RAW Chokladtårta

Magisk chokladtårta! Smakrik, näringsrik och en riktigt tongivande start på det nya året!

Chokladtårta

Botten

3 1/2 dl nötter

1/2 dl solrosfrön

12 urkärnade färska dadlar

1 tsk vaniljpulver

1/4 tsk himalayasalt

1 msk raw kakao

1 msk kaffe

Fyllning

5 dl cashewnötter

1 burk kokosmjölk (400g)

1/2 dl agavesirap

2 msk rostad kakao

3 msk raw kakao

2 1/2 msk kaffe

1 krm himalayasalt

1 nypa cayennepeppar

1/2 dl kokosolja

Chokladtäcke

1/2 dl kokosolja

2 msk cashewsmör

1/2 dl agavesirap

2 msk raw kakao

1 nypa vaniljpulver

Topping

1 1/2 dl nötter (hasselnötter, mandel, paranötter)

1/2 dl kakaonibs

Gör så här

Blötlägg cashewnötterna i minst 3 timmar.

Botten

Gör allt kaffe, totalt 2 1/2 msk (skippa kaffet om du vill ha 100% raw).

Torrosta alla nötterna utom cashewnötterna samt solrosfröna, totalt 5 1/2 dl (skippa torrostning om du vill ha 100% raw).

Mixa alla ingredienserna till botten i en matberedare. Tryck sen ut degen i en springform med löstagbara kanter som också är täckt i botten med plastfolie. Använd gärna 15 cm springform för att få lite höjd på tårtan, men det går även i en vanlig 20 cm. Ställ in i frysen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

Smält all kokosolja, totalt 1 dl, varsamt i ett varmt vattenbad.

Öppna kokosmjölken som stått i kylen och ta endast det hårda vita, och använd inte kokosvattnet.

Lägg i alla ingredienserna utom cashewnötterna och kokosoljan i en matberedare. Mixa till en slät mousse och lägg därefter i cashewnötterna lite i taget. När det återigen mixats till en slät mousse, häll i kokosoljan lite i taget och mixa ihop (obs hälften av all kokosolja används här till fyllningen, alltså 1/2 dl). Gör moussen så slät du kan göra den (se bilden nedan).

Ställ återigen i i frysen.

Chokladtäcket & topping

Vispa för hand i alla ingredienserna i den smälta kokosoljan.

Häll över täcket över tårtan och strö över topping.

Frys i ca 2-3 timmar, och ta fram minst 30 minuter innan servering.

Valfritt: toppa även med färska hallon och servera tårtan tillsammans med vispad kokosgrädde!

Njut av att du ger kroppen massor av näring inför det kommande året!

– Peace out –

Ananaschips

Skala ananasen. Ta ur innersta hårda delen av ananasen med en äppelurkärnare. Skär i skivor. Dela skivorna om du vill.

Lägg på en torkugnsbricka. Torka på 42 grader ca 36 timmar.

Ta med på flyget som snacks till hela familjen. Vi tar med våra chips nu när vi flyger till Sri Lanka.

Kategori

AcaiBowl

AcaiBowl (4 pers)

3 pkt fryst acai

2 1/2 frysta bananer

2 msk agavesirap

Topping:

Kokosflakes

Banan

Kakaonibs

Granola

AcaiBowl:

Låt acaipaketen tina 10-15 moin

Lägg i bananerna i en Vitamix.

Tryck/banka på acaipaketet så att innehållet delas lite innan öppning. Öppna paketet och lägg innehållet i mixern. Tillsätt agavesirapen. Mixa tills det blir en len, jämn och tjock smoothie.

Servera smoothiekrämen i 4 skålar och garnera med toppingen ovanpå.

Smaklig måltid!

Kategori
Annons

Rawfood Kanelbullar

Rawfood Kanelbullar (ca 12 st)

Degen

2 dl naturella mandlar

½ dl russin

5 urkärnade dadlar

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk kardemummapulver

½ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

Fyllning

12 urkärnade dadlar

½ msk kokosolja

3-4 tsk kanel

1 msk vatten

Gör så här

Finhacka mandlarna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa ihop till en deg.

Lägg ut degen på ett bakplåtspapper. Tryck ut degen lite grann på pappret. Lägg på ett annat bakplåtspapper. Kavla ovanpå bakplåtspappret (för att undvika kladd) tills degen är ca ½ cm tjock.

