Gör superenkla raw bars

Supergoda och enkla hemmagjorda raw bars som kan varieras i smaksättningen och användas som botten i raw efterätter.

img_3958Ingredienser för 10-15 st.

(Detta recept funkar alltså perfekt som botten om du tex ska göra en raw cheesecake eller med annan valfri topping)

img_3965

4 dl mandlar (kan bytas ut mot tex cashewnötter)

2 msk kokosolja

12 färska urkärnade dadlar (helst medjool)

Välj en av följande smaksättningar, idag bakade jag med kardemumma.

  1. 2 tsk kardemumma ( jag använde denna Kardemumma)
  2.  1,5 msk raw kakao (jag använder denna som är mild och rund i smaken, rå kakao)
  3. 2 msk Kokosflingor (Jag har denna kokos)

Gör så här:

  • Mixa mandlarna tills smuliga med lite crunch kvar
  • Lägg i de urkärnade dadlarna, mixa
  • Lägg i smaksättningen, mixa kort
  • Addera kokosolja och mixa tills smetig.
  • Förbered en fykantig form och smörj botten och kanter med koksoolja.
  • Tryck ut smeten så att den blir ca 1 cm tjock, lägg i kylen tills kall.
  • Ta ut och skär upp i fyrkanter eller bryt  i valfri storlek, lägg i en glaslåda som klarar att frysas med bakplåtspapper emellan och frys in.

img_3961-1

 

Trevlig helg!

 

 

 

Ett hälsoevent med träning, god mat och intressanta föreläsningar!

Häromdagen var jag inbjuden till Worldclass Vasastan på ett hälsoevent med en grym kombo av hård träning, god mat och intressanta föreläsningar och självklart fick man en härlig goodiebag.

img_3696

Lisa Ajax och jag:)

Worldclass, som är sveriges första gymkedja, utvecklar sitt koncept till att bli ett gym med mer holistiskt tänk och focus på helhetshälsa. I  och med detta bjöd dom tillsammans med Blogozine in till ett hälsoevent som just handlade om hela hälsan med allt från hjärnan, livsstil, tarmfloran och träning.

img_3684

Vi började dagen med pepptalk och gruppträning med coachen, fystränare till både motionärer och elitidrottare som Guidetti, Nebez Kurban och fotbollssesset Petronella Ekroth från Djurgårdens A-lag. Dom berättade om deras resa från ungdoms- till elitidrottare och tränare. Sen höll dom varsitt fyspass – grymt bra träning speciellt för mig som bara yogar numera ha ha, minns inte sist jag höll i en vikt. Och träningsvärken efteråt ska vi inte tala om. Kul och inspirerande!

img_3685

Lisa fån Blogozine, Petronella och Nebez

Därefter serverades en lunch tillagad av fantastiska Pom och Flora (som dessutom snart öppnar nytt i Vasastan:)) Måltiden var framtagen i samarbete med duon från Food Pharmacy och var såklart både antiinflammatorisk, fiberrik och probiotiskt balanserad. Förutom att den smakade fantastiskt gott, var den så vacker. Till det fick vi en shot på gurkmeja, kanel, ingefära, äppelcidervinäger mm framtagen av Stig Bengmark. En antiinflammatorisk kickstart minst sagt. Och efterrätten var en raw brownie även den fullproppad med nyttigheter och antiinflammatoriska kryddor som kanel och kako.

img_3692

Underbart god lunch av Pom och Flora

Mia och Lina, tjejerna bakom den framgångsrika bloggen Food Pharmacy, presenterade sin nya bok (som ligger på topplistan) och pratade om deras resa från första mötet med Stig Bengmark. Att dom vid det mötet inte ens visste vad tarmflora var och hur dom genom ny kunskap sakta men säkert ändrat sitt sätt att se på mat, hälsa och njutning. Dom är inte veganer men har bara upplevt de stora hälsofördelarna att öka intaget grönsaker och framförallt råa i deras kost.

img_3700

Köpte såklart Food pharmacy’s bok

Jag säger som jag alltid sagt, det behöver helt enkelt inte var antingen eller utan hellre både och som är det bästa receptet för en hälsosam livsstil i balans.

Efter det avslutades hälsodagen med föreläsning av den internationelt erkända hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh som pratade om hur vi kan leva till vi är 150 år (!) och att vi faktiskt kan påverka våra gener genom en hälsosam livsstil. Vi kan alltså stänga av sjukdomsgenererande gener och främja hälsogenererande gener genom vår livsstil. Så dags att sluta skylla på generna nu, det mesta sitter bakom pannbenet helt enkelt! Hon refererade även till the Blue Zones, ett återkommande tema i mina föreläsningar, och hur vi bl a genom att tänka positivt, vara tacksamma och ta hand om våra relationer kan förbättra vår hälsa och livsslängd.

img_3760

härlig goodiebag

Stort tack för en mycket inspirerande dag!

Konsten att inte överäta

Photo: Rawayurveda.com

Photo: Rawayurveda.com

En av de stora bovarna när det gäller fetma och övervikt som sedan kan leda till sjukdomar som bl a diabtetes, hjärt- och kärlsjukdomar, är att vi idag äter alldeles för stora portioner. Och en av hälsofaktorerna som ökar välmåendet i ”The Blue zones” har visat sig var att de bara äter sig ca 80% mätta.

Blue-Zones-Map

Photo: Dietsinreview.com

Det låter ju inte så svårt, men jag måste erkänna att detta är ett av mina ”problem”. Jag har helt enkelt svårt att sluta äta innan all mat på tallriken, bordet och spisen är slut eller bortplockad. Nu är detta inte ett lika stort problem när man äter bra näringstät och fiberrik mat så klart, men oavsett vad man äter påverkar det matsmältningssystemet och all överätning blir en belastning.

IMG_2760

Att handlarna och producenterna erbjuder storpack, fördelaktiga erbjudande och mängdrabatter är ett enkelt sätt få folk att välja större portioner, förpackningar  och hamna i just ”överätningsfällan”. Dessvärre faller vi alldeles för lätt för den typen av erbjudanden. Men nu diskuteras det om det inte borde finnas en lagstadgad maxgräns för sådana typ av erbjudande.

Jämför vi generella portionsstorlekar idag med 60-talet är de dubbelt stora enligt Cochrane-nätverkets forskning från 2015.

Det är framförallt några saker som har hänt.

  • Vi äter på större tallrikar och därmed större portioner
  • För enskilda produkter har den normala storleken gått från liten till stor.
  • ”All you kan eat” typen av buffeér är allt mer populärt
  • Hedonistiskt (lustfyllt) ätande ökar och blir mer lätttillgängligt, vi äter hela tiden mer för att uppnå tillfredsställelse.
  • Traditioner som fredagsmys, halloween, påskägg, lördagsgodis, lill-lördag mm gör att vi oftare ”unnar” oss energirik men näringsfattig föda.
  • Vi har fått ett inlärt beteende att vi måste hela tiden äta när vi ser på film, före och efter träning och under resan.
  • Vi har helt enkelt slutat känna efter om vi är hungriga och verkligen behöver äta och istället äter för ätandets skull.

Hur kan vi undvika att överäta.

  • Ät små näringstäta mellanmål så att vi slipper blodsockerfall och att blir för hungriga.
  • Mindre tallrikar/mindre portioner
  • Undvik buffér, eller ta bara en omgång.
  • Ät bra sammansatta måltider/matdagar – sött, salt, surt, tuggmotstånd, mjukt, fiberrikt, näringstätt etc – så att vi blir tillfredsställda och mätta.
  • Drick tillräckligt med vatten
  • Undvik att ha godis, chips, kakor, läsk mm hemma, ställ fram frukt istället.

