Tips på bra yogavideos under semestern

Yogan är som löpning, den går att utföra i stort sett var man än är, det enda som behövs är yogamattan. För en del blir det dock lite svårt att hålla igång på egen hand under semestern och då kan det underlätta att hitta sina favoriter på youtube eller någon annan sajt.

Jag har i flera års tid använt mig av youtube och yogavideos både när jag vill yoga hemma och på semesterar.

För er som vill komma igång kan jag varmt rekommendera Yogobe, en svensk sajt med fantastiska intruktörer, stor variation på klasser och även kurser, utbildningar och events. Du kan testa gratis i 3 dagar, sen väljer du om du vill bli prenumerant.

Jag har hittat mina favoritinstruktörer på Youtube, dom är alla engelsktalande, kostnadsfria och erbjuder en bra variation på allt från yinyoga till mer dynamiska klasser i 5-60 minuters. Testa dig gärna fram i sommar och ni som går på mina klasser kommer säkert känna igen vissa sekvenser. Men det finns hur mycket som helst på youtube, så gillar du inte mina favoriter sök runt så hittar du det som passar dig bäst. Lycka till och Glad sommar:)

Tara Stiles

Läs mer om Tara och hennes yoga HÄR

Kathleen Holm

Läs mer om Kathleen och hennes yoga HÄR

Sadie Nardini

Läs mer om Sadie och hennes yoga HÄR

Dagmar Spremberg

Läs mer om Dagmar och hennes yoga HÄR

Boho

Läs mer om Boho och hennes yoga HÄR

Green Challenge – en perfekt balanserad cleanse!

Häromveckan fick jag möjlighet att testa Blueberry’s Green Challenge, en grön cleanse på fem dagar. Jag nappade direkt och kände att timingen inte kunde varit bättre. Efter en, som vanligt, lite hysterisk vår med mycket studentfirande, sommarfester, klasspicknickar etc, var det skönt att rensa ut kroppen och låta magen få vila lite.

Konceptet är enkelt, och det jag framförallt gillade var att man även fick äta lite mat med tuggmotstånd, alltså inte en helt flytande cleanse, och att man lagade sin egen middag. Dagligen, på FM, hämtar man en påse i sin närmaste Blueberrybutik, innnehållande en stor smoothie som sparas till nästa frukost, 2 mindre smoothies och en raw boll/bar till mellanmålet, och en soppa med glutenfritt fröknäcke till lunch. Så första måltiden är alltså måndag lunch och den sista fredag mellanmål.

Till att börja med fick man ett mail med all info, vad man ska undvika, tänka på och massa recept och middagsförslag. Sen var det bara att köra. Jag beslutade mig för att äta helt veganskt även till middagen denna vecka.

Upplevelsen var faktsikt grym-

  1. Jag kände mig lätt och nätt redan efter andra dagen
  2. Min mage fungerade superbra
  3. Jag blev mätt på mindre portioner
  4. Jag var knappt sötsugen.
  5. Jag blev väldigt pigg.

Om jag fuskade…? Ja lite, jag drack kaffe, Men jag skippade helt socker, gluten, mejeri, alkohol och animaliskt.

Vad händer egentligen i kroppen när man äter så mycket grönt?

Bladgrönsaker innehåller, förutom massa vitaminer, mineraler, klorofyll, antioxidanter och fibrer, etc, en hel del matsmältningsenzymer som frigörs när vi tuggar dem och som stöttar matspjälkningen. När man mixar dem får man fortfarande i sig alla enzymer och det blir lättare för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig all näring.

Fördelen med smoothies jämfört med pressade juicer är att man inte eliminerar något från grönsaken/frukten. Alla fibrer är tex bevarade även om mixern har hjälpt till att ”tugga” dem. Dessutom bidrar de till en jämnare blodsockernivå. Fibrer är absolut nödvändiga för oss på många olika sätt och speciellt för en fungerande tarmfunktion och utrensning av toxiner och döda celler. Dessutom är fibrerna superviktiga för vår tarmflora. Men det får bli ett helt eget inlägg.

Varför blir man så tillfreds när man äter en vegansk flytande kost – Jo, kombinationen av att endast äta/dricka ren fiberrik föda som stöttar vår tarmfunktion samtidigt som vi fyller på med vansinningt mycket näring (vitaminer, mineraler, fett, kolhydrater, proteiner, vätska etc) som kroppen då mycket lättare tar upp, gör att vi tillgodoser kroppens behov och balanserar blodsockret, hormonsystemet, ämnesomstättningen, nervsystemet etc med minsta möjliga belastning. Fiberrik mat tas dessutom upp långsammare av kroppen och hjärnan hinner då registrera att vi är mätta och tillfredställda innan vi överäter.

Dessutom var Blueberry’s smoothies boostade med bl a spirulina och vetegräs. Algen spirulina innehåller i stort sett det mesta som tex över 60% protein (nästan samtliga aminoyror), järn, kalcium, magnesium, kalium och zink likaväl som B-vitaminer och E-vitamin. Dessutom innehåller den, precis som allt annat grönt och vetegräs, klorofyll.

Klorofyll är en kraftig antioxidant som renar våra kroppar genom att neutralisera gifter och rensa ut slaggprodukter, motverkar bakteritillväxt, stärker immunförsvaret och är antiinflammatoriskt.  Eftersom klorofyll är fettlösligt ska det helst ätas tillsammans med ett bra fett, som tex en olivolja, kokosolja, nötter och frön. Detta hade givetvis Blueberry tänkt på och därför var det pumpakärnor och fröknäcke till soppan, kokosolja i smoothien och den gröna rawfoodbollen.

För mig blev det en riktig ögonöppnare att börja dagen med en grön smoothie, jag har självklart hört det i flera år, läst massor om hur bra det är men faktist haft svårt att få i mig det på morgonen. Men nu kommer jag definitiv fortsätta med det eftersom jag blev mätt längre, magen funkade bra och det riktigt kändes i hela kroppen att man blev påfylld med näring. Samma med att välja gröna soppor till lunch. Normalt sett äter jag veganskt till frukost och lunch, och helst vegetariskt eller fisk till middag, vilket jag tycker funkar kanon för min hälsa och med min familj och vänner, så det kommer jag fortsätta med.

Blev du inspirirerad att testa, beställ din Green challenge HÄR.

Här kommer även recept på en grön smoothie, grön soppa och ett fröknäcke som du gör enkelt själv.

 

Grön Smoothie:

  • 1 dl var av fryst broccoli, gröna ärtor, mango, ananas (kan skippas), spenat.
  • 1 citron med skal (eko)
  • 1 bit ingefära utan skal
  • 1/2 avokado
  • Valfri vätska tex mandelmjölk, kokosvatten, havredryck, juice.
  • Krydda med chili flakes och gurkmeja.
  • Boosta med en tsk spirulina, vetegräs, chlorella, moringa eller något annat grönt. kan beställas  HÄR

Mixa allt tills krämig och ät gärna med sked.

Grön soppa:

  • 1 gul lök
  • 1 bit fänkål,
  • 2 morötter
  • 1 dl frysta ärtor
  • 2 dl fryst broccoli
  • 1-2 tsk vegansk buljong
  • 5-10 dl vatten beroende på hur tjock du vill ha soppan.
  1. Hacka de färska grönsakerna, fräs på svag värme i lite olja
  2. tillsätt de frysta grösnaker och buljongen
  3. häll på vatten så att det täcker, koka upp
  4. Sänk värmen och låt det sjuda några minuter, rör om.
  5. Mixa i Vitamix, tills slät, smaka av och krydda ev mer med salt och peppar, buljong och häll på mer vatten om det behövs.
  6. ät med en avokadomacka på fröknäcke, recept på det hittar du HÄR.

För fler recept kolla gärna in min hemsida och sök på min blogg.

Tack för denna Green challenge Blueberry, jag kommer definitivt köra igen efter sommaren!

