Vinn en Vitamix TNC 5200 och min växtbaserade kokbok ”Rå Matglädje”

Nämen hej!

Måndag och pisstråkigt väder, vad kan då passa bättre än en tävling där priset är en språjlans ny Vitamix TNC 5200 i kulören svart samt ett exemplar av min kokbok ”Rå Matglädje”?

Jag har de senaste tre åren jobbat med raw food och testat de flesta mixrar/blenders på marknaden och tycker att Vitamixen är den överlägset bästa. Jag jobbar med dem på båda mina restauranger och på vårt nystartade bageri, dock lite större varianter, men i hemmet har jag 5200 och älskar den. Den mixar ALLT, och den mixar allt SLÄTT! Dessutom har den ett överhettningsskydd som skyddar mixern när man går lite för bananas, så då slår den av och vägrar starta på sisådär 10 minuter. Lite störigt emellanåt men alternativet hade varit så mycket dyrare :)

Boken, Rå Matglädje, är min stolthet. Alla recepten är helt växtbaserade, hälften är raw och andra hälften är lagad mat. Den vann ”Sveriges bästa veganska kokbok” 2016 av Gourmand Cookbook awards, vilket är galet roligt och smickrande.

Hursomhelst, vinnaren får en blender (värde ca 6.500:- och ett ex signerat exemplar av boken) men hur går man då tillväga för att delta?
Tävlingen utspelar sig på Instagram så först och främst behöver du ett konto där, dessutom ett konto som inte är privat, för isåfall kan jag inte se ditt bidrag.

Jo, såhär går det till:

1. Lägg upp ditt/dina bästa recept där du använder dig av en blender/stavmixer eller matberedare, tillsammans med en bild på din kreation. De enda två kraven är att receptet är veganskt och att inlägget är nytt.

2. Följ @vitamixsverige och @loveliveraw

3. Tagga @vitamixsverige och @loveliveraw i inlägget

4. Använd dig av hashtaggen #mixasomettproffs så jag lätt kan hitta ditt inlägg

Tävlingen avslutas 26/2 kl 18.00 och vinnaren meddelas kort därefter.
Var kreativ, våga testa nya smaker och ta ut svängarna – jag vill bli inspirerad :)
Lycka till och hör av er om ni har frågor.
Seså, iväg och skapa nu. Schooo!! ;)

Kategori

Setting the pace for 2017

Hi there!

I hope that you’ve had a great Christmas and New Years. I certainly did, spending it with the love of my life. The year ended better than I could ever have imagined with HIM asking me to marry him. So with us moving to Gothenburg temporarily, starting a new huge project (more about this soon), running the two restaurants and planning our wedding in september, its going to be another busy year.

So we decided to start it of as slow as possible, spending a day and night at the gorgeous Yasuragi, in Hasseludden just outside Stockholm. It was first time at Yasuragi for both me and Jonas (actually his second time at a spa) and we both loved it, loved everything about it. The atmosphere, the service, the spa, the rooms, the food, the staff. The whole place and its surroundings is oozing of peacefulness and that was just what we needed. We came early, before check in-time and went straight to the spa. After a few hours of chillaxing in the pools we were hungry and had a great snack in their raw bar, trying a few sweets, a savory mushroom pie and a fermented cashew yoghurt.
After that we tried their sauna ritual, called Shiro Zumi, meaning ”the white charcoal”. Amanda, our spa attendant, first told us the whole story abouyt the charcoal and its history, then she guided us beautifully through the whole ritual which included both dry and steam sauna, breathing exercises, cold showers and lots of charcoal. We scrubbed ourselves with it, inhaled it and even drank it. The whole experience was both energizing and very relaxing, so I left the spa feeling amazing.

We checked in and noticed that our shower was leaking. Not leaking, the whole thing fell of the wall leaving us unable to take a shower. They couldn´t fix it the same day, so they moved us insted, giving us a suite. Amazing room, with a big bathtub in wood and a huge balcony. Not so sorry about that.

Moving on to dinner we where as always a bit nervous as we’re both vegans and quite often there not so many choices, if they even understand the term vegan. They did and served us a 4-course meal, in which every single dish was delicious. Tempura sushi, sweeet potato and mushroom filled wontons, miso-marinated portabello with grilled gem sallad and sea buckthorn sorbet with deep fried noodles as a dessert. Breakfast was just as good, leaving us with lots of options. Oatghurt, müsli, nuts and seeds, lots of fruit, berries, smoothies, avocado, hummus and plenty of greens. Most of it organic. After breakfast we had another quick visit to the spa before checking out.

24 hours of pure bliss, I can warmly recommend everyone a visit to Yasuragi.

Kategori

Julklappstips och Pumkin Spice Granola

(I samarbete med Zerazza och Le Creuset)

 

Precis landat i ett hett och fuktigt Thailand för att först jobba lite och sedan möta upp kärleken i mitt liv för tio dagars semester, vad kan då passa bättre än att jag delar med mig av mina nya köksfavoriter, lite julklappstips och receptet på min absoluta favoritgranola?

Då jag och Jonas tillfälligt flyttar till Göteborg fram till sommaren och hyr omöblerat så behövde vi lite nya köksattiraljer. Le Creuset är favoriten så Le Creuset fick det bli. Förutom att deras produkter är toksnygga så är de också både hållbara och lättdiskade. Länk till deras produkter.

Zerazza, som för övrigt är Verner & Verner och Corden Bleu i e-handelsform, säljer förutom Le Creuset även massa andra grymma köksprodukter. De kör här lite sköna julklappstips med ännu skönare priser och jag kan, bortsett från godbitarna från Le Cruset, även rekommendera deras mandolin från Kyocera. Jag använder mig av den så gott som dagligen, både hemma och på restaurangen och den har för mig blivit oumbärlig i köket. Men akta klorna, den är sylvass. Själv är jag sugen på brödrosten från Dualit, då den vi har idag är av sämre kvalisort. Man vill ju att brödet till avokadomackorna ska vara rostat till perfektion, inte sant?

img_5174

Banan- och jordgubbsglass toppad med favvogranolan i skålar från Le Creuset. Ja, frukosten blir faktiskt lite godare när den är är piffad. Sådeså!

Om ni följer mig på instagram så vet ni att jag är barnsligt förtjust i granola och favoriten just nu är en knaprig, kryddig och löjligt god sådan med pumpapuré och nötter. Pumpan gör att granolan blir till kluster och ger både djup och sötma. Svingott helt enkelt. Dessutom doftar hela köket som pepparkakor när den rostas, vilket ger den ännu fler pluspoäng.

img_5117

Godaste granolan

Pumkin Spice Granola:

2 dl rostad butternutpumpa
3 msk kokosolja
3 msk lönnsirap
2 msk mandelsmör
2 msk kanel
2 tsk ingefära – malen
0.5 tsk nejlika – malen
salt
vanilj

8 dl havregryn
3 dl blandade hackade nötter (pekannötter passar perfekt)
2 dl pumpakärnor

Dela en butternut på längden, kärna ut och baka i ugn på 200 grader tills den är genommjuk och gyllenbrun.
Låt svalna något och mixa sedan 2 dl av pumpaköttet med kokosolja, mandelsmör, lönnsirap och kryddor.
Blanda smeten med havregryn, nötter och frön. Använd gärna händerna och se till att smakerna riktigt går in i havregrynen. Krama ihop müsliblandningen till mindre klumpar och sprid ut tunt på bakplåtar. Rosta på 125 grader tills granolan är helt genomtorr, ca 2-3 timmar. Låt svalna i ugnen med luckan lite på glänt. Den blir då extra krispig. Förvara i burk med tättslutande lock. Med resten av pumpaköttet kan man exempelvis göra världens godaste pizza.

