Recept: Raw Food Grönkålschips

RAW GRÖNKÅLSCHIPS (en stor skål)
En stor knippe grönkål
2 msk olivolja
1 1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1 tsk himalayasalt
Bryt grönkålsbladen i så stora bitar du kan, ta bort stjälkarna, och lägg bladen i en bunke.
Massera in olja och kryddor ordentligt i grönkålen, så att alla bladen täcks av det.
Bred ut chipsen på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ ugnen på ca 55 grader. Ställ in plåten. Sätt en träslev eller liknande i ugnsluckan så att luckan är lite öppen för att släppa ut fukt. Ha inne i ugnen över natten, eller ca 6-7 timmar.
Voilá!
Kategori

Recept: Raw Food Banansnacks

Små munsbitar till mingelfesten, efter middagen, mellis eller varför inte till frukost?

Frukt & nötter i smarrig kombination!

Raw Food Banansnacks med Chokladtäcke (ca 18 st)

3 bananer

1 dl jordnötssmör eller mandelsmör

1 handfull grovhackade hasselnötter till garnering

Chokladtäcket:

2 msk raw kakao (eller 1/2 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

2 msk karob

1/2 dl lönnsirap

1 msk cashewsmör

1/2 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Halvera bananerna. Skopa ut innanmätet av bananerna (kärnorna).

Fyll halvorna med nötsmöret.

Sätt ihop bananerna igen.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en skål/bunke.

Ringla över chokladsåsen.

Garnera med de grovhackade nötterna.

Förvara i kyl eller frys!

Tack Tanja Dyredand för inspiration!

– Peace out –

Recept: Raw Food Donut med Chokladtäcke

Donuts, eller munkar, funkar utmärkt att göra RAW. MUMSIGT! Här med härligt chokladtäcke.

Denna härliga konfektyr doughnuts som ursprungligen skapades i Nordamerika av holländska invandrare. Idag har den bidragit till mer ohälsa än hälsa, därför gör jag en härlig rawvariant för att bidra till lite balans!

Inom rawfoodkulturen torkar vi våra bakverk istället för att baka. Detta gör vi för att behålla all den härliga näring som finns i råvarorna! Detta gör du i en torkugn eller en vanlig ugn.

Raw Food Donut med Chokladtäcke (ca 15 st)

13 dadlar (urkärnade)

4 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl bovetemjöl

en nypa himalayasalt

1 tsk vaniljpulver

1 msk psyllium husk

1/2dl vatten

Chokladtäcket:

2 msk raw kakao (eller 1/2 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

2 msk karob

1/2 dl lönnsirap

2 msk cashewsmör

1/2 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Rör försiktigt ihop psyllium husk och vatten i en skål. Låt stå 5 min.

Mixa dadlarna med mandelmjölet i 2 min i en matberedare.

Lägg över degen i bunke, blanda ner resten av mjölen, vaniljpulvret och saltet.

Tillsätt psyllium husk-smeten. Mixa igen ca 20 sek.

Forma degen till ca 15 st ringar. Placera på torkugnsplåtar eller på ett ugnsgaller.

Torka i torkugn på 42 grader 24 timmar eller i vanlig ugn på 50 grader med dörrluckan lite öppen i ca 3 timmar (kolla om du använder vanlig ugn: donutsen ska vara fast i konsistensen men inte hård). Vänd på munkarna efter halva tiden.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en skål/bunke. Doppa lite mer än halva donutsen i chokladsåsen så att du skapar ett chokladtäcke.

Förvara i kyl eller frys!

Försök bara äta en! Det blir svårt :)

– Peace out –

 

 

Annons

Recept: Raw Food Marsipanpinnar doppade i Chokladsås

Marsipan är ett av mitt favoritgodis. Här är min hälsosamma, smarriga och superenkla rawvariant! Endast 2 ingredienser. Doppa gärna i raw chokladsås!

Recept: Raw Food Marsipanpinnar doppade i Chokladsås (ca 12 pinnar)

2 dl mandelmjöl

1/2 dl lönnsirap

Chokladsås:

1/2 dl raw kakao (eller 1 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

1/2 dl karob

1/2 dl lönnsirap

1 msk cashewsmör

1 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Blanda mandelmjölet och lönnsirapen i en skål/bunke. Rulla till pinnar.

