En vanlig tizdag i förorten – med bad, blod och småhjulingar

Vi befinner oss just nu i slutet av juli månad och kvällarna börjar att komma i gång  på riktigt värmemässigt nu. Kvällens cykeltur blev en svettig historia med blod, vurpor och trycksladdar.

Trots semestertider dök det upp många cyklister som ville smaka på stig, blåbär och förortscykling. Efter en kortare uppvärmningsrunda blev det dagas att dela upp oss i mindre grupper med sikte mot sjön Öran lite senare för kvällsdopp och fika. För egen del hamnade jag i ”semester-gruppen” som inledningsvis tog det piano, precis som man ska göra i en ”vi-som-har-semester-grupp”. Efter en kortare stund blev det dags att slå på fartknappen tyckte Mr. Race och farten gick upp rejält bitvis. Med hjärtat i halsgropen fick vi pusta ut en kortare stund innan det var åter igen dags för nästa fartökning. Vägen till Öran blev intensivare och intensivare och sista biten på Sörmlandsleden, mja – den gick i dödsfart.

Hur som helst så var det roligt att få komma upp på cykeln igen. Det var typ en vecka sist. Mer löpning har det blivit då Lidingöloppet närmar sig med stormsteg. Fast innan den ska tydligen Cykelvasan avverkas så jag får inte helt glömma bort att cykla. Nåväl. En riktigt trevlig tur hade vi och pausen vid Öran kändes extra bra då benen behövde vila lite.

Den avslutande spurten upp mot Åbyplan var som gårdagens avslutning i Tour de france – tight.

Distans 20.1 km
Medelfart 12.7 km/h
Maxfart 49.7 km/h
Kalorier 770
Tid 1.40.27
Medelpuls 140 bpm

Maxpuls 181 bpm

Bilder från kvällen finns här!

Mountainbike i stockholm

Lite blod har väl aldrig skadat?

Kategori

Wildfire på Kolmården – galnaste åket för den som vågar

Världens bästa berg- och dalbana i trä med en topphastighet på 113 km/h, en fallvinkel på 83 grader och hela 12 tillfällen av total tyngdlöshet. Sugen att testa?

I dag blev det en dag på Kolmården. I ett soligt Kolmården slingrade sig kön lång in till djurparkens gästparkering. För 60 kr får bilen stå kvar under dagen vilket kanske var dagens minsta utgift. Inträdet för en vuxen kostar nämligen 429 kr och för barn över 3 år 379kr. I priset ingår i stort sett allt ink. åkattraktioner och delfinshow. Förutom att se på djur kan besökarna åka den mycket populära linbanan där man kan få se både björnar och giraffer. Utöver djurpark är också Kolmården en levande familjepark med stor lekplats och Bamses Värld. En miniatyr by av Bamses värld med åkattraktioner och dagliga föreställningar under högsäsong. Här kan barnen se, åka, uppleva och klämma på det mesta från Bamses värld. Det bästa av allt – allt ingår i entrébiljetten.

Bamses värld på Kolmården

För Kolmårdens mindre besökare är Bamses Värld ett populärt resmål. Hälsa på Bamse och hans vänner och titta in hos Bamse för att se hur han bor. Dagliga föreställningar med kramkalas efteråt med figurerna bjuds det också på. Allt ingår i inträdet. Bamse och Tårtjuven är en klockren succé om barnen ska med.

För er som söker lite större utmaningar än att åka Skalmans ballong kanske är sugna på den nya sugernyheten Wildfire som är en ny åkattraktion från och med i år. Med en topphastighet på 113 km/h, tre inversioner (dvs när du åker uppochner), en fallvinkel på 83 grader och höjdskillnad på 57 meter kommer den två minuter långa åkturen bjuda på en hisnande adrenalinkick utmed Bråvikens bergssluttningar med hela 12 tillfällen av total tyngdlöshet. Wilfdire är typ världens bästa berg-och dalbana i trä som förväntas sätta flera rekord inom berg- och dalbanebranschen; näst högst, tredje snabbaste, femte längsta och näst flest inversioner (när du åker uppochner). Och det är i jämförelse med banor i hela världen. Så vad säger du, blev du sugen att prova den? Jag lovar, det kommer bli ett åk du sent kommer att glömma. Håll i hatten bara.

You can do it!

Wildfire är rankad som topp-10 i L.A Times sammanställning över världens 16 häftigaste nya attraktioner för 2016.