Kategori
Annons

Bokmässan i bilder

Då var den över. Bokmässan 2016. Min första bokmässa som författare och jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta det hela. Stort, skrämmande, roligt, inspirerande och fullständigt överväldigande. Det har varit intervjuer och matlagning på scen, poddinspelning med Vegomagasinet och signering. Jag har träffat gamla och nya vänner, varit på middag med mitt förlag Norstedts och susat runt bland tusentals besökare. Vid min sida har jag hela tiden haft min pojkvän Jonas, och min exman var där och stöttade när jag stod på kockscenen. Jag är så lyckligt lottad som får ha båda dessa fantastiska män i mitt liv.

Stort tack till J.Lindeberg för att ni får mig att se anständig ut, till Scandic Rubinen för att ni är så vansinningt bra som har en uppsjö av veganska frukostalternativ. Tack familjen för stöd och glada hejarop och till alla er fina besökare som var där. Nu är det en kväll av rekreation som väntar innan vardagen drar igång igen.

img_4292

Med min kära förläggare Johanna Kullman

img_0523_2

Snackar vegomat med Mattias Kristiansson i Vegopodden

img_0522_2

TOKBRA frukost i dagarna tre hos Scandic Rubinen

img_4403

Lagar raw tacos på kockteatern med Lisa Lemke

img_4359

Snackar rå matglädje med bästa Lisa

img_0517

På väg till Sveriges bästa pizzahak; Brewers Beer Bar kostym från J.Lindeberg

img_0516_2

Vårt härliga rum på Scandic Rubinen, hätr spenderades största delen av helgen. Vi testade Foodora och körde indiskt framför TVn

img_0515_2

Bokmässans sista dag, bra val av skor, inte sant? Klänning från J.lindberg

img_4453

Pratar hälsa och livsstil med Johanna Kullman

img_0514_2

I samarbete med Scandic Rubinen och J.Lindeberg.

Kategori

Ladda batterierna med mig i Thailand

Då var det snart bara två månader kvar, tills det är dags att sätta sig på planet mot ett varmt, (förhoppningsvis) soligt, vackert och härligt Thailand igen. Tillbaks till Khao Lak, Villa Mangosteen och åtta dagar fyllda av yoga, workshops om rawfood, svettiga löpturer (för den som vill), sol, bad, spännande möten och nya vänskaper. Det finns ett par platser kvar så det finns ännu chans att följa med oss. Med oss menar jag Rosa Skrot, mig och Maria Rizell Hegg. Maria driver Yoga Stark. Hennes stil är alldeles egen och har fått de mest skeptiska att omfamna yogan. Hon tränar allt från nybörjare, till idrottsmän och till erfarna yoginis. Hennes yoga passar alla och hennes sätt att lära ut är ödmjukt, inspirrerande och helt enkelt vansinnigt coolt.

Maria R-H skräddare_6_final_square

Maria Rizell Hegg. Yoga Stark

Förra året var första gången jag åkte med Rosa Skrot på deras exklusiva träningsresa. Det var helt fantastiskt. Rosa skrot är ett toksnyggt gym på Söder i Stockholm. Ett gym för bara kvinnor. Briljant idé tycker jag. Det är en plats där kvinnor kan ta plats, där träningen står i fokus, och faktum är att energin och dynamiken blir en helt annan när det bara är kvinnor. Vi vågar låta, höras, ta i, frusta, stånka, stöna, svettas. Vi vågar ta plats på ett helt annat sätt. Så självklart är även resorna med Rosa Skrot endast för kvinnor.
Resorten vi bor på, Villa Mangosteen, är deras egna så vi har hela stället för oss själva. En resort med 10 st välutrustade bungalows, ett härligt poolområde, restaurang och öppna platser för yoga, workshops och träning.

img_1045

 

Vi kommer under dessa åtta dagar att träna yoga med Maria, jag och Li kommer att hålla workshops i raw food som kommer täcka allt från matiga frukostar till desserter och enkla luncher. Vi kommer besöka matmarknader och prova på lokala specialiteter.
För den som vill finns det chans att testa thaiboxning, följa med på vackra löpturer och promenader. Vi kommer besöka närliggande stränder (för både strandhäng och soluppgångsyoga), vi tar en dagstur till den magiska än Koh Kho Kaoh och vi dricker ofantliga mängder gröna kokosnötter.

 

Sommarrullar
img_1547

 

Det är absolut en upplevelse för livet och jag är grymt stolt att få vara en del av alltihop. Läs mer om resan här

Kategori

Béarnaise goes vegan

(Scrolla ner för svenska)

Béarnaise sauce is a sauce made of clarified butter, emulsified in egg yolks and white vinegar and then flavored with tarragon – doesnt sound very vegan, does it? But there’s no need to grieve – I have it all sorted ;) Once again the cashew is the savior, along with coldpressed rapeseed oil (for that buttery feeling). This recipe calls for a high speed blender, as the mixture needs to be all smooth.

I love this sauce with oven baked potatoes or boiled broccoli.

Lez do diz, shall we?

1.5 cups cashews (soaked for at least 4 hours)
0.6 cups water
0.3 cup coldpressed rapeseed oil
handful of tarragon in vinegar
3 tbsp white wine vinegar
salt and black pepper to taste
pinch of turmeric – optional, but gives a it that yellow color

Mix all but the tarragon until all smooth and creamy, chop the tarragon and stir in. Keeps in fridge for up to 5 days.

Enjoy!

 


 

 
Bearnaisesås – skirat smör, äggulor, vitvinsvinäger, schalottenlök och dragon. Löjligt gott men inte alls vidare veganskt. Det finns visst en vegansk variant på marknaden, men tro mig, den här är bättre. Cashewnötter är återigen hemligheten som tillsammans med kallpressad rapsolja av bästa kvalisort skapar smörigheten man vill ha i en bea. Det krävs dock en höghastighetsmixer, för såsen behöver vara helt slät, annars blir det inte bra alls.

Den här bean är helt jäkla magisk till ugnsrostad potatis eller kokt broccoli.

Shall we?

(sisådär lagom mycket)
4 dl cashewnötter – blötlagda minst 4 timmar
0.75 dl kallpressad rapsolja av bra kvalite (ja, det är A och O)
1.5 dl vatten
0.5 dl vinäger (från dragonen i vinäger)
en generös näve dragon
salt och peppar efter smak
en nypa gurkmeja (valfritt, men ger den gula färgen)

Skölj nötterna noga. Mixa allt utan dragon tills helt slätt. Hacka dragonen och rör ner. Mixar du länge blir såsen varm – precis som en bea ska vara. Fråga Per Morberg, det är tydligen ett känsligt ämne ;)

God afton gott folk1

Kategori
Annons

….och vinnarna är..

Finaste ni,

Jag har läst igenom alla era härliga tips och aldrig har jag längtat mer efter hösten. Jag vill ha regn och kyliga kvällar, jag vill ha krispiga och soliga dagar. Jag vill dricka te, tända ljus och sparka löv. Jag vill plöja böcker under favoritfilten, skavfötters med han den där <3

Stort tack till alla er som deltagit, sjukt svårt att välja bara två vinnare men det ska ju göras so here we go:

Grattis till Ruben Hultman och tack för ditt härliga tips om fortet av filtar, barrikaden av kuddar, vallgraven av tända ljus och gömman av raw choklad. DÄR vill jag spendera hösten, med raggsockorna och favoritboken – Lilla Prinsen.