Tips – förvalta dina sociala relationer!

Att ha relationer till andra människor är det som gör oss lyckligast. Enligt forskningen så toppar sociala relationer, tillhörighet, tillit och gemenskap långt över pengar, kändisskap och materiella ting…

Vi är flockdjur och för en del människor är det en självklarhet att man är omgiven av familj och vänner men för andra kanske det inte finns där naturligt. Då gäller det att skapa och bygga sitt sociala nätverk.

I ”The Blue Zones” (de områden i världen där man lever längst och är lyckligast enligt forskningen) finns det nästan inga ensamma människor. Dom omger sig dagligen med vänner, familj och kollegor. De äldsta släktingarna är alltid välkomna tillbaka ”hem” och finns med tills dom dör.

Några tips på hur man bygger och förvaltar sitt sociala nätverk:

  • Bjud in människor i ditt liv; fråga dina kollegor om ni ska luncha ihop, bjud hem dina vänner på middag (kan vara mycket enkla middagar, fokus här är på att umgås inte maten). Bjud din familj och släkt på kalas när någon fyller år.
  • Intressera dig för andra; fråga människor om deras liv och intressen, kanske har ni något gemensamt som ni kan utveckla.
  • Gå utanför din komfortson; Våga fråga den där kollegan du aldrig pratat med om ni ska ta en kaffe ihop på rasten, bjud hem människor du tycker om även om du inte känner dom så väl, tacka ja till sådant som du kanske tycker verkar lite läskigt, tråkigt, onödigt – vem vet du kanske träffar någon som säger det där lilla som påverkar dig positivt!
  • Förvalta dina fritidsintressen och gå på kurser, aktiviteter, bio, konserter, teater, sport, dansa mm. Det ger dig upplevelser, glädje, kanske motion och även något att prata om på lunchen dagen efter.
  • Om du har möjlighet att resa, åk med på någon av alla kultur-, upplevelse och träningsresor som finns idag. Lär känna massa nya människor och genom det ni upplever tillsammans under resan skapas fantastiska förutsättningar för lång vänskap.
  • Ring upp gamla vänner och släktningar som du tappat kontakten med – och om det varit något gammalt groll släpp det och gå vidare.
  • Sist men inte minst – Du är ledaren över ditt liv – så skapa det livet du drömmer om genom att agera, våga, förvalta och glädjas!

För mer inspo lyssna på: Ted talk

 

Trevlig helg nu:)

Annons

Risentas härliga nyheter!

Förra veckan var jag inbjuden på sommarlunch hos Risenta där dom presenterade sina nyheter, Linsotto och Frösotto. Båda produkterna är goda och lättlagade med massor av näring och fria från onödiga tillsatser. Och även om dom är förkokta och redan blandade med buljong smakar dom hemlagat.

Många vill laga mat från grunden men hinner inte pga tidsbrist, och detta är de flesta människors utmaning när det gäller att äta mer häslosamt. Då är det ju helt fantastisk när man kan få tag på goda, rena och häslsosamma produkter som ändå går snabbt att tillaga och dessutom är 100% klimatkompenserade. Jag äter ju helst veganskt till lunchen och gärna då med något varmt till salladen som typ råris, linser eller quinoa och då är dom här produkterna grymma.

Diana Dontsova hade skapat re supergoda och snygga bowls med Frö- och Linsottona som grund; Happy Bowl, Balance Bowl och  Power Bowl. Det var också mycket inspirerande att höra hur Diana jobbar och få ta del av hennes bästa matstylingtips. Här kommer receptet på hennes Balance Bowl:

Balance Bowl (8 små portioner)
1 pkt frösotto
1 msk rapsolja
1 dl vitt vin
4 dl vatten
Hetta upp rapsolja i en panna. Fräs blandningen i 1-2 minuter på medelhög värme. Tillsätt vin och låt koka in. Häll på vatten och småkoka i ca 15 minuter under lock, rör om då och då.
Topping:

1/2 avokado, skiva och gröp ur
1/2 Zucchini  (spagettiform)
1-2 dl kokta gröna ärtor, låt svalna
Gröna blandade blad, tex ruccola och bladspenat
Sockerärtor, Salladslök, Lime, skiva fint. 
Svarta sesamfrö, Jalapenos och Flingsalt

Avokado- och moringakräm

1 avokado
1/2 burk kokosmjölk
2 msk olivolja
1/2 pressad lime
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 tsk moringapulver
1-2 tsk honung
Salt och Peppar
Gröp ur avokadon och lägg i en bunke. Häll i olivolja och mixa med en stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Risenta har verkligen satsat stenhårt på att nå ut till den breda massan med ett stort urval av häslsoamma och trendriktiga produkter som är lättanvända och tilltalande i pris. Kolla in dem i din matbutik, det finns något för alla:)

I goodiebagen fick vi med oss supergoda wasabinötter, råfoodbollar och så klart Frö- och Linsotto.

Idag lagade jag linsotton till lunch och försökte skapa en lika vacker bowl som Diana…

Recept Super bowl 1 portion.

  • 1/4 pkt Linsotto, tillagad enligt förpackningen
  • Gröna blandade blad
  • Broccoli, tomater, gurka och naturella oliver
  • Groddar och Surkål
  • Persilja, koriander och 1/2Avokado
  • Dressing: 1 del olivolja, 1/2 del färskpressad citron, salt och peppar
    • Lägg Linsotton i botten, sedan de gröna salladsbladen. Skär gurka och tomat i mindre bitar och lägg dem, broccoli och oliver runt om tallriken.
    • Gröp ur en halv avokado och skär i tuna skivor, lägg på ena sidan. Toppa med surkål och groddar, dekorera med bladpersilja, korinader och flingsalt.

Tack för en inspirerande och trevlig lunch Risenta, Diana, och Prat PR.

 

Kategori

USA, maten och livsstilen – Reflektioner

Åter hemma från en väldigt härlig familjesemester och tillbaka i snöslask och vardagsrutiner…och jag älskar det. Det tar alltid något dygn att landa men väl där blir det så tydligt att borta är bra men hemma är bäst. Ett slitet uttryck men som jag tror dom flesta ändå kan relatera till. Kontrasten, som får en att börja reflektera över sitt liv, familj, umgänge, livsstil, drömmar, erfarenheter och i detta fall maten och livsstilen i USA, är en av de största vinsterna med semester oavsett om eller vart man reser.

Florida Lifestyle

Florida Lifestyle

En av mina stora intressen när jag reser är att djupdyka i landets matvanor och livsstil, hitta schyssta hälsoställen, yogastudios, matbutiker, resutauranger mm. Vi har varit i USA förut men aldrig Florida och jag måste säga att jag både blev glatt överraskad och lite besviken och oroad.

Med mig på resan hade jag boken Livsviktigt av Maj-Lis Hellenius. En riktigt bra bok som sammanfattar en hälsosam och hållbar livsstil grundat på etablerad forskning. En av de stora råden är att vi ska motionera minst 30 min varje dag och röra på oss var 30 minut för en bensträckare. Och visst rör folk på sig även over there. Man möter en och annan löpare på morgonrundan och det fanns gym och yogastudios inom räckhåll. Men man blir ändå direkt påmind om hur konstant bilburen man är överlag i USA och avsaknaden av vardagsmotion och att bara kunna promenera dit man ska, blir så tydlig.

Att maten ofta är oversized, fiber- och färglös och full med tillsatser, fel fett och socker vet man ju också sen innan men det blir så tydligt när man väl är där. Efter något dygn i Orlando slog det mig även att folk inte äter med bestick, inte konstigt egentligen med tanke på att de mesta är convenient fingerfoods som hamburgare, mackor, sticks, fingers, slices, fries, nuggets, pieces, etc med free refill soda till….

