USA, maten och livsstilen – Reflektioner

Åter hemma från en väldigt härlig familjesemester och tillbaka i snöslask och vardagsrutiner…och jag älskar det. Det tar alltid något dygn att landa men väl där blir det så tydligt att borta är bra men hemma är bäst. Ett slitet uttryck men som jag tror dom flesta ändå kan relatera till. Kontrasten, som får en att börja reflektera över sitt liv, familj, umgänge, livsstil, drömmar, erfarenheter och i detta fall maten och livsstilen i USA, är en av de största vinsterna med semester oavsett om eller vart man reser.

Florida Lifestyle

Florida Lifestyle

En av mina stora intressen när jag reser är att djupdyka i landets matvanor och livsstil, hitta schyssta hälsoställen, yogastudios, matbutiker, resutauranger mm. Vi har varit i USA förut men aldrig Florida och jag måste säga att jag både blev glatt överraskad och lite besviken och oroad.

Med mig på resan hade jag boken Livsviktigt av Maj-Lis Hellenius. En riktigt bra bok som sammanfattar en hälsosam och hållbar livsstil grundat på etablerad forskning. En av de stora råden är att vi ska motionera minst 30 min varje dag och röra på oss var 30 minut för en bensträckare. Och visst rör folk på sig även over there. Man möter en och annan löpare på morgonrundan och det fanns gym och yogastudios inom räckhåll. Men man blir ändå direkt påmind om hur konstant bilburen man är överlag i USA och avsaknaden av vardagsmotion och att bara kunna promenera dit man ska, blir så tydlig.

Att maten ofta är oversized, fiber- och färglös och full med tillsatser, fel fett och socker vet man ju också sen innan men det blir så tydligt när man väl är där. Efter något dygn i Orlando slog det mig även att folk inte äter med bestick, inte konstigt egentligen med tanke på att de mesta är convenient fingerfoods som hamburgare, mackor, sticks, fingers, slices, fries, nuggets, pieces, etc med free refill soda till….

Vi hade turen att gå på många bra restauranger där det fanns goda sallader och fräscha varmrätter lagat från grunden, där vi kunde få vuxenmaten i barnportioner så vi slapp den totalt grönsakslösa och sönderfriterade barnmenyn och de sista dagarna hyrde vi ett hus där vi kunde laga maten själva. Att handla mat i USA är en upplevelse i sig, det finns allt och deras grönsaksdiskar är härliga. Bäst är så klart om man hittar  tex Wholefoods, Ada’s eller The Fresh Market där det mesta är organic (eko), mycket veganskt, glutenfritt, gmo fritt etc.

Ekologiska grönsaker

Eko grönsaker

Frukost

Hemmalagad frukost

 

Barnmeny USA

Barnmeny USA

Tonfisk asian Styel

En god och lätt rätt

Pratade med min kompis som bor där, och som berättade att hon var förfärad över maten på deras dotters dagis (då hade dom ändå valt dagis efter just de som utlovat bäst vällagad mat). Men den senaste tiden hade barnen endast serverats pizzaslices, fingers, nuggets, burgers mm dag efter dag. Barnen har alltså inte ens en chans att lära sig tycka om bra mat utan blir ilurade denna ”skit”, som äts med händerna, från ung ålder.

Min andra kompis som bor där, bukar sitta barnavakt till en 3-barns familj på vardagskvällar. Varje gång var det pizza, glass och godis till middag. Hon frågade om hon fick laga något till dem men familjen förstod inte ett dugg varför. En av döttrarna hade dessutom ADHD, som kan göra en extra känsliga för sockerrik mat.  Och hon berättade hur otroligt rörigt det blir varje gång. Visste du förresten att ADHD tydligen är den mest växande men samtidigt den mest överdiagnoserade och bland de mest medicinerade diagnonserna i USA…(Detta är något jag hörde där, har inte undersökt saken djupare).

Oavsett är det ju inte ett dugg förvånande att barns och vuxnas ohälsa växer inom obesity, mental ohälsa, diagnoser och livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes 2, hjärt- och kärl och cancer. Att detta skulle kunna minska drastiskt med bra mat och motion kan ju inte undgått någon…

Väl hemkommen till sverige blir insikten att vi faktiskt lever ett relativt hälsosmt liv stor och jag behöver verkligen inte oroa mig för att ge mina barn färdiglagade eko köttbullar eller falukorv någon gång ibland – den maten framstår helt plötsligt som rena hälsokuren jämfört med det många av barnen äter i USA.

Mina barn har bra grundläggande matvanor, dom får överlag ok mat i skolan, dom kan utan problem äta något sött på helgen och sväva ut lite på semestrar eftersom dom balanserar upp det med mestadels hälsosam hemlagad mat. Dom rör på sig dagligen och tränar flera ggr i veckan så dom kan också få kolla på sina telefoner efter att läxorna är gjorda, det kommer inte döda dom.

En skön insikt att komma hem till, inte för att jag var helt omedeveten innan men här hemma kan det finnas en överdriven oro att man inte är tillräckligt hälsosam eller bra förälder om man inte slaviskt följer alla hälso- och föräldraråd. Så ta det chill you are good enough!

Den största uppsidan av semsetern var givetvis gemenskapen med familjen, släkt och vänner, värmen, solen och baden. Återhämtningen och uppleveleserna.

Morgonpromenad Surfside

Borta bra men hemma bäst:)

 

 

Glutenfri och varsamt sötad granola – recept

Granola är ju vansinnigt gott men ofta full med gluten och alldeles för sötad. Här kommer receptet på min Granola som jag tog fram när jag hade mitt café (New haven Café) för några år sedan. Den är varsamt sötat och rostad, full med bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Och supergod så klart.

Blanda väl i en bunke:

  • 10 dl bovete- eller glutenfria havregryn
  • 2 dl hirs- eller quinoaflingor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1-2 dl grovhackade nötter (tex cashew, mandel, pekan, para, hassel, valnöt)
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vanilj
  • 100 g riven kokos
  • 4 msk kallpressad rapsolja eller kokosolja
  • ca 1 dl vatten
  • Sötningen är valfri men ger den där gyllenbruna färgen: välj mellan 2 msk äppeljuice,  flytande honung eller yaconsirap.
  • Blanda ordentligt.
  • Rosta i ugn på en plåt med bakplåtspapper, väl utspridd i 75-100 grader i ca 60 min, rör om ofta under tiden.

När muslin känns torr och har fått en gyllenbrun färg (mindre utan sötningen) är den klar, ta ut och låt svalna.

Tillsätt sedan 2 msk gojibär, 2 msk incabär, ½ dl hackade dadlar och ½ dl hackade torkade osvavlade aprikoser. Häll upp i en burk, rör om och förslut väl.

 

Ät den som den är eller på en naturell yoghurt, rawgurt, chiapudding, overnight oats, fruktsallad etc.

Jg köper i stort sett alla mina ingredienser från Rawfoodbutiken och Green Earth

Workshop – Yoga och föreläsning om socker

Fredag den 17/3 håller jag en workshop med både yoga och föreläsning på Villavi i Stocksund.

Ämnet denna gång är socker; varför det är så farligt för oss och anses vara en av vår tids största hälsofaror samt hur vi kan vänja oss av med vårt sötsug, sockerbehov och sockerberoende.