Grattis också till Mia Eriksson, som på instagram tipsade om det enkla men det stora. Som att ligga bland löven och titta på molnen. Att vara här och nu, en påminnelse som jag ofta behöver.

Ruben och Mia, ,maila mig era uppgifter på [email protected] se så får ni snart ett mumsigt paket på posten.

Trevlig helg kära ni!

 

 

Kategori

Pasta Carawbonara

(scrolla ner för svenska)

Pasta Carbonara, Oh, how I used to love you!  Pasta, cream, cheese, egg yolks and bacon. Not much of it vegan, but there is ways to veganize it, even raw style. I love this dish, I think its actually way better than the original because it leaves you with a feeling of satisfaction instead of a coma. But it still has all the components of a great carbonara, its rich, creamy, salty, greasy and filling.
It takes some time to prepare, or rather you need to plan ahead because of the aubergine”bacon”. But trust me, it is worth it.

Aubergine”bacon”

2 aubergine
1/3 cup rapeseed oil
4 tbsp tamari
2 tbsp smoked paprika (or 1-2 tbsp liquid smoke + 1 tbsp paprika)
1-2 tbsp maple syrup

Slice the aubergine in thin slices. Mix oil, tamari, paprika and maple and marinate the aubergine for a few minutes. Put on teflex paper and dehydrate for 12-14 hours in dehydrator or in the oven on the lowest heat with the door slightly open for 8 hours.

3- 4 mediumsized zucchinis – preferable yellow for looks

1 cup cashews – soaked for atleast 4 hours
1/2 cup water
4-5 tbsp nutritional yeast
freshly ground pepper
salt

Spiralize the zucchini.
Mix cashews, water, nutritional yeast, salt and pepper until all smooth, add more water if too thick. Mix with the ”pasta”, make sure its all covered in creamy sauce, top with chopped ”bacon”, ground black pepper, rawmesan and fresh parsley. Serve with a side salad.

Rawmesan
1 cup cashews
1/2 cup nutritional yeast
salt

Mix on low speed, until all pulverized. This tasteas almost like powdered parmesan, but much better. Keep in the fridge in a airtight container.

 


 

 

Pasta Carbonara, som jag älskade dig! Pasta, grädde, äggulor, parmesan, bacon/fläsk. Inte mycket kvar för veganen men det är ganska lätt att veganisera den här rätten, även göra den raw – som här. Jag älskar den här rätten, tycker t.o.m att den är bättre än originalet för den lämnar en med en känsla av tillfredställelse istället för den totala koman som den brukar föra med sig. Den känns dock inte nyttig, nej inte alls. Den har alla komponenterna man förväntar sig av en riktig carbonara; den är mäktig, gräddig, salt, fet och mättande. Den kräver lite planering då fejkonet behöver förberedas dagen innan, men tro mig, det är det väl värt.

Auberginefejkon

2 st aubergine
1 dl rapsolja
4 msk tamari
2 msk rökt paprikapulver
(alternativt 1-2 msk liquid smoke+1msk paprikapulver)
1-2 msk lönnsirap

Skär auberginen längs med i väldigt tunna skivor.
Blanda olja, tamari, lönnsirap och paprika i en skål.Lägg i aubergineskivorna, blanda väl och låt gotta till sig ett par minuter. Lägg dem sedan på telex/bakplåtspapper och torka över natten. Torkugn 42 grader i 12-14 tim mar, i vanlig ugn på lägsta temp med luckan på glänt ca 8 timmar.

3-4 medelstora zucchinis – gärna gula för extra snygghet

2 dl cashewnötter – blötlagda minst 4 timmar
1 dl vatten
4-5 msk näringsjäst (bjäst – finns hos hälsokosten)
Generöst med nymald svartpeppar
Salt

Skölj och spiralizera zucchinin, det går även bra att använda en potatisskalare men det blir då snarare pappardelle.
Skölj nötterna noga och mixa tillsammans med vatten, näringsjäst, svartpeppar och salt till en helt slät kräm, tillsätt mer vatten om den är för tjock.
Rör in såsen i pastan väl, så den är riktigt krämig, strö över hackat fejkon, rawmesan och avsluta med lite svartpeppar och persilja. Servera gärna med en ruccola- och tomatsallad.

 

Rawmesan
Den här håller i evighet och är god att strö över sallader, pastarätter (även lagade), pizza.. Ja, den passar till mycket.

2 dl cashew- eller makadamianötter
1 dl näringjäst
salt

Mixa på låg hastighet – var försiktig, sluta mixa innan nötterna börja släppa för mycket olja, du vill att det ska vara som ett pulver. Lite som parmesan på ströburk – fast mycket godare. Lägg i burk med tättslutande lock och den klarar sig länge i kylen.

Kategori

Vinn min bok och ljuvlig choklad från Rawchokladfabriken

Hej fina ni,

Hoppas ni har en härlig helg och njuter av lite ledighet.
Jag har teamat upp med mina vänner på Rawchokladfabriken för att, alldeles lagom till mysiga höstkvällar, lotta ut min bok och deras underbara choklad. De gör ekologisk, handgjord och helt magiskt god rawchoklad i sex olika smaker. Samtliga nötfria, glutenfria och såklart veganska.

Två vinnare får ett exemplar av min bok och deras choklad i samtliga smaker.

Hur tävlar man? Genom att kommentera här på bloggen, med sitt allra bästa recept/tips på härligt höstmys. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett recept på något ätbart, tips på aktiviteter går precis lika bra. Jag drar de lyckliga vinnarna på fredag, den 9/9. Shoot <3

Kategori
Annons

Butternut and buckwheat pizza

(Scrolla ner för svenska)

This is one of my favorite recipes from my book, a very autumny and flavorful kind of pizza. Free from gluten and bursting of colors. It is also a very versatile recipe, just change the toppings. Try it with a tomato sauce, beets, aubergine, cashew cheese, fresh herbs. Just your imagination will set the limits.

Crust:
1 butternut squash
1 cup water
1.3 cups buckwheat flour
1 tbsp rapeseed or EVOO
salt

Arugula cream:
1 cup sunflower seeds
2-3 handfuls arugula (around 70 gram)
1/2 lemon, the zest and juice
3 tbsp water
salt and pepper

Toppings:
mushrooms
tomatoes
figs
pickled red onion
cress
black pepper
nutritional yeast

Crust:
Cut the butternut in quarters, lengthwise and bake in the oven on 400 degrees F, for about 1 h, until soft and slightly golden. While letting it cool you can make the arugula cream (instructions below). Deseed the butternut and then scrape the meat out and mix along with water in your blender until all smooth, tranfer the mixture to a bowl, add the flour, oil and salt and whisk until well combined. You will now have a thick mixture, nothing like a dough. Shape into circles on baking sheets using a spatula, around 8 inches wide. Make sure theyre evenly thick to avoid them to get burnt. Bake at 400 degrees F for 5-10 minutes, until slightly browned. Take out and let cool a while before removing the baking sheets. Top with a thin layer of arugula cream, mushrooms, tomatoes, figs, onion and cress. Finish off with black pepper and nutrional yeast for that cheesy touch.

Arugula cream:
Mix all the ingredients to a smooth and thick paste, add more water if too thick.

