Recept: Raw Food Tacos

En av mina favoriträtter som passar både till middag och lunch. Fylld av supersmarriga och hälsofrämjande råvaror! Perfekt för barn som vuxna. Om ni har mingelparty: köp små ”hjärtsalladsblad” istället för romansallad så blir det perfekt plockmat. Smaklig måltid!!

TACOS (4 pers)

1 romansallad (tacoskal)

Valnötsröra:

1,5 dl naturella valnötter (för helt RAW: blötlagda 4-6h, och torkat)

1 tsk lökpulver

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

en stor nypa himalayasalt

en nypa vitlökspulver

en nypa cayennepeppar

en liten nypa spiskummin

Guacemole:

6 mogna avokador

2 tomater

½ rödlök

½ citron

1 vitlöksklyfta

en liten bit chili

himalayasalt & svartpeppar

Pico de Gallo (mild)

3 tomater

½ rödlök

2 msk citronjuice

en liten bit chili

smaka av med himalayasalt

Cashewostsås

1 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

½ dl vatten

1 msk citronjuice

½ tsk äppelcidervinäger

½ msk näringsjäst

en nypa himalayasalt

Tacoskalen: Separera romanbladen och skölj dem.

Valnötsröra: Grovhacka valnötterna. Blanda i kryddorna.

Guacemole: Tärna tomaterna. Hacka rödlöken och finhacka chilin. Lägg dem i en bunke tillsammans med avokadorna. Mosa (t.ex. mortla) blandningen ganska slät. Pressa i citronen och vitlöken. Blanda väl. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Pico de Gallo (mild): Tärna tomaterna. Hacka rödlöken och finhacka chilin. Lägg dem i en bunke. Tillsätt citronjuice och himalayasalt.

Cashewsås: Mixa alla ingredienserna väl till en slät sås, i en matberedare eller mixer.

Servera ett stort och ett litet romanblad till varje person.

Fyll varje blad med guacemole, lite pico de gallo och nötröran. Avsluta med att ringla den krämiga ostsåsen över.

– Peace out –

Ingefärsshot

Recept: Raw Food Ingefärsshot

Perfekt start på dagen! Ta en shot före varje frukost. Sätter igång din ämnesomsättning och får dig att vakna till på morgonen. Ingefäran förhindrar också förkylning tack vare sina mängder av antioxidanter.
img_9272
400 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl dl honung
2 citroner
Skala ingefäran. Dela den i mindre bitar. Lägg i en blender (gärna en vitamix), pressa ner citronsaft från citronerna och häll i honungen och vattnet. Mixa ordentligt så att ingefäran upplösts så mycket det går, och drycken har värmts upp något.
Häll i en flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att dricka. Ta ungefär 30 ml till en shot.
– Peace out –

Recept: Raw Food Tarte Tatin (Äppelkaka)

(please scroll down for English)

När jag såg ett härligt recept ur Erika Frosts Rå Matglädje på fransk äppelpaj kom jag plötsligt ihåg min ungdomstid i Paris. Jag spenderade ett år i Paris och totalt förälskade mig i kulturen och maten. Tarte Tatin är en av matfavoriterna jag tog med mig därifrån. Efter några experimenterande försök i köket har jag nu lyckats få fram en absolut favorit.
 img_9352
img_9364
img_9368
img_9374
img_9379
img_9388
img_9386img_9416
Raw Food Tarte Tatin (ca 12 bitar)
Botten
1 1/2 dl mandlar
1 dl pekannötter
1 1/2 dl valnötter
7 urkärnade dadlar
Karamellfyllning
20 dadlar
2 msk neutral kokosolja
1/2 dl mandelsmör
1/2 dl lönnsirap
1 msk vatten
1 stor nypa vaniljpulver
1 nypa stötta kardemummakärnor
1 nypa kanel
1 nypa salt
Dekoration
2 1/2 röda äpplen (gärna ekologiska royal gala)
Botten
Mixa nötterna fint i matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa slätt.
Lägg plastfolie i en springform. Tryck ut degen i springformen med en sked.
Ställ in botten i frysen.
Karamellfyllning
Mixa dadlarna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills slätt.
Ta ut botten ur frysen. Bre på karamellfyllningen på botten.
 
Äppelskivor & montering
Kärna ur o skiva äpplen tunt.
Lägg äppelskivorna på pajen.
Pudra över 1 msk malen kanel.
img_9395
When I saw a lovely recipe from Erika Frost, Raw apple pie, I suddenly remembered my days in Paris in my youth. I spent a year in Paris and totally fell in love with the culture and the food. Tarte Tatin is one of culinary favorites I brought with me from there. After some experimentation in the kitchen, I have now managed to obtain an absolute favorite.
Raw Food Tarte Tatin (about 12 bits)

Base
1 1/2 dl almonds
1 dl pecans
1 1/2 dl walnuts
7 pitted dates

Caramel Filling
20 dates
2 tablespoons neutral coconut oil
1/2 dl almond butter
1/2 dl maple syrup
1 tablespoon water
1 large pinch of vanilla powder
1 pinch freshly ground cardamom seeds
1 pinch of cinnamon
1 pinch of salt

Decoration
2 1/2 red apples (preferably organic royal gala)

Base
Mix the nuts finely in a food processor. Add the pitted dates and blend smooth.
Add plastic sheeting in a spring form. Press the dough in the spring form with a spoon.
Place the base of the freezer.

