Dreamy chocolate mousse with warm raspberries

I love chocolate in all forms, and I will never get tired of it. In smoothies and chia puddings, chocolate bars, truffles, raw cakes, chocolate granola – you name it. Chocolate really is food of the gods. Before doing what I do now; the restaurants, blog, instagram and the farm I use to work on a sailing school for seven years. We were 44 students and 11 crew sailing around the world. One of the places we went was Belize and there we stayed with Mayan familys for two nights to learn how they live. First time I visited I stayed with a family who grew cacao (cacao is Belize’s biggest export). I left with over 10 kilos of raw cacao beans. Thereafter we visited Mexico where I got 20 kilo organic chia – but thats another story :) The whole fruit is magic and so incredible beautiful I don’t have any pictures of in this computer but I’ll make sure to update this blogpost as soon as I have access to all my photos (the cons of living in two places)

Anyway – the cacaofruit is beautiful and can variete in colors from yellow, to red and purple. Inside the pod the beans are covered in a sweet, white and fruity flesh which taste like a mix between passion fruit and cherimoya. It is so good!

Oh My, this chocolate mousse. You all know the trick of always having frozen bananas, right? For nice cream, to cool smoothies and just to save those brown, spotty bananas from going to waste. Another great trick is to freeze avocado. Weird, huh? I always buy avocados in a net because I think they’re the best. They are not organic but avocados are one of the few vegetables/fruits that’s actually okay to buy conventional as they have the lowest amounts of pesticides and to be honest – theyr’e usually both better, riper and not as expensive. So in my book conventional avocados are A-okay!! Back to the freezing avocado. As I said, I often buy quite a few at a time and if they’re getting ripe faster than I eat them I just chop them up and throw them in the freezer. It makes the smoothies thicker and creamier, basically – it makes them better :)
This is more of a mousse than a smoothie but it works just as fine for breakfast as it does for dessert. It’s sweet, creamy, a little bitter and together with the warm raspberries it is AH-mazing.

Here we go:

Serves 2

1 frozen avocado
1 avocado 
1-2 bananas depending on size (if you dont like bananas you can sub this with some dates – just add a little more liquid)
3 tbsp raw cacao
1.5 cup almond milk (or plant milk of choice)
pinch of vanilla
pinch of salt

1 cup raspberries – frozen or fresh doesn’t matter

(Yes, this calls for both fresh and frozen avocado. But you can make it using only fresh nut if you do please make sure to add a couple is ice cubes in the mixer to make it cold or chill it in the fridge for a while.)

Mix avocado, bananas, cacao, almond milk, vanilla and salt until smooth and creamy. This is supposed to be really thick – not like a smoothie, more like a mousse/pudding. Add the raspberries to a pot, heat them carefully on meduim heat and layer in a glass with the mousse. Top with raspberries and cacao nibs.

Enjoy and have a gorgeues weekend! <3

 

_MG_1462

 

Jag älskar verkligen choklad, har alltid gjort och kommer alltid göra. Dessutom funkar det till och i så många olika saker. I smoothies och chiapudding, raw bakverk, varm choklad, tryfflar, goda bars, chokladgranola eller i en len, krämig och helt ljuvlig mousse. Kakao, eller Theobroma betyder (fritt) översatt ”Gudarnas föda” och det kan jag verkligen hålla med om. Innan jag gjorde det jag gör idag; Restaurangen, bloggen, instagram och gården så jobbade jag som kock/sjukvårdsanvarig på en seglande gymnasieskola i sju år. Vi var 44 elever och 11 befäl ombord som seglade till de mest fantastiska platser runt jorden och en av dessa platser var Belize. Där spenderade vi två dygn i djungeln och bodde hos mayaindianer. Sist jag var där bodde jag hos en familj som odlade kakao och jag seglade därifrån med över 10 kg raw kakaobönor. Nästa anhalt på den resan var Mexico och där handlade jag på mig 20 kg ekologisk chia men det är en annan historia :) Vet ni hur en kakaofrukt ser ut? Jag ska uppdatera det här blogginlägget med bilder så snart jag är tillbaks i ”det andra hemmet”, en av nackdelarna att bo på flera ställen. Tills dess får ni googla :)

Hursomhelst – kakaofrukten är oval och kan skifta i färg från gul, till röd eller djupt lila. Inuti ligger kakaobönorna i ett kluster av vitt, syrligt och underbart gott fruktkött. Jag tycker det smakar som en blandning av passionsfrukt och cherimoya. Det är lite pilligt och kladdigt men det är så vansinnigt gott så får du någonsin chansen att äta färsk kakaofrukt så måste du testa.

Tipset om att alltid ha skivade bananer i frysen har väl inte undgått någon. Ett annat tips är att också alltid ha fryst avokado hemma. Låter det konstigt? Det är det inte – det är sjukt bra att ha till hands. Jag köper oftast avokado i nät, och avokado är f.ö en av de grönsaker/frukter som är ”mindre viktig” att köpa ekologisk. Avokadon är relativt lättodlad utan att man behöver använda bekämpningsmedel. Dessutom tycket jag allra bäst om just de små avokadorna som oftast säljs 6-7 st i de gröna näten. De är sällan man får fula avokador i dem – eller så har jag bara tur. Tillbaka till att frysa avokado. Ibland hinner de mogna snabbare än jag hinner äta dem så då skär jag dem i bitar och fryser. Med lite fryst avokado i blir dina smoothies krämigare, godare och mer mättande. Helt enkelt – lite bättre. Eller såhär – i en chokladmousse. Helt oslagbart och ett utmärkt sätt att slippa svinn. Det gör inte heller något om avokadon är lite brunfläckig så länge den smakar bra – det syns ju inte.

Den här moussen funkar precis lika bra till frukost som till dessert. Den är fluffig, krämig, söt, lite bitter ochtillsamanns med de syriga ljumna hallonen är den alldeles, alldeles underbar.

2 portioner

1 fryst avokado – skuren i bitar, annars dör mixern :)
1 avokado
1-2 bananer, beroende på storlek (gillar du inte banan går det att ersätta dem med några dadlar men öka på vätskan i så fall)
3 msk raw kakao – vanlig funkar också förstås
3-4 dl mandelmjölk eller annan växtmjölk

en nypa vanilj
en nypa salt

2 dl hallon – färska eller frysta spelar ingen roll

Till servering: Färska hallon och kakaonibs

(Jodå, det här receptet innehåller både fryst och färsk avokado. Vill du testa den här moussen NU och inte har någon avokado i frysen så kör på två färska men släng då gärna ner några isbitar innan du mixar eller kyl den en stund innan servering, ljummen är den inte lika fräck)

Mixa avokado, banan, kakao, mandelmjölk, vanilj och salt till en helt slät och fluffig kräm. Den kommer vara ganska tjock – det är meningen men självklart kan du ha i mer vätska om den känns mastig.

Värm hallonen i katrull på medelvärme tills genomvarma. Varva moussen med hallonen, toppa med färska hallon och kakaonibs och servera genast.

Hoppas det smakar!

Önskar er alla en underbar helg! <3

Kategori

Coconut and caramel bars

Wednesday means treats, right?

In sweden we have a candy called Co-Co, a sweet cocont and caramel bar covered in chocolte. Simular to Bounty but with caramel. So good but unfortunely not vegan. Naturally did I have to veganize it raw style. This recipe calls for fresh grated coconut. It means you need to buy whole coconut, break into the mf and scoop out the flesh, it means you have to work for it but hey – I promise it’s going to be worth it.

Makes 10-12 bars

1 coconut – brown/mature one, not the young version

8 medjool dates
2 tbsp lucuma – optional but OH so good
1-2 tbsp coconut oil – melted
pinch of vanilla
pinch of salt

Chocolate:
50 g cacao butter
1 tbsp coconut oil
1-2 tbsp maple syrup or other sweetener of choice
4 tbsp raw cacao

So first, open your coconut, scoop out all the meat, cut off the brown parts and grate it.
Mix the ingredients for the caramel, transfer to a bowl and add the grated cococnut and mix toghether with a fork until well combined. Form bars and freeze for 1 hour.
Melt the cacaobutter and cocnut oil carefully over a water bath, add the maple syrup and cacao mand mix until smooth, Dip the bars in the chocolate and put and a plate with a baking sheet. Let set in the fridge before serving.

Enjoy!

_MG_0611

 

Marabous Co-Co, vet du vilka jag menar? Kokoskola doppad i choklad. Lite som Bounty men mer kola-aktig. Jag brukade tycka att de var vansinnigt goda, dock är de ju inte veganska så jag var ju tvungen att veganisera dem – raw style. Dessutom är originalet lite för söta för min smak men det ordnade vi till här. Detta recpetet kräver en färsk kokosnöt, du vet en sån där brun liten hårig sak. Nej, den går inte att ersätta med kokoaflingor. Eller nja, det går väl men blir inte lika härligt, saftigt och underbart gott. Det innebär alltså att du behöver skaffa en nöt, bryta dig in i den och skopa ur köttet. Det kräver lite arbete men jag lovar att det är värt det.

10-12 bitar

1 kokosnöt – den bruna varianten, inte en ung kokosnöt

8 medjool dadlar
2 msk lucuma – går att utesluta med bra resultat men gör dem extra goda
1-2 msk kokosolja – smält
1 nypa salt
1 nypa vanilj

Chokladöverdrag:
50 g kakaosmör
1 msk kokosolja
1-2 msk lönnsirap eller annan sötning
4 msk raw kakao (vanlig går också bra)

Gör inbrott i kokosnöten, skopa ur allt köttet och skär bort den bruna kanten. Riv på den grova sidan av rivjärnet. Mixa ingredinserna till kolasmeten, flytta över till en skål och blanda i den rivna kokosen. Forma bars och frys i 1 timma. Smält försiktigt kakaosmör (finhacka alt. riv det gärna först så går det snabbare) med kokosoljan över vattenbad, rör ner sötning och kakao till en helt slät, blank choklad. Doppa barsen och lägg på en tallrik med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen innan servering. Vet inte hur länge dessa klarar sig men om du inte ska äta dem de närmaste dagarna (as if) så förvara dem i frysen.