Vi börjar med en utrensande och dynamisk yoga sen avslutar vi med föreläsning tillsammans med ett nyttigt snack.

Läs mer och anmäl här: Sockerföreläsning och yoga

Kategori
Annons

”Raw sweets” – hur nyttigt är det egentligen?

Visst är det härligt när man börjat gilla smaken av raw sweets och faktiskt utan problem nöjer sig med det. Men vad innebär det egentligen och hur nyttigt är det?? Här kommer en kortfattad förklaring om raw food och socker.

Raw food är en kost baserad på frukter, bär, örter, grönsaker, frön, rotfrukter, groddar, svamp, nötter, rötter, superfoods, alger och kallpressade oljor. Råvarorna är obehandlade, ekologiska och max upphettade till 42 grader för att bevara maximalt med näring. Det är också levande föda som innebär att man groddar, fermenterar och aktiverar tex frön och nötter som då maxar sitt näringsinnehåll.

När man bakar ”raw” kan man söta med allt från torkad frukt som dadlar, kokossocker, kokosnektar, lucuma, carob, björksocker, agave, rissirap, yaconsirap etc och en del använder honung. Vissa av dessa har dock upphettats till högre än 42 grader vid utvinning och är egentligen inte helt ”raw”.  Det gäller att prova sig fram vilken typ av sötning man gillar och mår bäst av.

Istället för smör och grädde används kokosfett, avokado, kakaofett, nötsmör, kallpressad olja och istället för vetemjöl används nötmjöl, kokosmjöl, frömjöl etc, och istället för mjölk tex mandel-, kokos- och hampadryck.

Raw sweets innehåller alltså mycket bra fetter, vitaminer, mineraler, antioxidanter, pro- och prebiotika och fibrer jämfört med tradtionella bakverk gjorda på vitt mjöl, vitt socker och fett från mejerier.  Detta gör att man blir snabbare nöjd på en mindre mängd och mätt längre än om man äter traditionella bakverk.

Raw sweets är alltså en ”nyttigare” variant av sötsaker men fortfarande med mycket energi och relativt höga sockerahalter som påverkar blodsockret. Och de har fortfarande ett relativt högt glykemiskt index.

(Glykemoskt index (GI) är ett mått på effekten av det du ätit på blodsockervärdet. Ju högre GI, desto högre blodsockerpåverkan, desto mer insulin utsöndras. Enkelt sagt är att vitt bröd har ett GI på  100, vitt socker på ca 85-90, ett päron ca 50 och en rå morot ca 23. Råvaror med ett GI lägre än 50 räknas som lågt GI.

Insulinet är ett hormon, som kommer från bukspottskörteln och bildas i de Langerhanska öarna, och signalerar att energi måste lagras i kroppen. Insulinet hjälper glukoset (sockret) att nå cellerna och stimulerar även muskeluppbyggnad. Glukos (från kolhydrater) vars energi inte används direkt av kroppen lagras som fett, som vid för stor mängd kan leda till fetma.  

Jag personligen mår bäst av att söta mina raw sweets med dadlar trots högt GI, så det är viktigt att känna efter vad som funkar för en själv. Lite kortfattad fakta om de sötningar jag helst använder:

  • Honung:

En kvalitativ honung är tillverkad av nektar från honungsbinas insamling. Köp svensk eko och inte någon billigare variant som kan innnehålla tillsatt vitt socker.

Innehåll per 100 gr: 83 gr socker, antioxidanter, Zink, Kalium, Vitamin B2, 3, 6 och vitamin c. Den är fermenterad och innehåller mjölksyrebakterier som gör att den verkar probiotisk. GI mellanhögt, ca 55-70.

  • Kokossocker:

Kommer från kokosblomsnektar, den är mindre söt än socker, och har lite kolaliknande smak. 

Innehåll per 100 gr: ca 87 gr socker, antioxidanter, zink, krom, fosfor, kalium, kalcium, järn, och flera olika typer av B-vitaminer. Har även en prebiotisk effekt. GI lågt c 35-40.

  • Yaconsirap:

Kommer från en rot som växer i Anderna.

Innehåller per 100 gr: 24 gr socker (!) samt antioxidanter, kalium, innehåller ca 30 gr kostfibrer och har därmed en prebiotisk effekt som främjar immunförsvaret och matsmältningen. GI lågt.

  • Dadlar: 

Färska dadlar är en liten avlång frukt som växer i palmer.

Innehåller: 56 gr socker, samt kalium, vitamin b3 och b6,  fibrer och antioxidanter. GI högt någonstans mellan 80-100 är den info jag hittar. 

Så summan av kardemumman är: det är bra att undvika vitt raffinerat socker, då det inte innehåller någon näring och har högt GI, lagras som fett i levern och gör oss sura. När vi är sura i kroppen skapas inflammationer som leder till sjukdomar.

Så visst är det bra att byta ut det vita sockret mot tex någon av de ovanstående sötningar men ät fortfarande med måtta. Vill man bli fri från ett sockerberoende gäller det att sluta med all typ av sötning.

Färsk frukt, bär och grönsaker har en naturlig sötma och relativt lågt GI. Äter du den i sin naturliga form med fibrer och vätska bevarade och i lagom mängd,  så är det det bästa alternativet.

Så njut av det du äter, ät lagom och rör på dig för en hälsosam livsstil i balans:) För recept sök på min blogg, det finns massor av goda varianter och ät i lagom mängd;)

Tack 2016 och mål för 2017

Jag gillar verkligen avslut och nystart, så när jobb och vardag sätter igång efter julledigheten är jag som mest peppad. Det är alltid kul att göra en tillbakablick på året som gått och skriva en sammanfattning för att reflektera, minnas och glädjas mm åt det som varit. Samtidigt underlättar det att sätta mål inför det nya året. Jag gillar inte löften eftersom jag aldrig lyckas hålla dem, men jag gillar att ha MÅL.

Jag kan nästan inte uttrycka hur glad jag är över allt som hänt det senaste året både jobbmässigt och privat. Men det har också krävts en hel del av mig (och min familj) för att komma hit…

Yogalärarutbildningen var en stor utveckling för mig personligen och gav mig så otroligt mycket mer än själva yogan, den gav mig den mentala styrkan att våga tro på mig själv.

Men jag hade dock aldrig varit här utan de personer som jag träffat under året och som jag nu sammarbaetar med på olika sätt, mina vänners pepp, mina barns nyfikenhet och ifrågasättningar, min familjs stöd och min mans flexibilitet och tro på mig! TACK, ni vet vilka ni är!

Så mitt 2016 – mycket kortfattat:

Januari – Lanserade min hemsida, skapad i samarbete med Triggerfish

Februari – Började blogga på Rawness

Mars – Caterade till ett fruksotevent och inspirerades av Renata Chlumska.

April – Föreläste tillsammans med Roland från Rawness och Anna Hultman på ett RawbreakLulemon Athletica.

Maj – Blev certifierad Yogalärare på Villavi’s utbildning enligt Yoga Alliance kriterier!

Juni – Reste med min famlj till Mallorca och semestrade där för första gången.

Juli – Testade SUP och SUP yoga för första gången.

Augusti – Startade mina första yogaklasser hemma och på Villavi.