Caramel Filling
Mix the pitted dates in a food processor. Add the remaining ingredients and mix until smooth.
Remove the base of the freezer. Spread the caramel filling on the base.

Apple Slices & Assembly
De-seed o slice the apples thin.
Add the apple slices on top of the pie.
Sprinkle 1 tablespoon ground cinnamon.

– Peace out – 
Annons

Recept: Raw Food Chokladbiskvier

(please scroll down for English)
Nötig botten. Krämig fyllning. Crunchy chokladtäcke. Vad kan man mer begära?
Lönnsirap som sötning? Bästa sötningen är i första hand frukt, t.ex. bananer och dadlar. Frukter innehåller förutom fruktsocker bl.a. fibrer som hjälper kroppen ta hand om sockret på ett hälsosamt sätt. På andra plats ur ett hälsoperspektiv kommer honung. Full av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Efter det kommer den härliga och smakrika lönnsirapen. Lönnens sav hettas upp och blir lönnsirap.
dsc_0777
dsc_0707
dsc_0712
dsc_0729
dsc_0737
dsc_0322dsc_0766
Raw Food Chokladbiskvier (ca 10-12 biskvier)
Botten
1 1/2 dl mandlar
1/2 dl mandelmjöl
2 msk lönnsirap
Fyllning
2 dl cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)
1/2 dl vatten
2 1/2 msk honung
1/2 msk lönnsirap
2 msk raw kakao
1/2 msk carobpulver
1 tsk vanilj
1 nypa himalayasalt
Chokladöverdrag 
1 msk raw kakao
1/2 msk carobpulver
1 msk lönnsirap
1 tsk cashewsmör
2 msk kokosolja (neutral smak)
1 nypa vaniljpulver
1 liten nypa himalayasalt
Botten
Mixa mandeln i matberedare. Tillsätt mandelmjöl och lönnsirap och mixa ihop till en nötig deg.
Platta ut degen till runda bottnar. Ställ in i frysen.
Fyllning
Lägg i alla ingredienser i en blender. Mixa tills nötterna helt upplösts i en kräm med de andra ingredienserna.
Ta ut bottnarna och lägg på krämen med en sked. Ställ tillbaka kakorna i frysen.
Chokladöverdrag
Smält kokosoljan i ett vattenbad. Häll i de torra ingredienserna i en skål, häll i de våta ingredienserna, och rör försiktigt ihop till en chokladkräm.
Ta återigen ut kakorna ur frysen. Doppa försiktigt kakorna upp&ner i chokladen. Chokladen stelnar snabbt.
Förvara i frysen tills servering. Ta fram en kvart innan servering.
dsc_0748
dsc_0775
 Nutty base. Creamy filling. Covered in crunchy chocolate. What more can you ask for?

Maple syrup as sweetening? Top sweetener is primarily fruit, e.g. bananas and dates. Fruits not only contain fructose but also fibers that help the body deal with sugar in a healthy way. In second place, from a health perspective, is honey. Full of antioxidants, vitamins and minerals. After that, the lovely and tasty maple syrup. Maple sap is heated and becomes maple syrup.

Raw Food Chokladmacaroons (10-12 macaroons)

Base
1 1/2 dl almonds
1/2 dl almond flour
2 tbsp maple syrup

Filling
2 dl cashew nuts (soaked for at least 2 hours)
1/2 dl water
2 1/2 tbsp honey
1/2 tbsp maple syrup
2 tbsp raw cacao
1/2 tbsp carob powder
1 teaspoon vanilla
1 pinch of Himalayan salt

Chocolate coating
1tbsp raw cacao
1/2 tbsp carob powder
1 tbsp maple syrup
1 tsp cashewsmör
2 tbsp coconut oil (neutral taste)
1 pinch of vanilla powder
1 small pinch of Himalayan salt

Base
Mix the almonds in a food processor. Add the almond flour and maple syrup and mix it together to make a nutty dough.
Flatten the dough into round cookies. Place in the freezer.

Filling
Add all ingredients into a blender. Blend until the nuts are completely dissolved into a cream together with the other ingredients.
Take out the frozen cookies and apply the cream with a spoon. Return the cookies in to the freezer.

Chocolate coating
Melt coconut oil in a water bath. Place the dry ingredients in a bowl, pour in the wet ingredients into the bowl and stir gently into a chocolate cream.
Again, take out the cookies from the freezer. Dip the cookies gently up side down in the chocolate. The chocolate solidifies quickly.
Store the cookies in the freezer until serving. Take out 15 minutes before serving.