Vi hade turen att gå på många bra restauranger där det fanns goda sallader och fräscha varmrätter lagat från grunden, där vi kunde få vuxenmaten i barnportioner så vi slapp den totalt grönsakslösa och sönderfriterade barnmenyn och de sista dagarna hyrde vi ett hus där vi kunde laga maten själva. Att handla mat i USA är en upplevelse i sig, det finns allt och deras grönsaksdiskar är härliga. Bäst är så klart om man hittar  tex Wholefoods, Ada’s eller The Fresh Market där det mesta är organic (eko), mycket veganskt, glutenfritt, gmo fritt etc.

Ekologiska grönsaker

Eko grönsaker

Frukost

Hemmalagad frukost

 

Barnmeny USA

Barnmeny USA

Tonfisk asian Styel

En god och lätt rätt

Pratade med min kompis som bor där, och som berättade att hon var förfärad över maten på deras dotters dagis (då hade dom ändå valt dagis efter just de som utlovat bäst vällagad mat). Men den senaste tiden hade barnen endast serverats pizzaslices, fingers, nuggets, burgers mm dag efter dag. Barnen har alltså inte ens en chans att lära sig tycka om bra mat utan blir ilurade denna ”skit”, som äts med händerna, från ung ålder.

Min andra kompis som bor där, bukar sitta barnavakt till en 3-barns familj på vardagskvällar. Varje gång var det pizza, glass och godis till middag. Hon frågade om hon fick laga något till dem men familjen förstod inte ett dugg varför. En av döttrarna hade dessutom ADHD, som kan göra en extra känsliga för sockerrik mat.  Och hon berättade hur otroligt rörigt det blir varje gång. Visste du förresten att ADHD tydligen är den mest växande men samtidigt den mest överdiagnoserade och bland de mest medicinerade diagnonserna i USA…(Detta är något jag hörde där, har inte undersökt saken djupare).

Oavsett är det ju inte ett dugg förvånande att barns och vuxnas ohälsa växer inom obesity, mental ohälsa, diagnoser och livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes 2, hjärt- och kärl och cancer. Att detta skulle kunna minska drastiskt med bra mat och motion kan ju inte undgått någon…

Väl hemkommen till sverige blir insikten att vi faktiskt lever ett relativt hälsosmt liv stor och jag behöver verkligen inte oroa mig för att ge mina barn färdiglagade eko köttbullar eller falukorv någon gång ibland – den maten framstår helt plötsligt som rena hälsokuren jämfört med det många av barnen äter i USA.

Mina barn har bra grundläggande matvanor, dom får överlag ok mat i skolan, dom kan utan problem äta något sött på helgen och sväva ut lite på semestrar eftersom dom balanserar upp det med mestadels hälsosam hemlagad mat. Dom rör på sig dagligen och tränar flera ggr i veckan så dom kan också få kolla på sina telefoner efter att läxorna är gjorda, det kommer inte döda dom.

En skön insikt att komma hem till, inte för att jag var helt omedeveten innan men här hemma kan det finnas en överdriven oro att man inte är tillräckligt hälsosam eller bra förälder om man inte slaviskt följer alla hälso- och föräldraråd. Så ta det chill you are good enough!

Den största uppsidan av semsetern var givetvis gemenskapen med familjen, släkt och vänner, värmen, solen och baden. Återhämtningen och uppleveleserna.

Morgonpromenad Surfside

Borta bra men hemma bäst:)

 

 

Glutenfri och varsamt sötad granola – recept

Granola är ju vansinnigt gott men ofta full med gluten och alldeles för sötad. Här kommer receptet på min Granola som jag tog fram när jag hade mitt café (New haven Café) för några år sedan. Den är varsamt sötat och rostad, full med bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Och supergod så klart.

Blanda väl i en bunke:

  • 5 dl bovete- eller glutenfria havregryn
  • 2 dl hirs- eller quinoaflingor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl grovhackade nötter (tex cashew, mandel, pekan, para, hassel, valnöt)
  • 1,5 msk kanel
  • 1,5 msk kardemumma
  • 1 tsk vanilj
  • 100 g/2,5 dl riven kokos
  • 4 msk kallpressad rapsolja eller kokosolja
  • ca 1 dl vatten
  • Sötningen är valfri men ger den där gyllenbruna färgen: välj mellan 2 msk äppeljuice, flytande honung eller yaconsirap.
  • Blanda ordentligt.
  • Rosta i ugn på en plåt med bakplåtspapper, väl utspridd i 75-100 grader i ca 60 min, rör om ofta under tiden.

När muslin känns torr och har fått en gyllenbrun färg (mindre utan sötningen) är den klar, ta ut och låt svalna.

Tillsätt sedan 2 msk gojibär, 2 msk incabär, ½ dl hackade färska dadlar som du kramar in i resten dadlar och ½ dl hackade torkade osvavlade aprikoser. Häll upp i en burk, rör om och förslut väl.

 

Ät den som den är eller på en naturell yoghurt, rawgurt, chiapudding, overnight oats, fruktsallad etc.

Jg köper i stort sett alla mina ingredienser från Rawfoodbutiken och Green Earth

Annons

Workshop – Yoga och föreläsning om socker

Fredag den 17/3 håller jag en workshop med både yoga och föreläsning på Villavi i Stocksund.

Ämnet denna gång är socker; varför det är så farligt för oss och anses vara en av vår tids största hälsofaror samt hur vi kan vänja oss av med vårt sötsug, sockerbehov och sockerberoende.

Vi börjar med en utrensande och dynamisk yoga sen avslutar vi med föreläsning tillsammans med ett nyttigt snack.

Läs mer och anmäl här: Sockerföreläsning och yoga

Kategori

”Raw sweets” – hur nyttigt är det egentligen?

Visst är det härligt när man börjat gilla smaken av raw sweets och faktiskt utan problem nöjer sig med det. Men vad innebär det egentligen och hur nyttigt är det?? Här kommer en kortfattad förklaring om raw food och socker.

Raw food är en kost baserad på frukter, bär, örter, grönsaker, frön, rotfrukter, groddar, svamp, nötter, rötter, superfoods, alger och kallpressade oljor. Råvarorna är obehandlade, ekologiska och max upphettade till 42 grader för att bevara maximalt med näring. Det är också levande föda som innebär att man groddar, fermenterar och aktiverar tex frön och nötter som då maxar sitt näringsinnehåll.

När man bakar ”raw” kan man söta med allt från torkad frukt som dadlar, kokossocker, kokosnektar, lucuma, carob, björksocker, agave, rissirap, yaconsirap etc och en del använder honung. Vissa av dessa har dock upphettats till högre än 42 grader vid utvinning och är egentligen inte helt ”raw”.  Det gäller att prova sig fram vilken typ av sötning man gillar och mår bäst av.

Istället för smör och grädde används kokosfett, avokado, kakaofett, nötsmör, kallpressad olja och istället för vetemjöl används nötmjöl, kokosmjöl, frömjöl etc, och istället för mjölk tex mandel-, kokos- och hampadryck.

Raw sweets innehåller alltså mycket bra fetter, vitaminer, mineraler, antioxidanter, pro- och prebiotika och fibrer jämfört med tradtionella bakverk gjorda på vitt mjöl, vitt socker och fett från mejerier.  Detta gör att man blir snabbare nöjd på en mindre mängd och mätt längre än om man äter traditionella bakverk.

Raw sweets är alltså en ”nyttigare” variant av sötsaker men fortfarande med mycket energi och relativt höga sockerahalter som påverkar blodsockret. Och de har fortfarande ett relativt högt glykemiskt index.