Enjoy <3

Kategori

Mindfulness – To be here and now.

Being in the present, here an now,  why is it so hard? Thoughts are wandering off, dreaming about the future, thinking about the past. Planning for tomorrow.. You know. Being present is one of the biggest challenges in life, and it actually requires focus and hard work. I do my best to practise mindfulness everyday, in different ways and here are a few of my best tips:

Animals and nature Being close to nature is grounding. Empty the head of thoughts and just breath. Inhale, exhale. I’m lucky to be surrounded by miles and miles of green acres and animals such as horses and cows. My neighboor has horses that we take care of during summer and today I was out walking (running) with one of them in the forest. Amazing feeling and we both loved it. He’s a youngster though and very strong so we need to have a serious chat about manners. Haha! Anyway – nature and animals makes it easier to stay in the present.

anza_230615_0204

 

Colouring books Did you think colouring books were for kids? Think again. I love these books and its an excellent way to reset your mind.

_MG_1313

 

Yoga Yoga is such a great tool for both focusing your mind and strengthening your body. Its’s not about cool poses, handstands and bending your limbs in impossible ways, it’s rather about bending your mind. I’m never happier and more balanced when I practise yoga on a daily basis. In November/December I’m going back to Kao Lhak with Rosa Skrot and Maria Rizell Hegg for two raw food and yoga retreats, there’s still spaces available – read more here

IMG_1183

Sunrise yoga in Kao Lhak with Maria Rizell Hegg

 

Cooking You didn’t see that one coming – did you? :) This is where I completely lose track of time and forget about everything else. Cooking is my meditation but also my therapy. If I had to chose one thing to do for the rest of my life it would be developing new recipes. Or travel.. Or practise yoga… or maybe drink wine ;) Haha – luckily I don’t have to chose.

photo by: Angelica Zander

Photo by: Angelica Zander

What is your best tips on being in the present?

 

Annons

Pistachio, raspberry and lemon cheesecake

(scroll down for swedish)

I hope you’re having a wonderful weekend. I’m spending my weekend out on the countryside together with my cat. My husband is in town working and I’m honestly not doing much. Sleeping, walking, eating, reading and spending lots of time in the kitchen. Its my favorite place on earth (or one of them). I love creating, trying new recipes and just going nuts. I lose track of time, for me cooking is rest and recreation. It’s my passion and lately I haven’t had much time to practise that. i’ve been caught up in a rat race doing other things and I realize I need to get back in the kitchen in order to function. Let us call it my therapy.

This cheesecake is a part of this weekends therapy and ot tastes amazing. Its sweet, tangy and fresh. I have a thing for pistachios lately, such a delicius and beautiful nut. And together with lemon and raspberries it’s wow.

Just use this recipe as a guideline, you can change the pistachios for any nut and same goes for the berries, use YOUR favorites and make this recipe your own. There’s no right or wrongs – as long as you keep it vegan that is ;)

For a 9 inch springform – 16 pieces

Base:
1 1/4 cup pistachio nuts
8 medjool dates
pinch of salt
vanilla

Filling:
3 cups cashew nuts – soaked for min. 4 hours
1/2 cup coconut oil
1/2 cup agave or other sweetener of choice
1 lemon – zest+juice
3-4 tbsp water

2 tbsp pistachio butter
handful of spinach

1 cup rasberries – for layering and topping

First cover the bottom of your springform in cling film, it makes things a lot easier. Mix the ingredients for the base until crumbly and sticky. Press out evenly in the form. Put in fridge to chill while making the filling. Drain and rinse the nuts, mix togheter with coconut oil, sweetener, lemon (both the zest and juice) and water until a entirely smooth cream. Take aside 1/2 cup – its for the coloured swirls on top. Take half of the remaining cashew cream and pour over tha base, take a handful of frozen raspberries, crsuh them and spread out evenly so you have a thin raspberry layer. Cover with the rest of the cream. Take the cream you saved for later and divide in two. In one you add the pistachio butter and spinach and mix smooth, in the other you add raspberries. Use these two to make patterns. Freeze for 5-6 hours. Let thaw for 20 minutes before serving.

Enjoy! <3

 

 


 

 

Hoppas att du har en härlig helg! Jag spenderar min helg på vår gård ute på landet tillsammans med katten Glenn-Kenneth. Mannen är i stan och jobbar och jag får njuta av lite härlig tid för mig själv och det är verkligen skönt. Jag gör inte så mycket. Vilar, läser, promenerar, men mest av allt står jag och experimenterar i köket – då är jag i mitt rätta element. Senaste månaderna har jag inte hunnit det så mycket som jag velat (behövt) utan det har varit fullt upp med andra måsten och då hamnar jag helt ur fas. Jag behöver få ha den tiden, få var ifred och vara kreativ. I köket tappar jag all uppfattning om tid och rum och hela dagar bara försvinner. Det är vila för mig men det är också terapi. Matlagning, löpning och yoga är mina terapiformer och också min variant av meditation. Jag tänker inte – saker bara sker. Det enda jobbiga med det är att jag ofta inte vet hur jag gjorde ;)

Hursomhelst – den här ”cheese”caken är resultatet av helgens terapiarbete och den smakar fantastiskt. Söt, syrlig och fräsch. Pistage är min senaste besatthet men ta det här receptet och gör det till ditt eget. Byt ut pistagen mot ex mandel och hallon mot blåbär, det finns inga fel  – så länge du håller den vegansk vill säga ;)

Springform ca 23 cm – blir 16 bitar

Botten:
3 dl pistaschnötter
8 medjooldadlar
1 nypa salt
1 nypa vanilj

Fyllning:
8 dl cashewnötter – blötlagda i minst 4 timmar
1 dl kokosolja
1 dl agave eller annan sötning
1 citron – zest+juice (tänk på att använda dig av ekologisk citron när du använder skalet)
3-4 msk vatten

2 msk pistaschnötsmör
1 näve spenat

2 dl hallon, för mellanlager och topping

Börja med att klä bottenplattan på formen med plastfolie – det underlättar när kakan ska lossas. Mixa nötter, dadlar, vanilj och salt till en smulig, klibbig massa. Tryck ut den jämnt i botten av din form och ställ kallt medan du gör fyllningen. Skölj cashewnötterna noga, lägg i mixern tillsammans med smält kokosolja, sötning, citron (både juicen och zesten) och lite vatten. Mixa till en helt slät kräm, tillsätt eventuellt lite mer vätska. Ta undan en deciliter till tippningen. Klicka ut hälften av krämne över bottnen, smula ner frysta hallon i ett jämnt, tunr lager, klicka ut resten av kräme och jämna till. Den krämen du ta undan, dela den i två och mixa den ena halvan med pistagesmör och spenat, andra med lite hallon. Gör mönster med dessa.Klicka ut i prickar och gör ”swirls” med en tandpetare eller gör som jag gjorde, spritsa ut dem i ringar och dra en kniv från mitten ut och tillbaka för ett mandalamönster. Frys i 5-6 timmar och tina i 20  minuter nnan servering.

 

Enjoy fina du <3

Kategori

Salted caramel Easter eggs

Spring is finally here. The sun is showing her beautiful face and Mother Earth is slowly waking up again. It’s beautiful.

Spring also means Easter, a holiday I don’t really understand to be honest but it’s a great excuse to eat chocolate which makes it ok. But instead of store bought chocolate of dubious quality I rather make my own. I love these chocolate maca bites. And I love these easter eggs. A crunchy almond and salty caramel covered in dark chocolate. Cruelty free, free from refined sugar and amazingly delicious. So there’s no reasons to NOT make them :) Oh, they’re also easy to make.

Makes 15
10 medjool dates
3 tbsp almond butter
a generous pinch of salt
a generous pinch of vanilla bean powder

15 almonds

Chocolate:
50 g cacao butter
1 tbsp coconut oil
1-2 tbsp maple syrup or other sweetener of choice
4 tbsp raw cacao

Mix dates, almond butter, salt and vanilla to a smooth, sticky dough. Transfer to a bowl and put it in the freezer for 30 minutes – otherwise it’s impossibel to handle. Take one almond, cover it with a piece of date caramel and form eggs, put back in the freezer for another 30 minutes and make the chocolate while waiting. Carefully melt the caco butter and coconut oil over a water bath. add the sweetener and cacao and whisk till its all combined and smooth. Dip the caramel eggs in chocolate and put them on a tray lined with baking sheet. Top with chopped nuts or dried flowers. Put in fridge until the chocolate hardens. Sore in the fridge in a airtight container.

Enjoy the rest of the weekend! <3

_MG_1048

 

Våren är äntligen här, på riktigt den här gången. Solen skiner och sakta vaknar naturen till liv igen, det är så vackert och underbart att se.