– Peace out – 

Recept: Raw food Morotskaka

(please scroll down for English)
Smakrik och delikat till vilken fika eller kalas som helst! Finfin smak i kraftig botten och krämig frosting som smälter i munnen.
Tänk att något så gott kan vara så hälsosamt!
Moroten är såå näringrik. C-vitamin, D-vitamin, fibrer, folat, järn, kalcium, zink. Morötter innehåller i princip inga proteiner eller fett och under 9 gram kolhydrater per 100 gram. Detta innebär att morötter bara innehåller 40 kalorier per 100 gram. Ät mycket morot helt enkelt!
Jag hade även i yaconsirap i frostingen. Du kan använda t.ex. honung i stället om du vill.
Yaconsirap innehåller närmare 50% av sockerarten FOS (Fructooligosaccharides), som har många bra egenskaper om man jämför med vitt socker.
Yaconsirapen är söt och påminner lite om karamelliserat socker med en svag underton av äpple och lakrits.
Jag köper min yaconsirap på nu3. Deras eget märke som är grymt prisvärt! (se länk här)
dsc_0643dsc_0649dsc_0650dsc_0656dsc_0663dsc_0667
dsc_0686
Raw Food Morotskaka (ca 6-8 bitar)
Botten
3 dl morötter
1 dl mandlar
1/2 dl kokosflingor
1 dl och 1 msk urkärnade dadlar
1/2 tsk kanel
1 nypa ingefära (pulver)
1 liten nypa himalayasalt
Frosting
1 dl cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)
1/2 msk kokosolja
1/2 msk yacon eller valfri sötning t.ex. honung (jag köper denna)
1 stor nypa vanilj
1/2 msk pressad citron
1 msk vatten
Dekoration 
Valnötter
Botten
Skala morötterna och mixa tills de är finhackade. Mixa mandlarna till mandelmjöl. Blanda morötterna och mandelmjölet och tillsätt övriga ingredienser och mixa till en fin deg.
Frosting
Smält kokosoljan i ett vattenbad. Häll i alla ingredienser i en blender och mixa helt slätt.
Montering
Fyll en liten låda med bakplåtspapper. Lägg ett lager botten, sen ett lager frosting. In i frysen minst 20 min. Lägg sen ett lager botten och frosting till. Igen, in i frysen. Ta fram en halvtimme innan servering. Servera med valnötter.
dsc_0682
dsc_0693
Tasty and delicate to any snack or party! Sweet taste with heavy base and creamy frosting that melts in your mouth.
Imagine that something so good can be so healthy!
The carrot is soo nutritious. Vitamin C, vitamin D, fiber, folic acid, iron, calcium, zinc. Carrots contain virtually no protein or fat and 9 grams of carbohydrates per 100 grams. This means that carrots contain only 40 calories per 100 grams. Simply: eat plenty of carrots!
I also had yaconsuryp in the frosting. You can use eg honey instead if you wish.
Yaconsuryp contains nearly 50% of the sugar FOS (fructooligosaccharides), which has many good features when compared to white sugar.
The suryp is sweet and somewhat reminiscent of caramelized sugar with a slight hint of apple and licorice.
I buy my yaconsirap on NU3. Their own brand that is very affordable!

Raw Food Carrot cake (about 6-8 pieces)

Base
3 dl carrots
1 dl almonds
1/2 dl coconut flakes
1 dl and 1 tbsp pitted dates
1/2 teaspoon cinnamon
1 pinch of ginger (powder)
1 small pinch of Himalayan salt

Frosting
1 dl cashew (soaked for at least 2 hours)
1/2 tbsp coconut oil
1/2 tbsp of yacon or any sweetening example honey
1 large pinch of vanilla
1/2 tbsp lemon juice
1 tbsp water

Decoration
Walnuts

Base
Peel the carrots and mix until they are finely chopped. Mix the almonds into almond flour. Blend the carrots and almond flour, add the remaining ingredients and blend to a fine paste.

Frosting
Melt coconut oil in a water bath. Pour all ingredients in a blender and blend perfectly smooth.

Mounting
Fill a small box of baking paper. Add a layer base, then a layer of frosting. Place in the freezer at least 20 minutes. Then add a layer of base, and then frosting. Again, in the freezer. Take out half an hour before serving. Serve with walnuts.

– Peace out – 

3 BÄSTA med ALOE VERA

Jag beställde den här fantastiska drycken på Nu3 nyligen! Jag dricker den som den är först på morgonen och jag har också i den i mina gröna smoothies för att ge fylligare smak. Den här aloe vera-juicen är en ren näringscocktail. Den här är Nu3s egen produkt, och dem har mängder med egna grymma produkter till bra pris: KOLLA HÄR

Men varför Aloe Vera?

*Om du har issues med din mage eller tarm, t.ex. IBS: testa att dricka aloe vera-juice på fastande mage på morgonen och på kvällen så lovar jag det ger effekt (eller svensk forskning visar det).

* Hjälper mot hudirritation. Ibland när jag varit ute i solen svalkar jag av mig själv och min hus med ett glas aloe vera-juice. Den är bra för huden överlag: mot eksem, sårläkning och akne.