Enjoy!

IMG_0138

Det här är ett av favoritrecepten ur min kokbok, en höstig pizza med härliga smaker. Glutenfri och löjligt enkel att alternera. Bara byt toppingen. Testa med en tomatsås i botten och lägg på betor, aubergine, cashewost, färska örter. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Pizzabotten:
1 butternutsquash
2 ½ dl vatten
3 dl bovetemjöl
1 msk rapsolja
salt
Ruccolakräm:
2 dl solroskärnor
1 påse ruccola (ca 70 gr)
½ citron, zest och juice
½ dl rapsolja
3 msk vatten
salt och peppar

Till servering:
stekt svamp
skivade tomater
skivade färska fikon
picklad rödlök
klippt krasse
svartpeppar
ev näringsjäst

Pizzabotten:
Dela butternutsquashen på längden och sedan på längden igen, till 4 klyftor, och baka den i ugnen på 200 grader tills den är gyllene och mjuk, ca 1 timme. Ta ut och låt svalna.
Gör under tiden ruccolakrämen.
Kärna ur pumpan och gröp sedan ut allt kött, mixa tillsammans med vattnet till en lös och krämig smet. Häll upp i en skål och rör i mjöl, olja och salt. Det ska nu vara en smet, inte en deg. Ganska lättjobbad men lite klistrig.
Forma smeten till cirklar, 20 cm i diameter, på bakplåtspapper eller silikonmattor med en slickepott. Gör dem jämntjocka, då bränns de inte så lätt.
Baka i ugnen på 200 grader 5–10 minuter – håll koll, det går snabbt.
Ta ut och dra försiktigt av pappret när de svalnat lite, inte direkt för då går de sönder.
Stryk på krämen och toppa med stekt svamp, tomater, färska skivade fikon, picklad rödlök och lite klippt krasse. Veva över lite svartpeppar och varför inte toppa med kanske en nypa näringjäst för en ostig smak.

Ruccolakräm:
Lägg ingredienserna i en mixer och mixa tills du har en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Kategori

Pasta with Chantarelle Pesto

(Scrolla ner för svenska)

Photos by the talented Angelica Zander

Late summer, beginning of autumn means that our woods are full of treasures. Blueberries, lingonberries, cloudberries and the most desireable of them all – chantarelles. I love chantarelles, it’s probaly one of my favorite foods, especially together with pasta. This dish you can make either raw, using spiralized zucchini as spaghetti and dehydrated chantarelles or make a cooked version with spaghetti (my favorite is this gluten free version – tastes like the real deal) and make the pesto using pan fried mushrooms.

This recipe is from my book Rå Matglädje.

3-4 medium sized zucchini – preferable yellow if possible

200g chantarelles
80g pine nuts
2+4 tbsp cold pressed rape seed oil of good quality
2 tbsp nutritional yeast
salt and pepper

Spiralize the zucchinis or make taglietelle using a potato peeler.

Toss the chantarelles in 2 tbsp oil, salt and pepper. Spread on teflex and dehydrate for 3-4 hours, or if ou´re using a normal oven, bake at lowest temeprure for 1 over with the oven door slightly open. Set aside a few chanterelles for garnish, mix the rest on pulse with the nuts, oil, nutritional yeast, salt and pepper. Mix the pesto with the pasta and top with chantarelles, rawmesan, pine nuts and fresh basil.

 

rawfood_050815_4308

 

 

Hej godingar,

Sensommar eller tidig höst, vet inte riktigt vad det är just nu, men jag vet att skogarna är fulla av skatter. Blåbär, lingon, hjortron och den dyrbaraste av dem alla – kantareller! Jag älskar kantareller, det kan tänkas vara en av mina absoluta favoriter. Och tillsammans med pasta är det magiskt, även om en kantarelltoast också smäller ganska högt. Det här receptet är baserat på en favorit från tiden innan jag blev vegan, jag gjorde då en pesto på stekta kantareller och västerbotten. När jag skrev min bok Rå Matglädje gjorde jag en raw variant som blev kanonbra. Men det här receptet funkar precis lika bra med stekta svampar och med vanlig spaghetti (eller min favorit – den här från Urtekram)

3-4 medelstora zucchinis – gärna gula.

200g kantareller
80g pinjenötter
2+4 msk rapsolja
2 msk näringsjäst
salt o peppar

Spiralisera zucchinin eller gör långa strimlor med en potatisskalare.

Tossa runt kantarellerna i 2 msk olja, lite salt och peppar. Sprid
ut på en plåt och ”baka” i torkugn 3–4 timmar eller i vanlig ugn
på lägsta värme med luckan på glänt i 1 timme.
Ta undan lite kantareller till garnering. Mixa resten på puls
med olja, nötter, jäst, salt och peppar. Var försiktig så du inte
mixar för länge – lite sköna små bitar av både svamp och nötter
blir bäst.
Blanda peston med pastan och toppa med kantareler, pinjenötter, rawmesan och basilika.

Rawmesan:
2 dl cashewnötter – för nötallerkgikern funkar även pumpafrön utmärkt
1 dl näringjäst
salt
Mixa till ett pulver. Strö på pasta och sallader. Så himla gott!

 

rawfood_050815_4336

Kategori

Baked Grapefruit

(scrolla ner för svenska)

I was flicking through my friend Anjas book yesterday, A Good Morning and found a recipe for baked grapefruit. But as I don’t eat honey nor like warm banana I made my own take on the dish. Yes, it’s actually just as delicious as it’s beautiful so now we have a new favorite for breakfast/brunch. And it goes perfect with avocado toast.

Serves 2
1 pink grapefruit
2 tbsp maple syrup
handful chopped walnuts
pinch of salt
pinch of vanilla
fresh mint

Halve the grapefruit and remove piths, top with walnuts, drizzle over maple syrup and add the salt and vanilla. Bake at 400 degrees for 10-12 minutes until browned. Decorate with fresh mint and eat with a spoon.

 


 

 

Jag bläddrade i min vän Anja’s vackra bok En God Morgon igår och hittade ett recept på bakad grapefrukt. Men då jag inte äter honung och inte är så förtjust i varm banan fick jag göra min egen version av rätten. Det blev fantastiskt gott och vi har nu en ny favorit att addera på frukost/brunchmenyn. Dessutom blir det väldigt vackert och passar perfekt ihop med den tidigare favoriten avokado på rostat surdegsbröd.

2 portioner
1 röd grapefrukt
2 msk lönnsirap
1 näve hackade valnötter
en nypa salt
en nypa vanilj
mynta

Halvera grapefrukten och ta bort kärnorna, toppa med nötter, lönnsirap, salt och vanilj och baka på 200 grader i 10-12 minuter tills de är lite gyllene och sirapen karamelliserats. Dekorera med mynta och ät med sked.

Kategori
Annons

Cashew cheese mania

(Scrolla ner för svenska)

 

So vegansim and cheese, that’s a tricky one. I think I can speak for most vegans when I say that cheese was the hardest to give up. And it’s still the only thing I miss. The substitutes nowadays are so good that there’s nothing to miss. But cheese, they’re nowhere near the ”real deal”. Yet!  I used to love salty, crumbly cheeses like matured Gruyere but just aswell the triple cream ones like Brillat Savarin. There are coming a few OK alternatives, the cheese factory Ultuna has made three different ”fresh cheeses” using cashews and coconut oil. They’re good, probably the best on the market but not at all what I want when I’m thinking cheese platter. Therefor I have gone mad and dived into the swamp of cheese making, guess what I found out? It’s actually not that hard to make decent alternatives using cashews, probiotics and a little patience. A food processor work great for the drier ones but for the cream cheese version you’ll need a high speed blender.