Mixa ingredienserna för fyllningen i en matberedare, till en jämn smet. Bred sen ut fyllningen på degen.

Rulla ihop degen och fyllningen till en rulle, genom att rulla med långsidan av bakplåtspappret.

Låt stelna i kylen ca 1-2 timmar.

Skär sen upp bullarna i lagom tjocka skivor och lägg i bullformar. Förvara i kylen.

Tack Erica Palmcrantz Aziz för inspiration

– Peace out –

Kategori

Lakritschips

Lakritschips

För alla som tycker om lakrits, eller som vill ha ett litet treat i vardagen eller på helgen!

Lägg fram en torkugnsbricka.

Skiva upp skivor av banan på brickan genom att använda en mandolin.

Gå till diskbänken.

Häll över rikligt med naturligt lakritspulver (t.ex. från Reneé Voltaire) över bananskivorna.

In i torkugnen på 45 grader i ett dygn.

Voilá!

– Peace out –

 

Fruktrullar

Fruktrullar med jordgubbssmak

1 1/2 banan

300g frysta jordgubbar

Mixa slätt i Vitamix

Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper

Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat

Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret och klipp i remmar eller bitar.

Fruktrullar med blåbärssmak

2 bananer

200g frysta blåbär

Mixa slätt i Vitamix

Smeta ut på en torkugnsbricka med ett bakplåtspapper

Torka på 45grader ca 1 1/2 dygn tills smeten har torkat

Ta bort ”fruktlagret” från bakplåtspappret och klipp i remmar eller bitar.

Kategori
Annons

Servera vattenmelon på ett roligt sätt

Yummie vattenmelon!

Sommarmånaderna presenterar oss med underbara ekologiska vattenmeloner!

Peace out!

Rawfoodbuffé

Rawfoodbuffé till sommarkalas.

Alla recept hittar du här på min blogg.

Kategori

Bananchips!

Torkugnen går året runt hos oss. Båda döttrarna är mycket förtjusta i all möjlig torkade frukter. Här torkar vi bananskivor på 45grader ca 1 dygn. När vår Linnéa vaknar, som är 1 1/2 år, tar sig ut från sovrummet och hör från köket att torkugnen är på, då tar hon ut nappen, ger den till oss, går ut till köket och kommer sen tillbaka med en hel bricka torkade bananer till sovrummet för att påbörja frukost nr 1. 🤩

Ha en fin dag!

 

Kategori
Annons

Grönkålschips med apelsinchoklad

Världens läckraste grönkålschips!

1,5 liter grönkålsblad

3 dl färskpressad apelsinjuice (ca4-5 apelsiner)

10 urkärnade dadlar

5 msk mandelsmör

4 msk kakao

Gör så här:

Skölj och torka av grönkålsbladen.

Lägg övriga råvaror i en high speed blender (tex Vitamix). Mixa slätt.

Försök inte äta upp smeten.

Lägg grönkålen i en skål och häll över chokladsmeten. Massera in smeten i grönkålen.

Placera bladen så att de inte rör vid varandra på en torkugnsbricka eller på ett bakplåtspapper och på en plåt om du använder vanlig ugn. Torka ca 24h på ca 50 grader i torkugn, eller ca 40min på 125grader i vanlig ugn med ugnsluckan lite öppen (om vanlig ugn: håll koll så de inte bränns vid).

– Peace out –

Sommarvärme och SUP

Vi besöker svärmor och hennes sambo som bor vid en liten sjö i Norrtälje. SUP är givet. Här uppblåsbar version från Aqua Marina. Tar 5 minuter att pumpa upp. Min dotter Wilmas paddel 😎😋

Recept: Raw Food Rocky Road

Raw Food Rocky Road (ca 20 bitar)

1 dl naturella jordnötter (rostade & saltade för icke-raw men lite mer smaksensation)

1 dl ekologiska torkade gojibär

1 msk riven kokos

1 nypa salt

12 färska dadlar (urkärnade)

1/2 msk + 1 dl smakfri/smakneutral kokosolja

1 dl kakao

1/2 dl lönnsirap

1 nypa vaniljpulver

Så här gör du:

  1. Gör naturens egen kola. Lägg dadlar och 1/2 msk kokosolja i en matberedare och mixa tills det blivit en seg kola. Forma små kulor/bitar av kolan och lägg på ett stort fat eller i en skål. Ställ in kolorna i frysen.
  2. Gör chokladen. Smält 1 deciliter kokosolja på svag värme i ett vattenbad. Blanda ner kakao, vaniljpulver och lönnsirap.
  3. Blanda ner jordnötter, gojibär, kokos och en nypa salt (skippa saltet om du har saltade jordnötter).
  4. Ta ut kolorna ur frysen och lägg i dem i smeten.
  5. Bred ut smeten över ett bakplåtspapper. Ställ in i frysen och låt stelna i några timmar.
  6. Ta ut chokladen ur frysen ca 10 minuter innan servering och skär i lagom stora bitar.

 

 

Förvara i frys.

Smaklig njutning!

Tack Lina Nerthy Aurell & Mia Clase aka Food Pharmacy för grundreceptet som jag här gjort om något.

– Peace out – 

Annons

Recept: Raw Food Bananchips med chokladkräm

Raw Food Bananchips med chokladkräm (ca 30 bitar)

3 fullt mogna bananer

CHOKLAD
1/2 dl raw kakao

1 msk karob

1/2 dl lönnsirap

1/2 dl kokosolja (utan smak)

2 msk cashewsmör

1 tsk vaniljextrakt

Så här gör du:

Smält kokosoljan om den är i fast konsistens. Sikta i raw kakaon och karoben i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna.

Skiva bananerna.

Lägg ut bananskivorna på två torkugnsplåtar. Lägg en klick chokladkräm på varje bananskiva.

Torka i torkugn på 42grader ca 36-48h, beroende på hur hårda bananchipsen och hur fast chokladkrämen du vill ha. Jag kör vanligtvis 36h, så ges chipsen lite tuggmotstånd och chokladen behåller lite mer krämighet.

Förvara i en kakburk eller plastburk.

Smakliga stunder!

– Peace out – 

Taggar

Recept: Raw Food Frukost

Fruktsallad med cashewkräm (2 port)
2 bananer
1 färsk mango
2 handfull färska blåbär
2 handfull färska hallon
1 handfull krossade valnötter
Cashewkräm:
2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

1 ½ dl vatten

1 msk lönnsirap

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Dela bananerna och mangon i mindre bitar. Lägg upp i två skålar.

Mixa ingredienserna till krämen väl till en slät kräm, i en höghastighetsblender (t.ex. vitamix).

Häll krämen på fruktsalladen.

Smaklig frukost!

– Peace out –
Taggar
Kategori

Recept: Raw Food Choklad

För att denna fantastiska choklad ska få den fina smak och hårda textur av en vanlig chokladkaka, som gör att den inte smälter så fort du tar chokladen i handen, så krävs att du tempererar chokladen. Jag beskriver nedan hur du gör.

Raw Food Choklad (ca 20 bitar)

 

120 g kakaosmör

60 g raw kakao

50 g kokossocker

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl halverade hasselnötter

1/2 dl halverade mandlar

1/2 dl halverade torkade tranbär

 

 

Så här gör du:

För att nå en annan nivå med smaken av nötterna bör du rosta dem i en panna. Då blir det dock ej raw.

Lägg kokossockret i en high speed blender (t.ex. vitaminx). Mixa sockret till ett fint pulver.

Smält smöret över ett vattenbad. Låt det komma upp i 46 grader.

Blanda i sockret, kakaon och vaniljen. Låt blandningen svalna över ett isbad till 27 grader.

Sä blandningen återigen över ett vattenbad och värm upp till 31 grader.

Du har nu tempererat chokladen.

Häll upp smeten tunt på en upp-och-ner vänd ugnspanna med bakplåtspapper. Använd slickepott för att göra ett tunt lager.

Häll över nötter och bär.

Låt svalna och stelna. Förvara i kylen.

Smaklig stund!

– Peace out – 

Annons

Julbaket är räddat!

Nu är julbaket räddat. Naturliga råvaror till julchokladen.

– God jul – 

Kategori

Recept: Raw Food Chokladpraliner

Perfekt chokladpralin till julen. Mörk choklad, nötig mandelsmör och lite smakbett av dadeln.