*Stärker immunförsvaret. 70% av ditt immunförsvar sitter i magen. Aloe vera-juice rensar tarmludd och hjälper kroppen att ta upp näring.

– Peace out –

 

 

 

 

Annons

Recept: Raw Food Treats med Choklad & Hallon

(please scroll down for English)
Den här lilla bakelsen är utmärkt att bjuda på! På kalas, eftermiddagsbjudning, eller perfekt som en liten söt avslutning på en middag.
Krämig och smakrik choklad. Crunchy och supersmarrig botten. Och ett härligt färskt egenplockat hallon på toppen!
Bjud vänner och bekanta och de kommer bli rawfoodists direkt :)
Jag tycker att använda kokosolja utan smak är avgörande i denna bakning. Det är givetvis en smaksak, andra än mig kan tycka om lite kokossmak i chokladen. Kokosolja utan smak finns att köpa i välsorterade matvarubutiker och på hälsokost.
dsc_0297
dsc_0301
dsc_0307
dsc_0311
dsc_0318
dsc_0322
dsc_0329
dsc_0598
Raw Food Treats med Choklad & Hallon (ca 20 st)
Botten
1 dl mandlar
6 urkärnade dadlar
1/2 msk kokos
1 liten nypa himalayasalt
Chokladfyllning
1 dl raw kakao
1/2 dl carobpulver
1/2 dl lönnsirap
1/2 dl cashewsmör
knappt 1 dl kokosolja (neutral smak)
1 nypa vanilj
Dekoration 
Färska hallon
Botten
Häll ingredienserna till botten i matberedaren. Mixa tills det är grovhackat men ändå att det sitter ihop som en deg.
Ta fram de små ischokladformarna. Fyll ”degen” till knappt hälften av formerna. Ställ in i frysen.
Chokladfyllning
Smält kokosoljan i ett vattenbad. Häll i de torra ingredienserna i en skål, häll i de våta ingredienserna, och rör försiktigt ihop till en chokladkräm.
Ta ut formarna ur frysen och fyll dem med chokladkrämen.
Placera formarna i frysen. Ta ut dem ca 20 minuter innan servering. Ta ur kakorna ur formarna. Placera ett härligt hallon på vardera treat.
dsc_0616
dsc_0602
dsc_0467
dsc_0474
This little sweet pastry is excellent to serve at the party, afternoon snack, or perfect as a small sweet ending to a meal.
Creamy and tasty chocolate. Crunchy and really yummy base. And a wonderful fresh raspberry on top!
Invite friends and family and they will become rawfoodists directly :)I like to use coconut oil without taste. It is crucial in this baking. It is of course a matter of taste; others than me can enjoy a little coconut flavor in the chocolate. Coconut oil without taste are available in well-stocked supermarkets and health food stores.

Raw Food Treats with Chocolate & Raspberry (about 20 pieces)

Base
1 dl almonds
6 pitted dates
1/2 tablespoon coconut
1 small pinch of Himalayan salt

Chocolate Filling
1 dl raw cacao
1/2 dl carob powder
1/2 dl maple syrup
1/2 dl cashew butter
nearly 1 dl coconut oil (neutral taste)
1 pinch of vanillaDecoration
fresh raspberriesBase
Pour ingredients to the base in the food processor. Mix until it is roughly chopped but still sticks together as a dough.
Take out the small molds. Fill the ‘dough’ for just under half of the molds. Place in the freezer.
Chocolate Filling
Melt the coconut oil in a water bath. Pour the dry ingredients in a bowl, pour the wet ingredients and stir gently together into a chocolate cream.
Remove the molds from the freezer and fill them with chocolate cream.

Place the molds in the freezer. Take them out about 20 minutes before serving. Remove the cakes from the molds. Place a lovely raspberry on each treat.

– Peace out – 

Recept: RAW Vanilj- & Bananglass

(please scroll down for English)
Det bästa receptet på en lite mer sofistikerad version av vanilj- och bananglass som jag hittills gjort.
Mjölkiskuberna bidrar till att glassen inte bara blir krämig utan även mer mångbottnad i smak!
Vad är mandelmjölk? Det är ett perfekt mjölksubstitut med bra fetter för kroppen och ingen laktos.
Ha det i kaffet om du vill! Och köp de osötade varianterna!
VANILJ- & BANANGLASS (3 pers)
4 dl mandelmjölk/mandeldryck
4 msk lönnsirap
1 mogen banan
1 vaniljstång
1 stor skvätt alkoholfri vaniljextrakt
Blanda mandeldrycken och lönnsirapen i en skål/bunke. Häll upp i två islådor (för iskuber). Lägg in i frysen tills de blir isbitar (gärna över natten).
Dela bananen i mindre bitar. Lägg i en fryspåse, in i frysen tills de fryser (gärna över natten).
Ta ut mjölkkuberna och bananbitarna ur frysen och mixa i en stark mixer.
Tillsätt vanilj från stången och vaniljextrakten.
– – – – – – – – – – – –
The best recipe for a slightly more sophisticated version of vanilla and banana ice cream I have done so far.
The milk ice cubes contribute to the ice cream that not only becomes creamy but also more multifaceted in flavor!