I have the following flavors:
* A fresh, creamy cheese with chives (very creamy and tangy – and it spreads perfectly)
* Cheddar (using lots of nutritional yeast and a little miso)
* Truffle & black sesame seeds
* Thyme & crushed black pepper

I used the same basic recipe for all cheeses, just added less water in the last three. Then I flavored them after the fermention.

1 Cashew cheese

1.5 cup cashews (soaked overnight)
3-4 tbsp water (1-2 tbsp for a drier cheese)
4 capsules of probiotic
salt to taste

Rinse the cashews thoroughly, add in the foodprocessor (or a blender for the cream cheese version) along with a little water and empty 4 capsules of probiotics and salt to taste. Mix until all smooth, you will need to scrape down the sides a few times.Tranfer the mix into a cheesecloth or a kitchentowel. Wrap it up tightly, put it in a strainer over a bowl with something heavy on top, like a marble mortar, to press some of the liquid of. Leave in a dark, roomtemperated place for 24-36 hours depending on how tangy you want it to be. When you’re happy with the tanginess, scrape the mixture into a bowl and flavour your cheese. Nutritional yeast is great for cheesyness, truffle is amazing- but be careful, it’s overpowering if using to much. All fresh herbs are really good with the creamier version. Make sure it’s salt enough and when you’re happy with the flavor you need to shape it before dehydrating. I used a round plastic jar which I brushed with olive oil and sprinkled with seeds, nut crumbles or nutrititional yeast flakes before pressing the mixture into it, then I simply turned it upside down and shook it out onto a teflex sheet. Dehydrate at 105f/41c for at least 24 hours. If you don’t have a dehydrator I would imagine an oven works just as fine, even if means that the cheese, technically, no longer is  raw. I would start with 12-16 hours on the lowest temperature with the door slightly open. And for the cream cheese, you shape it in the same way, using the plastic jar and some olive oil. Then simply chill it for 4-6 hours before serving.

IMG_2850

Four different cashew cheeses. From the back; Chives and black pepper, Cheddar, Thyme and walnut, Truffle and black sesame. The first is a fresh cheese while he last three have been dehydrated to get them drier and with a crust. Served with figs, fig marmelade and caramelized walnuts.

 

Veganismen och osten, det är en klurig en. Jag tror jag talar för många av oss när jag säger att ost var det svåraste att ge upp. Och det är idag det enda som jag faktiskt saknar. Alla substitut som idag finns på marknaden när det kommer till det andra är fantastiskt bra så det finns inget att sakna, men just ost är inte riktigt ”där” ännu. Jag brukade älska en vällagrad, smulig Gruyere men likväl en fet krämig ost såsom Brillat Savarin. Det börjar komma lite hyfsade alternativ, exempelvis ”färskostarna” från Ultuna Mejeri, baserde på cashewnötter och kokosolja. De är helt ok, kanske t.o.m. de bästa på marknaden. Men det är inte alls vad jag vill ha när jag tänker ostbricka. Jag vill ha smak, mycket smak. Och jag vill ha sälta, men framförallt vill jag ha ostighet.
Därför kastade jag mig in i osttillverkarträsket, gissa vad jag kom fram till? Det är faktiskt inte så svårt att få till en fantastisk, ostliknande variant, av cashewnötter, probiotika och lite tålamod. Tänk inte smulig hårdost, snarare ”dessertost”. även de torrare varianterna är krämiga. Men smakerna jag är ute efter finns där.

För de torrare varianterna, som gått i torkugn har jag använt mig av en matberedare för att behålla lite kornighet och konsistens. För färskostvarianten behövs en hyfsad mixer, du vill ju ha den helt slät och krämig.

Jag har testat följande smaksättningar:
* Färskost med gräslök
* Cheddar (smaksatt med näringsjäst och miso)
* Tryffel och svart sesam
* Färsk timjan och svartpeppar

1 Cashewost – ca 200g

3.5 dl cashewnötter – blötlagda över natten
3-4 msk vatten (1-2 för de torrare ostarna som går i ugn)
4 kapslar probiotika
salt efter smak

Skölj nötterna noga, lägg i matberedaren (eller blendern om du gör cream cheese-varianten) ihop med vattnet, töm i 4 kaplsar probiotika och salta efter behag. Mixa tills helt slätt, du kommer behöva skrapa ner massan som klättrar upp för kanterna ett par gånger. Flytta över ostmassan till en ostduk alt. en kökshanduk. Vira ihop tajt och forma en boll, fäst med gummiband och lägg knytet i en sil, över en skål, med något tungt ovanpå – t.ex. en mortel i marmor. Ställ mörkt i rumstemperatur, gärna i skåpet över kylen och låt fermentera i 24-36 timmar (beroende på hur hög syra du vill ha i osten). När du är nöjd med syrligheten så är det dags att krydda osten. Örter är fantastiskt med färskostvarianten. Även rosépeppar är en hit. För de torrare ostarna kan du testa dig fram med näringsjäst – det ger ostighet, olika örter för en fräschör, miso ger umamismak. Tryffel är fanastiskt, men svårdoserat – var försiktig och se till att använda dig av en tryffelolja av bättre kvalitet. Se till att den är salt nog. Ett hett tips är att försiktigt röra ner flingsalt innan du formar osten för att få känslan av saltkristaller. För att forma osten använde jag mig av en rund liten plastburk som jag penslade med olivolja och strösslade med nöthack, sesamfrön, näringsjäst eller något annat gott innan jag pressade ner ostmassan i den. Vänd uppochned och skaka ut osten på ett teflexpapper. Torka i torkugn på 41grader i minst 24 timmar, längre för en torrare ost – testa dig fram. Som sagt, det går lika bra i vanlig ugn även om det innebär att osten inte lägre är raw. Kör den då på lägsta temperatur med luckan på glänt. Här har jag inga exakta tidsangivelser men skulle gissa på 12-16 timmar till att börja med, håll ett öga på den. För färskosten gör jag likdant när jag formar den, burk + olivolja + örter. Pressa i, skaka ut på en tallrik. Kyl i 4-6 timmar.

Kategori

Raw triple chocolate truffle cake

(scroll down for swedish)

 

Did you know that cacao (theobroma cacao) means ”Food of the Gods”?
Not hard to figure out why though, because it really is out of this world.

I made this cake for the Swedish magazine Yoga World. In their latest issue they had a huge article about me, my food and how yoga changed my life (more about this in another post, soon to be written) and I wanted to make them a special recipe. So this chocolate cake was made for them. It’s probably one of the most time consuming and advanced I’ve done but also one of the best. It´s extremely rich and satisfying so serve it in thin slices and together with berries, preferable raspberries or strawberries.
I choose to roast my hazelnuts for the base to give the cake more depth.