Om du vill, men detta är överkurs, kan du torka dem i ugn för att få lite fastare/hårdare pinnar. I torkugn på 42 grader i ett par timmar eller vanlig ugn på 50 grader med dörrluckan lite öppen i en timme.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en skål/bunke.

Servera och njut!

– Peace out –

Recept: Jordgubb Smoothie Bowl

Recept: Jordgubb Smoothie Bowl

Min snabblunch idag! Lägger sig perfekt inför att jag ska cykla iväg till GIH och undervisa studenterna.

Jordgubb Smoothie Bowl (1 stor skål)

1 dl kokosvatten

1 banan

1 dl fryst mango

1/2 dl frysta jordgubbar

Garnering:

Färska bitar mango, tinade jordgubbar, kokos och hemmagjord mandelsmör

Gör så här:

Mixa råvaror i en high speed blender (gärna vitamix), häll upp i en skål och garnera

Smaklig lunch!

– Peace out –

 

 

 

 

Recept: Raw Food Chokladbollar med Chokladskal

En sofistikerad version av rawchokladbollar! Chokladbollar doppade i chokladsås och garnerade med kokos. Supergoda! Till fikat, dessert eller som snacks.

Raw Food Chokladbollar med Chokladskal (ca 15 st)

1 1/2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) jag köper här

2/3 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) jag köper här

15 dadlar jag köper här

¼ msk kallt kaffe (skippa kaffet för ej helt RAW)

3 msk raw kakao jag köper här (eller 4 msk vanlig kakao istället för raw kakao och carobpulver)

1 1/2 msk carobpulver jag köper här

en nypa vaniljpulver

en nypa himalayasalt

Chokladsås:

1/2 dl raw kakao (eller 1 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

1/2 dl karob

1/2 dl lönnsirap

1/2 msk cashewsmör

1 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk vaniljpulver

Garnering:

Riven kokos

Raw Food Chokladbollar med Chokladskal (ca 15 st)

1 1/2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) jag köper här

2/3 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) jag köper här

15 dadlar jag köper här

¼ msk kallt kaffe (skippa kaffet för ej helt RAW)

3 msk raw kakao jag köper här (eller 4 msk vanlig kakao istället för raw kakao och carobpulver)

1 1/2 msk carobpulver jag köper här

en nypa vaniljpulver

en nypa himalayasalt

Chokladsås:

1/2 dl raw kakao (eller 1 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

1/2 dl karob

1/2 dl lönnsirap

1/2 msk cashewsmör

1 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk vaniljpulver

Garnering:

Riven kokos

Så här gör du:

Mixa nötterna till en nötmassa i en matberedare. Kärna ur och skala dadlarna (måste inte skala, men det blir extra elegant konsistens/smak). Tillsätt dadlarna i nötmassan. Mixa ihop. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa. Ställ in degen i frysen 20 minuter. Häll upp valfri garnering i en skål. Ta ut och rulla chokladbollarna. Förvara i frysen medan du gör chokladsåsen.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en bunke. Doppa chokladbollarna i chokladsåsen och rulla i riven kokos. Förvara i kylen.

Smaklig stund!

– Peace out – 

Annons

Recept: Raw Food Bearnaise

HÄLSOSAM BEA!!! Här är en raw food bearnaisesås, som smakar precis som originalet.

Servera med morotsstavar, gurkstavar, paprikaskivor och broccoli.

Hemligheten till krämigheten och smörigheten är cashewnötterna i kombination med en fin kallpressad rapsolja. Hemligheten till smaksensationen är färsk dragon. Hemligheten till färgen är gurkmejan (kan uteslutas om du ej har hemma).

Raw Food Bearnaisesås (till ca 4 pers)

3 dl cashewnötter – blötlagda minst 2-3 timmar

0.75 dl kallpressad rapsolja av bra kvalité
1 dl vatten
0.5 dl vitvinsvinäger
en kruka färsk dragon
salt och peppar efter smak
en nypa gurkmeja

Mixa allt utan dragon tills helt slätt. Hacka dragonen och rör ner. Mixa igen tills såsen blir varm (strax över kroppstemp; kolla med ett finger).

Jag tackar min bloggarkollega Erika Frost för detta fantastiska recept!