(Glykemoskt index (GI) är ett mått på effekten av det du ätit på blodsockervärdet. Ju högre GI, desto högre blodsockerpåverkan, desto mer insulin utsöndras. Enkelt sagt är att vitt bröd har ett GI på  100, vitt socker på ca 85-90, ett päron ca 50 och en rå morot ca 23. Råvaror med ett GI lägre än 50 räknas som lågt GI.
Socker (sackaros) består av ärglukos och fruktos. Frukt består av olika mängder sackaros, glukos och fruktos.
Glukos finns i stärkelserik föda som potatis, ris och bröd.  Cellerna tar upp glukos från blodet som bryter ner sockret genom glykolysen och blir sen till energi. När vi inte behöver energi lagras glukosen som glykogen. Muskelceller lagrar glykogen för eget bruk. Levern lagrar glykogen som används av resten av kroppen. När vi behöver mer energi släpper levern ut glykogen som socker i blodet. Omsättningen av glukos regleras automatiskt i kroppen.
Fruktos, däremot, tas i stort sett bara upp aktivt av leverceller och fungerar dåligt som energikälla för muskelceller. Dessutom bryts fruktos ner oavsett om vi behöver energi eller inte, den ”missar” alltså kroppens reglering av glykolysen.
Insulinet är ett hormon, som kommer från bukspottskörteln och bildas i de Langerhanska öarna, och signalerar att energi måste lagras i kroppen. Insulinet hjälper glukosetatt nå cellerna och stimulerar även muskeluppbyggnad. ) 

 

Jag personligen mår bäst av att söta mina raw sweets med dadlar trots högt GI, så det är viktigt att känna efter vad som funkar för en själv. Lite kortfattad fakta om de sötningar jag helst använder:

  • Honung:

En kvalitativ honung är tillverkad av nektar från honungsbinas insamling. Köp svensk eko och inte någon billigare variant som kan innnehålla tillsatt vitt socker.

Innehåll per 100 gr: 83 gr socker, antioxidanter, Zink, Kalium, Vitamin B2, 3, 6 och vitamin c. Den är fermenterad och innehåller mjölksyrebakterier som gör att den verkar probiotisk. GI mellanhögt, ca 55-70.

  • Kokossocker:

Kommer från kokosblomsnektar, den är mindre söt än socker, och har lite kolaliknande smak. 

Innehåll per 100 gr: ca 87 gr socker, antioxidanter, zink, krom, fosfor, kalium, kalcium, järn, och flera olika typer av B-vitaminer. Har även en prebiotisk effekt. GI lågt c 35-40.

  • Yaconsirap:

Kommer från en rot som växer i Anderna.

Innehåller per 100 gr: 24 gr socker (!) samt antioxidanter, kalium, innehåller ca 30 gr kostfibrer och har därmed en prebiotisk effekt som främjar immunförsvaret och matsmältningen. GI lågt.

  • Dadlar: 

Färska dadlar är en liten avlång frukt som växer i palmer.

Innehåller: 56 gr socker, samt kalium, vitamin b3 och b6,  fibrer och antioxidanter. GI högt någonstans mellan 80-100 är den info jag hittar. 

Så summan av kardemumman är: det är bra att undvika vitt raffinerat socker, då det inte innehåller någon näring och har högt GI, lagras som fett i levern och gör oss sura. När vi är sura i kroppen skapas inflammationer som leder till sjukdomar.

Så visst är det bra att byta ut det vita sockret mot tex någon av de ovanstående sötningar men ät fortfarande med måtta. Vill man bli fri från ett sockerberoende gäller det att sluta med all typ av sötning.

Färsk frukt, bär och grönsaker har en naturlig sötma och relativt lågt GI. Äter du den i sin naturliga form med fibrer och vätska bevarade och i lagom mängd,  så är det det bästa alternativet.

Så njut av det du äter, ät lagom och rör på dig för en hälsosam livsstil i balans:) För recept sök på min blogg, det finns massor av goda varianter och ät i lagom mängd;)

Tack 2016 och mål för 2017

Jag gillar verkligen avslut och nystart, så när jobb och vardag sätter igång efter julledigheten är jag som mest peppad. Det är alltid kul att göra en tillbakablick på året som gått och skriva en sammanfattning för att reflektera, minnas och glädjas mm åt det som varit. Samtidigt underlättar det att sätta mål inför det nya året. Jag gillar inte löften eftersom jag aldrig lyckas hålla dem, men jag gillar att ha MÅL.

Jag kan nästan inte uttrycka hur glad jag är över allt som hänt det senaste året både jobbmässigt och privat. Men det har också krävts en hel del av mig (och min familj) för att komma hit…

Yogalärarutbildningen var en stor utveckling för mig personligen och gav mig så otroligt mycket mer än själva yogan, den gav mig den mentala styrkan att våga tro på mig själv.

Men jag hade dock aldrig varit här utan de personer som jag träffat under året och som jag nu sammarbaetar med på olika sätt, mina vänners pepp, mina barns nyfikenhet och ifrågasättningar, min familjs stöd och min mans flexibilitet och tro på mig! TACK, ni vet vilka ni är!

Så mitt 2016 – mycket kortfattat:

Januari – Lanserade min hemsida, skapad i samarbete med Triggerfish

Februari – Började blogga på Rawness

Mars – Caterade till ett fruksotevent och inspirerades av Renata Chlumska.

April – Föreläste tillsammans med Roland från Rawness och Anna Hultman på ett RawbreakLulemon Athletica.

Maj – Blev certifierad Yogalärare på Villavi’s utbildning enligt Yoga Alliance kriterier!

Juni – Reste med min famlj till Mallorca och semestrade där för första gången.

Juli – Testade SUP och SUP yoga för första gången.

Augusti – Startade mina första yogaklasser hemma och på Villavi.

Sep – Sponsrade med rawfood på invigningen av Rawhouse, ett nytt gym i Stockholm, där jag höll yogaklasser under hösten.

Foto: Cia Liljeton

Oktober – Åkte på min första träningsresa någonsin som ansvarig för yoga, meditiation och kostföreläsningar i Peniche, Portugal.

November – Sponsrade med rawfood bollar tillsammans med Green Earth och inspirerades av Elaine Eksvärd 4 goods event på Rival.

December – Signade jobbavtal med Sats, och håller numera Hot vinyasa klasser varje lördag kl 12 och kommer så småningom börja med Hot mojo klasserna..

Mina mål 2017- dom är få men konkreta;)

  • Göra en sak i taget, (vara ledig när jag är ledig, äta när jag äter, sova när jag sover…mm)
  • Göra färre men stärre saker/projekt, less is more!
  • Ägna mindre tid på mobilen och mer tid med nära och kära, IRL.
  • Träna mindre, får inte glömma att daglig motion är en del av mitt jobb numera, och istället tänka på att återhämta mer, välja vila istället för träning.
  • När det gäller maten kommer jag fortsätta som jag gör: dvs minska på spannmål och mejerier, äta mindre rött kött och istället massor grönt, mer fisk, ägg och råkost. Skippa sockret! Att leva enligt: ”Clean eating” och ”Eat food not too much, mostly plants” är helt klart det jag mår bäst av. Läs mer om min livsstilsfilosofi HÄR.

Så vad är dina mål inför 2017?

Jobbmässigt ser jag fram emot en hel del spännande, men det får du veta mer om längre fram!

Jag har den senaste tiden börjat intressera mig mer och mer för horoskop och här är ett jättebra årshoroskop som jag varmt kan rekommendera. Skrivet av Helena Biehl, en av alla inspirerande personer jag träffat det senaste året!

Så gott nytt år till er alla och lycka till med vad ni är än tar er för!

Annons

”Raw” snickerstårta – recept

Ahh jag är sådan sucker för jordnötssmör. Som tur är går det att hitta riktigt bra eko varianter idag som inte är sötade med vitt socker, men det är ju ändå den där farligt goda blandningen av sött och salt man vill åt…. Så tur då att det går att göra en ”raw” variant av Snickers. Såklart är även den full med energi och en hel del socker från dadlarna, men är ju trots detta helt ren från tillsatser, inget vitt näringsfattigt socker och dessutom full med bra fetter och antioxidanter. Så någon gång ibland kan man väl få unna sig en bit. Senaste halvåret har jag testat Raw Snickers så fort det har funnits och jag kan varmt rekommendera dessa ställen: Koloni,[email protected]Lilla Ekot. OM ni inte vill baka själva förståss för då kommer världens godaste recept här:

Botten:

  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 12 kärnfria färska dadlar
  • 2 msk raw kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 2 nypor havsalt.