Sep – Sponsrade med rawfood på invigningen av Rawhouse, ett nytt gym i Stockholm, där jag höll yogaklasser under hösten.

Foto: Cia Liljeton

Oktober – Åkte på min första träningsresa någonsin som ansvarig för yoga, meditiation och kostföreläsningar i Peniche, Portugal.

November – Sponsrade med rawfood bollar tillsammans med Green Earth och inspirerades av Elaine Eksvärd 4 goods event på Rival.

December – Signade jobbavtal med Sats, och håller numera Hot vinyasa klasser varje lördag kl 12 och kommer så småningom börja med Hot mojo klasserna..

Mina mål 2017- dom är få men konkreta;)

  • Göra en sak i taget, (vara ledig när jag är ledig, äta när jag äter, sova när jag sover…mm)
  • Göra färre men stärre saker/projekt, less is more!
  • Ägna mindre tid på mobilen och mer tid med nära och kära, IRL.
  • Träna mindre, får inte glömma att daglig motion är en del av mitt jobb numera, och istället tänka på att återhämta mer, välja vila istället för träning.
  • När det gäller maten kommer jag fortsätta som jag gör: dvs minska på spannmål och mejerier, äta mindre rött kött och istället massor grönt, mer fisk, ägg och råkost. Skippa sockret! Att leva enligt: ”Clean eating” och ”Eat food not too much, mostly plants” är helt klart det jag mår bäst av. Läs mer om min livsstilsfilosofi HÄR.

Så vad är dina mål inför 2017?

Jobbmässigt ser jag fram emot en hel del spännande, men det får du veta mer om längre fram!

Jag har den senaste tiden börjat intressera mig mer och mer för horoskop och här är ett jättebra årshoroskop som jag varmt kan rekommendera. Skrivet av Helena Biehl, en av alla inspirerande personer jag träffat det senaste året!

Så gott nytt år till er alla och lycka till med vad ni är än tar er för!

”Raw” snickerstårta – recept

Ahh jag är sådan sucker för jordnötssmör. Som tur är går det att hitta riktigt bra eko varianter idag som inte är sötade med vitt socker, men det är ju ändå den där farligt goda blandningen av sött och salt man vill åt…. Så tur då att det går att göra en ”raw” variant av Snickers. Såklart är även den full med energi och en hel del socker från dadlarna, men är ju trots detta helt ren från tillsatser, inget vitt näringsfattigt socker och dessutom full med bra fetter och antioxidanter. Så någon gång ibland kan man väl få unna sig en bit. Senaste halvåret har jag testat Raw Snickers så fort det har funnits och jag kan varmt rekommendera dessa ställen: Koloni,[email protected]Lilla Ekot. OM ni inte vill baka själva förståss för då kommer världens godaste recept här:

Botten:

  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 12 kärnfria dadlar
  • 1 msk raw kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 2 nypor havsalt.

Blanda de torra ingredienserna, mixa sedan med dadlarna och kokosoljan. Tryck ut smeten i en smord rund kakform. Ställ in i kylen.

Mellanlagret:

  • 1 dl eko jordnötssmör (eko, ej sötat)
  • 1 dl kokosolja
  • 6 kärnfria, blötlagda dadlar.
  • Några nypor salt

Mixa tills slät, bred ut över hela kakbotten och ställ in i Frysen!

Chokladglasyr och topping:

  • 1 dl raw kakao
  • 1 dl kokosolja
  • 0,5 dl raw agave eller kokossocker efter smak.
  • Jordnötter (välj själv mellan rostade och naturella).

Smält kokosoljan tills rinnig på låg värme i ett vattenbad, bland ner kakon och sötningen, rör runt försiktigt.

Häll över chokladen över den iskalla kakan så att det täcker, toppa med några krossade jordnötter och ställ in i frys eller kylskåp.

Ta fram några minuter före servering.

Trevlig Trettondagsafton!

 

Annons

Ljuvlig varm choklad utan vitt socker

Trots den lilla mängd snö detta jullov (åtminstone i Stockholmsområdet) är det fortfarnde rätt kyligt och vad man än gör utomhus är det ju alltid gott med en varm choklad när man kommer in. Här kommer recept på en supergod gjord helt utan vitt socker som dessutom är vegansk.

  • 500 ml osötad mandelmjölk (eller vanlig mjölk om du föredrar).
  • 4 urkärnade dadlar
  • 1 msk rå kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma

Värm mandeldrycken i en mjölkskummare eller på spisen. Lägg de andra ingredienserna i mixern, häll på mandeldrycken och mixa tills slät, toppa med lite skummad mjölk och kardemumma. Gott tillsammans med Rocky Road och julkola (klicka för recept).

En hälsosam julhälsning och 3 recept på Grönkål till julbordet

Nu är vi här, dagen före dopparedagen. För en del är det säkert den mest stressiga dagen på året. Men förhoppningsvis också den sista stressiga dagen 2016 eftersom några dagars ledigt ligger framför oss.

Det finns några saker som påverkar vår hälsa mer än något annat och lustigt nog är det också det som jullovet handlar om, så läs gärna mina kortfattade tips för en balanserad och hälsosam god jul!

  1. Stress: är en av de stora bovarna när det kommer till ohälsa. När vi stressar för mycket påverkas vårt hormonsystem som i sin tur påverkar sömn, ämnesomsättningen, mental hälsa, nervsystemet, humör, hjärnans funktion…. mm.  Så ta vara på den lediga tiden att verkligen stressa ner genom att släppa tankar som stressar dig, du kan säkert inte påverka dem under närmaste dagarna ändå, och ta några djupa andteag.
  2. Sömn: Sover vi dåligt och för lite påverkar även det vårt hormonsystem som i sin tur påverkar hur vi hanterar stress, ämnesomsättning, nervsystem, humör, etc (se ovan!). Så se till att du får ordentligt med sömn för att återhämta dig ordentligt från året som varit och ladda inför kommande år. Läs mer HÄR.
  3. Maten: Det finns en stor risk för att överäta under julhelgen….Och egentligen är det väl inte så farligt om man gör det någon gång per år men man kan på ett enkelt sätt äta lite smartare för att inte överbelasta matsmältningssystemet, vikten, humöret mm. Henrik Ennart sammanfattar det perfekt HÄR.
  4. Motion, frisk luft och d-vitamin: Saker som påverkar vår hälsa mer än någonsin under just långhelger med mycket mat och under vår mörkaste tid på året. Så gå ut minst 30 min i dagsljus varje dag, (gör vad du vill, bara du inte sitter still) så kommer du inte bara njuta mer av det du äter, utan även sova bättre, stressa ner och faktiskt bli gladare.
  5. Relationer : Det finns dom som är ensamma, dom med lagom stor släkt och dom med jättestor släkt. Jag tillhör den senaste och känner mig lyckligt lottad som har många syskon, stor släkt och dessutom många vänner. Det är inte alltid smärtfritt men jag hade aldrig velat vara utan det!Men det finns alltför många som beklagar sig över att det blir jobbigt med släkten i jul och det finns såklart fall där det verkligen är illa. Men oftast tycker jag att folk klagar i onödan. Var lite tacksam över det du har, acceptera att alla är olika, låt dig inspireras av de männsikor du möter oavsett hur dom är. Ge mer av dig själv så får du massor tillbaka. Lyssna på denna så förstår ni varför.
  6. Beröring: Och till sist ta på varandra, vi behöver beröring för att må bra bra, så ge varandra en extra kram, en hand på axeln, ta upp ett barn i knät, håll handen med din äldre släkting, kyss din älskling, osv…:)

Och nu till maten:

Grönkål är helt klart min favorit på julbordet, sprängfylld med näring! Här kommer tre superenkla recept som du lätt hinner med idag eller imorgon fm:)

Snabbwokad grönkål med tryffel.