What is almond milk? It is a perfect milk substitute with good fats for the body and no lactose.
Keep that in your coffee if you want! And buy the unsweetened varieties!

Vanilla and banana ice cream (3 people)

4 dl almond milk / almond drink
4 tablespoons maple syrup
1 ripe banana
1 vanilla pod
1 large dash of vanilla extract

Mix almond milk and maple syrup in a bowl. Pour into two ice cube trays. Place in the freezer until they become ice cubes (preferably overnight).

Share the banana in smaller pieces. Add in a freezer bag in the freezer until frozen (preferably overnight).

Remove the milk ice cubes and banana pieces out of the freezer and mix in a strong blender.

Add vanilla from the rod and the vanilla extract.

– Peace out –

Recept: RAW Brownies

(please scroll down for English)
Den här brownien är fast & samtidigt krämig! Denna brownien kommer att konvertera vem som helst till att börja äta raw food.
Jag ansvarade nu i dagarna för fikat på personalmötet på en av mina arbetsplatser. Alla bitarna gick åt i ett nafs!
Varför dadlar som sötning?
Dadlar är såå goda och den ger kakan all den sötma den behöver, utan att tillsätta något vitt socker.
Dadlar reglerar så att vi har ett friskt nervsystem, tack vare dess rika kaliuminnehåll. Forskare menar att ett högre intag av kalium (ca 400 mg) kan minska risken för stroke med hela 40 %.
Jag kommer även aldrig glömma när jag bodde i London och varje vecka handlade min färska frukt på den lokala marknaden. När jag en dag köpte en stor påse dadlar sa säljaren: ”Du kommer kunna prestera ikväll, om du fattar va jag menar” och så skrattade han. Kanske har han rätt: dadlar är fullproppade med magnesium och antioxidanter – vilket har positiva effekter på sexliv och reproduktion. :)
Skärmavbild 2016-08-26 kl. 21.07.26
BROWNIES (4 pers)
1 1/2 dl mandlar
3 dl urkärnade dadlar
2 msk raw kakao
en nypa himalayasalt
en stor handfull hasselnötter
Häll i mandeln i matberedaren. Finhacka. Tillsätt dadlarna och mixa till en boll. Tillsätt kakao och saltet. Mixa tills kakaon blandats i. Hacka hasselnötterna grovt. Ta ut kniven ur matberedaren och blanda i nötterna lite lätt med händerna.
Lägg bakplåtspapper i en mindre fyrkantig plåtburk/platsburk (det går även i en vanlig bakform). In i frysen en timme. Ta ut bakplåtspappret och kakan ur formen. Skär upp i bitar. Förvara i kylen.
Skärmavbild 2016-08-26 kl. 21.07.13
This brownie is firm and creamy at the same time! This is delicious, and will make anyone convert to raw food!

Why dates as sweetening?
Dates are soo good and it gives the cake all the sweetness it needs, without adding any white sugar.
Dates regulate so that we have a healthy nervous system, thanks to its rich potassium content. Researchers believe that a higher intake of potassium (about 400 mg) can reduce the risk of stroke by 40%.
I will never forget when I lived in London and every week was my fresh fruit on the local market. One day I bought a large bag of dates, and the seller said: ”You will be able to perform tonight, if you know what I mean,” and he laughed. Perhaps he is right: Dates are packed with magnesium and antioxidants – which have positive effects on sex life and reproduction. :)

BROWNIES (4 people)

1 1/2 dl almonds
3 dl pitted dates
2 tablespoons raw cacao
a pinch of Himalayan salt
a large handful hazelnuts

Pour the almonds in a food processor. Mix. Add the dates and mix into a ball. Add cacao and salt. Blend until the cacao is mixed in. Chop the hazelnuts roughly. Take the knife out of the food processor and mix in the nuts lightly with your hands.
Add baking paper in a small square tin / place jar (it can also be in a standard baking pan). Place in the freezer for an hour. Remove the baking paper and take the cake from the mold. Cut up into pieces. Keep in the fridge.

– Peace out – 
Annons

GRATIS TRÄNING på FRISKIS & SVETTIS Sveavägen

Du får nu en gratis provträning på Friskis & Svettis Sveavägen, till dig och en vän.

(om du vill gå själv är du också givetvis välkommen)

Friskis erbjuder över 70 träningsformer, t.ex. yoga, flex, core, spin, cirkelgym och babygym.

Vi finns vid T-baneuppgången Rådmansgatan. Sveavägen 63.

Kom dit och bara säg att du fått gratis provträning via en blogg.

Välkommen in!

Sveavägen | Friskis&Svettis Stockholm

F&S Sveavägen är en centralt belägen anläggning med brett träningsutbud. Vi erbjuder allt från tuffa högintensiva pass till lugnare träningsformer. Vi har en stor spinningsal med bodybike-cyklar.I gymmet hittar du funktionella ytor för varierad träning. Ta gärna hjälp av våra tillgängliga tränare som ger dig träningsinspiration och råd.