Vår betyder också Påsk, en högtid jag inte riktigt förstår om jag ska vara helt ärlig. Dock så innebär påsk en väldans massa choklad och godis så jag kan väl ändå gå med på det :) Istället för att köpa godis av tveksam kvalitet så gör jag hellre eget. De här macabollarna är ljuvliga, precis som de här äggen. En mandel tääckt i salt, seg kola doppad i mörk choklad. Det är nästan för bra för att vara sant. Dessutom är de veganska, fria från raffinerat saocker och alldeles fantastsiskt goda så det finns egentligen inga ursäkter till att inte göra dem, det skulle isåfall vara om du saknar ingredienser och affären är stängd. Men dessa godbitar går att äta året runt. Dessutom är de enkla att göra om man har tålamod att vänta medan de svalkar sig i frysen. Då kan man ju ta en härlig promenad så länge eller se ett avsnitt av Bron under tiden.
Ca 15 st
10 medjooldadlar
3 msk mandelsmör
en generös nypa salt
en generös nypa vanilj

Chokladöverdrag:
50 g kakaosmör
1 msk kokosolja
1-2 msk lönnsirap eller annan sötning
4 msk raw kakao (vanlig går ocksåå bra)

15 mandlar

Mixa dadlar med mandelsmör, salt och vanilj till en helt slät, klibbig kola. Flytta över till en skål och ställ i frysen i minst 30 minuter, den är inte riktigt hanterbar ännu :)
Ta en mandel, täck med en nypa karamelldeg och forma ägg. Ställ in i frysen igen i ytterligare 30 minuter och gör under tiden chokladen. (Det går såklart också bra med smält mörk choklad) Smält försiktigt kakaosmör och kokosolja över vattenbad, tillsätt sötning och kakao och vispa ihop. Doppa äggen i chokladen och lägg på en bricka med bakplåtspapper. toppa varje ägg med lite hackade nötter, kokosflingor eller torkade rosblad. ställ in i kylen och låt stelna helt.
Jag använder mig av kakaosmör och kokosolja från Herbalstore.se och tycker att de är superbra. De har dessutom världens godaste nötsmör, detta från Jem. Hos dem får ni mina fina läsare 15% rabatt på allt i butiken med koden liveraw

Njut nu av ledig tid med familj och vänner <3

Raw Magnum Double Caramel

Vegan means sacrifices, right? But actually, no, it does not. I just mean you have to rethink and find a new way. For example, I’m not too impressed by vegan cheeses so instead I use other great toppings, like these four.

I used to love ”Magnum Double Caramel” so I just had to veganize them and it was much easier than I thought. They’re a bit more on the heavy side as the ice cream is based on cashews but Oh my, they’re so good! This is a recipe from my book which is realeased next week but I just cant wait to share it with you. So here we go:

(I use silicon molds for these which are really easy to use and give you a flawless result.)

Makes 6
Ice cream:
3/4 cup cashews, soaked for minimum 4 hours
3/4 cup coconut cream
1/4 cup agave or maple syrup
1/4 cup water
pinch of vanilla powder
(a dash of nut milk)

Caramel:
1–2 tbsp coconut oil
8 medjool dates – pitted
1 tbsp maple syrup
pinch of vanilla powder
pinch of salt salt

Chocolate layer:
1/3 cup cococnut oil
4 tbsp maple syrup
4-5 tbsp raw cacao

Rinse and drain the nuts thoroughly, mix all the ingredients for the ice cream until entirely smooth, add a little nut milk if to thick. Pour in molds, add a wooden stick and freeze for at least 3 hours.
Melt the coconut oil for the caramel, mix it with dates, sweetener, vanilla and salt until you have a sticky and smooth caramel.
Make the chocolate, melt the coconut oil and whisk together with the sweetener and cacao. Take out the ice creams and dip them in chocolate until all covered and lay down on a baking sheet. The chocolate will set immiadiatly. Now its time for the caramel layer. So just add one tbsp of the caramel mix on one side and spread it evenly. Put them back in the freezer for 10 minutes, take out and dip them once more in the chocolate. Put back in freezer until set. Let thaw for 5-10 minutes before serving.

I really hope you enjoy this recipe and please let me know your thoughts if you try it.

I wish you all a wonderful Easter!

Love and light,
Erika <3

_MG_0246

 

Att vara vegan betyder uppoffringar, inte sant? Fast nej, jag tycker inte att det gör det, det betyder bara att man måste tänka om och hitta nya sätt. Ost är exempelvis inte längre lika gott och då får man hitta ett annat, minst lika gott alternativ som exempelvis dessa röror.

Men när det kom till Magnum Double Caramel, som var min favoritglass, så kunde jag inte ersätta den med något helt annat utan var tvungen att veganisera den istället. Det var enklare än jag trodde och resultatat blev kanon. De är lite mastigare än originalet för glassen baseras på cashewnötter men de är minst lika goda. Det här receptet kommer från min kokbok, Rå Matglädje, som släpps nästa vecka men då tålamod är inte min starkaste sida så ni får receptet till dem redan nu :) Vill ni köpa boken så får ni 10% rabatt på den hos Bokus mellan 1/4-13/4 med koden raw, här är en direktlänk.

Jag använder mig av silikonformar från Panduro till dessa, tror att vanliga glassformar går lika bra men dessa är så himla läta att använda och resultatat bli väldigt snyggt.

6 glassar
Glass:
2 dl cashewnötter, blötlagda
i 2 timmar
2 dl kokosgrädde – jag
använder Santa Marias
ekologiska
0.5 dl agave- eller lönnsirap
0.5 dl vatten
vaniljpulver
ev lite nötmjölk

Karamell:
1–2 msk kokosolja
8 medjooldadlar, urkärnade
1 msk lönnsirap
vaniljpulver
1 nypa salt

Chokladöverdrag:
1 dl kokosolja
0.5 dl lönnsirap
4 msk rawkakao

Glass:
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Mixa
ingredienserna tills du har en mjukglasskonsistens. Är din mixer
klen? Tillsätt lite mjölk för att stackaren inte ska haverera. Fördela
glassen i formarna, i med pinne och frys i 3 timmar.
Karamell:
Smält oljan över ett vattenbad. Mixa olja, dadlar, sirap, vanilj och
salt tills det är helt slätt.
Chokladöverdrag:
Smält oljan över vattenbad och blanda olja, sirap och kakao till
en slät konsistens.

Ta ut glassarna, ta dem ur sina formar och doppa i chokladen.
Lägg dem på en bricka eller tallrik med bakplåtspapper och låt
dem ligga i frysen igen, 5–10 minuter.
Ta ut glassarna, klicka på karamell och stryk ut så den täcker
chokladen på ena sidan. Lägg tillbaka glassarna på brickan eller tallriken och
låt ligga i frysen 5–10 minuter. Doppa dem en sista gång i chokladen
och frys tills de stelnat. Tina dem gärna en liten stund innan servering.

Hoppas du ska gilla recpetet och om du testar det,låt mig gärna veta vad du tyckte :)

Ha en alldeles underbar påskhelg!

Med värme,
Erika <3

Kategori
Annons

Crunchy Hemp and Chocolate bars

Good morning and happy Monday!

I’m on the train up to Stockholm for a few exciting meetings, I will tell you more about that tomorrow. As patience isn’t my thing neither is traveling in the sense of the journey to get there. I’d rather beam myself from A to B. Maybe that impatience is something I need to work on because beaming doesnt seem to be available in the nearest future ;)

One thing that will be available though is the recipe for these raw hemp and chocolate bars. I made them this weekend, experimenting with raw nut-free recipes. The inspiration for these comes from Pana chocolate. They are easy to make, doesn’t require any strange ingriedents (I mean hey, hemp hearts and cacao nibs are kitchen staples, right?), they’re beyond delicious and the best thing –  they’re actually good for you. Free from refined sugar, full of nutrition and a healthy fats!What I love most about them is the textures, chewy, crunchy and they melt in the mouth. Dreamy!

Lez do diz!

 

Makes 10-15 bars

10 medjool dates
3 tbsp coconut oil
2 tbsp raw cacao
4 tbsp cacao nibs
1/2 cup hemp hearts
pinch of salt

Chocolate coating:
1/4 cup coconut oil
2 tbsp cacao butter
3 tbsp maple syrup
5 tbsp raw cacao
pinch of vanilla

Melt the coconut oil over water bath. Mix dates, coconut oil, cacao and salt until a smooth paste. Add the cacaonibs and mix again to chop them up a little more, tranfer to a bowl and add the hemp hearts. Mix until all combined and press out in the bottom in a bread loaf pan lined with cling film. Freeze for 1 hour.
Take out and cut into bars.
Melt coconut oil and cacao butter over a water bath, add the maple syrup, cacao and vanilla and whisk together. Dip the bars in the chocolate and top them with hemp hearts and cacao nibs. Store in the fridge in a airtight container.

 

Enjoy and have a great start of the week!

 

Love and light,

Erika


 

 

_MG_0724

God morgon fina Du!

Jag sitter på tåget upp till Stockholm. Jag har några spännande möten inplanerade, mer om det imorgon :)
Tålamod r verkligen inte min grej och inte heller att resa. Resa som att förflytta sig från A till B. Jag hade hellre teleporterat mig. Det där tålamodet kanske är något jag måste jobba på då det inte det verkar vara ett alternativ inom en överskådlig framtid.
Eller så använder jag tiden till något alldeles fantstiskt bra, som att dela det här receptet på Hampa och chokladbars. Jag gjorde dessa i helgen när jag var hemma och experimenterade med nötfria recept. Inspirationen fick jag från Pana chocolate, då jag häromveckan åt en raw chokladkaka frå dem med just hampafrön och kakaonibs som var alldeles magiskt god. De är enkla att göra, innehåller inte en massa konstigheter (Jag menar, kakaonibs och hampafrön eller väl basvaror nuförtiden;) ), de är galet goda och bäst av allt – de är dessutom nyttiga. De innehåller inget raffinerat socker och är fulla av härliga näringsämnen och nyttiga fetter. Bästa tänkbara godiset! Sega, crunchy och smälter i munnen. Behöver jag fortsätta?

ca 10-15 bars

10 medjooldadlar
3 msk kokosolja
2 msk raw kakao – vanlig går också bra
4 msk kakao nibs
1 dl hampafrön
1 nypa salt

Chokladöverdrag:
1/2 dl kokosolja
2 msk kakaosmör
1/3 dl lönnsirap
5 msk raw kakao – vanlig funkar också
1 nypa vaniljpulver

Smät kokosoljan över vattenbad, mixa ihop med dadlarna, kakaon och salt till en slät, seg kola. Häll i nibsen och mixa kort igen för att krossa nibsen lite extra, flytta över till en skål och rör ner hampafröna. Tryck ut kolan i botten av en avlång brödform klädd med plastfolie, ställ i frysen 1 timma.
Ta ut och skär till bars.