  • Finstrimla en gul lök, vitkål och ta bort stjälken från grönkål.
  • Hetta upp lite olivolja eller kokosolja i en wok, lägg först ner löken, sedan vitkål och sist grönkålbladen. Sänk värmen och rör runt hela tiden.
  • Salta och peppra när allt blivit lite mjukare,  fått färg och ev lite stekyta.
  • Droppa i några droppar tryffelolja. Smaka av.
  • Häll upp i en skål och servera.

 

Grönkålssallad med granatäpple och parmesan (med eller utan kyckling). Klicka för recept.

 

Grönkålschips

Photo: Cathy L Woods

 

EN RIKTIGT GOD JUL FRÅN MIG TILL ER!

Kategori

Pepparkakssmoothie och tips på mer ”raw” julgodis.

Yes, det har blivit en hel del exprimenterande de senaste helgerna.  Medan barnen bakat traditionella lussekatter, pepparkakor och pepparkakshus passade jag på att testa 4 söta favoriter från julbordet i raw varianter. Dessutom en ljuvlig pepparkakssmoothie för den som vill.

 

Pepparkakssmoothie

  • 500 ml osötad mandeldryck – kan bytas ut till havredryck.
  • 2 dl fryst mango
  • 1/2 banan
  • 1/2 dl mandlar
  • 1 msk tranbär, utan tillsatt socker.
  • 1-1,5 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, nejlika och ingefära).
  • 1/2 tsk vaniljpulver.

Lägg alla produkter i en mixer, jag använder Vitamix. Häll på mandeldrycken och mixa tills slät, servera med lite hackade mandlar och tranbär på toppen.

 

 

Raw Pepparkakor och Saffransbollar

Pepparkaksbollar

  • 2 dl krossat bovete, bovetegryn eller glutenfria havregryn.
  • 10 färskar urkärnade (eller blötlagda torkade) dadlar, dessa
  • 2 msk kokosolja, från Green Earth
  • 1-2 tsk pepparkakskrydda (kanel, kardemumma, ingefära och nejlika) eller  0.5 gr saffran.
  • 1 tsk vaniljpulver, jag använder denna: HÄR

Mixa alla ingredienser i en matberedare, gör bollar och rulla i kokos.

Pepparkaksdeg

Saffransboll rullad i kokos blandat med lite lingonpulver

Julchokladkola 

  • 2 msk kokosolja (extra virgin, raw, eko) jag använder den här: Kokosolja
  • 10 st urkärnade fäska dadlar. Jag använde dessa: Dadlar
  • 3/4 dl rå kakao, från Green Earth

1 nypa havssalt.

Mixa först dadlar, salt och ev kakao, tillsätt sedan oljan och fortsätt mixa tills det blir som en boll och seg kola. Tryck ut mellan två bakplåtspappersark, skär sedan i rutor, ställ i i frysen. När dom är nedfrysta, linda in dom i smörpapper. Dessa köpte jag på Leilas generalstore.

Raw Rocky Road

Se recept Här

För fler recept på ”raw” julgodis titta gärna in på Karin Rahms Blogg, Green Earths Blogg (där jag för övrigt köper nästan alla mina ingredienser) och såklart på Food Pharmacy’s Blogg

God jul!

 

Annons

Välkomna på jullovs- och charityyoga

Detaljer från min hemmastudio

Yoga är bra för alla oavsett om man behöver få motion, stressa ner, bli rörligare, smidigare, starkare, effektivare och mer fokuserad. Som licensierad yogalärare, (200h RYT) enligt Yoga Alliance kriterier, håller jag yogaklasser privat, för mindre grupper i hemmamiljö, (Yoga hemma Hos) och stora grupper i offentliga miljöer, ute på företag, tex MTG (läs mer här) och även på gym och i yogastudios, Villa vi.

Mina klasser är dynamiska med inslag av flow, stillhet, djup, eftertänksamhet och intensitet som passar alla nivåer och män som kvinnor. Jag har även specifika tonårsklasser.

Under jullovet, den 30/12, håller jag två charity yogaklassser där pengarna går oavkortat till Aleppo genom Stand with Syria och Nepal Education.

SCHEMA Jullov 2016-17:

 

Från och  med vecka 9 börjar ordinarie schema, för mer info om alla klasser klicka på Schema vt 2017.

(Bilden tagen på Villa vi).

Välkomna!

Raw Rocky Road – godare än orginalet!

Jag älskar Rocky Road och är så glad att den är ännu godare i min rå variant, alltså utan vitt socker, mjöl och helt vegansk, än orginalet!

Raw Rocky Road

Blanda i en bunke: 

1 dl gojibär. Jag använder de här: Gojibär

1 dl salta ekologiska jordnötter. Jag använder de här: Jordnötter

1 dl kokoschips och/eller flingor. Jag använder de här: Kokosflingor och kokoschips

1-2 nypa Himalayasalt.

Mixa i matberedaren: 

2 msk kokosolja (extra virgin, raw, eko) jag använder den här: Kokoslja

100 gram urkärnade fäska dadlar. Jag använde dessa: Dadlar

1 nypa salt.

Mixa först dadlar och salt, tillsätt sedan oljan och fortsätt mixa till det blir som seg kola. Tryck ut mellan två bakplåtspappersark, skär sedan i rutor, ställ i i kylskåpet.

I den här varianten hade jag kakao även i kolan, men det behövs inte.

Smält långsamt i vattenbad:

1 dl kokosolja

1 dl rå kakao. Jag använde den här: rå kakao

1/5-1 dl valfri sötning: Jag tog 1/2 dl Yaconsirap som har ett lågt glykemiskt index, jmf med andra sötningar, och dessutom är prebiotisk, sen toppade jag upp med kokosblomsocker. yaconsirap och Kokossocker

Börja med en halv dl sötning av valfri sort (kokossocker, agave, yaconsirap, honung etc) SMAKA av, fortsätt söta tills du är nöjd men absolut inte mer än 1 dl.

Blanda ner bitar av den kalla kolan i nötblandningen, häll sedan över chokladen och blanda runt ordentligt. Häll allt på en plåt på bakplåtspapper och tryck eller kavla ut till en stor fyrkant. Ställ in i kylskåp, när det stelnat något, skär upp i valfria bitar. Kyl sedan ner tills det går att bryta bitarna då serverar du dem och fryser ner resten som sedan blir ätbara på några minuter rumstemperatur.

God jul!

Kostråd för alla – Professorn rekommenderar!