Blanda de torra ingredienserna, mixa sedan med dadlarna och kokosoljan. Tryck ut smeten i en smord rund kakform. Ställ in i kylen.

Mellanlagret:

  • 1 dl eko jordnötssmör (ej sötad)
  • 1 dl raw kokosolja
  • 6 kärnfria, färska dadlar.
  • Några nypor salt

Mixa tills slät, bred ut över hela kakbotten och ställ in i frysen!

Chokladglasyr och topping:

  • 1 dl raw kakao
  • 1 dl raw kokosolja
  • 1- 2 msk kokossocker efter smak. (eller annan sötning)
  • Jordnötter (välj själv mellan rostade (ej raw) och naturella).

Smält kokosoljan på svag värme tills rinnig i ett vattenbad, bland ner kakaon och sötningen, rör runt försiktigt.

Häll över chokladen över den iskalla kakan så att det täcker, toppa med några krossade jordnötter, lite havssalt och ställ in i frys eller kylskåp.

Ta fram några minuter före servering.

Trevlig Trettondagsafton!

 

Ljuvlig varm choklad utan vitt socker

Trots den lilla mängd snö detta jullov (åtminstone i Stockholmsområdet) är det fortfarnde rätt kyligt och vad man än gör utomhus är det ju alltid gott med en varm choklad när man kommer in. Här kommer recept på en supergod gjord helt utan vitt socker som dessutom är vegansk.

  • 500 ml osötad mandelmjölk (eller vanlig mjölk om du föredrar).
  • 4 urkärnade dadlar
  • 1 msk rå kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma

Värm mandeldrycken i en mjölkskummare eller på spisen. Lägg de andra ingredienserna i mixern, häll på mandeldrycken och mixa tills slät, toppa med lite skummad mjölk och kardemumma. Gott tillsammans med Rocky Road och julkola (klicka för recept).

En hälsosam julhälsning och 3 recept på Grönkål till julbordet

Nu är vi här, dagen före dopparedagen. För en del är det säkert den mest stressiga dagen på året. Men förhoppningsvis också den sista stressiga dagen 2016 eftersom några dagars ledigt ligger framför oss.

Det finns några saker som påverkar vår hälsa mer än något annat och lustigt nog är det också det som jullovet handlar om, så läs gärna mina kortfattade tips för en balanserad och hälsosam god jul!

  1. Stress: är en av de stora bovarna när det kommer till ohälsa. När vi stressar för mycket påverkas vårt hormonsystem som i sin tur påverkar sömn, ämnesomsättningen, mental hälsa, nervsystemet, humör, hjärnans funktion…. mm.  Så ta vara på den lediga tiden att verkligen stressa ner genom att släppa tankar som stressar dig, du kan säkert inte påverka dem under närmaste dagarna ändå, och ta några djupa andteag.
  2. Sömn: Sover vi dåligt och för lite påverkar även det vårt hormonsystem som i sin tur påverkar hur vi hanterar stress, ämnesomsättning, nervsystem, humör, etc (se ovan!). Så se till att du får ordentligt med sömn för att återhämta dig ordentligt från året som varit och ladda inför kommande år. Läs mer HÄR.
  3. Maten: Det finns en stor risk för att överäta under julhelgen….Och egentligen är det väl inte så farligt om man gör det någon gång per år men man kan på ett enkelt sätt äta lite smartare för att inte överbelasta matsmältningssystemet, vikten, humöret mm. Henrik Ennart sammanfattar det perfekt HÄR.
  4. Motion, frisk luft och d-vitamin: Saker som påverkar vår hälsa mer än någonsin under just långhelger med mycket mat och under vår mörkaste tid på året. Så gå ut minst 30 min i dagsljus varje dag, (gör vad du vill, bara du inte sitter still) så kommer du inte bara njuta mer av det du äter, utan även sova bättre, stressa ner och faktiskt bli gladare.
  5. Relationer : Det finns dom som är ensamma, dom med lagom stor släkt och dom med jättestor släkt. Jag tillhör den senaste och känner mig lyckligt lottad som har många syskon, stor släkt och dessutom många vänner. Det är inte alltid smärtfritt men jag hade aldrig velat vara utan det!Men det finns alltför många som beklagar sig över att det blir jobbigt med släkten i jul och det finns såklart fall där det verkligen är illa. Men oftast tycker jag att folk klagar i onödan. Var lite tacksam över det du har, acceptera att alla är olika, låt dig inspireras av de männsikor du möter oavsett hur dom är. Ge mer av dig själv så får du massor tillbaka. Lyssna på denna så förstår ni varför.
  6. Beröring: Och till sist ta på varandra, vi behöver beröring för att må bra bra, så ge varandra en extra kram, en hand på axeln, ta upp ett barn i knät, håll handen med din äldre släkting, kyss din älskling, osv…:)

Och nu till maten:

Grönkål är helt klart min favorit på julbordet, sprängfylld med näring! Här kommer tre superenkla recept som du lätt hinner med idag eller imorgon fm:)

Snabbwokad grönkål med tryffel.

  • Finstrimla en gul lök, vitkål och ta bort stjälken från grönkål.
  • Hetta upp lite olivolja eller kokosolja i en wok, lägg först ner löken, sedan vitkål och sist grönkålbladen. Sänk värmen och rör runt hela tiden.
  • Salta och peppra när allt blivit lite mjukare,  fått färg och ev lite stekyta.
  • Droppa i några droppar tryffelolja. Smaka av.
  • Häll upp i en skål och servera.

 

Grönkålssallad med granatäpple och parmesan (med eller utan kyckling). Klicka för recept.

 

Grönkålschips

Photo: Cathy L Woods

 

EN RIKTIGT GOD JUL FRÅN MIG TILL ER!

Kategori
Annons

Pepparkakssmoothie och tips på mer ”raw” julgodis.

Yes, det har blivit en hel del exprimenterande de senaste helgerna.  Medan barnen bakat traditionella lussekatter, pepparkakor och pepparkakshus passade jag på att testa 4 söta favoriter från julbordet i raw varianter. Dessutom en ljuvlig pepparkakssmoothie för den som vill.

 

Pepparkakssmoothie

  • 500 ml osötad mandeldryck – kan bytas ut till havredryck.
  • 2 dl fryst mango
  • 1/2 banan
  • 1/2 dl mandlar
  • 1 msk tranbär, utan tillsatt socker.
  • 1-1,5 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, nejlika och ingefära).
  • 1/2 tsk vaniljpulver.

Lägg alla produkter i en mixer, jag använder Vitamix. Häll på mandeldrycken och mixa tills slät, servera med lite hackade mandlar och tranbär på toppen.

 

 

Raw Pepparkakor och Saffransbollar

Pepparkaksbollar

  • 2 dl krossat bovete, bovetegryn eller glutenfria havregryn.
  • 10 färskar urkärnade (eller blötlagda torkade) dadlar, dessa
  • 2 msk kokosolja, från Green Earth
  • 1-2 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, ingefära och nejlika) eller  0.5 gr saffran.
  • 1 tsk vaniljpulver, jag använder denna: HÄR

Mixa alla ingredienser i en matberedare, gör bollar och rulla i kokos.

Pepparkaksdeg

Saffransboll rullad i kokos blandat med lite lingonpulver

Julchokladkola 

  • 2 msk kokosolja (extra virgin, raw, eko) jag använder den här: Kokosolja
  • 10 st urkärnade fäska dadlar. Jag använde dessa: Dadlar
  • 3/4 dl rå kakao, från Green Earth

1 nypa havssalt.