Smält kokoaolja och kakaosmör i en skål över vattenbad, vispa i kakao, lönnsirap och vanilj. Doppa barsen och toppa dem med nibs och hampafrön. Låt stelna och förvara sedan i kyl i burk med lock.

 

Njut och ha en underbar start på veckan! <3

 

Kärlek och värme,

Erika

Kategori

Sweet potato and Black bean burgers

Hi gorgeous,

 

Saturday means burgers, right? :)

These burgers made of sweet potato and black beans are quite mushy but I kinda like that. Espeically together with all the textures from the condiments.

Serves 4
1 large sweet potato
1 can black beans (400g)
1 onion
1/2 sweet pepper
1 chili
1 tbsp chia seeds – grinded
3 tbsp water
2 tbsp corn flour + extra
salt and pepper
(1 handful finely chopped cilantro)

Peel the sweet potato, cut it up and boil in salted water until soft. Let cool slightly. While it cooks you can make the ”chia-egg”, just stir together the grinded chia seeds with water and let swell for at least 5 minutes. This will bind the burgers. Drain and rinse the beans. Chop the onion, sweet pepper and chili finely. Mix the sweet potatoes and beans in a foodprocessoruntil cobined but not to smooth – leave som texture. Tranfers to a bowl and mix in the chia-egg, onion, pepper, chili, corn flour and spices. Form 4 burgers, turn them in corn flour and cook in a skillet in a little oil on medium heat until golden. Dont turn them mote than once as they break quite easily.
Serve with a toasted buns, romain lettuce, avocado, tomatoes, pickled onion and ajvar. Why not have some sweet potato chippies in the side? Because I am tired of sweet potatoes said no one, ever!

 

Have a great weekend!


 

Hej fina Du!

Lördagsmys och goda burgare känns som en skön kombo, inte sant? Det tänker jag satsa ikväll. Desså går ganska snabbt att slänga ihop och de är supergoda. De är lite mosiga i konstistensen men det blir gott ihop med de krispiga tillbehören.

4 burgare
1 stor sötpotatis
1 burk svarta bönor (400g)
1 gul lök
1/2 paprika
1 chili
1 msk chiafrön -mortlade
3 msk vatten
2 msk majsmjöl + extra att vända dem i
salt och pepper
(1 näve finhackad koriander – valfritt)

Skala och skär potatisen i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Medan de kokar kan du gör ditt ”chiaägg” – helt suveränt som bindemedel. Mortla 1 msk chiafrön till ett fint pulver, vispa ihhop med vattnet och låt svälla i minst 5 minuter. Häll av och skölj bönorna, mixa i matberedare tillsammans med potatisen men mixa inte för slätt, det är gott med lite konstisens. Finhacka lök, paprika och chili. Blanda ihop med bönsmeten och rör ner chian, kryddor och majsmjöl. Forma fyra burgare, vänd dem i majsmjöl och stek på medelhög värme tills gyllenbruna. Vänd dem helst bara en gång, de är ganska sköra. Servera i bröd med sallad, avokado, tomat, picklad rödlök, ajvar och mer koriander. Och varför inte ha lite ugnsbakade sötpotatispommes till?

 

Ha en underbar helg! <3

Easy nut fudge truffles

Hey gorgeous!

Hope you had a magic weekend and a great start on this week.
I’ve spent today experimenting with recipes and came up with these.
They are SO insanely easy to make (if you skip the raw white chocolate coating – it took forever! Haha!! Remind me to not do that again)
You can use whatever nut butter you prefer. The white ones are with pistaschio and the dark ones with peanut butter but I’d bet they would be rad with almonds to, or tahini if you’re allergic.
And to be honest, you don’t even need to coat them – if you need a quick fix just roll them in chopped nuts or cacao :)

Makes 15

10 medjool dates
5 tbsp nut butter of choice
pinch of salt

Mix until well combined and you have a soft dough. If its to sticky – put it in the fridge for 20 minutes. Form balls and coat them with chocolate, homemade raw or store-bought. I use equal parts of melted coconut oil, cacao and sweetener (maple syrup) for the dark chocolate coating.

 

Have a great evening folks!

 

Much love,
Erika

_MG_9889

God afton,

Hoppas att din helg varit magiskt och att veckan startat smärtfritt :)

Jag har spenderat min dag i köket och experimenterat med recept. Bl.a dessa godbitar. De är så galet enkla att göra (om man skippar den vita chokladen som tog evigheter, haha! Påminn mig att aldrig göra raw vit choklad igen)
Du kan använda precis vilket nötsmör som helst. Jag testade två olika idag, de vita är med pistagesmör och de bruna med jordnötssmör – båda lika goda. Men testa annars med mandelsmör och om du är allergisk mot nötter så funkar tahini. Se – enkelt att variera dessutom. Och ska jag vara ärlig så behöver du inte ens doppa dem i choklad. Om det krisar och sötsuget tar över helt så skippa den biten, det har man ju inte tid med tänker jag, bara rulla dem i hackade nötter och voila – godis på mindre än 2 minuter :)

ca 15 st

10 medjool dadlar
5 msk nötsmör
1 nypa salt

Mixa allt tills du har en slät och fin deg. Känns den för kladdig så ställ den i kylen i 20 minuter. Forma bollar och doppa i smält choklad, egengjord eller köpt, och toppa med lite hackade nötter. Jag gör min choklad på lika delar kokosolja, kakao och lönnsirap.

Ha en fortsatt fin kväll!

Kram,
Erika

Annons

Banana free smoothie

Hi there beautiful!

Smoothies without bananas or a lot of fruit, is it possible? Definitely!
My body thrives on carbs so I prefer smoothies high in sugar but I know a lot of you don’t and would rather have a smoothie higher in fat and protein. No problem, lets do it :)

This is one of my favorites as it is very filling.

1/2 ripe avocado – use 1 if the smoothie replaces a full meal
1 medjool date – or use stevia
2 tbsp raw cacao
1 tbsp chia seeds
1 1/2 cup nut milk of choice – I used almond
1-2 scoops plantbased protein powder (Mine comes from Your Superfoods)

Mix until smooth, if too thick just add more liquid.

Enjoy!

_MG_9799

 

Hej fina,

Smoothies utan bananer eller en annan massa frukt – är det möjligt? Absolut!
Min kropp mår som allra bäst av en kolhydratsrik ost och jag dricker därför helst smoothies med mycket frukt men vet att många tänker annorlunda och hellre vill ha en drink med proein och fett. Inga problem – det ordnar vi ju förstås :)

Det här är en favorit som mättar bra och är fantastiskt krämig och god!

1/2 mogen avokado – ta en hel om smotthien ska ersätta en måltid
1 medjool dadel alternativt stevia
2 msk raw kakao
1 mak chiafrön
3-4 dl nötmjölk – jag använder helst mandel
1-2 skopor växtbaserat proteinpulver (min favorit kommer från herbalstore.se och med koden liveraw har du 15% på allt i butiken )

Mixa tills helt slätt. Känns den för tjock så har i mer vätska!

Ha en fin dag <3

Kategori

Raw Rose, Pistaschio & Raspberry ice cream

Hello gorgeous,

If you follow me on Instagram (@loveliveraw) you might know I’m a sucker for nice cream. Usually I make it using frozen bananas but I’ve been experimenting quite a lot lately with both coconut milk/cream and cashews and it makes a firm and absolutely delicious base when you want to use molds. I’ve tried a lot of combinations and this one and the ”Magnum Double Caramel” in my upcoming book is by far the best ones in my opinion but please just feel free to tweak this recipe however you like. But it is a must to try the combination pistachios, rose and raspberries. it is epic!

serves 4

3/4 cup cashew – soaked for 4 hours
1/4 cup coconut cream
1/4 cup water
2 tbsp agave (you might want it sweeter – taste and see)
1 tbsp rose water
pinch of vanilla
4 tbsp pistachio butter (or substitute with chopped pistachios)
handful of raspberries

Drain and rinse the cashews, add them in your blender together with coconut cream, water, agave, vanilla and rose water. Mix until entirely smooth. Divide the mixture between 4 silicon molds, add 1 tbsp if pistachio butter and a few raspberries in each mold and give it a little swirl. Freeze for atleast 4 hours, take out and decorate with chocolate, chopped pistaschio nuts and rose petals.

_MG_9616

 

Raw Pistage, Ros och Hallonglass 

Hej vackra du,

Om du följer mig på Instagram (@loveliveraw) så vet ni att jag älskar nice cream. Oftast gör jag den på frysta bananer men jag har experimenterat en hel del senaste tiden med cashewnötter och kokosgrädde vilket skapar en fastare och inte lika ”smältbenägen” glass vilket är toppen när man vill använda silikonformar. Jag har köpt mina på panduro och de finns i olika storlekar, jag använder den lilla (4 glassar per form) och tycker att den är grym. Enkel att använda och resultatet blir proffsigt.

