Recept: Raw Food Choklad

För att denna fantastiska choklad ska få den fina smak och hårda textur av en vanlig chokladkaka, som gör att den inte smälter så fort du tar chokladen i handen, så krävs att du tempererar chokladen. Jag beskriver nedan hur du gör.

Raw Food Choklad (ca 20 bitar)

 

120 g kakaosmör

60 g raw kakao

50 g kokossocker

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl halverade hasselnötter

1/2 dl halverade mandlar

1/2 dl halverade torkade tranbär

 

 

Så här gör du:

För att nå en annan nivå med smaken av nötterna bör du rosta dem i en panna. Då blir det dock ej raw.

Lägg kokossockret i en high speed blender (t.ex. vitaminx). Mixa sockret till ett fint pulver.

Smält smöret över ett vattenbad. Låt det komma upp i 46 grader.

Blanda i sockret, kakaon och vaniljen. Låt blandningen svalna över ett isbad till 27 grader.

Sä blandningen återigen över ett vattenbad och värm upp till 31 grader.

Du har nu tempererat chokladen.

Häll upp smeten tunt på en upp-och-ner vänd ugnspanna med bakplåtspapper. Använd slickepott för att göra ett tunt lager.

Häll över nötter och bär.

Låt svalna och stelna. Förvara i kylen.

Smaklig stund!

– Peace out – 

Julbaket är räddat!

Nu är julbaket räddat. Naturliga råvaror till julchokladen.

– God jul – 

Kategori

Recept: Raw Food Chokladpraliner

Perfekt chokladpralin till julen. Mörk choklad, nötig mandelsmör och lite smakbett av dadeln.

CHOKLADPRALINER (ca 30 st)
1dl kakaosmör
3/4 dl raw kakao
Stor nypa vanilj
Ca 30 dadlar (inte medjooldadlar, utan de mindre dadlarna som kommer i askar i matvarubutiken)
Ca 3 msk mandelsmör
Ca 20 mandlar
5-7 plommonGör så här:
Grovhacka mandeln.
Mixa plommonen slätt i en matberedare. Du får skrapa ner plommonen några gånger från kanten av matberedaren och köra flera gånger.
Blanda mandelsmöret, hackade mandeln och plommonen till en kräm.

Smält kakaosmöret (låt det dock inte komma över 43grader).
Blanda i kakaon i smöret. Låt blandningen svalna något, så att den blir lite krämigare och inte rinnig.
Kärna ur dadlarna.
Lägg i en klick kräm i varje dadel.
Platta till dadeln.
Doppa den i chokladen.
Lägg på ett avklippt bakplåtspapper i en förvaringslåda (gärna fin chokladask).
Ställ in i frys över natt.
Förvara pralinerna i asken i ett matskåp
Tips: jag har hört att man kan tillsätta lite cashewsmör och en aning mandeldryck för att få lite mer mjölkchokladsmak. Jag har ej testat utan håller mig till den mörkare chokladsmaken.
– Peace out –

 

Annons

Overnight Oats med Chiafrön

Perfekta smarriga frukosten som du gör snabbt och enkelt kvällen innan och bara tar fram på morgonen!

Overnight Oats med Chiafrön (1 port)

1 1/2 dl mandeldryck

1 dl glutenfria havregryn

1 msk chiafrön

1 krm salt

1 tsk honung

1 nypa vanilj

1 banan

1 dl frysta blåbär

Gör så här

Blanda alla råvaror förutom bananen i en skål eller glasburk.

Mosa bananen och blanda i den mosade bananen i skålen. Låt stå ett par minuter.

Häll över de frysta blåbären och blanda lätt.

Ställ in i kylen över natten (med eller utan lock).

Bästa starten på dagen!

– Peace out –

 

 

 

Grönkålssallad med cashewdressing

Snart är december här! Här är en försmak av en hälsosammare jul!

Grönkålssallad med cashewdressing

100 g grönkål

1 1/2 dl valnötter

1 dl russin

Cashewdressing:

2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h)

1 dl vatten

1 ½ tsk senapspulver

1 msk citronjuice

½ tsk äppelcidervinäger

½ msk näringsjäst

¼ vitlöksklyfta (pressad)

en nypa himalayasalt

Gör så här:

Tvätta grönkålen i vatten. Låt torka. Ta grönkålsbladen från sitt skaft. Lägg i bunke/skål.