– Peace out –

 

Recept: Smoothie med HABANERO

Habanero är fantastiskt! Sin starka och runda smak tillför det lilla extra i min smoothie.

Kaabooooom! Så känns det när du tar en klunk av denna superuppfriskande smoothie!

Min nya favorit på smoothiemarknaden! Bästa sättet att vakna på morgonen, jag lovar :)

GRÖN SMOOTHIE med HABANERO

1 äpple

1 pressad citron

en stoooor bit färsk ingefära

en handfull fryst eller färsk spenat

1/3 habanero

4 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i vitamix.

Jag lägger oxå in en bild på mitt nya härliga paket jag fick idag med väska och skärp. I samarbete med trendhim.com, väskor herr.

– Peace out –

Recept: Grön Smoothie

Min frukost i morse! Det blev även lite över som jag tar innan lunch för att sätta igång ämnesomsättningen.

GRÖN SMOOTHIE (2 pers)

1 mogen banan

1 äpple

1/2 dl fryst mango

½ pressad citron

en stoooor bit färsk ingefära

en stor handfull fryst eller färsk spenat

2 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i vitamix.

– Peace out –

Annons

Recept: Raw Food Kanelbullar

Supersmarriga kanelbullar! Till fikat, till kvällen, till kalaset.

UTAN gluten, laktos, mjölkprotein, socker.

Bulle fylld med krämig kanelkräm!

Raw Food Kanelbullar (ca 20 st)

Bulldeg:

4,8 dl havremjöl

4,8 dl mandelmjöl

drygt 1 dl smält kokosolja

1 dl & 1 msk honung

0,6 dl psyllium husk

1 tsk vaniljpulver

1 msk kanel

1/2 tsk himalayasalt

1/2 tsk mortlade kardemummakärnor

Fyllning:

3 dl urkärnade dadlar

1 1/2 tsk kanel

1 dl cashewnötter

En nypa vaniljpulver

1 msk mandelmjölk

1 msk kokosolja

Gör så här:

Lägg 0,6 dl psyllium husk i 2,4 dl vatten. Låt stå 10 min.

Kärna ur dadlarna och lägg dem i vatten.

Blanda havremjöl, mandelmjöl och himalayasalt i en bunke.

Rör ner den blötlagda psyllium husk (den är som en blöt deg), honung, kokosolja, vaniljpulver, kanel och kardemumma. Rör ihop till en deg.

Fördela ut degen på ett bakplåtspapper.

Om du har en torkugn så lägger då pappret med degen på en torkugnsplåt och ha i torkugnen på ca 50 grader under tiden du gör fyllningen. Om du inte har en torkugn: lägg pappret med degen på en ugnsplåt, sätt på ugnen på 60 grader, ha ugnsluckan lite öppen med hjälp av en träslev i öppningen, och sätt in degen i ugnen under tiden du gör fyllningen.

Lägg i alla fyllningsingredienserna i en high speed blender (t.ex. en vitamix). Mixa slätt.

Ta ut degen ur torkugnen och fördela fyllningen jämnt på bulldegen.

Rulla ihop längs långsidan till en lång bulldegsrulle.

Skär till ca 20 bullar. Skär försiktigt med vass kniv, och tryck inte ner rullen med händerna.

Lägg bullarna på torkugnsplåtar/ugnsplåtar. Baka i torkugn på 43 grader ett dygn, alternativt i vanlig ugn på ca 50 grader med lite öppen lucka över natten.

Servera sen dina fantastiskt smarriga bullar!

Smaklig fika!

– Peace out –

Recept: Grön Smoothie

Denna smoothien är den bästa starten på dagen!
Kombinera den här början på dagen med en promenad, ett leende, ett fint ord till grannen och ett träningspass på eftermiddagen så är din hälsa på topp!

GRÖN SMOOTHIE (2 pers)

1 mogen banan

1 dl fryst mango

1 päron

½ pressad citron

en bit färsk ingefära

en stor handfull fryst eller färsk spenat

1 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i matberedare eller mixer.

Recept: Raw food Pepparkaksbollar

Ett hälsosamt alternativ till vanliga pepparkakor till julen!

Detta är ett recept inspirerat av Karin Rham. Tack Karin!