IMG_2551

  • Tugga, ät långsamt och avvakta innan du tar mer så att du hinner känna mättnad.
  • Lär känna din kropp och gör skillnad på hunger och aptit.
  • Plocka undan resterna av måltiden på en gång när alla ätit upp.
  • Ha lite disciplin, ät inte före maten är klar och ta inte mer om du vet att du egentligen är mätt.
  • Ät mat med mycket bra fetter och fibrer.

IMG_2344

  • Bygg tallriken med mycket råa grönsaker och smakrik dressing. Det tar längre tid att äta och hjärnan hinner registrera mättnad under tiden man äter jämfört om man äter fiberfattig mat utan tuggmotstånd och smak.

IMG_3355

 

Lycka till och glöm inte att njuta av maten du äter:)

 

 

 

Kategori
Annons

The Dinner Club

Häromdagen var jag på ett pressevent anordnat av Spoilconcept för The Dinner Club, på Atelier 23. The Dinner Club är ett koncept skapat av Pontus Frithiofsson och Pontus Group med målsättningen att lyfta fram unga, ej etablerade och talangfulla kockar.

The Dinner Club går av stapeln ca 8 ggr per termin med premiär den 22/8.  Man bokar bord i The Kitchen på Atelier 23, Rålambsvägen 17 (DN-Skrapan) via Pontus groups hemsida. Du betalar en fast summa (500 kr) och den handplockade kocken för kvällen serverar dig en meny ink dryck som hon/han tagit fram. Mycket prisvärt för den fina kvalitén.

På presseventet fick vi provsmaka fem rätter från fem olika kockar som kommer att delta i höstens omgång av ”The Dinner Club”. Se bilder nedan på rätterna.

Det som tilltalade mig, förutom att det var extremt begåvade unga kockar, var deras gemensamma fokus på att öka mängden grönsaker och även använda så rena, närodlade, säsongsanpassade och eko råvaror som möjligt. De utgick från grönsakerna på tallriken och byggde måltiden runt dem. I like:)

Sen använde de mycket intressanta smaksättningar, kombinationer, strukturer och kontraster som lyfte rätterna! Det var verkligen en smakupplevelse och jag kan varmt rekommendera att gå dit, inte bara för maten utan för att det var en fröjd att se dessa unga talanger! Men skynda att boka bord, det är mycket populärt! Läs mer och boka bord HÄR.

IMG_3343

Utsikt från Atelier 23

IMG_3261

Pontus med Joakim som preppar sin ljumna färskost- och tomatsallad.

IMG_3311

Dagens fem kockar.

IMG_3301

Uppläggning av persiljerot med rådjur, Karljohansvamp och spenat.

 

Dagens 5 rätter

IMG_3286

Ljummen färskost med tomat, hallon och nyponrosor – av Joakim Larsson

Pilgrimsmussla med med yuzu, koriander och avokado.

Pilgrimsmussla med yuzu, koriander och avokado – av Christoffer Sköld.

IMG_3293

Inlagd strömming med syrad lök, dill och potatiskrutonger – av Nassim Rinda

IMG_3348

Broccoli friterad i majsmjöl- parmesan och öl med zucchin, bacon och hummus – av Fabian Olli Johansson.

 

IMG_3306

Rådjur med ramslökssparris, Karljohansvamp och persiljerot – av Desirée Jaks

Yoga with me at Rawhouse Calisthenics, Villa Vi and in Portugal!

(For English pls scroll down).

kvällsträning

Photo: Body and Mind camp

Känns så kul och spännande att komma tillbaka när en spännande höst väntar. Just nu sitter jag och gör schema för höstens yogaklasser, träningsresor och hälsoföreläsningar.

Om du bor i Stockholmsområdet är du mer än välkommen att komma på mina yogaklasser och om du besöker Stockholm, kom gärna på drop-in, maila mig för bokningar och frågor på [email protected]

Kolla in detta nya, fina PT gym; Rawhouse Calisthenics http://www.rawhouse.se/ där jag kommer att hålla klasser morgon och lunch på tisdagar och Villavi där jag kommer hålla klass på tisdagskvällar tillsammans med Josefine Gravell. (För bokning gå via Villa vi’s hemsida).

Glöm inte att besöka min hemsida http://www.charlottef.se/ för uppdateringar, info och för att boka yoga och/eller föreläsningar.

Jag är också mycket glad att jag ska följa med på en träningsresa, med fokus på hållbar hälsa, till Portugal i oktober. Jag kommer att hålla yogaklasser varje morgon och även hälsoföreläsningar, mm. Resan omfattar många typer av träning, sporter, meditation och andra spännande aktiviteter. Det är verkligen en mycket bra all around träning för alla – lite som ett träningsläger för vuxna.

Det kommer att finnas personliga tränare för din fysiska utveckling och varje dag avslutas med en gemensam middag med fantastisk mat lagad av utvalda kockar.

Det finns endast ett fåtal platser kvar så kolla in Body and Mind Camps hemsida här för mer information och bokning. Se även deras youtube video för inspiration.

Hoppas att se dig i Stockholm och Portugal :)

Photo: Hanna Palmblad

Photo: Hanna Palmblad

It feels great coming back to work when an exciting autumn is waiting. I am now setting up a schedule for my yoga classes, sports/training trips, and lectures on healthy food and nutrition.

If you live in the Stockholm area you are more than welcome to join my yoga classes, please see picture for more info. If you visit Stockholm, please drop-in, just email me for bookings and any questions on [email protected]

Check out this cool new gym Rawhouse Calisthenics where I will be holding classes on Tuesdays morning and lunch, and Villa vi where I will be holding class together with Josefine Gravell every Tuesday evening.

Don’t forget to visit my homepage http://www.charlottef.se/ for updates, info and to book lectures etc.

I also have the great news that I will be joining a sports/training trip, with focus on sustainable health, in Portugal in October. I will be holding yoga classes every morning and also lecture about healthy food and nutrition. The trip includes all kinds of training, sports, meditation, and many other activities and is really a very good all around workout for everyone – like a sports camp for grown-ups.

There will be personal trainers for your physical development and every day ends with a dinner together with great food made of selected chefs.

There are only a few places left so please check out Body and Mind Camps website here for more info and bookings. See the youtube video for inspiration.

Hope to see you in Stockholm and Portugal:)

frukt kopia

Photo: Body and mind camp

 

Kategori

SUP Yoga – Finally I got to try it!

(For english scroll down)

Häromdagen var vi på strand, Gran Folie, där dom hade yoga, SUP (stand up paddling) och SUP yoga! Jag blev så glad eftersom det är något jag velat prova i flera års tid men aldrig hittat det när vi varit på semester förut. 

Vi började yoga på gräset i 30 minuter innan vi gick ner till brädorna och paddlade ut till en rad bojar där vi kunde fästa brädorna. Sedan började vi passet.

Det var ett pass med få stående positioner men dom få vi gjorde kunde man verkligen känna hur varenda liten muskel i kroppen fick jobba för att hålla balansen. För mig var detta en fantastiks upplevelse och jag kommer helt klart göra det igen, så mkt jagbar hinner med.

 Om du någonsin har möjlighet att prova, gör det. Du behöver inte var van att yoga. Och paddling i sig var bara det en erfarenhet som var så rolig och riktigt bra träning!

IMG_2250IMG_2260

IMG_2273

IMG_2309

IMG_2299IMG_2302

The other day we went to a beach, Gran Folie, were they offered yoga, SUP and SUP yoga . I was so happy as I always wanted to try SUP (Stand up paddling) and SUP yoga for so many years now, but I never came across it.

We started with 30 minutes yoga on the mat, and then we went down to the boards, paddling out where we could dock them before starting.

It was a class with only few standing positions. But the once we did you could really feel how all small muscles had to work to stay in balance. For me this was a great experience and I will for sure try to do as many classes possible.

If you ever have the possibility to try, just do it. You don’t have to be use to yoga. The paddling itself was also very fun and a really good workout!