Jag har testat massa smakkombinationer och bortsett från min absoluta favorit – Magnum Double Caramel (receptet på dessa kommer i min kokbok om exakt 17 dagar) så är den här kombinationen min favorit. Men gör receptet till ditt eget, smaksätt som du vill. Dock så är det ett absolut måste att testa kombinationen pistage, ros och hallon. MAGISKT!

för 4 glassar

2 dl cashewnötter – blötlagda i 4 timmar
1/2 dl kokosgrädde
1/2 dl vatten
2 msk agave (du kanske vill ha den sötare – smaka av och se)
1 msk rosvatten
1 nypa vanilj
4 msk pistagenötssmör (går att ersätta med hackade pistagenötter men pistagenötssmör är så himla gott och enkelt att göra själv i mixern eller matberedaren)
1 näve hallon

Skölj cashewnötterna noga. Mixa dem sedan med kokosgrädde, vattten, agave, rosvatten och vanilj. Häll upp i formarna, klicka i pistagesmör (alt nötterna) och hallonen och ge glassarna en snabb swirl. Frys i minst 4 timmar, ta ut ur formarna, dekorera med choklad, hackade pistagenötter och torkade rosenblad (den ätbara sorten).

Njut med en kopp kaffe och härligt sällskap!

Trevlig söndag.

Kram <3

Kategori

Heavenly pears

Hey beautiful,
(scroll down for swedish)

Hope this Saturday is treating you well. I thought as its weekend and all I better share a dessert recipe with you. I present you: Baked pears with ginger and rosemary. It is heavenly! The flavors are beautiful together and feels kinda warming a chilly day like this. They’re incredible easy to make yet still impress your dinner guests. I used dry rosemary because I didnt have any fresh but I guess they’re even better with fresh. Both will work amazing though.

Serves 4
4 pears – I used conference pears

2 tbsp coconut oil
2 tbsp coconut sugar
1 tsp rosemary
1-2 inches fresh ginger
pinch of vanilla
pinch of salt

Preheat your oven 300 degrees fahrenheit, Cut the pears in halves. Scoop out the seeds using a teaspoon. Peel and grate the ginger, crush the rosemary using a mortar. Melt the coconut oil and mix in the coconut sugar, ginger, rosemary, vanilla and salt. Divide the filling between the pears and make sure you smear it out over the whole surface. for about 1 hour or until the pears are soft (depends on how ripe they were) then turn up the heat till 400 degrees and bake for another 5-10 mintes until the topping is caramelized. Serve piping hot with plantbased vanilla ice cream.

Tips: Use some lemon zest in the filling.. Wowzers!

Enjoy!

Much love,
Erika

_MG_9665_MG_9704

Hej fina,

Hoppas att du har en fantastisk lördag. Jag tänkte eftersom att det är helg och allt så är det på sin plats att jag delar ett enkelt och lyxigt recept på en härlig dessert. Låt mig presentera: Ungsbakade päron med rosmarin och ingefära. Himmelskt gott! Underbara smaker som känns lite värmande en kall vinterdag som denna. Supersnabbt att slänga ihop men kommer ändå att imponera på dina middagsgäster.
Jag hade ingen färsk rosmarin hemma utan använde mig att torkad och det blev kanon. Jag anar att färsk hade varit ännu bättre men som sagt, torkad funkade fint.

4 portioner

4 päron – jag använde mig av sorten Conference

2 msk kokosolja
2 msk kokossocker
5 cm färsk ingefära
1 tsk rosmarin
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 150 grader. Dela och kärna ur päronen, lägg dem i en ungsfast form. Skala och riv ingefära, mortla rosmarinen. Smält kokosoljan och rör ner kokossocker, ingefära, rosmarin, vanilj och salt. Dela fyllningen jämnt mellan päronen och se till att smeta ut den över hela ytan. Baka i ca 1 timma eller tills päronen är genommjuka (kan ta lite olika i tid beroende på hur mogna de är) Höj sedan ugnen till 200 grader och baka ytterligare 5-10 minuter så du får en karamelliserad yta. Servera rykande heta med växtbaserad vaniljglass. Min favoritglass heter Go coconuts och är en ekologisk glass baserad på kokosgrädde. MUMS!

Tips: ha i lite citronzest i fyllningen. MAGISKT!

Smaklig spis! <3

Kram,
Erika

Kategori
Annons

Crispy Sweet Potatoes

Happy Thursday beautiful!

One of the most frequently asked questions on my Instagram (loveliveraw) is how I make these chippies. Easiest thing ever but there is a few tricks to get them crispy instead of floppy. My best tip is to buy organic potatoes and leave the skin on, just wash them thoroughly.
So first wash, then cut them in whatever shape you want- wedges, fries, squares.
Them pat them dry, add them in a bowl together with a drop of olive oil and the spices you want (my favorite is paprika, cayenne and black pepper together, and some salt of course) mix well so they’re coated in spices and then spred them evenly on a papered tray, leaving space in between. Otherwise they will steam eachother and end up soft. If in doubt, use two trays. Bake them in 480 fahrenheit for about 10-15 minutes until browned then turn down the temperature to 300 degrees, open the door slightly and cook for another 20 minutes. This will dry them out a little more and leave you with crispy taters.
Drizzle with tahini or sriracha and eat with hummus or mashed avo.

Best snack ever. EVER!

_MG_9502

 


 

Glad Torsdag fina Du!

En av de vanligaste frågorna jag får på mitt instagram (loveliveraw) är hur jag tillagar min sötpotatis så att den blir krispig. Det är busenkelt men kräver några små tricks för att den inte ska bli mjuk och slapp. Mitt bästa tips är att köpa ekologisk potatis och inte skala dem, bara tvätta dem noga.

Så tvätta först, skär dem i önskad form – pommes, klyftor, kuber. Nu kommer nästa tips, torka dem helt torra med lite hushållspapper. Släng sedan ner dem i en bunke, droppa över lite olja och ha i de krydor du vill ha. Jag gillar kombinationen paprika, cayenne och svartpeppar. Och lite salt förstås. Blanda väl och sprid sedan ut dem på bakplåtspappersklädd plåt. Ge dem gott om utrymma, annars ångar de varandra och blir mjuka. Hellre två plåtar en för tajt. Kör dem först på 250 grader tills de fått en härlig färg (10-15 min), sänk sedan till 150 grader och låt de gå i ca 20 minuter,  lämna ugnsluckan lite på glänt för att torka ut dem – detta gör dem extra krispiga. Ringla över tahini eller sriracha och servera med hummus eller mosad avokado.

Helt klart världens godaste snacks!

Kram <3

Kategori

30-minute Dhal

Hi Lovely,

Hope you are having a great Wednesday!
For me its the time of the week when I’m leaving for town again. You see, I live in two places, I have a huge farm on the countryside and a tiny apartment in town and my life is happening somewhere between these two. So, as I’m gone for atleast 4-5 days I needto empty the fridge from tired greens and to do that a Dhal is my best tip. Dhal, dal or daal is a kind of (indian?) stew usually containing split lentils. This recipe is no exception. See this recipe as a inspiration as it is so versatile. You can add whatever vegetables you have and omit and substitute however you want, and when I say however I mean HOWEVER. Sub the coconut milk for crushed tomatoes, the lentils for chickpeas, change the spices – make this recipe your own, ok? Sorry, but I dont have any measurements for the spices – they we´re just thrown in.
This is what I used:

1 onion
2 garlic cloves
1 tbsp coconut oil
chili flakes
garam masala
paprika powder
stark curry
cinnamon
1 inch fresh grated ginger
4 cups water
1/2 cup coconut milk
1 sweet potato
2 small carrots
1/3 leek
2 large potatoes
1/2 lime – juice
1 cup red split lentils
salt to taste

Chop onions and garlic, add in a deep cooking pan together with the cocnout oil on medium heat. Add all the spices (and ginger) and let the simmer for a while to release flavors. Peel and chop up all the vegatables in bitesizes, add together with water, coconut milk and salt. Let cook for 10 minutes and then add lentils and the juice of the lime. Cook for another 15-20 minutes until all is cooked through, if to dry just add more water. Serve with rice, romain, avocado, lime and cilantro. I added some hummus to beciuse I had some in the fridge and it was kinda magic together. Remember what I said? Use this recipe as inspiration and now use up those sloppy veggies of yours ;)

Sweet dreams!

Love and Light,
Erika

 


 

 

Hej Underbara,

Jag hoppas Du har en fantastisk onsdag (eller vilken annan dag som helst).
För mig betyder det att jag åker till stan imorgon. Jag bor nämligen på två platser. jag har en galet stor gård på landet mellan Jönköping och Ulricehamn och en liten lägenhet i staden Göteborg. Och någonstans mittemellan dessa två platser pågår mitt liv :) Eftersom att jag kommer vara borta 4-5 dagar så behöver jag tömma kylen på trötta grönsaker och vad kan då vara bättre än att slänga ihop en Dhal? Dhal, dal eller dhaal är en sorts (indisk?) gryta där man ofta använder linser. Det här är inget undantag och det är sjukt gott om du frågar mig. Jag vill att du ser det här receptet som en inspiration och bara som riktlinjer då det är så enkelt att variera. Använd de grönsaker du råkar ha hemma för tillfället och byt ut kokosmjöken mot krossade tomater och linserna mot kikärtor. Byt ut kryddorna till dina egna favoriter. Gör det här receptet till ditt eget – ok?