 

Delikata Raw Food Pepparkaksbollar (ca 12 st)

1 1/2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) jag köper här

2/3 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) jag köper här

13 urkärnade torkade dadlar

1 1/2 tsk kanel

1 tsk nejlika

1/2 tsk kardemumma

en stor nypa ingefära

 

Kristyr:

2 msk kokosolja

2 tsk agave

Mixa nötterna till en nötmassa i en matberedare. Tillsätt dadlarna i nötmassan. Mixa ihop. Tillsätt kryddorna och mixa. Ställ in degen i plastfolie och förvara i kylen minst ett dygn.

Ta ut och rulla bollarna och lägg på en klick kristyr. Förvara i kylen.

Jag köper det mesta från nätet; Apotea.se. De har fri frakt & bra priser för ekomat.

God jul!!!

– Peace out –

Annons

Recept: Raw Food Blåbärstårta

BLÅBÄRSTÅRTA (10 bitar)
Botten:

3 dl mandlar

1 msk lönnsirap

1 dl urkärnade dadlar

1 tsk kardemumma

Fyllning:

4 dl frysta blåbär

3 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

1 mogen banan

saft från ½ lime

½ vaniljstång

3 msk honung

Garnering:

Färska blåbär och hallon. Kan även garnera med t.ex. gojibär, kokos, citronmeliss.

Mixa ingredienserna i en matberedare till botten tills mandeln fortfarande är lite grovhackad men ändå en ganska jämn deg. Platta ut degen i en springform (gärna en liten mindre än vanlig 24 cm). Ställ in i frysen.

Mixa ingredienserna till fyllningen i en matberedare ett par minuter tills slät. Fördela den över bottnen. Ställ in i frysen ett par timmar. Ha den sen i kylen, och ta fram den en halvtimma innan servering. Garnera med färska blåbär och hallon.  

– Peace out –

Recept: Raw Food Mango- & Chokladtårta

Grädde? Rawfood? Jajamensan! Här är en smakrik & supernyttig variant på vanlig grädde. Se receptet.

Mango & choklad är en mycket härlig smakkombination!

Mango  innehåller också mycket antioxidanter, A-vitamin och C-vitamin. M.a.o. naturligt skydd mot solens strålning och stärker immunförsvaret så du slipper återkommande småförkylningar.

MANGO & CHOKLADTÅRTA (10 bitar) 

Botten:

3 dl mandlar

1 ½ dl urkärnade dadlar

Fyllning:

7-8 dl fryst mango (500g)

3 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

½ mogen banan

saft från ½ lime

1 vaniljstång

2 msk agavesirap

Chokladtäcke:

2 dl raw kakao

0,8 dl karob

0,8 dl lönnsirap

1 msk cashewsmör

1 dl kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk alkoholfri vaniljextrakt eller vaniljpulver

Rawgrädde:

1 burk kokosmjölk (haft i kylen över natten)

1 msk agavesirap

en skvätt

en nypa vaniljpulver

Garnering: physalis

Mixa ingredienserna till botten i en matberedare tills mandeln fortfarande är lite grovhackad men ändå en ganska jämn deg. Platta ut degen i en springform (gärna en liten mindre än vanlig 24 cm). Ställ in i frysen.

Mixa ingredienserna till fyllningen i en matberedare ett par minuter tills slät. Fördela den över bottnen. Ställ in i frysen ett par timmar.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en bunke. Häll över såsen över tårtan. Ställ in i frysen minst 20 min.

Öppna kokosmjölken som stått i kylen och ta endast ut den hårda, vita grädden på toppen, inte vattnet. Vispa ett par minuter tills fluffig. Blanda i agavesirap och vaniljextrakt.

Ta fram tårtan 30-60 minuter innan servering. Garnera med physalis.

foto_av_pasktartan_56fbb239e087c359c19616ba

– Peace out –

Kategori

Recept: Raw Food Pad Thai

Kelpnudlar är oslagbart! Våga testa! Finns i vanliga matvarubutiker. Glutenfria med väldigt lite kolhydrater.