Kolmårdens djurpark
Om Wildfire

Längdkrav: 120 cm
Banans längd: 1265 meter
Topphastighet: 115 km/h
Fallvinkel: 83 grader
Åktid: 120 sek
G-krafter: 4 G
Total tyngdlöshet: 12 tillfällen
Höjdskillnad: 57 meter
Höjd över havet: 142 meter
Tåg: 2 x 24 passagerare
Kapacitet: 960 personer/h
Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark bjuder även på andra sevärdheter och åkattraktioner. Här en bild på en av deras större inhängnader som både rymmer noshörningar och zebror.

TEST: ASICS GEL-DS TRAINER 21 – uppdaterad och bättre än någonsin

Den populära och allsidiga löparskon Asics DS 21 trainer får nytt liv med en rad uppdateringar. Jag har testat skon som både känns stabilare och snabbare vid första passet.

Den senaste tiden har lättviktsskorna blivit allt mer populära bland motionslöpare runt om i landet. Många önskar en snabbare sko till motionslopp, varierad träning eller snabbpassen när tiden kanske tryter. ASICS DS trainer uppfyller många av dessa krav samt kommer även med ett lättare stöd för pronation för löpare som känner ett behov av det. En av nyheterna med skon är skons ovandel som är tillverkad i ett material utan sömmar som ska ge bättre passform, vara mer hållbart och minimera uppkomst av skav.

ASICS Gel-DS Trainer 21

Ny ovandel för DS trainer

Gillar man färg så ska man definitivt spana in den nya ASICS GEL-DS Trainer. Den nya skon från ASICS gör ingen besviken om man råkar gillar färgglada skor, älskar man svarta skor, mja. Då kanske man får överväga skons fina fördelar mot färgen? För fina egenskaper är det något som skon verkligen har. ASICS GEL-DS Trainer kommer i ett stabilt chassi med pronationsstöd (Dynamic Duomax) och påminner om en lättare version av Kayano. Med sin nya ovandel i seamless-material erbjuder skon nu en ännu bättre passform än tidigare samt ökad livslängd, speciellt när det kommer till ovandelen. När det kommer till skons tekniska lösningar så är den utrustad med Impact Guidance System I.G.S. mittsula medans yttersulan har AHAR+ (High Abrasion Resistant Rubber Plus). Utöver skumdämpningen har skon även en mindre klick GEL för en följsam och marknära dämpning.

Under testperioden så har skon fått följa med på både korta och längre pass och jag känner verkligen skillnad mot modellen innan med en slappare ovandel. Något som också är påtagligt är skons passform som känns en aning smalare och därmed också tightare mot tidigare modell. Ställer man DS21:ans passform mot Asics Gel-Kayano 22 är det ganska lika i lägret men att Kayano 22 upplever jag som snällare breddbässigt. Eftersom skon också upplevas som smalare så kan detta ställa till med problem för löpare med fotben som utmärker sig på sidan. Hos skomodeller som Asics GT 2000 4 eller Nike Air Zoom Structure 19 kan många andas ut då dessa är betydligt snällare mot till exempel mellanfotsben. Asics GEL-DS trainer 21 klarar däremot mindre ojämnheten bra utan att bli för stram som Asics Gel Kayano 19 kunde vara för många löpare.

ASICS - Gel-DS Trainer 21

Dynamic Duomax

ASICS - Gel-DS Trainer 21

IGS och GEL

ASICS - Gel-DS Trainer 21

Allsidigt yttermönster hos GEL-DS trainer 21

Men hur är löpkänslan då?
För kortare och intensiva pass fungerar DS ypperligt men även på längre distanser så lever DS trainer upp till förväntningarna. Skon ger en fin marknära känsla med fin respons utan att vara för tung eller ostabil. Lite slarvigt kanske man kan säga att skon är som en nättare version av Kayano 22 med betoning på nättare så är skons vikt på 518 gram i storlek 43.5 (vägd av mig). Väldigt lovande vilket också märks när man ska dra igång sina sprint intervaller. För längre distanser är helt klart den nya ovandelen en riktigt fin nyhet. Den ger god support och håller mil efter mil utan att ens börja noppra sig. En riktigt trevlig nyhet är att skon även gör sig ganska så bra på grusvägar tack vare yttersulans mönster. Tyvärr håller inte yttermönstret hela vägen när det blir brant uppför med lösare underlag. Skon sladdar då lätt i gruset och den känslan återkommer också när det lider riktigt brant utför. Man ska inte heller ta DS trainer för att vara en stigsko men som vi varit inne på tidigare så är den en riktigt allsidig sko. Vid extra långa distanspass på hårt underlag känner jag personligen att skon är aningens hård för mitt löpsteg men på grus och lösare underlag kändes benen piggare. Skon har även utagbar innersula vilket är ett plus för löpare som har personliga innersulor.