Mixa först dadlar, salt och ev kakao, tillsätt sedan oljan och fortsätt mixa tills det blir som en boll och seg kola. Tryck ut mellan två bakplåtspappersark, skär sedan i rutor, ställ i i frysen. När dom är nedfrysta, linda in dom i smörpapper. Dessa köpte jag på Leilas generalstore.

Raw Rocky Road

Se recept Här

För fler recept på ”raw” julgodis titta gärna in på Karin Rahms Blogg, Green Earths Blogg (där jag för övrigt köper nästan alla mina ingredienser) och såklart på Food Pharmacy’s Blogg

God jul!

 

Välkomna på jullovs- och charityyoga

Detaljer från min hemmastudio

Yoga är bra för alla oavsett om man behöver få motion, stressa ner, bli rörligare, smidigare, starkare, effektivare och mer fokuserad. Som licensierad yogalärare, (200h RYT) enligt Yoga Alliance kriterier, håller jag yogaklasser privat, för mindre grupper i hemmamiljö, (Yoga hemma Hos) och stora grupper i offentliga miljöer, ute på företag, tex MTG (läs mer här) och även på gym och i yogastudios, Villa vi.

Mina klasser är dynamiska med inslag av flow, stillhet, djup, eftertänksamhet och intensitet som passar alla nivåer och män som kvinnor. Jag har även specifika tonårsklasser.

Under jullovet, den 30/12, håller jag två charity yogaklassser där pengarna går oavkortat till Aleppo genom Stand with Syria och Nepal Education.

SCHEMA Jullov 2016-17:

 

Från och  med vecka 9 börjar ordinarie schema, för mer info om alla klasser klicka på Schema vt 2017.

(Bilden tagen på Villa vi).

Välkomna!

Raw Rocky Road – godare än orginalet!

Jag älskar Rocky Road och är så glad att den är ännu godare i min rå variant, alltså utan vitt socker, mjöl och helt vegansk, än orginalet!

Raw Rocky Road

Blanda i en bunke: 

1 dl gojibär. Jag använder de här: Gojibär

1 dl salta ekologiska jordnötter. Jag använder de här: Jordnötter

1 dl kokoschips och/eller flingor. Jag använder de här: Kokosflingor och kokoschips

1-2 nypa Himalayasalt.

Mixa i matberedaren: 

2 msk kokosolja (extra virgin, raw, eko) jag använder den här: Kokoslja

100 gram urkärnade fäska dadlar. Jag använde dessa: Dadlar

1 nypa salt.

Mixa först dadlar och salt, tillsätt sedan oljan och fortsätt mixa till det blir som seg kola. Tryck ut mellan två bakplåtspappersark, skär sedan i rutor, ställ i i kylskåpet.

I den här varianten hade jag kakao även i kolan, men det behövs inte.

Smält långsamt i vattenbad:

1 dl kokosolja

1 dl rå kakao. Jag använde den här: rå kakao

1/5-1 dl valfri sötning: Jag tog 1/2 dl Yaconsirap som har ett lågt glykemiskt index, jmf med andra sötningar, och dessutom är prebiotisk, sen toppade jag upp med kokosblomsocker. yaconsirap och Kokossocker

Börja med en halv dl sötning av valfri sort (kokossocker, agave, yaconsirap, honung etc) SMAKA av, fortsätt söta tills du är nöjd men absolut inte mer än 1 dl.

Blanda ner bitar av den kalla kolan i nötblandningen, häll sedan över chokladen och blanda runt ordentligt. Häll allt på en plåt på bakplåtspapper och tryck eller kavla ut till en stor fyrkant. Ställ in i kylskåp, när det stelnat något, skär upp i valfria bitar. Kyl sedan ner tills det går att bryta bitarna då serverar du dem och fryser ner resten som sedan blir ätbara på några minuter rumstemperatur.

God jul!

Annons

Kostråd för alla – Professorn rekommenderar!

Inspirationsfrukost hos Nestlé – om kost för alla åldrar.

img_0754

Bild: Nestlé

Nestlé, ett av världens största företag inom livsmedel firar 150 år. Förutom deras produkter gör dom ett gediget arbete med hållbarhet inom de ekonomiska, miljömässiga och sociala kategorierna.  Och nyligen blev de ”Bäst på hållbarhet” enligt Dow Jones Sustainability Index för deras åtgärder ”som tagits för att omfatta mänskliga rättigheter i leverantörskedjan, samt dess branschledande åtgärder inom hälsa och nutrition”. Läs mer här.

Vi blev bjudna på en god frukost och gott kaffe (glömde dessvärre kameran, därför nga bilder) av en av Nordens ledande baristor och sen lyssnade vi på olika föreläsningar om kost för alla åldrar från nyfödd till gammal.

En intressant opinionsundersökning gjord av TNS* presenterades först om Svenskarnas intresse av kostråd, vem de litar på och kunskapen om vad som är bra att äta i olika åldrar. Här kommer en mkt kort sammanfattning av resultatet:

  • 46 år och äldre söker mest information på traditionell media medan yngre använder sig av digital media. Kvinnor söker mer info om hälsa än män, generellt.
  • Man litar mest på sin doktor, tätt följt av kostrådgivare och experter. Men många lyssnar på sin egen kropp och utgår från det.
  • Man litar fortfarande mest på traditionell media när det gäller info.
  • Hälften tycker det är lätt att följa allmänna kostråd, medan resten tycker det är svårt.
  • Kunskapen om hur vi ska anpassa vårt matintag beroende på vår ålder växer med vår ålder.
  • Glädjande nog är ca 70% intresserade av kost och hälsa, kvinnor lite mer än män.

Nedan kommer en kortfattad sammanfattning från de olika föreläsningarna. Alltid intressant att få ta del av vetenskapligt belagd fakta.

Pernilla Österberg (leg. Dietist och produktspecialist Nestlé Infant Nutrition) presenterade rekommendationer för barn 0-2 år.

  • Amning 6 första månaderna
  • En bra fördelning av makronutrienter för barn 6-12 månader är: 60% kolhydrater, 40% fett och 10% protein, därefter ökar intaget av kolhydrater och protein, men fettet minskar lite.
  • Barns behov av  järn, zink, vitamin A, D, E är större än behovet hos en vuxen. Järn och d-vitamin måste tillsättas kosten för tillräckligt intag,  tex i form av d-vitamin- och järnberikad mat eller som tillskott (D-vitamindroppar).
  • Näringen barn får de första 1000 dagarna kan påverka barnets hälsa i framtiden.
barnemat

Bild: babyvarlden.se

Per Frank (nutritionist på Nestlé) presenterade kostbehov för ungdomar.

  • Hur äter ungdomar idag jmf med vad som rekommenderas enligt Livsmedelsverket
    • Lågt intag av Vitamin D och Järn
    • En fjärdedel av energiintaget kommer från läsk, godis, glass och bakverk
    • En av tio dricker 4 dl läsk om dagen
    • En av tio äter mer än 3 hg godis i veckan
    • En av tio äter 400 g frukt och grönsaker om dagen
  • Glädjande nog ökar medvetneheten en del ju äldre de blir och fler väljer att äta frukt och grönt dagligen.
  • Däremot skippar alltför många frukosten vilket ofta leder till att man kompensationsäter snacks under dagen. Detta är också bevisat kunnat leda till ohälsa och övervikt senare i livet.
  • Övervikt hos ungdomar ligger ganska still på 26% men har ökat de senaste 10 åren.

Vi behöver alltså ta ett grepp om våra barns, undomar och unga vuxnas matvanor från 2-24 års ålder där vi genom att ge dem kunskap, motivation och inspiration till bättre livsstilsval kan minska på ohälsa senare i livet.