PAD THAI (4 pers)

Nudlar/Grönsaksbas:

Ett paket kelpnudlar/sjögräsnudlar (blötlagda minst ett par timmar i varmt vatten)

1 zucchini (om du har en ’spiralizer’)

2 morötter

½ broccolihuvud

2 röda spetspaprikor

200g vitkål

Sås:

5 halvor soltorkade tomater (gärna torkade i påse och blötlagda ca 1h, annars på burk)

4 msk mandelsmör

1 stor vitlöksklyfta

3 msk agavesirap

1 msk sesamolja eller kallpressad rapsolja

1 stor lime

1 liten chili

½ msk färsk ingefära

½ tsk himalayasalt

vatten efter behov

1 dl naturella mandlar

Nudlar/Grönsaksbas: Krama ur vattnet ur nudlarna, massera in 2 msk olivolja, en nypa himalayasalt, ½ tsk citronjuice. Gör nudlar av zucchinin och morötterna om du har ’spiralizer’. Skär annars morötterna i smala stavar. Strimla vitkålen och spetspaprikorna. Dela broccolin i buketter. Lägg allt i en stor skål.

Sås: Mixa de soltorkade tomaterna i matberedare eller mixer. Tillsätt och mixa resten av såsingredienserna utom den de hela mandlarna. Kör någon ytterligare minut i mixern för att värma upp lite, alternativt värm sedan såsen i en kastrull till strax över fingervarmt.

Grovhacka mandlarna i samma mixer som såsen varit i.

Blanda såsen med nudlarna och grönsakerna. Strö över mandlarna.

Smaklig måltid!

– Peace out –

Annons

Recept: Raw Food Chokladbollar

(for english please scroll down)

Hur kan chokladbollar vara nyttigare än en vanlig svenssonfrukost? Jo, den består av frukt, nötter & mineraler.

 

DSC_0450

DSC_0451

DSC_0480

DSC_0489

DSC_0491DSC_0988

Delikata Raw Food Chokladbollar (ca 12 st)

1 1/2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) jag köper här

2/3 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) jag köper här

15 dadlar jag köper här

¼ msk kallt kaffe (skippa kaffet om du vill göra helt RAW)

3 msk raw kakao jag köper här (eller 4 msk vanlig kakao istället för raw kakao och carobpulver)

1 1/2 msk carobpulver jag köper här

en nypa vaniljpulver

en nypa himalayasalt

Garnering:

Riven kokos, finhackade jordnötter, hackade mandlar och/eller hallonpulver

Mixa nötterna till en nötmassa i en matberedare. Kärna ur och skala dadlarna (måste inte skala, men det blir extra elegant konsistens/smak). Tillsätt dadlarna i nötmassan. Mixa ihop. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa. Ställ in degen i frysen 20 minuter. Häll upp valfri garnering i en skål. Ta ut och rulla chokladbollarna och rulla i garnering. Förvara i kylen.

Jag köper det mesta från nätet; Apotea.se. De har fri frakt & bra priser för ekomat.

DSC_0522

How can chocolate balls be healthier than a regular breakfast? Well, it consists of fruit, nuts & minerals.

//Delicious Raw Food Chocolate balls (ca 10 st)

1 1/2 dl natural cashews (soaked min 2h)

2/3 dl natural almonds (soaked min 6-8h, or over night)

10 dates

¼ msk cold coffee (skip the coffee if you wanna do it fully RAW)

1 1/2 msk raw cacao

1 msk carob powder

one pinch vanilla powder

one pinch himalayan salt

Topping:

Shredded coconut, chopped almonds and/or raspberry powder

Mixa the nuts into a paste in a food processor. Seed and peel the dates. Add the dates to the paste. Mix. Add the rest of the ingredients and mix. Place the dough in the freezer 20 min. Place optional topping in a bowl. Take out and roll the balls and roll in the topping. Keep in the fridge.