ASICS - Gel-DS Trainer 21

ASICS – Gel-DS Trainer 21 bjuder på grymt fin löpkänsla både under korta pass som längre distanspass.

Sammanfattning
ASICS GEL-DS trainer 21 kommer med efterlängtade uppdateringar där ovandelen fått sig en rejäl ansiktslyfting. Skon presterar riktigt bra både under korta och långa pass och den nya ovandelen ligger också bakom mycket av den goda komforten. Skon är riktigt stabil tack vare skons overpronationsskydd och nya ovandel. ASICS GEL-DS trainer 21 kunde kanske ha kommit i en roligare färgsättning då denna påminner väldigt mycket om en Asics GT-2000 3 i färgsättningen. Även priset på närmare 1.500 kr är i överkant om man ser till närmaste konkurrenterna.

Asics GEL-DS Trainer 21
Pris: 1495kr
Betyg: 4/5 (mycket bra)

Plus
– Smidig
– Allsidig
– Bra passform
– God löpkänsla och respons

Minus
– Priset
– Kan bli något varm under längre pass

Läs flera skotester här:
Rebook ZPump Fusion
Haglöfs Gram AM GTX
Saucony Type A6
Saucony Triumph ISO
VIKING APEX II Gore-TEX
REEBOOK ZPUMP FUSION 2

Annons

Bildbomd från Ghetto Ride 19 juli

Här kommer bilder från kvällens skogsäventyr 19 juli.

Tack alla som var med ikväll. Det blev en mycket trevlig tur.

Mountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholmMountainbike i stockholm

Kategori

TEST: Rapha POST SHAVE LOTION

Att raka benen är en självklarhet för många cyklister. Däremot är det ibland sämre med efterbehandling av huden efter rakning och vilka produkter man använder. Jag har testat Rapha POST SHAVE LOTION för att se hur den ställer sig mot mina andra after shave-produkter.

Att cykla innebär inte bara att man måste kunna trampa cykel, enligt en del bör man också raka sina ben men vad många glömmer är att efterbehanda sina påkar med någon typ av after shave-produkt efter rakning. I dag finns det en uppsjö med cykelrelaterade produkter som lovar både det ena och det andra. En produkt jag varit extra nöjd med är Elite’s after care produkt för benen men nu tror jag att jag har hittat en ny favorit.

Efter att ha rakat mina ben efter konstens alla regler (och med hyvel) var det så dags för mina ben att få smaka på Rapha’s post shave lotion. Den svarta pumpflaskan som fanns på produktbeskrivningen fick jag aldrig hem utan den verkar ha ersatts med en tub istället. Den vita krämen luktar gott och lyxigt. Ingen sportig doft med inslag av liniment här inte. Rapha’s post shave lotion innehåller en rad mysiga saker och den ljuvliga tonen av rosmarin gör sig lätt påmind när jag smörjer in benen.

Rapha POST SHAVE LOTION review

Ingen pumpflaska här inte.

Rapha har lyckats göra en fin blandning som varken gör benen vita av torrhet eller glansiga efter insmörjning. Benen får inte heller någon direkt svalkande känsla efteråt utan benen känns mjuka och inte kladdiga efteråt. Krämen är ganska dryg och det behövs inte heller en stor mängd med lotion för att täcka benen. En bra sak med Rapha’s post shave lotion är att den också fungerar väldigt bra i ansiktet efter rakning. I vanliga fall använder jag Biotherm’s after shave lotion men Rapha’s passar min hy bättre har det visats sig.

Så efter några omgångar med hyveln kan jag inte mer än säga att Rapha’s post shave lotion rockar, både till benen och ansiktet. Att den kostar mindre än min vanliga after shave lotion är inte fy skam det heller.

Glöm inte benen!

RAPHA POST SHAVE LOTION
Pris: 250kr
Betyg: 5/5 (Utmärkt produkt)

Du kanske också är intresserad av:
Rapha’s linimentElite gelAssos krämRitual’s 

Rapha POST SHAVE LOTION review

Rapha’s post shave lotion är snäll mot huden och luktar samtidigt gott

Kategori

TEST: Ultralätt och packvänlig superjacka – Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket

Nu har Rapha’s designers slagit på den stora trumman igen. Deras nya vindjacka Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket är plagget som så många av oss som har saknat och nu är den här. I svart. Jag har testat Rapha’s nya superjacka för att se om den håller vad den lovar.