 

Recept: RAW CHOKLAD

(please scroll down for English)
Gör proffschoklad enkelt på tjugo minuter!
Det är numera allmänt känt att choklad är hälsofrämjande. Choklad innehåller en mängd antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdomar. Bl.a. immunförsvaret stärks av antioxidanten fenol som finns i choklad.
Men nu pratar vi inte om kexchoklad och en snickers! Det är godis, inte choklad!
Att använda naturliga råvaror som vi gör i rawfood innebär att vi inte får i oss vitt socker som tvärtom är en potentiell källa till sjukdom. Vi använder kokosolja som har förbrännande egenskaper för dig som vill hålla en fin viktbalans. Vi använder RAWkakao som har 4 gånger mer antioxidanter än vanlig (rostad) kakao.
CHOKLADBITAR (ca 30 st)
1 1/2 dl raw kakao

0,6 dl karob

1 1/2 dl lönnsirap

1 1/2 dl kokosolja (utan smak)

1 1/2 msk cashewsmör

1 dryg tsk vaniljextrakt

Sikta i raw kakaon och karoben i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna. Häll i chokladformar. Frys minst 15 min.

Skärmavbild 2016-08-26 kl. 20.56.52

Make chocolate as a professional in twenty minutes!

It is now widely known that chocolate is for good health. Chocolate contains a variety of antioxidants that protect the body against diseases. It strengthens the immune system.
But now we are not talking about Biscuits and a Snickers! They are candy, not chocolate!
We use coconut oil that has properties for those who want to keep a good weight balance. We use RAW cacao that has 4 times more antioxidants than ordinary (roasted) cocoa.

CHOCOLATES (about 30 pieces)

1 1/2 dl raw cacao
0.6 dl carob

1 1/2 dl maple syrup

1 1/2 dl coconut oil (no flavor)

1 1/2 tablespoons cashew butter

Just over 1 tsp vanilla extract

Place raw cacao and carob in a bowl. Add the remaining ingredients. Pour the chocolate into molds. Freeze for at least 15 minutes.

– Peace out – 

ÄPPLE + MANDELSMÖR = WHOOP WHOOP

Världens snabbaste mellis!
Mandelsmör innehåller mängder av protein och bra fett. Du kan också använda mandelsmör som topping på gröten. När du köper mandelsmör (om du inte gör själv förstås) var uppmärksam på innehållet. Undvik burkar med många ingredienser och tillsatt socker.
ÄPPLE & MANDELSMÖR (2 pers)
2 msk mandelsmör
2 äpplen
Dela äpplena. Öppna mandelsmörsburken. Doppa! Eller häll upp mandelsmöret i skål/glas innan du doppar.
Om du äter detta till frukost, lägg till en liten smoothie eller yoghurt.
Skärmavbild 2016-08-26 kl. 20.49.02
The world’s fastest snack!
Almond Butter contains lots of protein and good fats. You can also use almond butter as a topping on the porridge. When you buy almond butter (if you do not make it yourself) be aware of the contents. Avoid tins with many ingredients and added sugars.Apple & almond butter (2 servings)

2 tablespoons almond butter
2 apples
Divide the apples. Open almond butter jar. Dip!

Or pour the almond butter in the bowl / glass before you dip.
You can also eat this for breakfast, just add a small smoothie or yogurt.
– Peace out –
Annons

Recept: GRÖN SMOOTHIE / GREEN SMOOTHIE

(please scroll down for English) 
Denna smoothien gör jag 4-5 dagar i veckan! 2-3 stora glas smoothie häller jag i mig.
Helt makalöst härlig start på dagen!
Syra/bas-balansen stabiliseras i kroppen tack vare citronen. Ingefäran gör att blodflödet ökar. Ingefäran gör att jag rejält minskar risken för högt blodtryck och hjärtsjukdomar.
Ingen behöver sin morgonkaffe efter att tagit en rejäl frisk portion grön smoothie på morgonen!

GRÖN SMOOTHIE (2 pers)

1 mogen banan

1 äpple

1 päron

½ pressad citron

en bit färsk ingefära

en stor handfull fryst eller färsk spenat

kallt vatten

Mixa alla råvaror utom vattnet i matberedare eller mixer. Täck råvarorna med vatten. Mixa igen.

– – – – – – –

I make this smoothie 3-4 days a week! 2-3 large glasses of smoothie in the morning is perfect.
Quite amazingly delicious start to the day!
Acid / base balance in the body is stabilized thanks to the lemon. Ginger increases blood flow. Ginger also greatly reduces the risk of high blood pressure and heart disease.
No one needs their morning coffee after taking a yummie serving of this healthy green smoothie in the morning!
Green Smoothie (2 people)

1 ripe banana

1 apple

1 pear

½ lemon

a piece of fresh ginger

a large handful of fresh or frozen spinach

cold water

Mix all ingredients except water in food processor or blender. Cover the ingredients with water. Mix again.