– PEACE OUT – 

Recept: 2 olika Raw Food Non-Sushirullar

Flera av mina vänner som inte gillar vanlig sushi älskar denna raw food sushin!
Jag gjorde den här ursprungligen till min fru som är väldigt förtjust i sushi.
Sött/surt/salt i perfekt kombination. Och den krämiga mandelmajonäsen is to die for!
Servera gärna med tamari (raw-soja) och finriven pepparrot.
dsc_0544_57002ccbddf2b312f51f97a2
dsc_0549_57002d222a6b224dd4f5771e
NON-SUSHIRULLAR MED MANDELMAJONÄS (2 rullar, ca 12 bitar)
2 noriblad
1 palsternacka
1 msk tahini
1 morot
1/4 gurka
1/2 röd chili
1/2 lime
2 nypor himalayasalt
1 avokado
3 msk surkål
1/2 kruka färsk koriander (kan uteslutas)
2 msk mandelmajonäs
Mandelmajonäs, 3 dl (räcker till alla 4 rullarna i detta recept)
2 dl skållad mandel (eller blötlagd över natten och skalade för helt RAW)
1 klyfta vitlök
1/3 röd chili
juice från 1/2 lime
2 nypor himalayasalt
1 1/2 dl vatten
Mixa mandel, vitlök, chili (urkärnad), limejuice, himalayasalt och vatten till majonäs och låt stå en stund.
Gör ”riset” genom att skala och mixa palsternackan till små bitar i en matberedare. Häll ner tahinin och mixa ett par sekunder till.
Skala och riv morot. Skala och strimla gurka. Blanda morot och gurka i en skål med hackad chili (urkärnad), rivet limeskal och en nypa himalayasalt. Mosa avokadon och smaksätt med limejuice och en nypa himalayasalt.
Lägg ett noriblad på en skärbräda med den knottriga sidan upp mot dig. Bred ut palsternacksriset längs med ena kanten på noribladet. Krama vätskan ur morotsblandningen och bred ut bredvid riset. Strö över urkramad surkål och koriander, och klicka på avokadoröra och majonäs. Rulla ihop till en rulle och fäst kanten med en aning vatten.
Låt stå en stund så håller den ihop bättre. Skär rullen i 1 1/2 cm tjocka bitar med en vass kniv. Torka av kniven mellan skärningarna.
NON-SUSHIRULLAR MED RÖDBETOR OCH LIMEMAJONÄS (2 rullar, ca 12 bitar)
2 noriblad
1 palsternacka
1 msk tahini

1/2 rödbeta

1 cm ingefära
1 syrad gurka
2 msk mandelmajonäs
1/2 lime
4 vippor dill
Skala och riv rödbetan i en skål. Riv i ingefära och salta.
Skär gurkan i stavar. Rör i limejuice och limeskal i majonäsen.

Lägg ett noriblad på en skärbräda med den knottriga sidan upp mot dig.Bred ut palsternacksriset längs med ena kanten på noribladet. Lägg på rödbetsröran (urkramad), gurka, en klick majonäs och ett par dillvippor längs med ena kanten på noribladet.

Rulla ihop till en rulle och fäst kanten med en aning vatten.
Låt stå en stund så håller den ihop bättre. Skär rullen i 1 1/2 cm tjocka bitar med en vass kniv. Torka av kniven mellan skärningarna.
originalrecept hämtat från Renée Voltaires bok ”Juice Power and Detox”
– Peace out – 

Recept: Raw Food Tacos

En av mina favoriträtter som passar både till middag och lunch. Fylld av supersmarriga och hälsofrämjande råvaror! Perfekt för barn som vuxna. Om ni har mingelparty: köp små ”hjärtsalladsblad” istället för romansallad så blir det perfekt plockmat. Smaklig måltid!!

TACOS (4 pers)

1 romansallad (tacoskal)

Valnötsröra:

1,5 dl naturella valnötter (för helt RAW: blötlagda 4-6h, och torkat)

1 tsk lökpulver

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

en stor nypa himalayasalt

en nypa vitlökspulver

en nypa cayennepeppar

en liten nypa spiskummin

Guacemole:

6 mogna avokador

2 tomater

½ rödlök

½ citron

1 vitlöksklyfta

en liten bit chili

himalayasalt & svartpeppar

Pico de Gallo (mild)

3 tomater

½ rödlök

2 msk citronjuice

en liten bit chili

smaka av med himalayasalt

Cashewostsås

1 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

½ dl vatten

1 msk citronjuice

½ tsk äppelcidervinäger

½ msk näringsjäst

en nypa himalayasalt

Tacoskalen: Separera romanbladen och skölj dem.

Valnötsröra: Grovhacka valnötterna. Blanda i kryddorna.

Guacemole: Tärna tomaterna. Hacka rödlöken och finhacka chilin. Lägg dem i en bunke tillsammans med avokadorna. Mosa (t.ex. mortla) blandningen ganska slät. Pressa i citronen och vitlöken. Blanda väl. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Pico de Gallo (mild): Tärna tomaterna. Hacka rödlöken och finhacka chilin. Lägg dem i en bunke. Tillsätt citronjuice och himalayasalt.