16-20 pieces (10-inch spring form)

Base:
3 dl hazelnuts (I roasted mine but raw works just as fine)
9 medjool dates
3 tbsp raw cacao
pinch of salt

Dark chocolate ganache:
4 dl cashew (soaked for 4 hours)
0.5-0.7 dl water
1 dl raw cacao butter (melted)
1 dl raw cacao
1 dl maple syrup or other sweetener of choice
pinch of salt

”Milk” chocolate ganache:
3.5 dl cashews (soaked for 4 hours)
0.5 dl water
0.7 dl raw cacao butter (melted)
0.7 dl maple syrup or other sweetener of choice
3 tbsp cacao
pinch of vanilla powder

White chocolate ganache:
4 dl cashews (soaked for 4 hours)
0.4 dl water
0.7 dl cacao butter (melted)
0.7 dl agave
large pinch of vanilla powder

 

Start with wrapping the bottom ”plate” of you springform in cling film – it makes it so much easier when its time to take it out. Then mix the ingredients for the base in a food processor until crumbly. Press it out evenly in your form .

For the chocolate layers, just mix until all smooth. For this you will need a high speed blender. I did one layer and then let it sit in the freezer for 1 hour in between to let it set.
Freeze for 6-8 hours and let it thaw for at 60 minutes before serving.
Decorate with melted chocolate and edible flowers.

Enjoy!

_MG_2326

 

Visste Du att kakao (Theobroma cacao) betyder ”Gudarnas föda”. Inte så svårt att gissa varför, då choklad är överjordiskt gott.

Det här receptet skapade jag till tidningen Yoga World. De gjorde ett stort reportage om mig och Li, vårt liv, min bok och om hur yogan förändrade hela mitt liv (mer om den livsomvälvande yogan i ett inlägg som snart ska skrivas). Jag ville därför göra ett recept, speciellt till dem, som känns lite extra lyxigt och då blev det såhär. Jag kan villigt erkänna att den kanske är ett av de mest tidskrävande och avancerade bakverk jag gjort, men också ett av de godaste. Den här kakan är helt galet mäktig så det krävs bara en liten bit för att man ska bli nöjd. Jag rekommenderar att en serverar den med färska bär, gärna hallon eller jordgubbar, för att bryta av lite.
Jag valde att rosta hasselnötterna till basen, för att få mer djup i kakan, men det gör man förstås som man vill.

16-20 bitar (en 26cm springform)

Bas:
3 dl hasselnötter (ev rostade)
9 medjooldadlar
3 msk raw kakao
en nypa salt

Mörk chokladganache:
4 dl cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
0.5-0.75 dl vatten
1 dl raw kakaosmör (smält)
1 dl raw kakao
1 dl sötning t.ex lönnsirap eller agave

”Mjölk”chokladganache:
3.5 dl cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
0.5 dl vatten
0.7 dl kakaosmör (smält)
0.7 dl sötning t.ex lönnsirap eller agave
3 msk kakao
en nypa vaniljpulver

Vit chokladganache:
4 dl cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar)
0.5 dl vatten
0.7 dl kakaosmör (smält)
0.7 dl sötning – helst en ljus såsom agave)
en rejäl nypa vaniljpulver

Innan du börjar så klä bottenplattan av din bakform i platsfolie – det underlätta avsevärt när den sen ska serveras.
För basen, gör den helst i en matberedare. Mixa ingredienserna till en smulig massa och tryck ut den jämnt i din form.

För chokladlagren gjorde jag dem i omvänd ordning ocg behöll i skålar för att slippa diska mixerkannan emellan. Jag använder mig av en höghastighetsmixer (en Vitamix) vilket nästan krävs för att få krämerna helt släta.
Smält kakaosmöret, skölj nötterna och mixa sedan ingredienserna till helt släta krämer. Bred ut lager för lager och frys gärna 30 minuter mellan varje lager för ett snyggare resultat. Frys i 6-8 timmar och ta ut kakan 60 minuter innana servering. Dekorera gärna med smält choklad och ätbara blommor.

Lycka till!

Kategori

Test: Sporty, yet elegant watch from Swiss brand Victorinox

(scroll down for swedish)

The last couple of weeks I’ve been trying a new watch, Maverick GS from Victorinox.
Victorinox is mainly famous for their Swiss army knives but they also do watches, cutlery and some clothes – all with a sporty outdoor edge which I find very appealing.

The watch has a 34mm stainless steel case with anti-reflective sapphire-glass and comes with a white rubber strap. It ticks all my boxes. It’s sporty, yet small and looks classy. But the best parts is that it’s tough, it can handle a lot. Water resistant (up to 100m), the glass is triple coated so it’s not easily scratched and it is both quite light and comfortable to wear. Its easy to see the time from a quick glance and the clean look of the makes it a instant favorite of mine who usually wears a steel watch from Efva Attling.

Pros:
-Heavy duty
-Classy look
-Light and comfortable
-Vegan
-Water resistant

Cons:
-The strap could be a bit smaller (But then I have tiny wrists)

4.5/5

_MG_2628

Jag har, under de senaste veckorna, testat klockan Maverick GS från Schweiziska Victorinox. De är mest kända för sina Schweiziska armeknivar men gör de också köksknivar, kläder och klockor – allt med en sportig outdoor look vilket tilltalar mig.

Boetten är på 34mm, i rostfritt stål och rustad med tre lager safirglas vilket gör den väldigt reptålig, något som Erika verkligen behöver. Armbandet i vitt gummi är elegantare än jag kunde anat och i ärlighetens namn så gillar jag klockan tokmycket. Den är vattenresistent (upp till 100m), tålig som sagt, lätt och bekväm att bära, lättöverskådlig och dessutom är den både elegant och sportig på samma gång så den är lättburen. En omedelbar favorit hos mig som i vanliga fall bär en klocka från Efva Attling med stålarmband.

Plus:
-Tålig
-Snygg
-Lätt och bekväm
-Vattenresistent
-Vegan

Minus:
-Armbandet kunde varit aningens mindre (men å andra sidan har jag väldigt smala handleder)

Betyg: 4.5/5

Pris: 4490:-

Kategori
Annons

Raw chewy fudge

(scroll down for swedish)

I love fudge and wouldn’t trust a person who doesn’t ;)
Sweet, (hopefully) chewy, salty and if you´re lucky its filled with nuts. Cons? It’s usually not vegan and it’s loaded with refined sugar. But last time I visited Stockholm I found a great fudge at Pepstop. So delicious that I decided to make my own version and to make it raw. I often do that, eat something I like and try to make a rawify it. Sometimes it’s not working very well but this time it turned out amazing. It is just how fudge is supposed to be, but healthier. Don’t fool yourself that it’s all healthy though, it’s still high in calories but with the difference that not one single one of them is empty. I added unroasted (white) tahini to get a deeper taste but if you dont like it you can either sub it for nut butter, such as almond, or simply omit it. If you’re allergic to nuts just swap them for more coconut flakes or seeds. The recipe is very versitale, just throw in whatever you fancy. Add cacao, lucuma, licorice or why not chopped raw chocolate? But I warn you, its highly addictive.

Let’s do this!

Raw Chewy Fudge
12-14 pieces

12 medjool dates
3 tbsp white tahini
3 tbsp maple syrup
2-3 tbsp melted coconut oil
large pinch of sea salt
large pinch of vanilla powder

1/2 cup of mixed nuts and coconut flakes (the larger flakes, not the usual desiccated one)

Mix all but the nuts and coconut flakes until you have a smooth, soft caramel. tranfer to a bowl, add the nuts/flakes and stir together until well combined. Press out evenly in a square form covered in cling film and freeze for 3-4 hours before cutting it in to squares. Keep in freezer or fridge depending on how soft you want it.

Have a beautiful day!