 

Annons

Healthy holiday with a ”Blue Zones lifestyle”

(For english scroll down)

Vad är en sund semester?IMG_2053

För mig är det när jag kan varva ner, återhämta mig, ha kul med barnen, ta mig tid att laga riktigt god mat med lokala råvaror, dricka lagom med vin när jag känner för det, sova mer än jag brukar, läsa, umgås med vänner och röra på mig så mycket jag vill.

Jag bibehåller gärna många av mina vardagsrutiner men ställer aldrig klockan eller låter det hindra mig från något. Så när jag gör min yoga, löprunda eller äter rawfood till lunch är det passionsdrivet och inget påtvingat. (Vilket det så klart är i vardagen också, men där behövs det planeras mer pga tidsbrist;).

För mig är dessa medvetna val, det självklara, för det är då jag mår som bäst. Och när man tänker efter så är det ju på semestrar som vi har alla grundförutsättningar att leva som vi mår bäst av.

Jag har i flera år varit intresserad av hur dom lever i The Blue Zones, områden där man lever i genomsnitt längre, är friskare och lyckligare. Deras livsstil går hand i hand med den typ av kostrådgivning och livsstil som jag förespråkar och föreläser om. Problemet är att vi inte har lika lätt att leva som dom fullt ut eftersom vi har ett annat klimat, sällan möjlighet att odla våra egna grönsaker, är omgivna av processad snabbmat med massor socker som vi alltför lätt tar till i vår stressiga vardag och vi gör alldeles för lite vardagssmotion.

När vi är på semester har vi därför mycket större möjlighet att leva som dom, och blir det en vana är det lättare att sen ta med den i vardagen.

En enkel guide till ”The Blue Zone Lifestyle”:

  1. Mat – mest lokalodlade och naturliga grönsaker, fet fisk, bra kött, ägg från egna höns, lokal mat som de ursprungligen är vana att äta, mat naturligt rik på probiotika som gynnar tarmbakterierna, inga sockrade drycker, ytterst lite, om knappt något vitt raffinerat socker, väldigt lite gluten. Dessutom äter dom långsamt och aldrig för mycket.
  2. Alkohol – något glas, helst lokalproducerat, vin.
  3. Motion – de rör på sig dagligen i vardagen när de odlar sina grönsaker, tar hand om sina djur, promenerar överallt eftersom dom sällan har bil.
  4. Sol – dom är ute mycket och får därmed sin dagliga dos av dagsljus och d-vitamin.
  5. Återhämtning – dom tar sin siesta, stressar extremt lite, sover så mycket dom behöver och vilar när det känns bra.
  6. Relationer – dom lever nära sina vänner och släktingar, umgås ofta och äter nästan alltid tillsammans.

Visst är detta en livsstil du kan tänka dig? Så rör på dig, ät ren lokal mat, drick inte för mycket alkohol, sov, återhämta dig, var ute i solen, och umgås med nära och kära.

Happy holiday!

IMG_2082

IMG_2171

IMG_2060

IMG_2184

IMG_2058


What is a healthy vacation?

For me it is when I can unwind, recover, have fun with the kids, cook really good food, have a  glass of wine now and then, sleep more than I usually do, read, spend time with friends and workout as much as I want to.

I love to retain many of my everyday routines, but I never set the clock or let it stop me from something else during a holiday. So when I do my yoga, jogging or eating rawfood for lunch,  it is of passion and not imposed. (Which it of course is in everyday life too, but where planning is is a necessary because lack of time;) .

I have always been fascinated by how they live in The Blue Zones. Their lifestyle go hand in hand with the kind of dietary advice and lifestyle that I advocate and lecture on. The problem is that it is not that easy to live like them fully because we have different climate, rarely able to grow our own vegetables, are surrounded by processed fast foods with lots of sugar that we too easily choose in our stressful daily lives and we move naturally too little in our everyday life. When we are on holiday, we have a much greater opportunity to live like them, and if it becomes a habit, it is easier to then take it into our everyday life.

A simple guide to The Blue Zone Lifestyle:

Food – Locally grown and clean food, a lot of vegetables, good sourced fish and meat, eggs, food naturally rich in probiotics, no sugary drinks, very little,  if hardly any white refined sugar, very little gluten. Also, they are eating slowly and never too much.

Alcohol – some, preferably locally produced, wine .

Exercise – they are moving daily in everyday life when they grow their vegetables, take care of their animals, walk everywhere because they rarely have the car.

Sun– they ‘re out very much and thus have their daily dose of natural light and vitamin D.

Recovery – they take their siesta, are exposed for very little stress, sleep as much as they need and rest when it feels good.

Relationships – they live close to their friends and relatives, hang out often and eat almost always together.

So is this is a lifestyle you can embrace? Not too difficult; move daily, eat clean local food , don’t drink too much alcohol, sleep, recuperate, get some daily sunshine and spend time with your loved ones!

Happy Holiday:)

IMG_2061

Kategori

Salmon, sweet potatoes and veggie wok.

Enkelt, gott och nyttigt!

(Scroll down for english)

4-5 portioner

Rostad Sötpotatismos med solrosfrön

DSC01058

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skala en stor sötpotatis, skär i mindre bitar
  • Skala och dela 2 gula lökar i mindre bitar
  • Skala och 3 hela vitlöksklyftor
  • Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, flingsalt och svartpeppar.
  • Stek i ugnen i ca 20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
  • Förbered laxen under tiden enligt nedan.
  • Lägg 2 msk solrosfrön i en het stekpanna och rosta med havssalt tills gyllenbruna.
  • Ta ut plåten och låt svalna något,
  • När laxen är i ugnen: mixa sötpotatisen, löken, solrosfrön och vitlöken grovt men fluffigt.
  • Droppa i mer olivolja eller lite vatten, om det behövs, krydda med chilifalkes, flingsalt och svartpeppar.

DSC01056DSC01053

DSC01057Ugnsbakad lax

IMG_1844

  • Sänk ugnen till 180 grader när potatisen är färdig.
  • 1 benfri laxsida med skinn kvar, ca 500 gr.
  • Marinad: 1 dl olivolja, 1 msk sesamolja, juicen från en citron, 1 tsk honung/agave, 1 msk soja, ca 2 cm,riven ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, chiliflakes, flingsalt och svartpeppar.
  • Garnityr: Färska chiliskivor, färska citronskivor, sesamfrön, koriander.
  • Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla på laxen ordentligt, spara resten till senare. Strö sedan över sesamfrön/algblandning Renee Voltaire’s Furikake, skivade citroner och chili.
  • In i ugnen i ca 20 minuter, laxen ska vara saftig i mitten, låt den vila några minuter och strö sedan över färsk koriander precis före servering.

IMG_1846

IMG_1848

Wok

IMG_1915 (1)När laxen vilar, ställ sötpotatisenröran i ugnen på eftervärme och hetta upp resten av marinaden i en wokpanna, lägg ner valfria grönsaker tex broccoli, haricots verts, kantareller, tofu, bönor etc. Woka några minuter tills de fått färg.

Servera laxen, woken och potatisen tillsammans med en grön kall sallad.

IMG_1922


Simple, tasty and healthy!

4-5 servings

Roasted sweet potatoe mash with sunflower seeds

  • Heat the oven to 200 c
  • Peel a large sweet potato, cut into small pieces
  • Peel and split 2 onions, cut into small pieces
  • Peel 3 whole cloves of garlic
  • Put everything on a baking sheet, drizzle with olive oil, sea salt and black pepper.
  • Roast in the oven for about 20 minutes or until the sweet potatoes are soft.
  • Prepare salmon meantime as below.
  • Add 2 tablespoons sunflower seeds in a hot frying pan and toast with sea salt until golden brown.
  • Take it out frm the oven and allow to cool slightly,
  • When the salmon is in the oven: Mix the potatoes, onion, sunflower seeds and garlic coarsely but fluffy.
  • Drizzle more olive oil and a little water, if necessary, season with chilifalkes, sea salt and black pepper.