CHOKLADPRALINER (ca 30 st)
1dl kakaosmör
3/4 dl raw kakao
Stor nypa vanilj
Ca 30 dadlar (inte medjooldadlar, utan de mindre dadlarna som kommer i askar i matvarubutiken)
Ca 3 msk mandelsmör
Ca 20 mandlar
5-7 plommonGör så här:
Grovhacka mandeln.
Mixa plommonen slätt i en matberedare. Du får skrapa ner plommonen några gånger från kanten av matberedaren och köra flera gånger.
Blanda mandelsmöret, hackade mandeln och plommonen till en kräm.

Smält kakaosmöret (låt det dock inte komma över 43grader).
Blanda i kakaon i smöret. Låt blandningen svalna något, så att den blir lite krämigare och inte rinnig.
Kärna ur dadlarna.
Lägg i en klick kräm i varje dadel.
Platta till dadeln.
Doppa den i chokladen.
Lägg på ett avklippt bakplåtspapper i en förvaringslåda (gärna fin chokladask).
Ställ in i frys över natt.
Förvara pralinerna i asken i ett matskåp
Tips: jag har hört att man kan tillsätta lite cashewsmör och en aning mandeldryck för att få lite mer mjölkchokladsmak. Jag har ej testat utan håller mig till den mörkare chokladsmaken.
– Peace out –

 

Overnight Oats med Chiafrön

Perfekta smarriga frukosten som du gör snabbt och enkelt kvällen innan och bara tar fram på morgonen!

Overnight Oats med Chiafrön (1 port)

1 1/2 dl mandeldryck

1 dl glutenfria havregryn

1 msk chiafrön

1 krm salt

1 tsk honung

1 nypa vanilj

1 banan

1 dl frysta blåbär

Gör så här

Blanda alla råvaror förutom bananen i en skål eller glasburk.

Mosa bananen och blanda i den mosade bananen i skålen. Låt stå ett par minuter.

Häll över de frysta blåbären och blanda lätt.

Ställ in i kylen över natten (med eller utan lock).

Bästa starten på dagen!

– Peace out –

 

 

 

Annons

Grönkålssallad med cashewdressing

Snart är december här! Här är en försmak av en hälsosammare jul!

Grönkålssallad med cashewdressing

100 g grönkål

1 1/2 dl valnötter

1 dl russin

Cashewdressing:

2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

1 dl vatten

1 ½ tsk senapspulver

1 msk citronjuice

½ tsk äppelcidervinäger

½ msk näringsjäst

¼ vitlöksklyfta (pressad)

en nypa himalayasalt

Gör så här:

Tvätta grönkålen i vatten. Låt torka. Ta grönkålsbladen från sitt skaft. Lägg i bunke/skål.

Cashewdressing: Mixa alla ingredienserna mycket väl till en slät sås, i en blender.

Häll över dressingen över grönkålen och blanda ihop.

Servera på 7 mindre fat.

Krossa valnötterna med händerna och strö över nötbitarna tillsammans med russinen över salladen.

Smaklig måltid!

– Peace out –

Recept: Chokladchiapudding

Chia. Sprängfyllda av proteiner, mineraler, kalcium, antioxidanter och omega 3-syror. Ta bort komjölken och stärk ditt skelett med detta superfrö istället.

Vi har ätit detta till frukost 3 ggr denna veckan. Min äldsta dotters favoritfrukost just nu. Och jag måste säga min favorit också just nu. Ät gärna en eller ett par ggr i veckan och variera sen med andra härliga raw frukostar som t.ex. smoothies eller fruktsallader.

Chokladchiapudding (2 pers)
1 1/2 banan
2 1/2 dl mandeldryck
3 msk chiafrön
1 msk kakao
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver (valfritt)
För topping: 1/2 banan samt en handfull gröna druvor och blåbär
Två sätt att göra det på.
Utan blender:
Mosa bananen i en skål. Rör i mandeldryck, chiafrö, kakao, honung och vaniljpulver och ställ in i kylen över natten (rör runt ett par extra gånger så att inte klumpar bildas). På morgonen toppar du chiapuddingen med banan, druvor och blåbär!
Med blender (t.ex. vitamix):
Lägg i alla råvaror utom chiafröna i blendern och mixa slätt. Lägg i chiafröna och mixa ett par sekunder bara för att chiafröna ska blandas in (men inte pulveriseras). Häll i valfri serveringsskål. Kyl över natten.
Servera sen med topping när det är dags för avnjutning!
– Peace out –
Ladda mer innehåll