Tips på bra mat för barn och ungdomar kommer i ett senare blogginlägg, håll utkik:)

ungdomar

Bild: bespotted.se

Sist men inte minst talade Proffesorn och Överläkaren Tommy Cederlund om vad vi ska äta för ett lång liv.

  • Vi lever längre än någonsin förut och det beror till största delen av: Sociala och ekonomiska framsteg, minskad barnadödlighet, forskning och ökad kunskap, dödlighet i kroniska sjukdomar minskar pga bättre matvanor och levnadsvarnor.
  • Medelhavsmat med mycket nötter och olivolja minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 30% enligt en undersökning gjord på 7447 spanska män och kvinnor (55-80 år) i 5 år.
  • Gemensamt för Blue Zones (Longelivety Hotspots) är: ”Move naturally, eat wisely: komplexa kolhydrater, omättat fett, begränsat intag av rött kött. 
  • Gemensamt för Medelhavsmat och Blue zones mat är högt intag av omättat fett, essentiella fettsyror och komplexa (fiberrika) kolhydrater.
  • Denna typ av mat ink nötter, fisk, tomater, kyckling, frukt, grönsaker, bladgrönsaker halverar risken för Alzeimers.
  • Ihop med den bra kosten måste vi givetvis röra på oss och vara socialt delaktiga.
Bild: mpowerhalsoutveckling.se

Bild: mpowerhalsoutveckling.se

Så sammanfattningsvis gäller samma råd för ett långt och fungerande liv helt enligt min filosofi:

  • Äta ren, naturlig, näringstät och hälsosam mat som till största delen kommer från växtriket.
  • Motionera dagligen.
  • Ta vara på solens strålar och den friska luften.
  • Umgås, ha kul och låta sig inspireras av familj och vänner.
  • Hinna med återhämtning, bra sömn och reflektion.

Vill du veta mer om min filosofi och hur jag arbetar kan du gå in på min hemsida http://www.charlottef.se/

Tack Nestlé för trevlig och inspirerande morgon och goodie bag:)

img_5051

*The survey is conducted by Kantar Sifo (former TNS Sifo) for Nestlé during the period of 5th – 12th of October 2016. In total 1,000 online interviews were conducted with a representative sample of the Swedish  population 18 years +.

Gör eget fröknäcke – superenkelt!

Fröknäcke är ett utmärkt glutenfritt alternativ till bröd och kex. Sen är dom ju också supernyttiga eftersom dom innehåller massor med fibrer och essentiella fettsyror.

Jag brukar oftast slänga ihop lite olika frön med lite olja, salt och vatten, ibland lägger jag i lite durra- eller bovetemjöl, beroende på vad jag har hemma.

Här kommer ett recept som du kan använda som grund.  Idag testade jag att addera olika superpulver för ännu mer näring. Det blev helt ok, men jag får nog utveckla receptet lite mer.

Du kan själv välja om du vill ha råa knäcken alltså ej upphettaade över 42 grader, men har du lite mer bråttom kan du öka till 100 grader utan problem. Vill du ha dem lite mer gyllenebruna kna du öka på med någon minut ”grill” precis innan du tar ut dem. Mest näring behålls dock givetvis vid 42 grader.

img_3868Ingredienser:

  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl bovete- eller durramjöl (kan uteslutas).
  • 3-4 nypor havssalt
  • ev. 1-2 tsk ett valfritt superpulver, tex vetegräs, spirulina, lingon, blåbär eller nypon.
  • 1/2 dl rapsolja
  • Vatten

 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 40 grader alternativt 100 grader beroende på om du vill ha RAW eller inte och hur mycket tid du har.
  • Blanda alla fröerna, ev. superpulver och mjöl, och saltet i en torr bunke, blanda ner oljan. Rör runt ordentligt. Häll på vatten tills det täcker, rör runt. Låt svälla en stund tills allt vatten är uppsuget.

img_4526

  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pressa ut smeten jämnt fördelat över plåten. Lägg sedan ett nytt bakplåtspapper och kavla så att smeten blir jämn.

img_4530

 

  • Ställ in i ugnen i 40 grader i ca 6-8 timmar, eller i 100 grader i ca 1-1,5 timme, eller tills krispiga.
  • Om du vill kan du ta ut plåten innan dom blir helt krispiga och skära dem storleken du vill ha på knäcket. När allt svalnat och stelnat bryter du dem efter linjerna och lägg dem i en plåtburk.Eller så bryter du dem i olika storlekar när dom svalnat.

 

 

img_7519

En träningsresa för alla och drömjobbet för mig

 

img_4280

Anna och Anna paryogar på stranden.

img_3430

Känslan och upplevelsen påminner om den på en skidresa och dagarna ser ungefär likadana ut; man är utomhus och rör på sig hela dagarna, varvat med goda luncher och pauser i solen. På kvällen ses man, ombytt från dagens träningskläder, och njuter av god mat, lite vin och inspirerande samtal. Vid 10- tiden blir man så där härligt trött och vill bara gå och lägga sig. Sen är alla träningsresor olika förståss, men så var det på den här…

Jag hade ingen klar bild framför mig vad jag kunde förvänta mig när jag tackade ja till uppdraget. Har aldrig varit på träning- eller yogaresa men alltid velat åka och att dessutom få göra allt detta i kombination med jobb gjorde det väldigt enkelt att säga ja till Anna som driver Body and Mind Camp.

Väl framme i Baleal, Peniche, ca 1 timme norr om Lissabon längst med Atlantkusten, checkade vi in på Surfers Lodge. Ett svenskägt hotel med hög kvalité men i skönt avlappanad stil och verkligen känslan av hemma hos, precis som ägaren John Malmqvist säger att han ville skapa, ”a home for surfers away from home”.  Allt är genomtäkt, authentiskt och genuint, avslappnad men väldigt trevlig personal och man trivs direkt när man kommer in genom dörren.

img_4384

Den vällagade och goda maten bestod till största delen av fisk och grönsaker från området och på frukosten serverade dom, utöver en tradtionell buffé,  overnight oats, chiafrön, nötter, färsk frukt och färskpressade juicer, precis i min smak.

img_4226img_4303

Baleal, är ett surfers paradise helt enkelt, alla som bor där lever surfing. Efter några dagar insåg jag vad som var så befriande, inte en McDonalds, Dunkin Donuts eller Starbucks så långt ögat kunde nå, istället fanns bara små lokala caféer, butiker, restauranger mm. Och alla var såååå chill, ett väldigt bra inslag i en resa där allt andas välmående.

img_4283

Surf coachen

Body and Mind Camp står för hållbar hälsa på ett kul sätt. Anna som skapar dessa resor bidrar med sin fantastiska förmåga att få alla att känna sig välkomna in i en ny hållbar gemenskap. De två grymma PT’s, Robin Jahr och Oscar Svensson från SATS, bidrar till att få alla att kämpa lite hårdare, utmana sig själva lite mer och nå mål dom inte trodde dom skulle klara. De höll i den individuella träningen samt alla gruppträningar förutom yogan och meditationen som jag ansvarade för.

img_4293

Anna, Body Mind Camp

img_4357

Robin

img_4351

Oscar

I ett av alla utmananade gruppträningspass passade vi på att göra så många burpees vi kunde och gemensamt bidrog vi till SATS Rosa Bandet kamapanj med hela 12760 kr!!

img_4394

Varja dag inleddes med 1 timmes yoga före frukost. Behövligt på så många sätt för alla men extra skönt att få starta dagen lite mjukare eftersom de andra passen var betydligt hårdare:). Förutom 2 meditationspass höll jag även en föreläsning om hur, vad och varför vi ska äta och göra andra livsstilsval för att må bra.

img_4386

img_4255

Och så till en av höjdpunkterna, att Surfa! Vi fick lära oss grunderna av 3 proffessionella surfare. Jag kom till slut upp på brädan men klarade inte att stå mer än några sekunder men känslan var barnsligt härlig! Det här borde verkligen alla prova, så himla kul och vilken härlig livsstil…Det är nog det roligaste jag provat på länge!!

img_4311Efter luncherna var det paus, med individuell mental träning, ett sätt att få alla att vekligen återhämta sig, njuta av värmen, solen och låta allt vi gjorde sjunka in. Till hjälp använde vi appen Pzizz som hjälper dig att varva ner och slappna av.