– Peace out – 

foto: damien pollet

Raw food till BB

Nu drar vi iväg till BB och föder vårt andra barn. Härligt! Vi har gått över tiden nästan två veckor och blir nu igångsatta. Det finns inga platser i Stockholm idag så vi tar taxi till Södertälje.

img_9772

img_9782

Bebisväskan är packad och vi tar med energimaten i form av två Royal Gala-äpplen, en handfull mandlar och dadlar och en grön/blå smoothie. Alltihop ger härlig energi till stunden vi är på BB.

– – – – – – – – – – –

Grön/Blå Smoothie till BB

1 banan

1 päron

1 näve fryst spenat

1 dl fryst blåbär

1 pressad citron

en stor bit ingefära

1 L kallt vatten

Släng i grejerna i en mixer fort som attan, mixa, häll upp i en sportflaska, släng dig i taxin, och håll din partner hårt i handen!

– – – – – – – – – – –

Vår kära dotter kom snabbt. Efter ca 90 minuter värkar och efter 3 krystningar kom hon till världen. Vi hann inte ens äta upp det vi hade med. :/ Men man vet aldrig, man kan ju blir kvar flera dygn – och då är man glad att man har med sig energimat när BB-matsalen och närliggande restauranger är stängda för dagen.

Vi hade en fin upplevelse på BB Södertälje Sjukhus. Tack till barnmorska Pamela som såg till att vi fick en smidig förlossning och en fin upplevelse.

Här är vår fina tjej, ca 10 timmar gammal :)

img_9861

– Peace out –

Recept: RAW Mango- och avokadosallad

(scroll down for english)

Denna salladen är perfekt till lunch! Perfektion i all sin enkelhet. Det är viktigt att mangon och avokadon är färsk och fin. Det går inte med frysta råvaror, utan allt måste vara färskt. Mangon du ser på bilden är direktimporterad från min svärfars trädgård i Gambia i Västafrika. Varje gång svärfar besöker oss i Sverige tar han med sig färska, spännande råvaror från sin trädgård. Denna gång smarrig mango.

IMG_8739IMG_9085IMG_9088

Mango- och avokadosallad (2 portioner)
2 mango
3 avokado
1/2 chili
en skvätt olivolja
Dela mango och avokado i mindre bitar. Hacka chilin i små bitar.
Blanda det i en skål och ringla över en liten skvätt olivolja. Voilá!
– – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – –
This sallad is perfect for lunch! Perfection in all its simplicity. It is important that the mango and avocado is fully fresh. Do not use frozen fruit, everything must be fresh. The mango you see in the picture is imported directly from my father-in-law’s garden in Gambia in West Africa. Every time he visits us in Sweden, he brings fresh, exciting produce from his garden. This time yummy mango.

Mango and avocado salad (serves 2)

2 mangoes
3 avocados
1/2 chili
a dash of olive oil

Devide mango and avocado into small pieces. Chop chilli in small pieces.
Mix it in a bowl and drizzle a little dash of olive oil. Voila!

– Peace out –
Annons

Kurs i Raw food

(please scroll down for English)

Nu på onsdag 7/9 håller jag min nästa raw food kurs på Medborgarskolan vid Odenplan. Se mer info HÄR

Här är lite info om en annan kurs jag gav nyligen. Idrottsförbundet vid St Eriksplan gav sina ledare ett inslag av Raw food under sin ledarträff. Jag delade in de 30 deltagarna i mindre grupper och guidade dem igenom ett kulinariskt äventyr. De var i åldrarna mellan 20 och 80 år. De ville veta hur de kunde gör hälsosamma frukostar och desserter. De fick då göra sin egen chokladmousse, chiapudding, glass, smoothies och chokladbitar. Sen fick de avnjuta chiapuddingen och smoothies som mellanmål under eftermiddagen, och moussen, glassen och chokladbitarna som en perfekt avslutning efter middagen på kvällen!

DSC_0834

Jag glömmer aldrig den äldsta deltagaren jag någonsin haft, hon måste varit över 80, som i full iver och nyfikenhet knuffar undan mig när jag demonstrerar hur man gör glass med hjälp av en superstark Vitamix, tar tag i maskinen och gladeligen mixar all glass själv :)

Här är en bild på blåbärschiapudding vi gjorde, toppad med banan.

DSC_0882

Här gör deltagarna hemmagjord raw food choklad!

DSC_0885

The Sports Association at St Eriksplan gave their leaders a variety of raw food during their meeting. I divided the 30 participants into small groups and guided them through a culinary adventure. They were in ages between 20 and 80 years. They wanted to know how they could make healthy breakfasts and desserts. They got to make their own chocolate, chia pudding, nice cream, smoothies and chocolate pieces. Then they had to enjoy the chia pudding and smoothies as a snack in the afternoon, and the mousse, nice cream and chocolates as a perfect ending after the dinner in the evening!