Oven baked salmon

  • Lower the oven to 180 degrees when the potatoes are ready.
  • 1 boneless salmon side with the skin left, about 500 gr.
  • Marinade: 1 cup olive oil, 1 tablespoon sesame oil, juice of one lemon, 1 teaspoon honey or agave, 1 tablespoon soy sauce, about 2 cm grated ginger, 2 pressed garlic cloves, chiliflakes, sea salt and black pepper.
  • Garnish: Fresh chili slices, fresh lemon slices, sesame seeds, coriander.
  • Mix all marinade ingredients and brush on salmon properly, save the rest for later. Then sprinkle with sesame seeds, dried seaweed, sliced lemons and chili.
  • Into the oven for about 20 minutes, the salmon should be juicy in the middle, let it rest a few minutes and then sprinkle with fresh cilantro just before serving.

Wok

  • When the salmon is resting, place the potato mixture into the oven to keep varm, heat the rest of the marinade in a wok, add any optional vegetables such as broccoli, green beans, mushrooms, tofu, beans, etc.
  • Stir-fry a few minutes until browned.

Serve the salmon, wok and sweet potatoes with a cold green salad.

 

Kategori

Meditationsutmaningen

Under min yogalärarutbildning fick vi testa på att meditera i flera olika former. Jag har tidigare tänkt att det vore kul att prova meditation och se om det är något för mig, men har aldrig tagit tag i det – nu fick jag äntligen tillfälle. Vi fick en läxa att meditera 20 minuter om dagen i 4 veckor – jag följde det till punkt och pricka och älskade det!

Lovade mig själv att fortsätta med detta även efter att läxan var slut, men självklart brast rutinen direkt – Förstår inte att det skulle vara så svårt att få till 20 minuter om dagen, 20 MIN!!!

Därför blev jag så glad när jag såg Josefine Bengtssons meditationsutmaning som flera av mina bloggkollegor också hoppat på. Utmaningen går ut på att yoga 15 minuter om dagen i 3 veckor. Precis vad jag behöver för att hitta tillbaka. Att man dessutom kan vinna en resa till Frankrike är ju minst sagt en bra morot…

Vill ni veta mer om utmaningen och om meditation – kolla in Josefines blogg för all info!

#josefinesmeditationsutmaning

IMG_1763

Kategori
Annons

”Gör vad du vill, bara du inte sitter still!”

Vilket fantastiskt bra initiativ av Friidrottsförbundet. Den 14/6 mellan kl. 17-18 är målet att hela Sverige ska röra på sig.

Sverige på fötter är en manifestation för allt det fantastiska som det innebär att röra på sig!

Vi är alltmer stillasittande och inaktiva idag och det sägs vara nutidens rökning, ”smoking is the new sitting”. Det kryper dessutom ner i åldrarna och kan kopplas till både sjukdomar och psykisk ohälsa.

På samma sätt som lamporna släcks under ”Earth hour”, uppmanas och utmanas nu hela Sverige att komma på fötter under en och samma timme!

Du kan delta ensam, med vänner och familj eller välja att hänga på någon av de drygt 50 föreningar som arrangerar gratisaktiviteter under timmen. Gör vad du vill, bara du inte sitter still!

”En frisk generation”, en stiftelse som jobbar för att vi ska ha världens friskaste barn, arrangerar flera aktiviteter, för mer info: http://www.enfriskgeneration.se/2016/06/07/svettas-tillsammans-med-oss/

Allroundlogga

Mer information och alla föreningsaktiviteter samlas här: www.sverigepafotter.se

#sverigepåfötter

Facebook: https://www.facebook.com/events/1676294415957472/

Instragram under @sverigepafotter

 

Så nu är frågan – vad gör du i morgon mellan 17-18?

 

Sverige-pa-fotter-Manifestation

Kategori

5 tips för bästa återhämtningen

Den livsviktiga återhämtningen!

När jag är ute och föreläser, håller yogaklasser eller gör kostrådgivningar är nästan alltid den gemensamma orsaken till eventuell ohälsa stress i någon form. Det stämmer också överens med statistiken att stress är en av dagens stora orsaker till många livsstilsrelaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärl, depression, övervikt, diabetes, cancer och utbrändhet.

En viss mängd stress är bra för oss eftersom adrenalinet ( ett stresshormon) som utsöndras till en början ökar kroppens prestationsförmåga och verkar positivt. Vi blir mer fokuserade, peppade, producerar bättre och känner oss belåtna över att ha presterat.

Men när den mängden adrenalin blir för hög under för lång tid blir det farligt. Bland annat beror det på att när halterna adrenalin ökar för mycket frigörs lagrat bränsle (fettsyror och socker) som egentligen skall användas som energi i en stressituation då kroppen behöver reagera med fysisk snabbhet och styrka. Problemet i dagens samhälle är att våra kroppar inte är fysiskt aktiva när vi upplever en stressreaktion utan vi är mestadels stillasittande. Det innebär att vi inte effektivt kan göra oss av med den extra energi kroppen frigör och den bidrar då istället till övervikt.

Förutom att för mycket stress kan orsaka övervikt kan den till slut leda till utbrändhet och utmattning. Kroppens funktioner slutar helt enkelt fungera som de ska.

Men om man är bra på att ge sig tid till återhämtning så minskar man risken för dessa stressymptom.

IMG_8336Några enkla tips för återhämtning:

  • Sömn – är grunden för återhämtning både mentalt och fysiskt.
    • Nya celler byggs upp och kroppen “sparar ner”, memorerar, bearbetar, reparerar det vi upplevt under dagen.
    • Minnet, immunförsvaret och hormonbalansen förbättras.
    • Kroppsfunktioner som ämnesomsättningen fungerar som de ska.
    • Största utsöndringen av naturligt tillväxthormon sker på natten, därför är sömnen extra viktig för barn och deras tillväxt.
  • Powerbreak – stanna upp och vila – några gånger per dygn.
    • Kan göras var som helst och när som helst.
    • 5-15 minuter per gång
    • Hitta ett ställe, gärna i solen,  där du kan sitta still, ta en promenad ensam, eller lägg dig ner efter maten. 
  • Meditation – 10-20 minuter.
    • Sätt dig bekvämt på golvet, gärna med en filt under sittbenen, eller på en stol.
    • Ställ in  timern
    • Låt händerna vila i knät eller på varsitt knä.
    • Slut ögonen
    • Fokusera på andningen, lika långa andetag in som ut.
    • Låt alla tankar passera och återgå alltid till andningen när du svävar iväg
    • Försök att inte röra dig alls under meditationen.
  • Fysisk aktivitet – 30 minuter om dagen
    • Promenera, cykla, simma, jogga, träna, yoga, klättra….
    • Gör det som du gillar och där du släpper alla måsten och rensar hjärnan.
  • Beröring – Oxytocinet (lugn-och ro hormonet) utsöndras vid fysisk beröring.
    • Det sänker halterna av stresshormon (adrenalinet) vilket minskar stress, gör oss lugna, självsäkra och lyckliga.
    • Oxytocinet verkar i kroppen efter beröring.
    • Gå på massage, mys med dina barn, ge/ta en lång kram, lägg en trygg hand på någons axel, håll handen med någon dy tycker om…

Planera in tid för återhämtning framöver så är det lättare att den blir av.

IMG_1081

Garbanzocurry – Vegansk kryddig curry

Garbanzocurry är en vegansk curry med blomkål, broccoli, kikärtor och kokosmjölk. Ett recept från Risenta, precis i min smak.

Häromdagen fick jag en goodiebag med olika bönor och andra ingredienser från Risenta och en liten receptbok med massor av härliga rätter baserade på bönor. Perfekt med lite ny inspiration av goda, enkla och vegetariska recept.