Inspirationsfrukost hos Nestlé – om kost för alla åldrar.

img_0754

Bild: Nestlé

Nestlé, ett av världens största företag inom livsmedel firar 150 år. Förutom deras produkter gör dom ett gediget arbete med hållbarhet inom de ekonomiska, miljömässiga och sociala kategorierna.  Och nyligen blev de ”Bäst på hållbarhet” enligt Dow Jones Sustainability Index för deras åtgärder ”som tagits för att omfatta mänskliga rättigheter i leverantörskedjan, samt dess branschledande åtgärder inom hälsa och nutrition”. Läs mer här.

Vi blev bjudna på en god frukost och gott kaffe (glömde dessvärre kameran, därför nga bilder) av en av Nordens ledande baristor och sen lyssnade vi på olika föreläsningar om kost för alla åldrar från nyfödd till gammal.

En intressant opinionsundersökning gjord av TNS* presenterades först om Svenskarnas intresse av kostråd, vem de litar på och kunskapen om vad som är bra att äta i olika åldrar. Här kommer en mkt kort sammanfattning av resultatet:

  • 46 år och äldre söker mest information på traditionell media medan yngre använder sig av digital media. Kvinnor söker mer info om hälsa än män, generellt.
  • Man litar mest på sin doktor, tätt följt av kostrådgivare och experter. Men många lyssnar på sin egen kropp och utgår från det.
  • Man litar fortfarande mest på traditionell media när det gäller info.
  • Hälften tycker det är lätt att följa allmänna kostråd, medan resten tycker det är svårt.
  • Kunskapen om hur vi ska anpassa vårt matintag beroende på vår ålder växer med vår ålder.
  • Glädjande nog är ca 70% intresserade av kost och hälsa, kvinnor lite mer än män.

Nedan kommer en kortfattad sammanfattning från de olika föreläsningarna. Alltid intressant att få ta del av vetenskapligt belagd fakta.

Pernilla Österberg (leg. Dietist och produktspecialist Nestlé Infant Nutrition) presenterade rekommendationer för barn 0-2 år.

  • Amning 6 första månaderna
  • En bra fördelning av makronutrienter för barn 6-12 månader är: 60% kolhydrater, 40% fett och 10% protein, därefter ökar intaget av kolhydrater och protein, men fettet minskar lite.
  • Barns behov av  järn, zink, vitamin A, D, E är större än behovet hos en vuxen. Järn och d-vitamin måste tillsättas kosten för tillräckligt intag,  tex i form av d-vitamin- och järnberikad mat eller som tillskott (D-vitamindroppar).
  • Näringen barn får de första 1000 dagarna kan påverka barnets hälsa i framtiden.
barnemat

Bild: babyvarlden.se

Per Frank (nutritionist på Nestlé) presenterade kostbehov för ungdomar.

  • Hur äter ungdomar idag jmf med vad som rekommenderas enligt Livsmedelsverket
    • Lågt intag av Vitamin D och Järn
    • En fjärdedel av energiintaget kommer från läsk, godis, glass och bakverk
    • En av tio dricker 4 dl läsk om dagen
    • En av tio äter mer än 3 hg godis i veckan
    • En av tio äter 400 g frukt och grönsaker om dagen
  • Glädjande nog ökar medvetneheten en del ju äldre de blir och fler väljer att äta frukt och grönt dagligen.
  • Däremot skippar alltför många frukosten vilket ofta leder till att man kompensationsäter snacks under dagen. Detta är också bevisat kunnat leda till ohälsa och övervikt senare i livet.
  • Övervikt hos ungdomar ligger ganska still på 26% men har ökat de senaste 10 åren.

Vi behöver alltså ta ett grepp om våra barns, undomar och unga vuxnas matvanor från 2-24 års ålder där vi genom att ge dem kunskap, motivation och inspiration till bättre livsstilsval kan minska på ohälsa senare i livet.

Tips på bra mat för barn och ungdomar kommer i ett senare blogginlägg, håll utkik:)

ungdomar

Bild: bespotted.se

Sist men inte minst talade Proffesorn och Överläkaren Tommy Cederlund om vad vi ska äta för ett lång liv.

  • Vi lever längre än någonsin förut och det beror till största delen av: Sociala och ekonomiska framsteg, minskad barnadödlighet, forskning och ökad kunskap, dödlighet i kroniska sjukdomar minskar pga bättre matvanor och levnadsvarnor.
  • Medelhavsmat med mycket nötter och olivolja minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 30% enligt en undersökning gjord på 7447 spanska män och kvinnor (55-80 år) i 5 år.
  • Gemensamt för Blue Zones (Longelivety Hotspots) är: ”Move naturally, eat wisely: komplexa kolhydrater, omättat fett, begränsat intag av rött kött. 
  • Gemensamt för Medelhavsmat och Blue zones mat är högt intag av omättat fett, essentiella fettsyror och komplexa (fiberrika) kolhydrater.
  • Denna typ av mat ink nötter, fisk, tomater, kyckling, frukt, grönsaker, bladgrönsaker halverar risken för Alzeimers.
  • Ihop med den bra kosten måste vi givetvis röra på oss och vara socialt delaktiga.
Bild: mpowerhalsoutveckling.se

Bild: mpowerhalsoutveckling.se

Så sammanfattningsvis gäller samma råd för ett långt och fungerande liv helt enligt min filosofi:

  • Äta ren, naturlig, näringstät och hälsosam mat som till största delen kommer från växtriket.
  • Motionera dagligen.
  • Ta vara på solens strålar och den friska luften.
  • Umgås, ha kul och låta sig inspireras av familj och vänner.
  • Hinna med återhämtning, bra sömn och reflektion.

Vill du veta mer om min filosofi och hur jag arbetar kan du gå in på min hemsida http://www.charlottef.se/

Tack Nestlé för trevlig och inspirerande morgon och goodie bag:)

img_5051

*The survey is conducted by Kantar Sifo (former TNS Sifo) for Nestlé during the period of 5th – 12th of October 2016. In total 1,000 online interviews were conducted with a representative sample of the Swedish  population 18 years +.

Annons

Gör eget fröknäcke – superenkelt!

Fröknäcke är ett utmärkt glutenfritt alternativ till bröd och kex. Sen är dom ju också supernyttiga eftersom dom innehåller massor med fibrer och essentiella fettsyror.

Jag brukar oftast slänga ihop lite olika frön med lite olja, salt och vatten, ibland lägger jag i lite durra- eller bovetemjöl, beroende på vad jag har hemma.

Här kommer ett recept som du kan använda som grund.  Idag testade jag att addera olika superpulver för ännu mer näring. Det blev helt ok, men jag får nog utveckla receptet lite mer.

Du kan själv välja om du vill ha råa knäcken alltså ej upphettaade över 42 grader, men har du lite mer bråttom kan du öka till 100 grader utan problem. Vill du ha dem lite mer gyllenebruna kna du öka på med någon minut ”grill” precis innan du tar ut dem. Mest näring behålls dock givetvis vid 42 grader.

img_3868Ingredienser:

  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl bovete- eller durramjöl (kan uteslutas).
  • 3-4 nypor havssalt
  • ev. 1-2 tsk ett valfritt superpulver, tex vetegräs, spirulina, lingon, blåbär eller nypon.
  • 1/2 dl rapsolja
  • Vatten

 

Gör så här:

  • Värm ugnen till 40 grader alternativt 100 grader beroende på om du vill ha RAW eller inte och hur mycket tid du har.
  • Blanda alla fröerna, ev. superpulver och mjöl, och saltet i en torr bunke, blanda ner oljan. Rör runt ordentligt. Häll på vatten tills det täcker, rör runt. Låt svälla en stund tills allt vatten är uppsuget.

img_4526

  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pressa ut smeten jämnt fördelat över plåten. Lägg sedan ett nytt bakplåtspapper och kavla så att smeten blir jämn.

img_4530

 

  • Ställ in i ugnen i 40 grader i ca 6-8 timmar, eller i 100 grader i ca 1-1,5 timme, eller tills krispiga.
  • Om du vill kan du ta ut plåten innan dom blir helt krispiga och skära dem storleken du vill ha på knäcket. När allt svalnat och stelnat bryter du dem efter linjerna och lägg dem i en plåtburk.Eller så bryter du dem i olika storlekar när dom svalnat.