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk kokosolja
chiliflingor
garam masala
paprika pulver
stark curry
kanel
5 cm färsk ingefära – riven
9-10 dl vatten
1 1/2 dl kokosmjölk
1 sötpotatis
2 små morötter
1/3 purjolök
2 stora potatisar
1/2 lime
2-3 dl röda linser
salt efter smak

Hacka lök och vitlök, stek i kokosoljan i en djup stekpanna/gryta på medelhög värme.. Ha i kryddor (och ingefäran) och låt puttra ett par minuter för att frigöra alla smaker. Skala och hacka alla grönsaker i munsbitar, lägg i tillsammans med vatten, kokosmjölk och salt. Låt koka ihop i ca 10 minuter och häll sedan i linserna och limejuicen. Låt koka i ytterligare 15-20 minuter tills grönsaker och linser är mjuka. Tillsätt mer vatten om det blir för torrt. Servera med ris, romansallad, avokado, lime och koriander. Jag hade även lite hummus vilket är magiskt gott ihop.

Så, gör nu som jag sa. Använd det här receptet som inspiration och släng ihop den här grytan med alla trötta grönsaker du hittar i kylen.

Sov sött!

Kram,
Erika

Vegan is the New Black

Hi there,

I’m a sucker for liqourice and chocolate and combined those two are HEAVEN!
This is by far the best thing I have ever created. I might have said that before but this time I mean it :) And I couldnt think of a better name then Vegan is the New Black – because honestly it is!
This liqourice caramel slice is not only my favorite but a lot of our customers comes to Open New Doors just to have a piece of this insanely delicious treat. It is sweet, salty, chewy with lots of both chocolate and caramel. Don’t like liqourice? Well, then just omit it and you will have a kickass caramel slice.
Round or square form – you decide if you want slices or squares.

Makes about 16 pieces
Crust:
1 cup pumpkin seeds
6 large medjool dates – pitted
4 tbsp cacao
1 pinch of salt

Liqourice caramel:
18 medjool dates- pitted
1/3 cup maple syrup
1/3 cup good quality coconut oil

2 tbsp cacao
2 tbsp lucuma (optioanl but really adds to the caramel flavor)
2-3 tbsp liqourice powder
1 large pinch of salt

Chocolate layer:
1/2 cup good quality coconut oil
1/3 cup maple syrup
5 tbsp cacao

Mix the ingrdients for the base to a crumbly dough. Press it out evenly in a baking form.
Melt the coconut oil careully over a water bath, mix all the ingridients for the caramel layer until all combined and smooth, if you dont have a high speed blender you might want to divide it in two so you dont kill the blender. Spread out over the crust and here is my trick- dip a spatula in melted coconut oil before spreading it to be able to get a smooth surface.
For the chocolate layer, melt the coconut oil, pour in a bowl, add the syrup and cacao and whisk together until all combined. Pour the chocolate over the caramel and put in the fridge for at least 2 hours to set properly. Then try to not eat it all at once.

Enjoy and have a great evening and please let me know how you like the recipe!

 


 

 

Hej fina Du,

Jag älskar verligen lakrits och ihop med choklad är det magiskt!
Det här är lätt det bästa recept jag någonsin skapat. Jag kan ha sagt något liknande tidigare men den här gången menar jag det verkligen :)
Den är inte bara min favorit utan många av våra gäster på Open New Doors kommer dit enbart för en bit av denna galet goda kaka/dessert. Tänk dig seg lakritskola som är både söt och salt, med choklad botten och chokladtäcke – det är nästan löjligt hur bra det är. De fick namnet Vegan is the New Black – för lite så är det ju faktiskt! Gillar du inte lakrits? Skippa lakritspulvret och du har en underbar karamellkaka istället.
Rund eller rektangulär form – du väljer om du vill du vill ha rutor
eller ”tårtbitar”.

 

Botten:
2.5 dl pumpakärnor
6 st medjooldadlar, urkärnade
4 msk kakao
1 nypa salt

Lakritskola:
18 medjooldadlar – urkärnade
0.7 dl lönnsirap
0.7 dl kokosolja av bra kvalitet
2 msk kakao
2 msk lucumapulver (valfritt men gör det extra kola-aktigt)
2-3 msk rålakritspulver
1 stor nypa salt

Chokladtäcke:
1 dl kokosolja av bra kvalitet
0.5 dl lönnsirap
5 msk kakao

Mixa frön, dadlar, kakao och salt till en smulig lite kladdig massa. Tryck ut i jämnt i botten på din form. Smält kokosoljan över vattenbad. Mixa alleá ingedienserna till kolan till en helt slät kräm (om du inte har en höghastighblender kan det vara bra att dela upp satsen i två omgångar så att din mixer inte dör) Smeta ut jämt över bottnen och här kommer tricket: Doppa en slickepott i lite smält kokosolja så får du en superfin yta på karamellen. Smält oljan till chokladtäcket, vispa ihop med lönnsirap och kakao till en jämn smet. Häll över kolan och ställ i kylen att stelna ordentligt. Försök att inte äta allt på en gånfg och lyckas du med det så går den att förvara i såväl kyl som frys.

Ha en underbar kväll och berätta gärna om du testar att göra det här receptet. <3

Annons

Raw food and Yoga in Thailand!

Finally it is all set. This winter I am going back to Kao Lhak with Rosa Skrot and Maria Rizell Hegg and YOU can go with us. Two retreats, one in swedish (22/11-1/12)  and one international (1-8/12).

8 days long, filled with yoga at beautiful locations (imagine sunrise yoga on a empty, white beach), running and, if you want, Thai boxing at the nearby center which will teach us the basics. And of course – raw food cooking classes! I will run one workshop each day and we will go through easy breakfasts, lunches on-the-go, delicious dinners and the most decadent desserts. We will visit food markets and of course you will get all the recipes to bring with you home. But no worries, this retreat won’t be ALL WORK AND NO PLAY, we got it all planned for you. In between yoga and cooking there is plenty of time where we will visit beaches, do some jungle trekking to a beautiful waterfall, chillaxing by the pool and eat lots of faboulos food. The key words are laughter, sweat, epic food, a calmer mind, new meetings and memories for life.

Women only and we have a luxurious resort all to ourself with spacious bungalows, pool, a restaurant and the whole setting is amazing. Read more here. Book before 31/3 to receive our early bird discount!

Com visit us for a great experience!

IMG_1547

Sunrise yoga from last years trip

e19d7b_97671ee736324d52a190dea718615a27

Villa Mangosteen – Our gorgeous resort.

Maria R-H skräddare_6_final_square

Maria Rizell Hegg – Our yogateacher and a great inspiration of mine.

 

Sommarrullar

Summer rolls. Photo: Angelica Zander

 

Äntligen är det klart! I vinter åker jag  tillbaks till Kao Lhak med underbara Rosa Skrot och den fantastiska Maria Rizell Hegg och DU kan åka med oss. Två resor, en svensk (22/11-1/12) och en internationell (1-8/12).

Åtta dagar fyllda av yoga på vackra platser (hur låter soluppgångsyoga på en vit strand med bara havet närvarande?), löpning och, om du vill,  thaiboxning på det närliggande centret där vi lär oss grunderna. Vad mer? Raw foodworkshops förstås! Jag lär er allt jag kan helt enkelt :) Vi har en workshop om dagen och lär oss allt från enkla frukostar till snabba luncher och lyxiga middagar. Vi skapar goda desserter och dekadenta bakverk. Vi kommer besöka matmarknader och smaka på vad thailand har att erbjuda och självklart får du med dig alla recepten hem. Men oroa dig inte, det är inte en resa fullspäckad med träning och matlagning, vi har även planerat in härlig tid på stranden, utflykter, chillaxing vid poolen och tid att utforska de närliggande byarna. Ledorden för resan är skratt, svett, episk mat, ett lugnare sinne, nya möten och minnen för livet.

Vi reser bara kvinnor och vi har en lyxig resort helt för oss själva med stora bungalows, en härlig pool och resturang vackert belägen strax utanför Kao Lhak. Läs mer här och bokar du innan 15/3 får du 1000:- i rabatt!

Häng med oss för en magisk upplevelse!

Kram

4 Easy Chia Recipes

Hello gorgeous,

Chia seeds are amazing in so many ways. Nutrion wise it truly is a superhero and chia pudding is probably one of the healthiest breakfasts one can eat. I love starting my day this as it takes no time in the morning (provided that you prepared it the evening before), it keeps my full until lunch with no cravings in between and its is delicious.
I have noticed that is is difference between various brands of chia. some seeds soak up more liquid than others which is good to know so you dont have to be sad or confused when your suppossed pudding is more of a runny debacle.

Basic chia pudding:
1 cup almond milk
2-3 tbsp chia
1 pinch of vanilla

(if you want it sweeter just add 1 tbsp of agave, maple syrup or sweetener of choice)
Mix the almond milk, chia seeds and vanilla in a small bowl. Whisk together, leave for a minutes and whisk again. This crucial to ake sure you have a creamy and lump free pudding. Put in fridge overnight or for atleast 1 hour to swell properly.

Coconut, cardamom & Mango:
Basic chia 
2 tbsp coconut cream
1/2 tsp cardamom
1/2 mango

Stir in the coconut cream and cardamom. Mix the mango smooth and layer the two in a glass. Top with mango slices and coconut flakes/chips.

Pistachio & Raspberry:
Basic chia
1/2 cup raspberries (thawed if frozen)
1 tbsp sweetener of choice
handful of pistachios

Mash the raspberries and add the sweetener. Layer with chia pudding and top with pistaschio nuts.

Chocolate & PB:
Basic chia
1-2 tbsp cacao
1 tbsp maple syrup
1-2 tbsp peanut butter
Stir in the cacao and maple syrup till well combined. Add the peanut butter and just ”swirl” it through the pudding. Top with peanuts and cacao nibs. EPIC!