Cashewsås: Mixa alla ingredienserna väl till en slät sås, i en matberedare eller mixer.

Servera ett stort och ett litet romanblad till varje person.

Fyll varje blad med guacemole, lite pico de gallo och nötröran. Avsluta med att ringla den krämiga ostsåsen över.

– Peace out –

Annons

Ingefärsshot

Recept: Raw Food Ingefärsshot

Perfekt start på dagen! Ta en shot före varje frukost. Sätter igång din ämnesomsättning och får dig att vakna till på morgonen. Ingefäran förhindrar också förkylning tack vare sina mängder av antioxidanter.
img_9272
400 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl dl honung
2 citroner
Skala ingefäran. Dela den i mindre bitar. Lägg i en blender (gärna en vitamix), pressa ner citronsaft från citronerna och häll i honungen och vattnet. Mixa ordentligt så att ingefäran upplösts så mycket det går, och drycken har värmts upp något.
Häll i en flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att dricka. Ta ungefär 30 ml till en shot.
– Peace out –

Recept: Raw Food Tarte Tatin (Äppelkaka)

(please scroll down for English)

När jag såg ett härligt recept ur Erika Frosts Rå Matglädje på fransk äppelpaj kom jag plötsligt ihåg min ungdomstid i Paris. Jag spenderade ett år i Paris och totalt förälskade mig i kulturen och maten. Tarte Tatin är en av matfavoriterna jag tog med mig därifrån. Efter några experimenterande försök i köket har jag nu lyckats få fram en absolut favorit.
 img_9352
img_9364
img_9368
img_9374
img_9379
img_9388
img_9386img_9416
Raw Food Tarte Tatin (ca 12 bitar)
Botten
1 1/2 dl mandlar
1 dl pekannötter
1 1/2 dl valnötter
7 urkärnade dadlar
Karamellfyllning
20 dadlar
2 msk neutral kokosolja
1/2 dl mandelsmör
1/2 dl lönnsirap
1 msk vatten
1 stor nypa vaniljpulver
1 nypa stötta kardemummakärnor
1 nypa kanel
1 nypa salt
Dekoration
2 1/2 röda äpplen (gärna ekologiska royal gala)
Botten
Mixa nötterna fint i matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa slätt.
Lägg plastfolie i en springform. Tryck ut degen i springformen med en sked.
Ställ in botten i frysen.
Karamellfyllning
Mixa dadlarna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills slätt.
Ta ut botten ur frysen. Bre på karamellfyllningen på botten.
 
Äppelskivor & montering
Kärna ur o skiva äpplen tunt.
Lägg äppelskivorna på pajen.
Pudra över 1 msk malen kanel.
img_9395
When I saw a lovely recipe from Erika Frost, Raw apple pie, I suddenly remembered my days in Paris in my youth. I spent a year in Paris and totally fell in love with the culture and the food. Tarte Tatin is one of culinary favorites I brought with me from there. After some experimentation in the kitchen, I have now managed to obtain an absolute favorite.
Raw Food Tarte Tatin (about 12 bits)

Base
1 1/2 dl almonds
1 dl pecans
1 1/2 dl walnuts
7 pitted dates

Caramel Filling
20 dates
2 tablespoons neutral coconut oil
1/2 dl almond butter
1/2 dl maple syrup
1 tablespoon water
1 large pinch of vanilla powder
1 pinch freshly ground cardamom seeds
1 pinch of cinnamon
1 pinch of salt

Decoration
2 1/2 red apples (preferably organic royal gala)

Base
Mix the nuts finely in a food processor. Add the pitted dates and blend smooth.
Add plastic sheeting in a spring form. Press the dough in the spring form with a spoon.
Place the base of the freezer.

Caramel Filling
Mix the pitted dates in a food processor. Add the remaining ingredients and mix until smooth.
Remove the base of the freezer. Spread the caramel filling on the base.

Apple Slices & Assembly
De-seed o slice the apples thin.
Add the apple slices on top of the pie.
Sprinkle 1 tablespoon ground cinnamon.

– Peace out – 
Ladda mer innehåll