Det var många höjdpunkter på resan och det är svårt att få med alla, men sammanfattningsvis är det att få uppleva nya saker med nya människor och den gemenskap som skapas. Träningen, yogan ,meditationen, surfingen, maten, människorna, samtalen, mötena och miljön bidrog alla på sitt sätt till att skapa en oförglömlig resa.

img_4378

Detaljer som förgyllde

Tack Anna på Body Mind Camp för att du skapat detta och tog med mig, tack Robin och Oscar för roligt samarbete och att ni utmanade mig till helt nya nivåer och tack alla ni fantastiska deltagare för er smittsamma positiva inställning, jävlar anamma och entusiaism som varit så inspirerande att ta del av.

img_4398

Tack också till Hippie Food, Superbonobo, Butiken Marga Ståhl och Green Earth och för fina goodiebags som förgyllde resan ner.

img_4210

 

Är du sugen på att följa med? Nästa år åker vi tillbaka till Surfers Lodge, Peniche i början av oktober. [email protected] om du vill säkra en plats. För er som vill åka redan i vår håller vi på att kollar på en annan ort och datum, återkommer med mer info så fort det är klart.

Adeus:)

img_4240

img_4254

Kategori
Annons

3 recipes on smoothies from the smoothie workshop

Hej!

img_4315

På träningresan fick jag det roliga uppdraget att göra en Smoothie Workshop. Jag pratade om skillnaderna mellan smoothie och juice och varför en smoothie lämpar sig bättre om man vill ha mer långvarig energi eftersom man då får i sig hela frukten inklusive fibrer och dessutom slipper svinnet som blir över när man pressar frukten. En färskpressad juice innehåller givetvis också massor med vitaminer och mineraler, men förlorar fibrerna som sitter i bla fruktkötter och skalet. I en smoothie kan man dessutom  blanda i bra fetter, proteiner och superpulver för ännu mer näringstäthet.

Smoothies är alltså ett superenkelt sätt att få i sig mer frukt och grönt, fibrer, näring och energi. Här kommer recept på 3 smoothisar av 3 helt olika slag, alla passar utmärkt till frukost eller mellanmål. Alla går också att förebereda och ställa i kylskåpet, men smakar givetvis godast när man dricker dom direkt.

Så här fint såg det ut när vi fick smoothies på hotellet, Surfers Lodge, där vi bodde.

Så här fint såg det ut när vi fick smoothies på hotellet, Surfers Lodge, där vi bodde.

Your daliy greens:

img_1114

En underbart frisk och fräsch gröning som är utmärkt att starta dagen med.

  • 2 dl fryst broccoli
  • 2 dl fryst mango
  • 1 dl färsk spenat eller grönkål
  • 1 kiwi med skal (skölj noga)
  • 1/2 citron med skal (skölj noga)
  • 1 bit färsk ingefära, ca 2 cm, utan skal.
  • Tillsätt gärna 1-2 tsk grönt superpulver tex Spirulina, Nässla, Vetegräs, Brahmi, Neem eller Chlorella. (Jag använder gärna något från Green earth).
  • Ca 3 dl kokosvatten

Gör så här:

  1. Lägg ner de frysta ingredienserna i mixern
  2. Skär upp de färska i lite mindre bitar och lägg ner i mixern
  3. Tillsätt ev ett superpulver
  4. Häll på kokosvattnet, se till att det täcker alla ingredienser ordentligt.
  5. Mixa först långsamt, sedan snabbare i ca totalt 2 minuter. Smaka av.
  6. Häll upp och drick.

Vegan protein shake:

img_0245Bästa mellanmålet som ger dig långvarig energi, extra protein och bra fetter.

  • 2,5 dl frysta jordgubbar
  • 1 frusen banan (frys alltid in bananer utan skal och skär den gärna i mindre bitar så blir det lättare att mixa).
  • 1-2 msk jordnötssmör
  • 3 urkärnande dadlar
  • 1 msk hampapulver (använde denna från Green earth).
  • ca 3 dl ris-, havre- eller mandeldryck.

Gör så här: 

  1. Lägg ner de frysta ingredienserna i mixern
  2. lägg sedan i de urkärnade dadlarna
  3. Tillsätt jordnötssmöret och hampan
  4. Häll på ris-, havre- eller mandeldryck så att det täcker plus lite till
  5. Mixa tills slät
  6. Drick

Smoothiebowl:

img_4317

När man behöver lite tuggmotstånd och har lite längre tid på sig att få i sig smoothisen är det superbra att toppa den med tex hela torkade bär, nötter, frön och granola.

  • 1,5 dl frysta hallon
  • 2 dl fryst mango
  • 1/2 avokado
  • 1/2 banan
  • 1 msk kokosnötsolja
  • Tillsätt gärna 1-2 tsk Acaipulver
  • Ca 1-2 dl kokosvatten eller kokosmjök

Topping:

1 msk av vardera: gojibär, chiafrön, cashewnötter, kokosflingor och granola (för recept se här: granola)

Gör så här:

  1. Lägg ner de frysta ingredienserna i mixern
  2. Skär upp de färska i lite mindre bitar och lägg ner i mixern
  3. Tillsätt kokosoljan och ev Acai.
  4. Häll på kokosvattnet eller kokosmjölk för extra krämighet, precis så att det täcker
  5. Pulsmixa/mixa tills sorbetaktig i konsistensen.
  6. Häll upp i en skål
  7. Servera med toppingen.

 img_4316

Nytt gym i stan – Rawhouse Calisthenics

Foto: Cia Liljeton

Foto: Cia Liljeton

Foto: Cia Liljeton

Foto: Cia Liljeton

img_2690-1

Foto: Cia Liljeton

 

Förra veckan invigdes ett nytt gym i stan, Rawhouse Calisthenics, på Grevmagnigatan 17. Personerna bakom gymmet är Anderson Zapata och hans fru Josephine Genetay.

Anderson kommer från Sydamerika och har en lång erfarenhet som PT, kostrådgivare och kampsortsutövare. Förutom att träna andra utövar han gärna själv Capoeira och Calisthenics. Capoiera är en Brasiliansk kampsportskonst och Calisthenics betyder stryka och skönhet. I båda använder man enbart kroppens egna vikt.

Gymmet är helt nyrenoverat, superfräscht, litet och personligt. En plats för hela familjen, med mammaklasser, tonårsklasser, barnrum, capoiera och yoga (som jag håller i). Fokus ligger gemensamt på kroppens egna vikt, rörlighet, smidighet, bålstryrka och råstyrka.

Jag testade en capoeiraclass för några år sedan för Andersson och det var helt galet bra träning som dessutom var kul med härlig musik och en riktigt bra genomkörare för hela kroppen.

Kolla in deras hemsida http://rawhouse.se/index.html för mer info och är du intresserad av träna för Anderson, prova någon av deras klasser eller yoga för mig http://www.charlottef.se är det bara att maila någon av oss. ([email protected], [email protected])

Invigningen var mycket lyckad, med mycket folk, bra musik och massa godsaker från bl a Green EarthRaw barsNocco och Vitamin well. Jag bjöd på hembakade rawfoodbollar (se recept) och kostråd.

img_4073

13. Charlotte Fredriksson från Charlotte F och Maria Frisk från Green Earth

Med Maria Frisk, grundare av Green Earth. Foto: Cia Liljeton

img_3934

 

Stort grattis Anderson och Josephine till ert superfina gym och hoppas ni andra kommer och besöker oss på Rawhouse framöver:)

 

 

Ladda mer innehåll