IMG_1545Fastnade direkt för ett recept; Garbanzocurryn med kokosmjölk. En kryddstark gryta med knapriga grönsaker och kikärtor.

Här kommer receptet:

  • 4 dl kokta kikärtor från Risenta
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 grön chili
  • 3 msk olja
  • 1 msk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1 lime, rivet skal och saft
  • 1/2 blomkålshuvud i buketter
  • 1 broccoli i buketter
  • 2 skivade morötter
  • Färsk koriander
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Grovtärna löken, skiva vitlöken och chilin.
  • Stek i oljan med curry och gurkmeja i ett par minuter.
  • tillsätt kokosmjölk och rivet limeskal.
  • tillsätt kikärtor, broccoli, blomkål och morötter, låt koka i ca 3-4 minuter.
  • smaka av med limejuice, salt och peppar.
  • Toppa med färsk koriander

IMG_1546

IMG_1547

IMG_1550

 

Tack Risenta:) det blev en supergod middag! Ser fram emot att laga fler av era goda recept!

 

 

 

Annons

Why yoga? What’s in it for me?

Photo: Josefine Gravell

Photo: Josefine Gravell

(For english please scroll down)

Första gången jag provade yoga var i London 2001. Jag förstod inte ett ord vad den Indiska mannen med långt skägg sa, tyckte att det var vansinnigt långsamt och människor runt omkring mig andades högt med slutna ögon. Jag gav det ett par chanser men beslutade snabbt att det inte var för mig.

Nästa omgång var 2007 i Sverige. Jag gillade det mer och förstod att det var bra för mig, eftersom jag vid den tidpunkten levde ett väldigt stressigt liv med 2 små barn och ägare till 2 kaféer. Jag behövde verkligen en plats där jag kunde stressa ner. Yogan varje vecka blev min ”komma bort från allt”-timme och förblev så några år framöver. Jag började gilla det mer och mer men var långt ifrån fast.

Tredje gången gilt var några månader efter förlossningen av mitt tredje barn 2013.  Jag saknade yogan, hade massor med tid och ville komma i form.  Köpte gymkort på Sats som erbjöd både yoga och annan träning, men gick endast på yogaklasserna. Snart kunde jag se resultatet. Jag hade inte bara ovanligt lätt att gå ner graviditetskilona (ca 20kg) utan märkte snabbt att min kropp blev stark, rörlig och smidig.

Nu hände även något stort med min mentala inställning.  Jag hittade ett lugn, återigen ett andningshål för återhämtning och lärde mig fokusera på en sak i taget. Insikten om att yoga verkligen var för mig växte. Intresset och nyfikenheten ökade och jag ville snart ha mer och mer och mer …. ”Yogaeverydamnday” blev en naturlig del av min vardag. 

När jag sen slutade mitt förra jobb och startade CharlotteF. föll allt på plats. Jag visste redan att jag ville arbeta med hälsosam mat och livsstil men insåg att konceptet blir komplett om jag även får inspirera människor med yoga och att använda rätt ”mindset” för att uppnå en balanserad hälsa. Jag vill verkligen visa andra vad yogan gjort för mig och yogalärarutbildningen var ett faktum. Det blev Villa Vi’utbildning som förutom 200h yoga, även undervisar en stor del i den mentala inställningen, användandet och omsättningen. 

Nu har jag mitt certifikat i handen och är så tacksam över hur mycket jag har lärt mig om livet, utvecklats som person och fördjupat mina yogakunskaper.  Jag är så redo att få inspirera andra, fortsätta utvecklas och äntligen kicka igång CharlotteF. fullt ut! 

Tack till Villa Vi’s fantastiska lärare och självklart alla ni andra elever som inspirerade så mycket, vilka människor!!

Namaste

LSWP2075

First time I went to yoga was in London 2001. I did not understand a thing of what the Indian man with the long beard was saying, I thought it was insanely slow and people around me were breathing loud with closed eyes. I gave it a few chances but decided it was not for me.

Next round was in 2007 in Sweden. I liked it more and understood it was good for me at the time with 2 small kids and running 2 cafés, I really needed a place where I could stress down. I made it my ”get away from everything” hour a week. I started to enjoy it more and continued once a week for some years, but was far from hooked.

Third attempt was a few months after giving birth to my third child in 2013. I realized I missed the yoga and wanted to get back in shape so I went to a gym where they had both yoga and other classes, but ended up doing only yoga. Soon I could see the results. I did not only easily loose weight from my pregnancy (20 kg), my body was also getting strong, movable and smooth. I did not need any other workouts for that. My mind was getting stress free and I started to focus more on one thing at the time. I realized the yoga was really doing it for me both mentally and physically, and I wanted more and more and more…. Soon ”yogaeverydamnday” became a natural part of my day.

When I quit my last job and started CharlotteF. everything came to place. I knew I wanted to work with healthy food and lifestyle but I realized the concept should also include yoga and mindset to be complete. The yoga teacher training was soon booked.

Today I have my certificate and I am so thankful for everything I learnt about life, how much I developed as a person and how much more I know about yoga. I am so ready to start inspiring others and to develop CharlotteF. fully.

Thanks to Villa Vi‘s Yoga Teachers and all amazing people I met in there!

Namaste

A healthy school picnic with wraps, smoothies and sweets without any white sugar!

(For english please scroll down)

IMG_1459

Foto: Victoria Denie

Yes! det gick att stå emot sockret!

Det är en process att jobba mot hälsosammare vardagsmat med mindre socker, framförallt till barnen…. men sakta men säkert vänjer dom sig vid smakerna, äter det utan att tjafsa och finns inget annat funkar helt plötsligt den där chokladbollen utan socker väldigt bra….Så ge inte upp för plötsligt händer det!!!

Årets första ”familjeskolpicknick” gick av stapeln häromkvällen och jag lyckades göra en picknickkorg helt utan vitt raffinerat socker, trots min dotters önskemål om Singoallakex, Deliactobollar och läsk.

IMG_1438

Istället blev det Caesarsallad wraps (se recept nedan) – Hemlagade wraps är riktigt bra, man fyller dem med massor av grönsaker, bra proteiner, bra fetter och brödet runt utgör endast en liten del av måltiden.  Till det en bra smoothie – simpelt, gott, nyttigt – smart mat helt enkelt.

Och det bästa av allt – barnen var nöjda:)

__________________

Yes! it was possible to resist the sugar! It is a hard process working towards healthier everyday food with less sugar, especially for the children. But slowly they get used to the flavours so don’t give up. This years first family-school picnic, I managed to make a picnic basket without any white refined sugar, despite my daughter’s desire for something sweet.

We had Caesar salad wraps, see recipe below. Homemade wraps are really good, you fill them with lots of vegetables, good proteins, good fats and the bread round represents only a small part of the meal. Served with a good smoothie and you have a simple, delicious and healthy meal.

And best of all – the kids were happy:)

 

Picknick korgen innehöll/ Our picnic basket contained:

  • Smoothies (Natural yoghurt, mixed berries, banana, a little honey)
  • Veggie sticks
  • Salad for me as I did not find a glutenfree tortilla bread.

IMG_1450

  • Trailmix (click the link for recipe)
  • Raw chocolate balls and raspberry cookies from http://www.gottbymalin.se/
  • And a summary fruitcake.
Somrig "frukttårta", trailmix och raw chokladbollar, hallongrottor från Gott by Malin.

Sommrig ”frukttårta”, trailmix, samt raw chokladbollar och hallongrottor från Gott by Malin.