Cashewdressing: Mixa alla ingredienserna mycket väl till en slät sås, i en blender.

Häll över dressingen över grönkålen och blanda ihop.

Servera på 7 mindre fat.

Krossa valnötterna med händerna och strö över nötbitarna tillsammans med russinen över salladen.

Smaklig måltid!

– Peace out –

Recept: Chokladchiapudding

Chia. Sprängfyllda av proteiner, mineraler, kalcium, antioxidanter och omega 3-syror. Ta bort komjölken och stärk ditt skelett med detta superfrö istället.

Vi har ätit detta till frukost 3 ggr denna veckan. Min äldsta dotters favoritfrukost just nu. Och jag måste säga min favorit också just nu. Ät gärna en eller ett par ggr i veckan och variera sen med andra härliga raw frukostar som t.ex. smoothies eller fruktsallader.

Chokladchiapudding (2 pers)
1 1/2 banan
2 1/2 dl mandeldryck
3 msk chiafrön
1 msk kakao
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver (valfritt)
För topping: 1/2 banan samt en handfull gröna druvor och blåbär
Två sätt att göra det på.
Utan blender:
Mosa bananen i en skål. Rör i mandeldryck, chiafrö, kakao, honung och vaniljpulver och ställ in i kylen över natten (rör runt ett par extra gånger så att inte klumpar bildas). På morgonen toppar du chiapuddingen med banan, druvor och blåbär!
Med blender (t.ex. vitamix):
Lägg i alla råvaror utom chiafröna i blendern och mixa slätt. Lägg i chiafröna och mixa ett par sekunder bara för att chiafröna ska blandas in (men inte pulveriseras). Häll i valfri serveringsskål. Kyl över natten.
Servera sen med topping när det är dags för avnjutning!
– Peace out –
Annons

Recept: Raw Food Marsipan & Chokladformar

MARSIPAN & CHOKLADFORMAR (ca 15 st)
MARSIPAN
2 dl mandelmjöl

1/2 dl lönnsirap

Blanda till marsipan i en skål.

CHOKLAD
1 1/2 dl raw kakao

0,6 dl karob

1 1/2 dl lönnsirap

1 1/2 dl kokosolja (utan smak)

1 1/2 msk cashewsmör

1 dryg tsk vaniljextrakt

Sikta i raw kakaon och karoben i en bunke. Blanda i resten av ingredienserna. 

Häll chokladsåsen i chokladformar. Forma marsipanen till bollar och platta till något så att de formas mer som puckar. Lägg i marsipanpuckarna i chokladformarna. Frys minst 15 min.

När ni sen förvarar dem, så gör ni det i frysen och tar fram ca 10 min innan servering.

– Peace out –

Recept: Smoothiebowl

Min favoritgrej nuförtiden. När jag inte har möjlighet o dra ner till Reload på Sveavägen gör jag min egen bowl. Till frukost eller lunch. Att äta ur kokosnötsskål gör ätandet ännu lite mer nöjsamt.

Smoothiebowl

1 fryst banan

2 1/2 dl fryst mango

1 1/2 dl fryst blåbär

1 dl mandelmjölk

Topping:

Banan, passionsfrukt, chiafrön, jordnötssmör, kokosflarn

Gör så här:

Mixa råvarorna i blender (jag kör min vitamix).

Lägg på topping. Voilá!

Skål av kokosnöt. Inköpt från Cecilia Folkesson.

ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa – Naturlig mat & Hälsa

Naturlig mat & Hälsa

 

Kategori

Recept: Raw Food Glasstårta

En tårta med lite av varje. Jag slängde ihop tre favoritgrejer från rawfoodköket i en tårta. Varsågoda :)

Raw Food Glasstårta

Browniebotten

1 dl mandel

1/2 dl hasselnötter

2 dl urkärnad dadlar

2 msk raw kakao en nypa himalayasalt

Jordgubbsglass

3 mogna bananer (helst prickiga)

1 1/2 dl jordgubbar
Kolatopping
1 dl cashewnötsmör
1 dl lönnsirap
Gör så här:
Browniebotten
Häll i mandeln och hasselnötterna i matberedaren. Finhacka. Tillsätt dadlarna och mixa till en boll. Tillsätt kakao och saltet. Mixa tills kakaon blandats i. Lägg i botten av en rund form, gärna en mindre runt 16-18 cm i diameter. Ställ in i frysen tills nästa lager ska tillsättas.