 


 

Vem älskar inte fudge? Om den är riktigt bra så är det absolut en av mina topp 5 när det kommer till snask, dessvärre är fudge sällan vegansk samt att den oftast innehåller mycket raffinerat socker. Men senast jag var i Stockholm kikade jag in på Renée Voltaires härliga ställe Pepstop, och där fann jag en helt ljuvlig fudge med kokos och nötter. Den var dock lagad så jag testade att göra en raw version av den och det blev alldeles galet bra. Jag brukar göra så när jag äter något jag gillar, att testa att göra en raw variant. Ibland blir det helt kass men ibland så blir det bara rätt – som nu. Den är precis som fudge ska vara; söt, seg, salt och full av nötter. Dessutom är den ett nyttigare alternativ men lura dig inte att den är nyttig, den är fortfarande hög i kalorier men däremot inte en endast tom sådan. Jag har i vit (orostad) tahini för att få en djupare smak. Om du inte gillar det kan du byta ut den mot ett nötdmör, exemplvis mandelsmör eller helt enkelt utesluta den helt. Är du allregisk mot nötter kan du ha i mer kokoschips eller frön. Det här receptet går att variera i det oändliga. Testa med kakao, lucuma, hackad raw choklad eller varför inte lakritspulver? Bara din fantsi sätter gränser. Men jag varnar dig – den är sjukt beroendeframkallande.

Dåså – då kör vi!

Raw Fudge
12-14 bitar

12 medjooldadlar
3 msk vit tahini
3 msk lönnsirap
2-3 msk kokosolja
en stor nypa salt
en stor nypa vaniljpulver

1.5 dl blandade nötter och kokoschips (de stora flaggorna, inte kokosflingor)

Mixa allt utan nötter/kokos till en slät, mjuk kola. Lägg över i en bunka och rör ner nötterna. Blanda väl och tryck/smeta ut i en fyrkantig form som du klätt med plastfolie. Frys i 3-4 timmar innan du skär upp den i bitar. Förvara i frys eller i kyl om du vill ha den mjukare.

Ha en ljuvlig dag!

Kategori

Pop-Up hos STHLM RAW

(scroll down for english)

Det var längesedan jag skrev nu. Livet har varit lite kaos men det börjar äntligen att ordna upp sig igen. Jag har saknat bloggandet så det känns både roligt och inspirerande att vara här igen.

Och jag börjar med att berätta den helt underbara nyheten att vi, Open New Doors, kommer ha Pop-Up hos våra goda vänner på STHLM RAW, redan nästa vecka!

Så på tisdag och onsdag  (7-8/6) så hittar ni mig och Li på Långholmsgatan 11 i Stockholm. Vi kommer servera Portobelloburgare med anchochillimajjo och tre-fyra raw bakverk, alla med recept ur min kokbok Rå Matglädje. Självklart finns även kokboken till försäljning och signering. Gissa om jag är alldeles sprallig av förväntan? Det ska bli så fantastiskt roligt, och att får göra detta ihop med fina Maria och Marina är världens bonus. Jag hoppas dessutom på att få ner dem till Göteborg under sensommaren för att ha dem på restaurangen där med deras godsaker. Vi håller tummarna för det.

Ett litet urval på vad vi planerar att servera:

rawfood_040815_2332

”En midsommarnattsdröm” Rabarber- och jordgubbscheesecake. Foto: Angelica Zander

rawfood_040815_2421

Raw portobelloburgare med anchochillimajonäs, picklad rödlök och vitlöksgroddar. Foto: Angelica Zander

rawfood_050815_4298

Nötfri karamellpaj. Foto: Angelica Zander

13308722_10154107818131955_646345894365927691_o

Godingarna Maria och Marina som driver STHLM Raw.

anza_051015_0246

Jag och min wingwoman Li på vår gård i somras. Foto: Angelica Zander

Så jag hoppas på att få se dig där. Hör gärna av dig om du har frågor eller är nyfiken på något. Antingen i kommentarer här eller på mailen: [email protected]

 

Ha en underbar dag, nu ska jag brygga kombucha.

Kram och kärlek

 


 

Hi there,
It’s been a long time since I last posted here but life has been slightly crazy. It’s a new kind of life now and I’m slowly getting used to it and I’m more than happy to be back, full of new inspiration and some great news. Next week we will have a Pop-Up café at STHLM RAW. So Open New Doors will move to the capital for two days. I’m beyond excited, for many reasons. I love Stockholm and I’m so glad to be able to do this togheter with Marina and Maria, whom both are huge inspirations to me. So if you’re in Stockholm Tuesday-Wednesday next week you’ll find me at Langholmsgatan 11, serving my raw portobelloburger and a few of the raw cakes from my book. Hope to see you there.

Much love <3

Kategori

30-day Bikram challenge – day 15

They say it takes 30 days to either break or shape a habit. That saying resonates with me so I couldn’t resist when I saw that Bikram Yoga Göteborg ran a 30-days challenge. I have tried it a few times before and it is a kind of yoga that really attracts me. The heat, the discipline, the repetitive classes and the feeling afterwards – I love all about it. I have always liked yoga but I have a very busy mind that easily wanders and I sometimes have problems to focus, but in this yoga form I’m atleast 95% present ;)

(For you who dont know – Bikram is a form of yoga adapted from Hatha yoga and is a series of 26 postures practiced in a room heated to 40 degrees celsius with a humidity of 40%. The heat and humidity improves the flexibility and to be honest – its kind of magic during autumn/winter/spring in a cold country as mine. Feeling warmed up to the core.)

Today is day 15 so I’m half through and feel it is time to share the journey so far, and wow – what a journey. So much are happening and going on, in both body and mind. I have attended 15 x 90-minute classes which looks almost the same even though the different intructors adds a different layer to the experience. The woman who runs the studio, Allison, is something special. It is not that she is the best instructor, they are all very good, but her words always hits the right note with me.

First 10 days I was exhausted, not physically (not at all, rather energized) but mentally. Feelings were everywhere – high and low. It is like I had years of stress and suppressed feelings caught deep down in the muscles slowly releasing. I needed lots of time on my own, doing nothing. I was crying a lot, even during class. Now 15 days in things are shifting, so many feelings continue coming up and I’m able to to just accept and let go of them. Just observe them, twist and turn them a couple of times and then quietly just let them go. I don’t have words to decribe all this but I know that I’m exactly were I need to be. It is the law of attraction, right? I asked for a change after this crazy year and there it was. Life is cool like that. Send out a thought and a wish in the universe, believe it can happen and it does.

I see this challenge as a 30-day long act of self-love. Everyday I spend 90 minutes doing this for me, loving myself, accepting myself, getting to know myself better and a lot of this time is spent gazing into my own eyes through the mirror. How often do we do that? Look ourselves in the eyes, it is actually a very cool feeling. At first I found it challenging and slightly disturbing, but now I find it soothing and strengthening. Everyday is a new lesson and I’m trying to absorb as much as I can. Seeing the limits and boundaries. Accepting some of them, breaking others. And I see so much progress in the other participants. One of the women told me today that she feels so much more comfortable in her body. At first she didn’t want to get undressed because she felt unsecure due to the ”other girls” were much smaller than her. Now she doesn’t want to get dressed which might be the most amazing progress ever. Being comfortable in your own skin is hard, isn’t it? And admitting that you’re not to a bunch of strangers must be even harder. I do it every now and then but I’m hiding behind a screen so all love and kudos to you brave, beautiful and strong woman <3  Self-love, self-worth, self-acceptance and a feeling of inner balance and calmness, the practise makes all these things easier for me and obviously to others too.  It took me 15 days to say I feel calm but now I’m calmer than I have been in a very long time.