Creamy vanilla & Strawberry
Basic chia
Cashewcream
 (3 tbsp cashews, 2 tbsp water, 1 tbsp agave, pinch of vanilla mixed smooth)
1/2 cup thawed strawberries
Stir in the cashew cream until well combined. Mash the strawberries, layer the two and top with berries and rawnola.

Enjoy and have a beautiful sunday!

 

Äppelpajschia

Apple Pie Chia (reciep in my upcoming cookbook) Photo: Angelica Zander

 


 

Hej fina Du,

Chiafrön är fantastiska på många vis och något som alltid finns i mitt skafferi. Näringsmässigt är det här lilla fröet en riktig superhjälte och chiapudding är kanske en av de nyttigaste frukostar en kan äta. Jag älskar att starta dagen med en skål chia då det imte tar någon som helst tid (förutsatt att en har förberett chian kvällen innan), det mättar ända fram till lunch utan att jag får cravings däremellan Och det är dessutom galet gott.
Jag har upptäckt att det skiljer sig mellan olika chiafrön med huruvida mycket vätska de suger upp vilket kan vara bra att veta så du slipper bli konfunderad och ledsen om den utlovade krämiga puddingen istället blir en rinnig sörja. Isåfall – ingen fara, ha bara i lite mer frön :)

Grundrecept chiapudding
2.5 dl mandelmjölk
2-3 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
(vill du ha den sötare så tillsätt bara 1 msk agave, lönnsirap eller annan sötning du föredrar)
Vispa ihop mandelmjölk, chiafrön och vanilj i en skål. Vänta 1 minut och vispa sen igen för få en krämig och klumpfri pudding. Ställ in i kylen över natten eller minst 1 timma så fröna hinner svälla ordentligt.

Kokos, Kardemumma & Mango
1 sats chiapudding
2 msk kokosgrädde
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 mango

Rör ner kokosgrädde och kardemumma i chiapuddingen. Mixa mangon helt slät, varva de två och toppa med mengobitar och kokoschips.

Hallon & Pistage
1 sats chiapudding
1 dl hallon (tinade eller färska)
1 msk sötning (jag använder helst lönnsirap eller stevia)
1 näve pistagenötter
Mosa ihop hallon med sötning, varva med chiapuddingen och toppa med nötter.

Choklad & Jordnötssmör
1 sats chiapudding
1-2 msk kakao
1 msk lönnsirap
1-2 msk jordnötssmör
Rör ner kakao och lönnsirap i puddingen, ”swirla” ner jordnötssmöret. Toppa med jordnötter och kakaons. Episkt gott och smalar dessert!

Krämig Vanilj & Jordgubb
1 sats chiapudding
Cashewgrädde – 3 msk cashew, 2 msk vatten, 1 msk agave, 1 nypa vanilj mixat slätt
1 dl jordgubbar
Rör ner cashewgrädden i chian, mosa jordgubbarna. Varva de två, toppa med bär och granola.

Ha en fin söndagkväll!

 

 

How I got (almost) perfect skin!

Hello gorgeous,
(scroll down for swedish)

Let us talk about acne. It is a pain in the ass. It ruins so much and it brought my confidence right down to rock bottom.

First – this is not a sponsored post. Everything is my own words and the products I recommend is products that I love and use everyday.

I used to suffer from hormonal acne. Mostly on the chin and around the mouth but also on my cheeks and apart from looking bad it was also painful. I had knots underneath the skin surface which would break out and I was the first to try to squeeze them – worst thing I could do because it made them scar even worse. I tried everything. Diets, creams, antibiotics, natural treatments and every single chemical peeling I could find. Some of them so strong that I peeled of the whole top layer of the skin and I couldn’t expose my face to the sun for over 6 months. But nope, it didn’t help. Not until I got off the pill, turned vegan, ditched all chemical and unnatural creams and products and started to eat maca everyday.
The thing is that I incorporated all these things at the same time so I can’t really say which one did what but I believe that a combination of them all is what got the acne sorted. Today my skin is soft and smooth. I have a little scarring left but most of it has healed beautifully. But I’m not going to lie, it took time.
So what has changed? and what are my routines?

1. As I said, I stopped with the pill as I believe eating hormones everyday is totally wrecking for our bodies. Where is the pill for men? I has to come soon though – more and more are getting aware of how dangerous it actually can be.

2. I transitioned from vegetarian to vegan which meant I ditched cheese, dairy and egg. I think dairy is disastrous when it comes to hormonal acne.

3. I quit with all unnatural product and these days I use only organic, cold pressed coconut oil and vegan, organic creams and serums on my face and neck. Like this serum from Lani. Amazing stuff, especially during winter and affordable. I must be honest though as I’ve heard coconut oil in the face isn’t working for everyone, some people experiencing that it clogs the pores so try if it works for you and if it doesn’t – turn to other organic beautiful and nourishing oils such as almond and avocado. there is a oil for everyone :)

4. I started with maca, a peruvian root which can balance the hormones. Its also energizing, is good for the stamina and works as a aphrodisiac. Just good stuff so far, but it is also very potent so you should start out with small doses and not everyday in the beginning. I eat 1tbsp/day 5-6 days a week. Usually in my smoothies, in chia pudding or just mixed with a little almond milk. I also add it to these amazing raw treats

5. To wash my face I only use coconut oil. Yes, its both cleansing and antibacterial but as I mentioned above, it might not work well with your skin. I massage the oil, like 1/2 tbsp into my face and then I use my skinbrush – and I can tell you that this little toy is my best friend. It doesn’t only clean my face it is also great on the scars. I’ve got it from vanity planet.com a year ago and I’ve used it almost everyday since then – i have just replaced the heads and batteries. I just saw that they have it on sale now. So go get one :)
After I’ve brushed the skin I wipe the oil of with a warm wet towel. I repeat the procedure if I’ve been wearing make up and once a week I swap the normal brush head for the exfoliating one (it comes with 4 different heads)

6. Dermaroller. This roller with micro needles has worked wonders on my scars.

7. I drink a lot of water, it’s what all the models says and its also true. It clears the skin. I also start my every morning with warm lemon water.

Please just ask if you have any questions <3

Love and light,
Erika

 


 

Hej fina,

Låt oss prata om Acne. Och inte som i varumärket med de rosa påsarna som designar så grymt snygga kläder, utan den tråkiga sorten, den som faktiskt inte bara sätter sig i hyn utan även i huvudet. Det förstör så mycket och mitt självförtroende var i botten när det var som värst.

Först och främst – det här är inget sponsrat inlägg. Jag får inte betalt för att rekommendera dessa produkter. Jag älskar dem och använder dem dagligen. Bra så!

Jag brukade lida av hormonell acne. En del på kinder men mest på hakan och runt munnen. Och bortsett från att det inte var så vackert så gjorde det dessutom väldigt ont. Jag hade ömma knutor under huden och när de bröt ut att bli finnar var jag ju förstås där och pillade – vilket var het idiotiskt för det gjorde ju bara saken värre. Dessutom så blev det fula ärr. Jag provade allt. Ändrade min kost, testade olika krämer, åt antibiotika, naturläkemedel och provade varende kemisk peeling jag kunde hitta. En av dem så stark att jag fjällade av hela yttre hudlagret och fick inte sola ansiktet på 6 månader (tca-behandling för acneärr) Ja, det gjorde ont och nej det hjälpte inte mycket. Det var inte förrän jag slutade med p-piller, gick över till vegansk kost, slutade med alla kemiska och konstgjorda krämer och produkter samt började äta maca dagligen. Saken är den att allt detta hände samtidigt så jag kan inte säga vad som gjort vad i läkandet av min acne men jag tror verkligen att det varit en kombination av alltihop. Idag är min hy acnefri, slät och fin. Jag har lite ärrbildning kvar men det blir bara bättre och bättre.

Så vad har ändrats och vad har jag för hudvårdsrutin?

1. Jag slutade som sagt med P-piller, vilket jag tror är fullkomligt förödande för våra kroppar. Var är pillret för män? Det finns ju flertalet hormonfria varianter så de borde ju snart finnas på marknaden. Det är iallafall positivt att fler och fler kvinnor blir medvetna om riskerna och biverkningarna.

2. Jag gick från att äta lakto/ovo-vegetariskt till en helt växtbaserad kost. Många upplever att acnen blir bättre när de slutar med mejeri då mjölkprotein kan orsaka inflammation i kroppen.

3. Alla icke-naturliga hudvårdsprodukter rök och ersattes med ekologiskt, kallpressad kokosolja och naturliga veganska krämer/serum.Exempelvis detta serumet från Lani – fantastiskt. Speciellt nu på vintern. Dessutom väldigt prisvärt. När det kommer till kokosoljan så funkar den helt underbart bra ihop med min hy men jag har hört om andra som får problem med hyn istället, därför måste man prova sig fram. Funkar inte kokosolja så testa exempelvis ekologisk, kallpressad avokadoolja eller mandelolja. Det finns en olja för alla :) Viktigt dock att de inte är raffinerade.

4. Maca kom in i mitt liv. Denna peruanska rot är magisk. Man kan tvivla på dess egenskaper men jag kan garantera att den är grym. Den verkar hormonbalanserade på oss kvinnor, den är energigivande och sägs öka både sexlusten och uthålligheten men det vet jag inget om. :) Jag äter 1 msk/dag ca 5-6dagar i veckan i smoothies, i chia pudding, tar den som en shot med lite mandelmjölk eller så lyxar jag till det med choklad & macabollar. Man ska dock veta att maca är väldigt potent och man bör starta med mindre doser.