Jordgubbsglassen

Dela bananerna i bitar, lägg i plastpåse och frys in en stund. Frys gärna in över natten om du har tid.

Mixa de frysta bananerna och jordgubbarna i en matberedare. Häll över browniebotten. Och ställ in i frysen tills servering.

Kolatopping

En stund innan det är dags att servera tårtan blandar du smöret och sirapen med en sked i en skål.

Spritsa på tårtan på valfritt sätt :)

Avnjut!

– Peace out –

 

 

 

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala sötpotatisarna. Koka dem mjuka, ca 10-15 min.

Lägg fruktköttet i en mixer tillsammans med dadlarna. Mixa till en jämn smet. Blanda övriga ingredienser i en skål, och rör ner sötpotatissmeten.

Bred ut i en rund form, gärna 16-18 cm i diameter, men en vanlig 20 cm fungerar oxå.

Grädda kakan i 20 minuter i mitten av ugnen, ta ut och svalna i minst 10 minuter. Kakan går bra att göra dagen innan om man vill. Förvara i kyl.

Om ni behöver något milt till (jag tycker det inte behövs!) så rekommenderar jag vispad kokosgrädde.

Recept inspirerat från mattidningen Vego.

– Peace out –

Kategori
Annons

Recept: Vegansk Kladdkaka

Rawfoodmannen äter inte bara raw food. Här är ett veganskt smarrigt recept!

Vegansk Kladdkaka

2 medelstora sötpotatisar, ca 500 g

3 dl mandelmjöl

15 dadlar

1 dl kakao

4 msk lönnsirap

1 krm himalayasalt

 

färska blåbär till garnering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala sötpotatisarna. Koka dem mjuka, ca 10-15 min.

Lägg fruktköttet i en mixer tillsammans med dadlarna. Mixa till en jämn smet. Blanda övriga ingredienser i en skål, och rör ner sötpotatissmeten.

Bred ut i en rund form, gärna 16-18 cm i diameter, men en vanlig 20 cm fungerar oxå.

Grädda kakan i 20 minuter i mitten av ugnen, ta ut och svalna i minst 10 minuter. Kakan går bra att göra dagen innan om man vill. Förvara i kyl.

Om ni behöver något milt till (jag tycker det inte behövs!) så rekommenderar jag vispad kokosgrädde.

Recept inspirerat från mattidningen Vego.

– Peace out –

Kategori

Raw Food Sommarfrukost

Frukosten just nu här ute på lanedet: Grön smoothie & Vattenmelon.

Glad sommar allihop!

– Peace out –

Taggar

Recept: Raw Food Grönkålschips

RAW GRÖNKÅLSCHIPS (en stor skål)
En stor knippe grönkål
2 msk olivolja
1 1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1 tsk himalayasalt
Bryt grönkålsbladen i så stora bitar du kan, ta bort stjälkarna, och lägg bladen i en bunke.
Massera in olja och kryddor ordentligt i grönkålen, så att alla bladen täcks av det.
Bred ut chipsen på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ ugnen på ca 55 grader. Ställ in plåten. Sätt en träslev eller liknande i ugnsluckan så att luckan är lite öppen för att släppa ut fukt. Ha inne i ugnen över natten, eller ca 6-7 timmar.
Voilá!
Kategori
Annons

Recept: Raw Food Banansnacks

Små munsbitar till mingelfesten, efter middagen, mellis eller varför inte till frukost?

Frukt & nötter i smarrig kombination!

Raw Food Banansnacks med Chokladtäcke (ca 18 st)

3 bananer

1 dl jordnötssmör eller mandelsmör

1 handfull grovhackade hasselnötter till garnering

Chokladtäcket:

2 msk raw kakao (eller 1/2 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

2 msk karob

1/2 dl lönnsirap

1 msk cashewsmör

1/2 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Halvera bananerna. Skopa ut innanmätet av bananerna (kärnorna).

Fyll halvorna med nötsmöret.

Sätt ihop bananerna igen.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en skål/bunke.

Ringla över chokladsåsen.

