, det är enkelt att byta nötsorterna mot varandra – vilket är toppen eftersom många är allergiska. Prova också att använda dig av frön istället.

För sötma använder jag mig främst av färska dadlar och eko honung, men även torkad frukt som aprikoser och fikon är gott i bakverken. Nötmjölk kan ersättas med kokosmjölk, kokosvatten, kallt te, kallt kaffe, frukt- eller grönsaksjuice.

Kanel och vanilj i all ära, de är mina absoluta favoriter att smaksätta söta bakverk med. När jag deltog i en workshop om rawfoodmatlagning på Bali lekte vi runt med bla svartpeppar, salt, ingefära, chili, muskot, spiskummin och curry. Resultatet blev fantastiskt!

Lägg till protein: boosta med ett växtbaserat proteinpulver eller prova att blanda i bönor, quinoa och linser. Brownies med svarta bönor är en ny klassiker i det moderna köket som jag älskar.

Och till slut mitt allra bästa tips: diska direkt …

SONY DSC

SONY DSC

Det färdiga resultatet står i kylen och väntar tills klockan slår eftermiddagsfika.

Kategori
Du kanske gillar

Recept: Raw Food Kanelbullar

STHLM Heartbeat – vilket fantastiskt träningsevent!

Fler kvinnor dras till extrema Red Bull Nordenskiöldsloppet

Tre appar som gör vardagen lite smidigare

De utses till Årets äventyrare 2016

Annons
Ladda mer innehåll
Hälsa