For the physical part it is also so amazing, the discipline of the practise is strict but safe (at least this is my observation – of course you can get injured if not careful) and the other day I heard the great saying: In training: no pain, no gain. In Bikram: if pain – no brain! So good. I can’t tell you enough the importance of listening to the body and accepting where it is TODAY as the current state of our bodies changes from one day to another. For the first time during any kind of training I have been able to leave my ego and self critisism outside the room and just been focusing on where I am right now. Not trying to force anything, just accepting. Acceptence is a word I have been repeating in this post but it is of such importance and it has always been a struggle for me, so has self-love. Even though my self-esteem is kind of solid I often lack confidence and self-loath has been around a lot throughout my life. Judging myself very hard, comparing myself and punishing myself. Not being good enough. Can you relate? Sadly I think many of us can. Let us change that. Instead of focusing on what you’re not, focus on the amazing being you are and instead of seeing what you can’t – see what you can and embrace the beauty of you being you. No one else in the world can do that better.

I will continue sharing the journey and also post a few progress pictures after the 30-days. Even though this is not about the physical part for me I still think is both interesting and cool what can happen in only 30 days.

Thank you for reading this and I wish you a magic weekend! Please remember: You are perfectly imperfect and beutiful just the way you are. Just you being you is more than enough. I love you!

On the pictures I’m wearing my favorite set of activewear from J.Lindeberg (Yes, I have realized that the top is a bit too warm for Bikram – I prefer just a sportsbra in the heat but the tights are the best!!) and my gorgeous mat comes from my dear friends Grounded Factory  – and apart frpm being utterly stylish it is organic and made in vegan ”suede”- LOVE it!

 

 

IMG_8292

Photo: Bikram yoga Göteborg

 

IMG_2094

Tuladandasana (balancing stick) It’s more challenging than it might look and I’m not there yet but I will get there. This jorney will be way longer than 30 days.

bikram

Yes, sometimes the room crowded. But it’s fine, no it’s actually more than fine, it’s really something sharing this moment with so many others. The energy in the room is unbelievable <3 Photo: Bikram Yoga Göteborg

Kategori
Annons

Release party for my book

So last Sunday I had the release party for my cookbook Rå Matglädje. A evening with friends, food, love, laughter and so much flowers. Still after a week our apartmant is filled with beautiful bouquets. I could get use to that :)

The release were held at my favorite café in Gothenburg, Kale’i, we served a few recipes from the book, natural wine and kombucha.
I’m stoked that so many came. Family, new and old friends, collegues and big parts of the Swedish raw food elite were there to celebrate with me. I’m so grateful for everyone of you. Thank you for making this evening such a beautiful memory and thank you J.Lindeberg for making me feel gorgeous. A few pictures from the venue:

03042016-_MG_8973 (kopia)-2

Couldn’t ask for a better assistant than my niece while signing books :)

03042016-_MG_9060 (kopia)

With my dear friend Viktor Ingemarsson

03042016-_MG_8825 (kopia)

Decadent chocolate cheesecake, one of my favorite recipes in the book.

bild

Raw pad thai.

03042016-_MG_8843 (kopia)03042016-_MG_8913 (kopia)

All photos by Robert Hellström.

Kategori

Raw cinnamon rolls

(Scroll down for Swedish)

Cinnamon rolls, or kanelbullar as we call them is such a typical Swedish treat. It even has it’s own day. I love them and have done since forever. As a kid I couldn’t eat breakfast, it was just impossible. Everything just grew in the mouth, porridge, yogurt, sandwiches. I just couldn’t eat, couldn’t swallow. But cinnamon rolls went down a treat so that was my breakfast many mornings. Nowadays I rarely eat them for many reasons. They’re in general not vegan, I try to avoid both gluten and white sugar and honestly – the best ones are the homebaked ones warm straight out the oven, right? So every now and then I bake them and I promise to share the recipe next time I bake ”traditional” ones but until then I will leave you with these, my raw version and maybe even better then the baked ones. The best thing about them is that they are like the center of a cinnamon roll, do you know how I mean? Moist, cinnamony, sweet and delicious.

Lets roll!

Makes 15-20

2 cups almonds
8-10 soft juicy dates, preferable medjool
2-3 tsp crushed cardamom
pinch of salt

Filling:
1/2 cup coconut oil
1/2 cup coconut sugar
2-3 tbsp maple syrup
5 tbsp cinnamon
salt
generous pinch of vanilla

Make this in two batches or the blender will die :)  First mix the nuts until roughly chopped, add the dates, cardamom and salt to the blender and mix again until you have a smooth, soft and sticky dough. Put between two baking sheets and roll out evenly.You want it to be really thin and with even edges. Don’t melt the coconut oil, you want it solid. Mix together with the coconut sugar, syrup, cinnamon, vanilla and salt. Sprad out evenly over the almond dough, roll together tightly using one of the baking sheets. Chill for 1 hour before slicing it and then top each roll with chopped almonds and dessicated coconut.

Enjoy and have a beautiful weekend!
_MG_8850

 

Kanelbullar, kan man annat än älska dem? Det finns omöjligen ett annat bakverk som väcker mer barndomskänslor än doften av en nybakade kanelbullar. Jag var ett krångligt barn och frukost var något som inte fungerade så bra. Jag kunde inte äta på morgonen, det gick inte. Gröt, yoghurt, macka – allt bara växte i munnen och jag kunde knappt svälja. Frukost var en kamp till min far kom på att varma kanelbullar gick bra, så det var min frukost under en period, varm bulle med mjölk. Kanke inget jag skulle tipsa föräldrar om idag men hey, det funkade.

Nuförtiden äter jag sällan kanelbullar, av flera skäl. De är oftast inte veganska, jag försöker att undvika både gluten och vitt socker och för att vara ärlig – de är aldrig lika goda som hembakade, varma som kommer direkt från ugnen. Jag har ett tokbra recpet på surdegsbullar som jag lovar att dela vid ett senare tillfälle men idag får ni nöja er med min raw variant. Som kanske är ännu godare än ”vanliga”. Det finaste med dem är att de är som mitten av en bulle – alltså den godaste biten. Saftiga, kryddiga, söta och helt ljuvliga.

Jomen, då kör vi väl?

Blir ca 15-20 st

5 dl mandel
8-10 mjuka dadlar – helst medjool
2-3 tsk stötta kardemummakärnor
(här kommer mitt bästa tips – köp en extra pepparkvarn att ha kardemummakärnor i, funkar på det mesta: gröten, chia, i smoothien, på glassen, i syrlig yoghurt till heta indiska grytor.)
1 nypa salt

Fyllning:
1 dl kokosolja
1 dl kokossocker
2-3 msk lönnsirap
en nypa salt
en generös nypa vanilj

Gör degen i två omgångar – annars dör blendern :) Börja med att mixa mandeln grovt, ha i dadlar, kardemumma och salt och mixa till en helt slät deg. Lägg mellan två bakplåtspapper och kavla ut jämnt, du vill ha samma storlek och form som pappret. Blanda kokosolja (EJ smält) med kokossocker,lönnsirap, salt och vanilj, smeta ut jämnt över mandeldegen. Rull ihop tajt med hjälp av ena bakplåtspappret. Kyl i 1 timma innan du skivar upp den. Lägg i små muffinsformar och toppa varje ”bulle” med lite hacka mandel och kokosflingor.

Ha en underbar helg! <3

Kategori
Ladda mer innehåll