Garnera med de grovhackade nötterna.

Förvara i kyl eller frys!

Tack Tanja Dyredand för inspiration!

– Peace out –

Recept: Raw Food Donut med Chokladtäcke

Donuts, eller munkar, funkar utmärkt att göra RAW. MUMSIGT! Här med härligt chokladtäcke.

Denna härliga konfektyr doughnuts som ursprungligen skapades i Nordamerika av holländska invandrare. Idag har den bidragit till mer ohälsa än hälsa, därför gör jag en härlig rawvariant för att bidra till lite balans!

Inom rawfoodkulturen torkar vi våra bakverk istället för att baka. Detta gör vi för att behålla all den härliga näring som finns i råvarorna! Detta gör du i en torkugn eller en vanlig ugn.

Raw Food Donut med Chokladtäcke (ca 15 st)

13 dadlar (urkärnade)

4 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl bovetemjöl

en nypa himalayasalt

1 tsk vaniljpulver

1 msk psyllium husk

1/2dl vatten

Chokladtäcket:

2 msk raw kakao (eller 1/2 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

2 msk karob

1/2 dl lönnsirap

2 msk cashewsmör

1/2 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Rör försiktigt ihop psyllium husk och vatten i en skål. Låt stå 5 min.

Mixa dadlarna med mandelmjölet i 2 min i en matberedare.

Lägg över degen i bunke, blanda ner resten av mjölen, vaniljpulvret och saltet.

Tillsätt psyllium husk-smeten. Mixa igen ca 20 sek.

Forma degen till ca 15 st ringar. Placera på torkugnsplåtar eller på ett ugnsgaller.

Torka i torkugn på 42 grader 24 timmar eller i vanlig ugn på 50 grader med dörrluckan lite öppen i ca 3 timmar (kolla om du använder vanlig ugn: donutsen ska vara fast i konsistensen men inte hård). Vänd på munkarna efter halva tiden.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en skål/bunke. Doppa lite mer än halva donutsen i chokladsåsen så att du skapar ett chokladtäcke.

Förvara i kyl eller frys!

Försök bara äta en! Det blir svårt :)

– Peace out –

 

 

Recept: Raw Food Marsipanpinnar doppade i Chokladsås

Marsipan är ett av mitt favoritgodis. Här är min hälsosamma, smarriga och superenkla rawvariant! Endast 2 ingredienser. Doppa gärna i raw chokladsås!

Recept: Raw Food Marsipanpinnar doppade i Chokladsås (ca 12 pinnar)

2 dl mandelmjöl

1/2 dl lönnsirap

Chokladsås:

1/2 dl raw kakao (eller 1 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

1/2 dl karob

1/2 dl lönnsirap

1 msk cashewsmör

1 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Blanda mandelmjölet och lönnsirapen i en skål/bunke. Rulla till pinnar.

Om du vill, men detta är överkurs, kan du torka dem i ugn för att få lite fastare/hårdare pinnar. I torkugn på 42 grader i ett par timmar eller vanlig ugn på 50 grader med dörrluckan lite öppen i en timme.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en skål/bunke.

Servera och njut!

– Peace out –

Annons

Recept: Jordgubb Smoothie Bowl

Recept: Jordgubb Smoothie Bowl

Min snabblunch idag! Lägger sig perfekt inför att jag ska cykla iväg till GIH och undervisa studenterna.

Jordgubb Smoothie Bowl (1 stor skål)

1 dl kokosvatten

1 banan

1 dl fryst mango

1/2 dl frysta jordgubbar

Garnering:

Färska bitar mango, tinade jordgubbar, kokos och hemmagjord mandelsmör

Gör så här:

Mixa råvaror i en high speed blender (gärna vitamix), häll upp i en skål och garnera

Smaklig lunch!

– Peace out –

 

 

 

 

Recept: Raw Food Chokladbollar med Chokladskal

En sofistikerad version av rawchokladbollar! Chokladbollar doppade i chokladsås och garnerade med kokos. Supergoda! Till fikat, dessert eller som snacks.