När jag för något år sedan körde ifrån både hjälm och regnjacka inför en långloppstävling i mountainbike blev det till att köpa dessa prylar på plats på tävlingsdagen. I ett mässtält hittade jag det jag sökte efter och sedan den dagen har min tidigare ultralätta vindjacka fått vara med mig i ur och skur. Den jackan är en av mina favoriter då den är så allsidig. Du kan ha den under en jacka så skyddade den mot väta, du kunde ha den över cykeltröjan så höll du dig varm på morgonen på väg till jobbet. Den jackan var mer eller mindre perfekt för sitt område men det fanns brister. Brister som nu Rapha’s version av liknande plagg gör den på pappret till den odödlige bland ultralätta vindjackor.

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET – bjuder på en riktigt fin och kroppsnära passform utan att ta allt för mycket vind.

Passform
Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket kommer med samma fina passform som flera andra jackor i serien. Den något rejsiga passformen lämnar verkligen inget fladder över för vinden att gripa tag om med undantag för dragkedjan som bullar upp sig lite på magen. Jackan är extremt kort framtill och det känns nästan som om att man bara står i mässingen med jackan rakt upp och ner. Detta blir naturligtvis bättre när man befinner sig i ride-position på cykeln. Baktill sträcker den sig lägre och det luftiga meshmaterialet följer min o-aeroiska ryggtavla fint. Detta saknande jag hos min tidigare jacka som var lika elastisk som en lyktstolpe. Armarna är lagom långa och det finns lite utrymme mellan jacka och arm. Jackan ska sitta tajt men inte tempodräkts-tight så att säga. Vid halsen är utrymmet bra och den mjuka kragen är också ett riktigt stort plus – tack Rapha. Fick jag önska något hade en aningens högre krage varit att föredra.

Detaljer
Jackan har trots sin enkla design en rad tekniska lösningar. Den som syns mest är kanske ryggpartiet hos Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket som är ett högventilerande mesh-material som liknar det som sitter på deras undertröjor. Jackan har även diskreta reflexdetaljer, mjuk krage och greppvänlig resår längst ner.

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET – är en vindtät jacka med högventilerad mesh på ryggen.

Användning
Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket är ett plagg för tillfällen då vindvästen kanske inte räcker till eller när en jacka blir för varm eller för skrymmande att ha med sig när dagen blir varmare. För egen del så har jackan kommit till stor användning under mina pendlarpass när temperaturen varit kanske tio till femton grader lägre än när jag ska hem. Då är det extra skönt att kunna stuva ner Ett plagg i ryggfickan istället för flera som det kan bli som jag kör vindväst och armvärmare dessa morgnar. Utöver morgonpasset har den också varit exemplarisk för kvällsrundor då det är tvärtom. Varmt vid start och kallt på vägen hem. Då är det perfekt att kunna dra på sig jackan i farten och överleva hemcyklingen. Eftersom vi inte har några berg i stockholm så blev resan ner till centrala jönköping i ottan ett bra tillfälle att testa vindskyddet i hög hastighet. Även då visade sig jackan vara lysnade då den behöll kroppsvärmen på ett bra sätt utan att kyla ner framsidan extremt mycket vilket vind har en tendens att göra om ytterlagret sitter för tight. Perfekt jacka för Vätternrundan alltså.

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET

Funktionell jacka som gör sitt jobb – på ett förbaskat bra sätt.

Funktion
Jackan levererar bra när det kommer till vindskyddet och den andas också otroligt bra. Det känns inte som att man har någon jacka på sig utan den finns bara där. När du sedan inte behöver den så tar den väldigt lite plats – löjligt lite plats. Vikten hos jackan ligger på 101 gram i storlek large. Enligt informationen på Rapha’s hemsida står det 136 gram för storlek medium. Vid mätning visade min ena våg 99 gram och den andra 101 gram – det är lätt!
I övrigt så fungerar jackan mycket väl. Dragkedjan går lätt upp och ner och låser lagom hårt om du vill kunna reglera läget för dragkedjan.

Reflexdetaljerna finns och gör sitt jobb men storleken kanske kunde har varit aningen större eller fler för bättre funktion och synlighet.