Chicken caesar wrap:

IMG_1441

  • Tortilla bread of your choice – we used Santa Marias organic, 40 gr each so we made many small wraps.
  • Cold cooked chicken of your choice, cut in small pieces
  • Roman lettuce, cut in small pieces.
  • Avocado cut in pieces.
  • Bread croutons: take any white bread, preferable without added sugar, cut i squares, marinate in a little olive oil and salt and fry in the pan until crispy. Let cool down.
  • Grated parmesan
  • Caesar dressing:
    • 3 egg or 1 dl cashewnuts for vegan.
    • 1/2 tbs dijon mustard
    • anchovies or 1 tbs kapers for vegan
    • 4 dl rapseed oil
    • 1 dl white vine vinegar
    • 1,5 dl milk or for example cashewmilk for vegans
    • 2 dl grated parmesan or vegan cheese for vegans
    • Salt and pepper.
    • Mix the eggs, anchovies and mustard. Add the oil when the mixer is in high speed, slow down a bit and add vinegar, milk, parmesan, salt and pepper. Mix until smooth.  Taste.

IMG_1421

How to make a wrap  

  1. Put one tortilla bread on a flat area

IMG_1423

  1. In the middle make a pile of salad, chicken, avocado (approx. 1 tbs each), parmesan (1 tsp) and some croutons.
  2. Pour some dressing over the top.

IMG_1425

  1. Fold the bread and make it to a little package, put in the corner of the paper and roll, folding in the edges of the paper meanwhile. Then add some tape or a label. Ready:)

IMG_1426IMG_1428IMG_1429IMG_1430

IMG_1403

Sunday Roast – Vego Style

Det är något speciellt med söndagsmiddagar och vi ser alltid till att äta en middag lagad med lite extra omsorg runt ett lite finare dukat bord. Det kan ju vara riktigt gott med en traditionell ”Sunday Roast” men numera föredrar jag ett vegetariskt alternativ och i kväll får det bli Ugnsrostad Blomkål med Cashewdipp. Dom i familjen som vill ha kött äter det istället som tillbehör.

IMG_1387

Recept:

1 blomkålshuvud

ca 1/2 tvättad citron

2 msk Olivolja

1 msk Tamarisoja

2 lökar

Salt och peppar.

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader.

Skala och skär löken i klyftor

Skär bort blasten från blomkålen

Marinera tillsammans med olivolja, soja och pressa i citronen, lägg sedan ner citronhalvan i marinaden och rosta med löken och blomkålen.. Krydda efter smak med salt och peppar.

Låt rosta i ugnen i ca 1,5 timmar. Ös över lite marinad under tiden. (Om du har bråttom kan du skära blomkålen i mindre buketter och rosta i ca 25-30 minuter).

 

Cashewdipp:

IMG_1386

2 dl cashewnötter, helst blötlagda i minst 2 timmar.

Några drag med chilikvarnen eller färsk chili efter smak.

1/2 pressad citron

1 tsk honung

2 nypor salt

3 msk vatten

6 soltorkade tomater.

Gör så här: Mixa i matberedaren tills slät, smaka av tillsätt ev mer kryddor.

 

IMG_1385IMG_1384

English:
It is always something special about Sunday dinners. It could be really good with a traditional ”Sunday Roast” but nowadays I prefer a vegetarian option, and tonight I will cook Roasted Cauliflower with a Cashewnut dipp. 

Recipe:

  • 1 head of cauliflower
  • 1/2 washed lemon
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon Tamarisoy
  • 2 onions
  • Salt and pepper.

How to make it:

  • Preheat oven to 200 degrees.
  • Peel and cut the onion into wedges
  • Cut off the stem of the cauliflower
  • Marinate with olive oil, soy sauce and squeeze the lemon, then add the lemon into the marinade and roast it.
  • Season to taste with salt and pepper.
  • Let roast in the oven for about 1.5 hours. Pour over some marinade during. (If you are in a hurry, you can cut the cauliflower into small florets and roast for about 25-30 minutes).

Cashewdipp:

  • 2 cup cashews, preferably soaked for at least 2 hours.
  •  Chiliflakes och fresh chili to taste
  •  1/2 lemon
  • 1 teaspoon honey
  • 2 pinches salt
  • 3 tablespoons water
  • 6 dried tomatoes.

To do this: Blend in the food processor until smooth add more seasoning if necessary.

Kategori
Annons

Den sockertid nu kommer…

Varje år är det samma sak och varje år blir jag lika provocerad.

Jag pratar om den ljuvliga tiden ”mellan hägg och syren” som egentligen är en av de absolut bästa tiderna på året med sina långa ljusa kvällar, blomning och sommaren som lockar runt hörnet.

Men den innebär också en hel del stress för många människor inklusive mig själv. Skolavslutningar i allmänhet, diverse andra avslutningar i synnerhet, dansuppvisningar, högsäsong för fotbollen, sommarfest på jobbet, klassfester, utflykter, picknickar, studentfirande, fler tillställningar på en månad än på hela året…

Det låter ju egentligen superkul och det är det på många sätt, men det kommer alltid med en baksida – överflödet av socker, alkohol och junk food. Nu låter jag jäkligt trist och ”hur kan hon skriva detta på en fredag”, tänker säkert någon. Men det handlar inte om att ge er dåligt samvete utan bara inspiration att göra kloka val som du och dina barn mår bra av.

Vi vuxna bör ju kunna ta ansvar för oss själva och tacka nej när det blir för mycket av det goda, men de stackars barnen har sällan den förmågan. Nästan dagligen under denna period finns det tydligen anledning att äta sötsaker.

Ta tex avslutningen på gymnastiken. För mig är det ett ställe som ska associeras med hälsa där barnen rör på sig och bör få en grundkunskap om vad som är bra att äta ihop med träning. Men här väljer man att avsluta med ett jätteutbud (med betoning på jätte!!) av kakor, bakverk, läsk, chips, godis mm. Föräldrarna ombeds baka till uppvisningen, men ingenstans ber man någon bidra med tex fruktsallad, smoothie, nyttiga bars, etc. Barnen springer som skållade råttor mellan uppvisningen och bullbordet. Småsyskon skriker sig till kladdkakor och Festis. Stämningen blir upptrissad och middagen efteråt förstörd.

Samma sak på klassresor, klassfest, skolavslutningar etc där det helt plötslig är ok att släppa på alla regler när det kommer till sötsaker.

Förstå mig rätt, och ni som känner och har följt mig ett tag vet att jag inte är radikal eller vill förbjuda allt, MEN om bara skolor och föreningar införde NOLLTOLERANS på socker och junk food så skulle det göra ett enormt stort steg för folkhälsan och barnens välmående. (Läs mer om hur barnens ohälsa växer och varför dom riskerar drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar redan i 20 års ålder om inget görs ”Sitta är det nya röka”  och ”Varför vi måste hjälpa våra barn att rör mer på sig” ). Detta i kombination med allt socker dom får i sig via mat och dryck som vi vuxna ger dem….Ser fram emot att följa Gabriel Wikströms, folkhälsominister, fortsatta arbete och hoppas han har något som detta i åtanke.

IMG_9267

Anja Nordenfelt, En Frisk Generation, föreläser på seminariet ”Ohälsans Pris”.

Istället skulle vi föräldrar då få tillfälle att i lugn och ro kunna kunna bestämma när  våra barn ska få något sött. Men låt oss en gång för alla sluta belöna våra barn med junk hit och dit och istället belöna dem med vår tid, gemensamma upplevelser och lekfullhet. Precis som Glow by U, förespråkar på sin föräldrakurs ”Barnen uppskattar er tid och fokus så mycket mer är något sött”.

IMG_9348

Bild: @factsonpsychology on Instagram

Jag vet att jag borde agera, inte bara reagera, men det är svårt att göra ensam. Jag hoppas att vi är fler som uppmärksammar detta, kommer med konkreta förslag på förbättring och sprider att detta faktiskt är ett problem. Sockrets påverkan på barn orsakar inte bara ohälsa som övervikt, diabetes, obalanser i hormonsystemet och sömnproblem mm utan bidrar även till stimmiga barngrupper, ofokuserade individer, bråk och känslor som åker upp och ner. Det borde ju verkligen ligga ett stort intresse hos alla som jobbar med barn att det sker en förändring – NU!