Raw Food Chokladbollar med Chokladskal (ca 15 st)

1 1/2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) jag köper här

2/3 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) jag köper här

15 dadlar jag köper här

¼ msk kallt kaffe (skippa kaffet för ej helt RAW)

3 msk raw kakao jag köper här (eller 4 msk vanlig kakao istället för raw kakao och carobpulver)

1 1/2 msk carobpulver jag köper här

en nypa vaniljpulver

en nypa himalayasalt

Chokladsås:

1/2 dl raw kakao (eller 1 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

1/2 dl karob

1/2 dl lönnsirap

1/2 msk cashewsmör

1 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk vaniljpulver

Garnering:

Riven kokos

Raw Food Chokladbollar med Chokladskal (ca 15 st)

1 1/2 dl naturella cashewnötter (blötlagda minst 2h) jag köper här

2/3 dl naturella mandlar (blötlagda minst 6-8h, gärna över natten) jag köper här

15 dadlar jag köper här

¼ msk kallt kaffe (skippa kaffet för ej helt RAW)

3 msk raw kakao jag köper här (eller 4 msk vanlig kakao istället för raw kakao och carobpulver)

1 1/2 msk carobpulver jag köper här

en nypa vaniljpulver

en nypa himalayasalt

Chokladsås:

1/2 dl raw kakao (eller 1 dl vanlig kakao istället för raw kakao och karob för ej helt RAW)

1/2 dl karob

1/2 dl lönnsirap

1/2 msk cashewsmör

1 dl smakfri kokosolja (värm sakta upp till flytande i ett vattenbad)

1 tsk vaniljpulver

Garnering:

Riven kokos

Så här gör du:

Mixa nötterna till en nötmassa i en matberedare. Kärna ur och skala dadlarna (måste inte skala, men det blir extra elegant konsistens/smak). Tillsätt dadlarna i nötmassan. Mixa ihop. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa. Ställ in degen i frysen 20 minuter. Häll upp valfri garnering i en skål. Ta ut och rulla chokladbollarna. Förvara i frysen medan du gör chokladsåsen.

Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en bunke. Doppa chokladbollarna i chokladsåsen och rulla i riven kokos. Förvara i kylen.

Smaklig stund!

– Peace out – 

Recept: Raw Food Bearnaise

HÄLSOSAM BEA!!! Här är en raw food bearnaisesås, som smakar precis som originalet.

Servera med morotsstavar, gurkstavar, paprikaskivor och broccoli.

Hemligheten till krämigheten och smörigheten är cashewnötterna i kombination med en fin kallpressad rapsolja. Hemligheten till smaksensationen är färsk dragon. Hemligheten till färgen är gurkmejan (kan uteslutas om du ej har hemma).

Raw Food Bearnaisesås (till ca 4 pers)

3 dl cashewnötter – blötlagda minst 2-3 timmar

0.75 dl kallpressad rapsolja av bra kvalité
1 dl vatten
0.5 dl vitvinsvinäger
en kruka färsk dragon
salt och peppar efter smak
en nypa gurkmeja

Mixa allt utan dragon tills helt slätt. Hacka dragonen och rör ner. Mixa igen tills såsen blir varm (strax över kroppstemp; kolla med ett finger).

Jag tackar min bloggarkollega Erika Frost för detta fantastiska recept!

– Peace out –

 

Annons

Recept: Smoothie med HABANERO

Habanero är fantastiskt! Sin starka och runda smak tillför det lilla extra i min smoothie.

Kaabooooom! Så känns det när du tar en klunk av denna superuppfriskande smoothie!

Min nya favorit på smoothiemarknaden! Bästa sättet att vakna på morgonen, jag lovar :)

GRÖN SMOOTHIE med HABANERO

1 äpple

1 pressad citron

en stoooor bit färsk ingefära

en handfull fryst eller färsk spenat

1/3 habanero

4 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i vitamix.

Jag lägger oxå in en bild på mitt nya härliga paket jag fick idag med väska och skärp. I samarbete med trendhim.com, väskor herr.

– Peace out –

Recept: Grön Smoothie

Min frukost i morse! Det blev även lite över som jag tar innan lunch för att sätta igång ämnesomsättningen.

GRÖN SMOOTHIE (2 pers)

1 mogen banan

1 äpple

1/2 dl fryst mango

½ pressad citron

en stoooor bit färsk ingefära

en stor handfull fryst eller färsk spenat

2 dl kallt vatten

Mixa alla råvaror i vitamix.

– Peace out –

Ladda mer innehåll