I’ll never forget the oldest student I ever had, she must have been over 80; vital and curious she pushes me aside when I demonstrated how to make nice cream using the super-powerful Vitamix, she grabbed the machine and happily mixed all the nice cream herself: )

– Peace out –

Recept: Chiapudding Blåbär

(please scroll down for English) 
I love ECO på bilden här nedan får mig att tänka på raw food och miljö. Min fru har under flera år forskat i miljökemi och kan lite mer än mig i det här området. Men det är uppenbart att mycket av dagens mat med lång hållbarhet pumpas full med kemikalier, färgämnen och andra tillsatser som skadar både oss människor och miljö. Raw food gör att vi slipper all den sk*ten och vi vet att vi får i oss bra grejer helt enkelt.
DSC_0822
Chiapudding Blåbär (2 pers)
3 dl havredryck eller mandelmjölk
1/2 dl chiafrön
1 dl blåbär
1 1/2 banan
1 nypa vaniljpulver
1 nypa riven kokos
Mosa en banan i en skål. Rör i havredrycken/mandelmjölken och chiafrö och ställ in i kylen över natten (rör runt ett par extra gånger så att inte klumpar bildas). På morgonen blandar du chiapuddingen med blåbär och toppar sen med en halv skivad banan och riven kokos!
DSC_0810
”I love ECO” in the picture above makes me think of raw food and environment. My wife has for years conducted research in environmental chemistry and knows a little bit more than me in this area. But it is obvious that much of today’s food pumped full of chemicals, dyes and other additives are harmful to both humans and the environment. Raw food helps us to not have all of these toxins in our bodies and environment!

Chiapudding Blueberry (2 portions)

3 dl oat milk or almond milk
1/2 dl chia seeds
1 dl blueberries
1 1/2 banana
1 pinch vanilla powder
1 pinch of grated coconut

Mash a banana in a bowl. Stir in the milk and chia seeds and place in the fridge overnight (stir around a few extra times so that no lumps are formed). In the morning, mix the chia pudding with blueberries, half a sliced banana and grated coconut!

– Peace out –

En surfdag i sensommarn

Häromdagen fick jag och polarn Frederic en dag med surf i min hemstad Halmstad. Det blev en härlig dag med SUP, skimboarding, grill och häng vid stranden. Jag fick låna en skimbräda av Peter på Söderpiren. Vi hittade den bästa (och enda!!) platsen i Halmstad för bra skimboarding: Långenäs. Åker ut mot Tylösand och svänger av ner vid Söndrum.

SUP:at har jag gjort många gånger, men det var första gången för skimboarding. Båda surfstilarna är ett måste! Förbered dig på att slå dig ett par gånger om du kör skimboard för första gången, men efter ett tag flyger du fram på ytvattnet.

IMG_9466

IMG_9437

IMG_9484

IMG_9492

IMG_9446

IMG_9443

IMG_9496

IMG_9499

IMG_9512

IMG_9516

 

Annons

Recept: Hemmagjord Jordgubbsyoghurt

(please scroll down for English)
Se även min hälsosamma BÄRYOGHURT
Den här yoghurten är krämig och god, helt utan socker och laktos!
DSC_0418
JORDGUBBSYOGHURT (2 portioner)
1 dl cashewnötter
4 dl mandeldryck
2 dl frysta jordgubbar
Mixa nötterna och mandeldrycken slätt i matberedare eller mixer.
Servera gärna med färska eller frysta bär!
DSC_0434
DSC_0436
This yogurt is creamy and tasty, completely without sugar and lactose!
Also check out my BERRY YOGURT

Strawberry yogurt (2 servings)

1 dl cashews
4 dl almond milk
2 dl frozen strawberries

Mix the nuts and almond drink smooth in a food processor or blender.
Serve with fresh or frozen berries!

– Peace out –

Bästa frukosten just nu!

(please scroll down for English)

Att vakna upp till färska, vätskegivande och friska frukter och bär är underbart! Kroppen är alltid lite uttorkad när man vaknar så att få upp vätskebalansen är viktigt. Skär upp dina favoritfrukter och bär och ät till du är riktigt mätt.

Här nedanför är några bilder av vad vi ätit till frukost nu på sensommarn: färska blåbär och hallon från landet, ekologiska vindruvor, vattenmelon, äpplen (min favorit är eko royal gala), torkade aprikoser, cashewnötter, mandlar, färsk apelsinjuice, apelsin. Välj dina egna favoriter och frossa!

IMG_9010

IMG_8741

IMG_8989

Waking up to fresh, liquidy and healthy fruits, berries and nuts are wonderful! The body is always a bit dehydrated when you wake up, so to get up a fluid balance is important. Cut up your favorite fruits and berries, and eat until you are properly full.

These are pics from what we ate to breakfast during the late summer: fresh blueberries and raspberries from our country house, strawberries, organic grapes, dried apricots, cashews, almonds, watermelon, apples (my favorite is echo Royal Gala), fresh orange juice, oranges. Choose your favorites and enjoy!

– Peace out – 

Kategori
Ladda mer innehåll