 

 

img_7519

En träningsresa för alla och drömjobbet för mig

 

img_4280

Anna och Anna paryogar på stranden.

img_3430

Känslan och upplevelsen påminner om den på en skidresa och dagarna ser ungefär likadana ut; man är utomhus och rör på sig hela dagarna, varvat med goda luncher och pauser i solen. På kvällen ses man, ombytt från dagens träningskläder, och njuter av god mat, lite vin och inspirerande samtal. Vid 10- tiden blir man så där härligt trött och vill bara gå och lägga sig. Sen är alla träningsresor olika förståss, men så var det på den här…

Jag hade ingen klar bild framför mig vad jag kunde förvänta mig när jag tackade ja till uppdraget. Har aldrig varit på träning- eller yogaresa men alltid velat åka och att dessutom få göra allt detta i kombination med jobb gjorde det väldigt enkelt att säga ja till Anna som driver Body and Mind Camp.

Väl framme i Baleal, Peniche, ca 1 timme norr om Lissabon längst med Atlantkusten, checkade vi in på Surfers Lodge. Ett svenskägt hotel med hög kvalité men i skönt avlappanad stil och verkligen känslan av hemma hos, precis som ägaren John Malmqvist säger att han ville skapa, ”a home for surfers away from home”.  Allt är genomtäkt, authentiskt och genuint, avslappnad men väldigt trevlig personal och man trivs direkt när man kommer in genom dörren.

img_4384

Den vällagade och goda maten bestod till största delen av fisk och grönsaker från området och på frukosten serverade dom, utöver en tradtionell buffé,  overnight oats, chiafrön, nötter, färsk frukt och färskpressade juicer, precis i min smak.

img_4226img_4303

Baleal, är ett surfers paradise helt enkelt, alla som bor där lever surfing. Efter några dagar insåg jag vad som var så befriande, inte en McDonalds, Dunkin Donuts eller Starbucks så långt ögat kunde nå, istället fanns bara små lokala caféer, butiker, restauranger mm. Och alla var såååå chill, ett väldigt bra inslag i en resa där allt andas välmående.

img_4283

Surf coachen

Body and Mind Camp står för hållbar hälsa på ett kul sätt. Anna som skapar dessa resor bidrar med sin fantastiska förmåga att få alla att känna sig välkomna in i en ny hållbar gemenskap. De två grymma PT’s, Robin Jahr och Oscar Svensson från SATS, bidrar till att få alla att kämpa lite hårdare, utmana sig själva lite mer och nå mål dom inte trodde dom skulle klara. De höll i den individuella träningen samt alla gruppträningar förutom yogan och meditationen som jag ansvarade för.

img_4293

Anna, Body Mind Camp

img_4357

Robin

img_4351

Oscar

I ett av alla utmananade gruppträningspass passade vi på att göra så många burpees vi kunde och gemensamt bidrog vi till SATS Rosa Bandet kamapanj med hela 12760 kr!!

img_4394

Varja dag inleddes med 1 timmes yoga före frukost. Behövligt på så många sätt för alla men extra skönt att få starta dagen lite mjukare eftersom de andra passen var betydligt hårdare:). Förutom 2 meditationspass höll jag även en föreläsning om hur, vad och varför vi ska äta och göra andra livsstilsval för att må bra.

img_4386

img_4255

Och så till en av höjdpunkterna, att Surfa! Vi fick lära oss grunderna av 3 proffessionella surfare. Jag kom till slut upp på brädan men klarade inte att stå mer än några sekunder men känslan var barnsligt härlig! Det här borde verkligen alla prova, så himla kul och vilken härlig livsstil…Det är nog det roligaste jag provat på länge!!

img_4311Efter luncherna var det paus, med individuell mental träning, ett sätt att få alla att vekligen återhämta sig, njuta av värmen, solen och låta allt vi gjorde sjunka in. Till hjälp använde vi appen Pzizz som hjälper dig att varva ner och slappna av.

Det var många höjdpunkter på resan och det är svårt att få med alla, men sammanfattningsvis är det att få uppleva nya saker med nya människor och den gemenskap som skapas. Träningen, yogan ,meditationen, surfingen, maten, människorna, samtalen, mötena och miljön bidrog alla på sitt sätt till att skapa en oförglömlig resa.

img_4378

Detaljer som förgyllde

Tack Anna på Body Mind Camp för att du skapat detta och tog med mig, tack Robin och Oscar för roligt samarbete och att ni utmanade mig till helt nya nivåer och tack alla ni fantastiska deltagare för er smittsamma positiva inställning, jävlar anamma och entusiaism som varit så inspirerande att ta del av.

img_4398

Tack också till Hippie Food, Superbonobo, Butiken Marga Ståhl och Green Earth och för fina goodiebags som förgyllde resan ner.

img_4210

 

Är du sugen på att följa med? Nästa år åker vi tillbaka till Surfers Lodge, Peniche i början av oktober. [email protected] om du vill säkra en plats. För er som vill åka redan i vår håller vi på att kollar på en annan ort och datum, återkommer med mer info så fort det är klart.

Adeus:)

img_4240

img_4254

Kategori

3 recipes on smoothies from the smoothie workshop

Hej!

img_4315

På träningresan fick jag det roliga uppdraget att göra en Smoothie Workshop. Jag pratade om skillnaderna mellan smoothie och juice och varför en smoothie lämpar sig bättre om man vill ha mer långvarig energi eftersom man då får i sig hela frukten inklusive fibrer och dessutom slipper svinnet som blir över när man pressar frukten. En färskpressad juice innehåller givetvis också massor med vitaminer och mineraler, men förlorar fibrerna som sitter i bla fruktkötter och skalet. I en smoothie kan man dessutom  blanda i bra fetter, proteiner och superpulver för ännu mer näringstäthet.

Smoothies är alltså ett superenkelt sätt att få i sig mer frukt och grönt, fibrer, näring och energi. Här kommer recept på 3 smoothisar av 3 helt olika slag, alla passar utmärkt till frukost eller mellanmål. Alla går också att förebereda och ställa i kylskåpet, men smakar givetvis godast när man dricker dom direkt.

Så här fint såg det ut när vi fick smoothies på hotellet, Surfers Lodge, där vi bodde.

Så här fint såg det ut när vi fick smoothies på hotellet, Surfers Lodge, där vi bodde.

Your daliy greens:

img_1114

En underbart frisk och fräsch gröning som är utmärkt att starta dagen med.