IMG_8855

Bild: @chakabars on Instagram.

Tillsammans och individuellt kan vi alla påverka.  Ta ett steg i taget, varför inte börja med att byta ut den artificiella glassen mot tex: Lily och Hanna’s raw glass, Pure Paletas glasspinnarnaSophies Raw sundays eller Pop fruits glasspinnen. Utbudet finns där men av vana köper vi oftare de sorter vi känner igen.  Gemensamt för dessa glassorter är att dom är helt fria från artificiella tillsatser och smaker, innehåller inget eller minimalt tillsatt vitt socker och är gluten- och mejerifria.  Men framförallt är dom goda!! VÅGA testa helt enkelt!

Bild: Mathem

Bild: Lily and Hannas

 

Saturday´s-ice-cream-cake

Bild: Sophies Raw

pure-paletas

Bild: Pure Paletas

pop_pineapple_545785992a6b221e76c4f8c6

Bild: Pop Fruits

 

Ha nu en härlig helg och hitta på något kul med barnen!

Kronärtskockan – ett supernyttigt vegoalternativ.

IMG_1170

När jag växte upp fick jag sällan traditionell vardagsmat som spaghetti och köttfärssås utan allt som ofta lite mer udda saker som kastanjer och kronärtskocka. Jag lärde mig tidigt att gilla det och kronärtskockan är idag en av mina stora favoriter och ett perfekt alternativ till kött på t ex meat free mondays. Det är också billigare än både kyckling och rött kött.

Kronärtskockan är en tistelväxt från Medelhavsregionen som skördas i Sverige under sensommaren och hösten. Den vi ser i matbutikerna så här års är importerad från tex Frankrike.

Det pratas alltför sällan om hur fantastiskt nyttig kronärtskockan är. Så förutom att den är en av de mest lättlagade, varierbara och goda vegetariska alternativen och tillbehören, är den alltså ett riktigt superfood med följande egenskaper:

  1. Antioxidantisk – kronärtskockan är mycket rik på antioxidanter, i rå form t o m mer än blåbär…
  2. Bättre matsmältning – Kronärtskockan innehåller bl a fytonäringsämnena (antioxidanter) Cynarin och Silymarin som gynnar vår matsmältning, stimulerar gallblåsans funktion och verkar kolesterolhämmande. De hjälper levern rensa ut gifter och bryta ner fett. Detta bidrar till förebyggande mot bl a åderförkalkning.
  3. Cynarinet hjälper kroppen att påskynda matens väg genom tarmsystemet och minskar därmed matsmältningsbesvär som uppsvälldhet, gaser och halsbränna. Det är också den som gör så att det mesta smakar sött efter att vi ätit upp kronärtskockan.
  4. Fiberrik – med sitt höga fiberinnehåll, en portion ger ca 1/3 av RDI av fibrer, hjälper  den också tarmflödet till normal funktion.
  5. Inulin – den fibersorten som dominerar, är prebiotisk. Det betyder att den bl a hjälper till att öka proportionerna probiotika i tarmen (goda bakterier) som i sin tur främjar god tarmflora, matsmältning, ph-balans, hormonbalans och ämnesomsättning.
  6.  Vitamin – och mineralrik –  Innehåller bland annat K-vitamin som sägs skydda mot demens och alzheimers samt bidrar still starkt skelett. C-vitamin som förbättrar immunförsvaret och deltar i skapandet av proteinet kollagen. Magensium och kalium som är viktiga för många av kroppens funktioner bl a nervsystem, ämnesomsättning och upptaget av kalcium. Folsyra – som är mycket viktig för gravida samt för celldelning.
  7. Sänker blodtrycket – Med sitt höga innehåll av kalium hjälper den sänka natriumhalten som vid obalans kan orsaka högt blodtryck.

Några enkla sätt att äta kronärtskocka:

  • Koka lugnt tills bladen går att ta av. Häll bort vattnet och låt rinna av. Blanda lite ekologisk smör med havssalt och dippa bladen. När du kommer till hjärtat, skär bort ”skägget” och häll på en vinaigrette. Alternativ till smöret är pressad citron, olivolja och havssalt.
  • Ersätt köttbiten med en kronärtskocka – och ät med valfria tillbehör.

IMG_0858

  • Köp en burk kronärtskocksbottnar, lägg dem i en ugnssäker form med lite olivolja och använd som bas istället för pajdeg. Lägg på stekta kantareller och parmesan, tomater, pesto ch mozzarella eller chevré, pinjenötter och lite honung. Gratinera i ugnen tills osten har smält.
  • Ställ fram till drinken och ät den kall med en vinaigrette att dippa i. Blanda 3 delar olivolja, 1 tsk dijonsenap, 1 del vitvinsvinäger, 1/2 tsk honung, salt och peppar.

IMG_1175

 

Kategori

Det här med att springa lopp…

 

Jag har helt klart blandade känslor när det kommer till att springa lopp, en del av mig vill och en del av mig får ångest. Hittils har jag sprungit ett halvmara och ett 5 km’s lopp. Båda med helt ok resultat men ändå är det något som tar emot när det blir dags att anmäla sig.

Jag har funderat på vad det är och tror dels det beror på allt fix innan med anmälning, registrering, hämta ut startkit, vara där i god tid, få på den där grejen på skon som läser av tiden, tänka på vad man ska äta, hur man ska ladda, osv osv och dels beror det på att min tävlingsinstinkt tar över. Jag tar helt enkelt i järnet från start vilket gör att jag tar ut mig alldeles för fort…och det blir sällan bra…

IMG_1305

Men häromdagen fick jag fick ett infall ändå och anmälde mig till DTC-loppet som gick av stapeln igår. Samma 5km-lopp som för 2 år sedan. Det är ett avslappnat och roligt lopp för alla åldrar och nivåer. Det var mycket god stämning, vädret perfekt och dagsformen god, så förutsättningar var lovande med andra ord. Kunde inte låta bli att hoppas slå min tid från 2 år tillbaka på 24.05, utan att ta ut mig helt i början…(det var den gången jag trodde jag skulle dö när jag kom i mål…)

Jag laddade upp med en Bulletproof coffee, läs mer om vad det är här: http://rawness.se/rawness/halsosam-trendspaning/ och hoppades på det bästa!

IMG_1303

Svart kaffe med kokosolja – funkar uppenbarligen…;)

Så fort startskottet gick satte vinnarinstinkten igång och jag kämpade hårt för att hålla tillbaka i början för att orka hela vägen… Och det gick alldeles riktigt kanonbra, jag kom i mål på 6:e plats med en tid på 23:36, ink ett personbästa och utan känslan av att dö när jag kom i mål.

Så nu blir det definitivt fler lopp! Har du några roliga lopp att rekommendera i Stockholmstrakten?

IMG_9206

Foto: DTC. Cilla (som kom 5:a) och jag pustar ut efteråt.

IMG_6753

Foto:DTC Spoons sponsrade med en ljuvlig asiatisk gryta efter loppet.

IMG_6755

Foto: DTC

Stort tack till DTC för trevlig arrangerat lopp, spoons för god mat efteråt och Oriflame för trevlig tvål i goodiebagen.

Annons

Mellanmål eller inte mellanmål – den stora frågan!

IMG_9512 kopia

I mina kostrådgivningar tittar jag mycket på hur energikurvan ligger över dagen och det är väldigt många som ofta har dippar på eftermiddagarna. Jag förespråkar och rekommenderar då 1-2 mellanmål per dag lite beroende på person, livsstil, målsättning och träningsnivå.