5. Jag använder endast kokosolja som rengöring. Det är både fettlösande, antibakteriellt och återfuktande. men som jag nämnde ovanför så funkar inte kokosolja för alla. Jag smälter oljan i händerna (ca 1/2 msk) och masserar in den i hyn, sedan använder jag min magiska ansiktsborste. Förutom att rengöra huden har den varit fantastisk för mina ärr. Jag fick den för ett år sedan och har använt den så gott som varje dag. Jag såg att de har den på rea nu så skaffa dig en – Du kommer inte att ångra dig!
Oljan torkar jag av med en fuktig varm handduk och upprepar om jag använt smink. En gång i veckan byter jag till peelingborsten (den kommer med 4 olika huvuden) och då får huden verkligen extra glow men var lite försiktig.

6. Dermaroller – En roller för ansiktet med micronålar som tränger ner i huden. Det är inte jätteskönt men det har varit toppen för mina ärr.

7. Vatten! Jag dricker mycket vatten, vilket verkligen gör skillnad för hyns mående och utseende. Det är inte för inte som vatten är alla supermodellernas knep. Jag börjar varje morgen med varmt citronvatten vilket är en bra vana att anamma

Det här är det som funkat för mig och jag hoppas det har varit till hjälp, fråga gärna om du undrar över något.

Kram <3

Erika

Annons

4 x Vegan sandwich toppings

Hi there,

As you might know I’m vegan. It was an easy choice for me but a few things needed to be replaced – such as cheese. I used to love cheese, I reckon I still would if I ate it but I don’t and vegan cheeses aren’t there yet. They make some great mozzarella versions for pizza, for example Daiya, but no good, matured crumbly, strong and smelly ones. I’m sure its coming though. But until then I need something else to put  on my sandwiches, which means different spreads. I’m sharing a few of my favorites here and you will find more in my book Rå Matglädje which will be released in exactly one month today. SO EXCITED!!!

Hummus
1 can chickpeas
1 clove garic (optional – sometimes i use, sometimes I don’t)
3 tbsp tahini
1/3 cup water
1/2 lemon – juice
salt and pepper to taste

Drain and rinse the chickpeas thoroughly. Mix them with the garlic, tahini, water, salt and pepper until all smooth and creamy. There is a trick to get it extra fluffy – just add one cube of ice and mix again.

Bean & beet spread
This was supposed to be a red beet and bean dip but I had non at home so used chioggia beets instead, they taste a little less but it works fine but I prefer the red one – both colour and taste wise. The macadamia oil really lifts this dip, you can substitute it for olive oil but you miss out on the nuttiness.
1 can white beans
2 small chioggia beets/red beets
1 clove garlic
1/2 lemon – zest and juice
2 tbsp macadamianut oil (or sub for olive oil)
2 tbsp water
salt and pepper to taste

Drain and rinse the beans thoroughly. Peel the beets, add in your blender along with garlic, lemon, oil, water, salt and pepper. Mix until smooth and creamy.

Sundried tomato & walnut pesto
You can either use sundried tomatoes in oil or the dry ones. If you use the dry version soak them for 1 hour.
1 cup sundried tomatoes
1/2 cup walnuts
2-3 tbsp olive oil
salt and pepper
Start with mixing the tomatoes with oil until finely chopped, add in the nuts, oil salt and pepper and mix until its combined but not smooth – its nice with some texture in it. Tastes amazing on toasted bread together with cress.

Avocado 
No need to say more than that, right? I love to top it with a little squeeze of lemon, crushed black pepper and chili flakes.

Have a great monday!

Love & Light,
Erika


Hej där,

Som du kanske vet så är jag vegan. Det var ett enkelt val för mig men vissa saker behövde ersättas – exempelvis osten. Jag brukade älska ost och visst finns det veganska ostar men de är inte riktigt där ännu. Det finns grymma alternativ till riven mozzarella för pizza, en ost som heter Daiya men inga goda, smuliga, starka. vällagrade varianter – ni vet de där godingarna med saltkristaller? Jag är övertygad om att det kommer dock men tills dess behöver jag något annat på mackan vilket betyder goda röror. Jag dear ett par favoriter här och fler finns i min kokbok Rå Matglädje som släpps om exakt en månad idag. Så sjukt spännande!

_MG_9016

Hummus
Många har olja i sin hummus, det kan man förstås ha men jag tycker det räcker med tahinin för att får den fet och krämig.
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta (valfritt, ibland känner jag inte för det)
3 msk tahini – jag använder orostad tahini
1/2 citron – juicen
1/2-1 dl vatten
salt och peppar

Häll av och skölj kikärtorna noga. Mixa med vitlök, tahini, vatten, citronjuice, salt och peppar tills helt slätt och krämigt. Vll du ha en extra fluffig hummus? Släng i en isbit och mixa igen.

Bön- och polkabetsröra
Egentligen gör jag den här röran på rödbetor men jag hade inga hemma så polkabetan ficka agera inhoppare. Det funkar fint men den smakar lite mindre än rödbetan så jag föredrar ändå den, både smak- och utseendemässigt. Makadamianötsoljan tar röran till en helt ny nivå, den går absolut att ersätta med en god oilvolja men resultatet blir inte riktigt detsamma.
1 burk stora vita bönor
2 små polka-/rödbetor
1 vitlöksklyfta
1/2 citron – zest och juice
2 msk macadamianötsolja (alt olivolja)
2 msk vatten
salt och peppar

Häll av och skölj bönorna noga, mixa tillsammans med betor, vitlök, citronzesten och juicen, olja, vatten, salt och peppar tills helt slätt och krämigt.

Soltorkad tomat- och valnötspesto
Du kan antingen använda soltorkade tomater i olja eller den torra varianten. Använder du torra så blötlägg dem i minst en timma först
2 dl soltorkade tomater
1 dl valnötter
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Börja med att mixa tomaterna med oljan tills de är finhackade, tillsätt valnötter, salt och peppar och mixa igen men var försiktig så du inte mixar för länge – pesten är allra godast om den har lite grov konsistens.

Avokado
Behöver jag säga mer? Avokado på mackan är perfekt som det är men det blir lite bättre med några droppar citron, chiliflingor, salt och nymalen svartpeppar.

Ha en underbar dag!

Kram <3

Oat and Banana Pancakes

Good morning gorgoues,

Happy Sunday! Hope it means a day filled with love, chillaxing, good food, fresh air, movies, hot chocolate, laughter and pancakes. Or just one of the above, but if it is one it has to be the pancakes.
Do you think pancakes must mean eggs, milk and wheat flour? Think again! These pancakes are vegan, gluten free and free from refined sugar. Its only four ”key ingredients” and from there you can create your own favorite flavor. Today I wanted them a little spicy and energizing as were going out running in a while. I served them with sliced banana, pecan nuts and salted caramel sauce.

I make my own oat flour by mixing oats. I prefer it this way, it makes the pancakes a bit more rustic.
If you use store bought oat flour you don’t need the whole 2 cups I think as I measured whole oats.

Let’s get started!

2 cups oats
3-4 bananas depending on size
2 cup plant milk (I used almond)
2 tsp baking powder

(I flavored my pancakes with 1 tbsp maca, 2 tsp cinnamon, vanilla and salt)

Start with mixing the oats into a fine flour. Transfer to a bowl, add in the baking powder,salt and spices of choice and mix well. Mix the bananas and plant milk in your blender until smooth, pour over the oat mix and stir until well combined. Use about 1/4 cup mixture per pancake and cook them on medium heat in a little coconut oil. I use a small pancake pan for mine.

Serving tips: Sliced bananas, berries, nuts, maple syrup, jam, coconut whip or salted caramel sauce

Have a amazing Sunday!

 

Much love,

Erika

 


 

Hej fina du,

Hoppas att du har en magisk söndag och njuter av snö och sol. Idag är en sån dag som borde fyllas med kärlek, chillaxing, god mat, sköna promenader, varm choklad, skratt, film och pannkakor. Måste du välja en av de ovan så välj pannkakor.

Tror du att pannkakor måste innebära egg mjölk och vetemjöl? Tänk om!
Dessa pannkakorna är veganska, glutenfria och helt utan raffinerat socker. Dessutom kan jag tillägga att de är helt fantastiskt goda och enkla att variera. Utgå från de fyra ”nyckelingredienserna” och gör sedan din egen variant. Idag ska vi ut på en lång löptur i vinterlandskapet så jag kryddade dem med kanel för extra värme och maca för mer energi.Vi åt dem med skivad banan, pecannötter och salt kolasås.
Jag gör mitt eget havremjöl genom att mixa glutenfria havregryn. Det blir inte lika kompakt och dessutom lite mer rustikt vilket jag föredrar. Om du använder dig av köpt havremjöl kommer du behöva minska lite på mängden mjöl. Jag har mätt i havregryn innan de mixas nämligen.

Då sätter vi igång.

5 dl glutenfria havregryn (eller icke glutenfria går också bra)
3-4 bananer beroende på storlek
4 dl växtmjölk (jag använde mix av mandelmjölk)
2 tsk bakpulver

(jag smaksatte dagens pannkakor med 1 msk maca, 2 tsk kanel, vanilj och salt)

Mixa havregrynen till ett fint mjöl, häll över i en skål och blanda i bakpulver, salt och eventuell smaksättning. Mixa bananer och växtmjölk helt slät, häll över i skålen och blanda väl. Stek på medeltemperatur i lite kokosolja, Jag har en liten pannkakspanna och använder ca 1/2 dl smet per pannkaka.

Serveringstips: skivad banan, bär, frukt, nötter, lönnsirap, vispad kokosgrädde, sylt eller världens godaste kolasås

Ha en härlig dag!

Med värme,
Erika
_MG_9107

 

 

Kategori
Ladda mer innehåll