  • 2 dl fryst broccoli
  • 2 dl fryst mango
  • 1 dl färsk spenat eller grönkål
  • 1 kiwi med skal (skölj noga)
  • 1/2 citron med skal (skölj noga)
  • 1 bit färsk ingefära, ca 2 cm, utan skal.
  • Tillsätt gärna 1-2 tsk grönt superpulver tex Spirulina, Nässla, Vetegräs, Brahmi, Neem eller Chlorella. (Jag använder gärna något från Green earth).
  • Ca 3 dl kokosvatten

Gör så här:

  1. Lägg ner de frysta ingredienserna i mixern
  2. Skär upp de färska i lite mindre bitar och lägg ner i mixern
  3. Tillsätt ev ett superpulver
  4. Häll på kokosvattnet, se till att det täcker alla ingredienser ordentligt.
  5. Mixa först långsamt, sedan snabbare i ca totalt 2 minuter. Smaka av.
  6. Häll upp och drick.

Vegan protein shake:

img_0245Bästa mellanmålet som ger dig långvarig energi, extra protein och bra fetter.

  • 2,5 dl frysta jordgubbar
  • 1 frusen banan (frys alltid in bananer utan skal och skär den gärna i mindre bitar så blir det lättare att mixa).
  • 1-2 msk jordnötssmör
  • 3 urkärnande dadlar
  • 1 msk hampapulver (använde denna från Green earth).
  • ca 3 dl ris-, havre- eller mandeldryck.

Gör så här: 

  1. Lägg ner de frysta ingredienserna i mixern
  2. lägg sedan i de urkärnade dadlarna
  3. Tillsätt jordnötssmöret och hampan
  4. Häll på ris-, havre- eller mandeldryck så att det täcker plus lite till
  5. Mixa tills slät
  6. Drick

Smoothiebowl:

img_4317

När man behöver lite tuggmotstånd och har lite längre tid på sig att få i sig smoothisen är det superbra att toppa den med tex hela torkade bär, nötter, frön och granola.

  • 1,5 dl frysta hallon
  • 2 dl fryst mango
  • 1/2 avokado
  • 1/2 banan
  • 1 msk kokosnötsolja
  • Tillsätt gärna 1-2 tsk Acaipulver
  • Ca 1-2 dl kokosvatten eller kokosmjök

Topping:

1 msk av vardera: gojibär, chiafrön, cashewnötter, kokosflingor och granola (för recept se här: granola)

Gör så här:

  1. Lägg ner de frysta ingredienserna i mixern
  2. Skär upp de färska i lite mindre bitar och lägg ner i mixern
  3. Tillsätt kokosoljan och ev Acai.
  4. Häll på kokosvattnet eller kokosmjölk för extra krämighet, precis så att det täcker
  5. Pulsmixa/mixa tills sorbetaktig i konsistensen.
  6. Häll upp i en skål
  7. Servera med toppingen.

 img_4316

Annons

Nytt gym i stan – Rawhouse Calisthenics

Foto: Cia Liljeton

Foto: Cia Liljeton

Foto: Cia Liljeton

Foto: Cia Liljeton

img_2690-1

Foto: Cia Liljeton

 

Förra veckan invigdes ett nytt gym i stan, Rawhouse Calisthenics, på Grevmagnigatan 17. Personerna bakom gymmet är Anderson Zapata och hans fru Josephine Genetay.

Anderson kommer från Sydamerika och har en lång erfarenhet som PT, kostrådgivare och kampsortsutövare. Förutom att träna andra utövar han gärna själv Capoeira och Calisthenics. Capoiera är en Brasiliansk kampsportskonst och Calisthenics betyder stryka och skönhet. I båda använder man enbart kroppens egna vikt.

Gymmet är helt nyrenoverat, superfräscht, litet och personligt. En plats för hela familjen, med mammaklasser, tonårsklasser, barnrum, capoiera och yoga (som jag håller i). Fokus ligger gemensamt på kroppens egna vikt, rörlighet, smidighet, bålstryrka och råstyrka.

Jag testade en capoeiraclass för några år sedan för Andersson och det var helt galet bra träning som dessutom var kul med härlig musik och en riktigt bra genomkörare för hela kroppen.

Kolla in deras hemsida http://rawhouse.se/index.html för mer info och är du intresserad av träna för Anderson, prova någon av deras klasser eller yoga för mig http://www.charlottef.se är det bara att maila någon av oss. ([email protected], [email protected])

Invigningen var mycket lyckad, med mycket folk, bra musik och massa godsaker från bl a Green EarthRaw barsNocco och Vitamin well. Jag bjöd på hembakade rawfoodbollar (se recept) och kostråd.

img_4073

13. Charlotte Fredriksson från Charlotte F och Maria Frisk från Green Earth

Med Maria Frisk, grundare av Green Earth. Foto: Cia Liljeton

img_3934

 

Stort grattis Anderson och Josephine till ert superfina gym och hoppas ni andra kommer och besöker oss på Rawhouse framöver:)

 

 

Raw snickers, choklad och lingonbollar

img_4054

Bakade tre sorters raw bollar till Rawhouse Calisthenics öppningsevent!

Här kommer recepten:

Raw snickers boll:

  • 2 dl mandlar
  • 2 dl cashewnötter
  • 4-5 msk rå kakao
  • ca 18-20 urkärnade dadlar
  • 6 msk jordnötssmör
  • 3 msk kokosolja
  • Några nypor havssalt.
  • Kokos eller krossade jordnötter att rulla i.

 

img_4047

  1. häll i övriga torra ingredienser
  2. Mixa ner dadlarna
  3. Mixa i kokosoljan
  4. och sist jordnötssmöret
  5. rulla bollarna i antingen kokos eller krossade jordnötter

img_4056

Raw choklad boll.

se recept här: raw chokladbollar

Raw kardemumma boll med lingon.

Jag använde detta: recept och sen rullade jag dem i lingonpulver från holistic.

img_4044

 

Nu måste jag skynda iväg till eventet, mer om det kommer senare!

img_4052

Kategori

Gör superenkla raw bars

Supergoda och enkla hemmagjorda raw bars som kan varieras i smaksättningen och användas som botten i raw efterätter.

img_3958Ingredienser för 10-15 st.

(Detta recept funkar alltså perfekt som botten om du tex ska göra en raw cheesecake eller med annan valfri topping)

img_3965

4 dl mandlar (kan bytas ut mot tex cashewnötter)

2 msk kokosolja

12 färska urkärnade dadlar (helst medjool)

Välj en av följande smaksättningar, idag bakade jag med kardemumma.

  1. 2 tsk kardemumma ( jag använde denna Kardemumma)
  2.  1,5 msk raw kakao (jag använder denna som är mild och rund i smaken, rå kakao)
  3. 2 msk Kokosflingor (Jag har denna kokos)

Gör så här:

  • Mixa mandlarna tills smuliga med lite crunch kvar
  • Lägg i de urkärnade dadlarna, mixa
  • Lägg i smaksättningen, mixa kort
  • Addera kokosolja och mixa tills smetig.
  • Förbered en fykantig form och smörj botten och kanter med koksoolja.
  • Tryck ut smeten så att den blir ca 1 cm tjock, lägg i kylen tills kall.
  • Ta ut och skär upp i fyrkanter eller bryt  i valfri storlek, lägg i en glaslåda som klarar att frysas med bakplåtspapper emellan och frys in.

img_3961-1

 

Trevlig helg!