Det största felet många gör är att inte äta något på flera timmar och blir då superhungriga. Hjärnan signalerar att energi behövs NU och lockas av snabba kolhydrater, eftersom vi lärt oss att det ger oss snabbast energi. Det är här många faller för sockersug och lätt överäter, sk hedonistisk ätande eller njutningsätande. Det är hjärnans belöningssystem som går i gång på dofter, utseende och minnet av viss mat, framförallt den som är söt, salt och fet. Vi har svårt att skilja på hunger och aptit och äter mer än vad vi behöver.

När man äter mellanmål håller man en jämnare blodsockernivå under hela dagen och kan lättare ta rationella beslut om vad man ska äta, man äter dessutom långsammare och slutar äta när man är mätt. Detta minskar risken att överäta mat som inte är bra för oss. Alltså mat med mycket energi men lite näring som socker, vitt bröd, pasta, bullar, kakor, godis, pizza, pommes frites, sötad yoghurt mm.

Mellanmål ska var små, näringstäta och anpassade efter ditt dagsschema. För en vanlig dygnsrytm, dvs arbetande mellan ”9-5”, nattsömn mellan ca 23:00-06.30 och 3 mål mat om dagen (frukost, lunch och middag) passar det bra att äta mellanmål ca kl 10:00 på fm och kl 15:00 på em.

Här kommer tips några bra mellanmål. Din handflatas storlek är en bra guide för mängden.

12544658_10208380882941732_1199185952_o (1)

Foto: Frida Bengtsson

  • Trailmix, 1 näve.  Recept http://rawness.se/rawness/trailer-mix-for-snabb-energi/
IMG_9971

Foto: Frida Bengtsson

  • En surdegsfralla/knäcke/fullkornsbröd/Bovetekex/frökex eller ”No grain bread” (se recept nedan) med tex:
    • Mandelsmör, skivad gurka och lite örtsalt.
    • Cashewsmör, banan och kardemumma.
    • Jordnötssmör, skivade jordgubbar och lite honung.
    • 1/2 skivad avokado, 1 skivad tomat, lite groddar och örtsalt.

    No grain bread – only seeds and nuts – en limpa, skiva och frys in för längre hållbarhet

DSC01109

  • 1 och ¾ dl vardera av Linfrön, solrosfrön och sesamfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 0,5 dl valnötter
  • 0,5 dl mandlar
  • 3 ägg
  • ½ dl rapsolja
  • 2-3 nypor havssalt
  • 160 grader i ca 50 – 60 minuter.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160 grader
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke
  3. Blanda sedan ner äggen, salt och oljan, rör runt ordentligt
  4. Olja en brödform med rapsolja och häll över smeten

 

  • Turkisk, grekisk eller naturell yoghurt med nötter och frysta eller färska bär.
  • 1 -2 kokta ägg.
  • Grönsaksstavar, tex morot, gurka och blomkål med  Gucamole eller Hummus

Recept hummus:

Mixa allt foodprocessor

  1. 1 burk/400g sköljda kikärtor plus lite av vätskan i burken.
  2. 4 msk tahini (sesampasta)
  3. 2 pressade vitlöksklyftor
  4. 1 msk krossat havssalt
  5. 6 msk extra virgin olilvolja
  6. 3 msk färskpressad citronjuice

 

  • Frukt eller fruktsallad.

IMG_8101

  • Raw food bars eller energibars, gjorda på torkade frukt och nötter eller frön. (OBS! Kolla innehållsförteckningen).
  • Nyttig Flapjack, recept: http://rawness.se/rawness/basta-snacksen-i-skidbacken/
IMG_9976

Foto: Frida Bengtsson

Så små och näringstäta mellanmål är att rekommendera:)

Kategori

Upgrade your friday taco to a lovely Raw version.

Semi Raw Food Dinner with raw tacos and raw chocolate cheesecake

IMG_1231

(For a shorter version in english, please scroll down)

Jag gillar inte att övertala människor att dom måste äta si eller så utan jobbar hellre med att informera, inspirera och få människor att själva upptäcka hur goda de lite hälsosammare alternativen är.

Därför har jag börjat ha inslag av veganska, gluten- och mejerifria alternativ och ”raw food” (växtbaserad mat ej upphettad över 42 grader) när vi har middagsgäster.

Igår hade jag min mamma och mina syskon med barn över på middag och självklart grillade vi, men till förrätt bjöd jag på ”Raw Tacos”  och till efterrätt blev det en ”Almost raw chocolate cheesecake! (Till varmrätt grillade vi kyckling, halloumi och majs).

Det blev en succcé! Tacosfaten skrapades rena och efterrätten likaså!

IMG_1240

I don’t like to push people to eat this or that, instead I always try to inform, inspire and get people to discover for themselves how good the little healthier alternatives are. Therefore, I have begun to introduce an element of vegan, gluten-, dairy free and  raw food options when we have guests.

Yesterday I had my mother and siblings with kids over for dinner, and of course we had bbq for main, but for starters served the ”Raw Tacos” and for dessert an ”Almost raw chocolate cheese cake !

And it was a success! The tacos went immediately and so did the desert!

”Raw Tacos”

IMG_1210

 

Instead of meat= Raw walnut mince.

2 dl Walnuts

3 tbs tamarisoja

2 -3 ml (krm) of chili flakes

1,5 tsb of cumin

1, 5 tsb of olive oil

1, 5 of paprika powder.

  • Mix everything until crunchy.

 

Instead of sour cream – Raw cashew cream. 

IMG_1216

1 dl natural cashew nuts soaked for minimum 2 hours.

juice from 1/2 fresh lemon

1 tbs apple cider vinegar.

3/4 dl water.

2 pinches of salt.

  • Soak the cashew nuts
  • After at least 2 hours rinse them and mix together with lemon, salt and vinegar, add a little water at the time and mix until smooth and creamy.

Tomato Salsa: 

IMG_1232

2 dl ripe cherry tomatoes

1 dl mango

1 avocado

koriander after taste, at least 1/2 pot

1/2 red onion

1 clove garlic, pressed.

red and yellow bell peppers (1/2 each)

juice from 1/2 lime

2 tbs olive oil

Salt and honey (or agave) to taste.

  • start putting the garlic, lime, olive oil, honey and salt in a big bowl, stir and let it rest.
  • Chop all the rest of the ingredients in similar size, add to the bowl and stir around with a spoon .

Serve on a salad leave from for example gem salad or in a taco shell. (I did not have time to bake raw taco shell this time).

For serving: 1 spoon of salsa, 1 spoon of walnut mince and one teaspoon of cashew cream for each taco.

Bean dipp:

IMG_1209

For the veggies I made a bean dip, improvising with things I had home.

400 gr black beans

6 sundried tomatoes

1/2 onion

1 tbs olive oil.

Chili, koriander,salt, lime and pepper to taste.

  • Mix in the blender until almost smooth serve with veggie sticks.

IMG_1229

 

Almost raw chocolate cheesecake!

IMG_1250

Bottom:

175 gr hazelnut, I toasted them in 175 c for ten minutes and peeled them, but you can keep them raw.

2 dl dates

1 msk coconut oil

1 pinch of salt.

  • Mix the hazelnuts first, then add the rest and mix until a little bit crunchy but moist.
  • In a baking form smear out a little bit of coconut oil, then spread the paste evenly. Put in the fridge.

IMG_1214

Filling:

2 ripe avocados

3 tbs raw cacao

1 tsp vanilla powder

2 pinch of salt

juice and some of the peel from 1/2 an orange

1 msk coconut oil

6 dates

1/4 dl honey.

  • Mix the avocados, cacao, vanilla until smooth.
  • Add the honey, coconut oil, orange and salt. Mix.
  • Add the dates one by one, mix until smooth.
  • Spread evenly over the cake and freeze.

IMG_1215

For serving. 

Take the cake out a few minutes before serving, shred raw chocolate, for example Love chock, over and serve.

 

Have a nice friday night!!

 

IMG_1228

Kategori
Ladda mer innehåll