 

 

 

Annons

Ett hälsoevent med träning, god mat och intressanta föreläsningar!

Häromdagen var jag inbjuden till Worldclass Vasastan på ett hälsoevent med en grym kombo av hård träning, god mat och intressanta föreläsningar och självklart fick man en härlig goodiebag.

img_3696

Lisa Ajax och jag:)

Worldclass, som är sveriges första gymkedja, utvecklar sitt koncept till att bli ett gym med mer holistiskt tänk och focus på helhetshälsa. I  och med detta bjöd dom tillsammans med Blogozine in till ett hälsoevent som just handlade om hela hälsan med allt från hjärnan, livsstil, tarmfloran och träning.

img_3684

Vi började dagen med pepptalk och gruppträning med coachen, fystränare till både motionärer och elitidrottare som Guidetti, Nebez Kurban och fotbollssesset Petronella Ekroth från Djurgårdens A-lag. Dom berättade om deras resa från ungdoms- till elitidrottare och tränare. Sen höll dom varsitt fyspass – grymt bra träning speciellt för mig som bara yogar numera ha ha, minns inte sist jag höll i en vikt. Och träningsvärken efteråt ska vi inte tala om. Kul och inspirerande!

img_3685

Lisa fån Blogozine, Petronella och Nebez

Därefter serverades en lunch tillagad av fantastiska Pom och Flora (som dessutom snart öppnar nytt i Vasastan:)) Måltiden var framtagen i samarbete med duon från Food Pharmacy och var såklart både antiinflammatorisk, fiberrik och probiotiskt balanserad. Förutom att den smakade fantastiskt gott, var den så vacker. Till det fick vi en shot på gurkmeja, kanel, ingefära, äppelcidervinäger mm framtagen av Stig Bengmark. En antiinflammatorisk kickstart minst sagt. Och efterrätten var en raw brownie även den fullproppad med nyttigheter och antiinflammatoriska kryddor som kanel och kako.

img_3692

Underbart god lunch av Pom och Flora

Mia och Lina, tjejerna bakom den framgångsrika bloggen Food Pharmacy, presenterade sin nya bok (som ligger på topplistan) och pratade om deras resa från första mötet med Stig Bengmark. Att dom vid det mötet inte ens visste vad tarmflora var och hur dom genom ny kunskap sakta men säkert ändrat sitt sätt att se på mat, hälsa och njutning. Dom är inte veganer men har bara upplevt de stora hälsofördelarna att öka intaget grönsaker och framförallt råa i deras kost.

img_3700

Köpte såklart Food pharmacy’s bok

Jag säger som jag alltid sagt, det behöver helt enkelt inte var antingen eller utan hellre både och som är det bästa receptet för en hälsosam livsstil i balans.

Efter det avslutades hälsodagen med föreläsning av den internationelt erkända hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh som pratade om hur vi kan leva till vi är 150 år (!) och att vi faktiskt kan påverka våra gener genom en hälsosam livsstil. Vi kan alltså stänga av sjukdomsgenererande gener och främja hälsogenererande gener genom vår livsstil. Så dags att sluta skylla på generna nu, det mesta sitter bakom pannbenet helt enkelt! Hon refererade även till the Blue Zones, ett återkommande tema i mina föreläsningar, och hur vi bl a genom att tänka positivt, vara tacksamma och ta hand om våra relationer kan förbättra vår hälsa och livsslängd.

img_3760

härlig goodiebag

Stort tack för en mycket inspirerande dag!

Konsten att inte överäta

Photo: Rawayurveda.com

Photo: Rawayurveda.com

En av de stora bovarna när det gäller fetma och övervikt som sedan kan leda till sjukdomar som bl a diabtetes, hjärt- och kärlsjukdomar, är att vi idag äter alldeles för stora portioner. Och en av hälsofaktorerna som ökar välmåendet i ”The Blue zones” har visat sig var att de bara äter sig ca 80% mätta.

Blue-Zones-Map

Photo: Dietsinreview.com

Det låter ju inte så svårt, men jag måste erkänna att detta är ett av mina ”problem”. Jag har helt enkelt svårt att sluta äta innan all mat på tallriken, bordet och spisen är slut eller bortplockad. Nu är detta inte ett lika stort problem när man äter bra näringstät och fiberrik mat så klart, men oavsett vad man äter påverkar det matsmältningssystemet och all överätning blir en belastning.

IMG_2760

Att handlarna och producenterna erbjuder storpack, fördelaktiga erbjudande och mängdrabatter är ett enkelt sätt få folk att välja större portioner, förpackningar  och hamna i just ”överätningsfällan”. Dessvärre faller vi alldeles för lätt för den typen av erbjudanden. Men nu diskuteras det om det inte borde finnas en lagstadgad maxgräns för sådana typ av erbjudande.

Jämför vi generella portionsstorlekar idag med 60-talet är de dubbelt stora enligt Cochrane-nätverkets forskning från 2015.

Det är framförallt några saker som har hänt.

  • Vi äter på större tallrikar och därmed större portioner
  • För enskilda produkter har den normala storleken gått från liten till stor.
  • ”All you kan eat” typen av buffeér är allt mer populärt
  • Hedonistiskt (lustfyllt) ätande ökar och blir mer lätttillgängligt, vi äter hela tiden mer för att uppnå tillfredsställelse.
  • Traditioner som fredagsmys, halloween, påskägg, lördagsgodis, lill-lördag mm gör att vi oftare ”unnar” oss energirik men näringsfattig föda.
  • Vi har fått ett inlärt beteende att vi måste hela tiden äta när vi ser på film, före och efter träning och under resan.
  • Vi har helt enkelt slutat känna efter om vi är hungriga och verkligen behöver äta och istället äter för ätandets skull.

Hur kan vi undvika att överäta.

  • Ät små näringstäta mellanmål så att vi slipper blodsockerfall och att blir för hungriga.
  • Mindre tallrikar/mindre portioner
  • Undvik buffér, eller ta bara en omgång.
  • Ät bra sammansatta måltider/matdagar – sött, salt, surt, tuggmotstånd, mjukt, fiberrikt, näringstätt etc – så att vi blir tillfredsställda och mätta.
  • Drick tillräckligt med vatten
  • Undvik att ha godis, chips, kakor, läsk mm hemma, ställ fram frukt istället.

IMG_2551

  • Tugga, ät långsamt och avvakta innan du tar mer så att du hinner känna mättnad.
  • Lär känna din kropp och gör skillnad på hunger och aptit.
  • Plocka undan resterna av måltiden på en gång när alla ätit upp.
  • Ha lite disciplin, ät inte före maten är klar och ta inte mer om du vet att du egentligen är mätt.
  • Ät mat med mycket bra fetter och fibrer.

IMG_2344

  • Bygg tallriken med mycket råa grönsaker och smakrik dressing. Det tar längre tid att äta och hjärnan hinner registrera mättnad under tiden man äter jämfört om man äter fiberfattig mat utan tuggmotstånd och smak.

IMG_3355

 

Lycka till och glöm inte att njuta av maten du äter:)

 

 

 

Kategori
Ladda mer innehåll