Sammanfattning
Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket lever verkligen upp till vad på pappret kanske är det ultimata cykelplagget för turer med hög temperaturspridning. Jackan sitter otroligt skönt på kroppen och ger en tajt passform utan att vara För tajt. Flera smarta detaljer finns hos jackan och den personliga favoriten är det högventilerade mesh-materialet på ryggen. Att sedan jackans otrolig vikt landar runt 100 gram är otroligt imponerande för en så teknisk jacka med dragkedja. Det är bara att lyfta på hatten – Rapha har gjort det igen.

Rapha Pro Team Lightweight Wind jacket
Pris: 1.350kr
Betyg: 5/5 (Utmärkt produkt)

Plus
– Vikten
– Packvänlig
– Bra vindskydd
– Priset
– Brett användningsområde
– Passform

Minus
– Kommer endast i svart (dark grey)

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET – blir otroligt liten när man rullar ihop den. Bilden ljuger lite så den blir ungefär hälften så stor som på bilden. Inga problem att pula ner i ryggfickan alltså.

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET

PRO TEAM LIGHTWEIGHT WIND JACKET kammar hem full pott! Fem av fem för lättviktaren från Rapha.

Kategori
Annons

VM-guld till Jenny Rissveds med dagar kvar till OS i Rio

Jenny Rissveds cyklar hem ett VM-guld i XCO med bara dagar kvar till OS i Rio. 

Svenska U23 cyklisten Jenny Rissveds cyklade hem ett VM-guld i disciplinen XCO och det med marginal mot konkurrenterna. I ett svalt Nove Mesto, var förutsättningarna de bästa för falucyklisten som med sin höga världscupranking fick en fin placering i startfållan. Banan som inleddes med en 2,8 kilometer lång loop följt av fyra varv på en riktigt tuff banan med branta backar och snabba utförslöpor vilket passade Jenny bra. Jenny som är en tekniskt duktig cyklist besmästrade banans alla tekniska partier med bravur även om en del steniga partier drog med sig några av motståndet i sina gap. Jenny Rissveds vann med 1:04 före Stina Frei och 1:22 före Alessandra Keller, båda från Schweiz.

Nu blir fokus OS i Rio och det är med spänning jag kommer följa henne där.

 

Kategori

PangTizdag utan dopp – It’s Ghetto

Hej vänner! Vilken härlig kväll vi har haft i Stockholm. Självklart avnjöts den på en cykelsadel tillsammans med ett dussin vänner +ANDRA i skogarna.

Det har varit lite glest med inlägg från min sida den senaste tiden men nu kommer det en kort ride report i alla fall. I ett soligt västerhaninge var det åter igen dags att hoppa upp på cykeln och inte in i bilen som det blivit mycket av den senaste tiden då vi bilat runt lite i Sverige med bland annat Öland som stopp. Nu var det cykeln som gällde till 100% och det kändes att jag varit lite off saddle ett tag nu. Efter Vätternrundan blev suget inte lika stort att bajka men kvällens ride ändrade på perspektiven. Ett hundra procent flow +ANNAT.

Tillsammans med en rad troga stigcycklister gav vi oss ut i skogarna kring västerhaninge med fikastopp vid sjön Öran. Det blev en ganska lagom sväng i lagom tempo med några fina stigningar och utförtslöpor. Det efterlängtade kvällsdoppet uteblev tyvärr men nästa vecka är jag helt på om vädret är som ikväll. Nu ska jag vila benen lite börja packa inför helgens resa.

Tack för ikväll alla som var med! Det var najz.

Här kommer lite bilder från kvällen.

Singoalla

Balle – mycket viktigt

Sallad

Sallad någon?

Pushbike

Pushbike eller?

Cykla i stockholm

Sista biten upp till toppen

cykla i stockholm

Bra flow i afton

cykla i stockholm

Hit eller dit? Ah, jag vet inte. Jag är bara trött!

Svamp

Hittade svamp i skogen. Någon som vet vilket sort det är?

Bilder från Vätternrudan – det blöta året

Molnen duggade tätt över Motala denna helg, men det stoppade inte 18 383 cyklister att genomföra årets upplaga av Vätternrundan. 

Här kommer lite bilder från årets Vätternrundan som slutade bra vädermässigt men inleddes för många med dödsregn i flera timmar.

Innan starten så gick diskussionerna hurvida vädret skulle ställa till det eller ej. En del trodde att detta år skulle bli som 2012 – det vill säga, missär. Missär blev det också, för en del. Eller för rätt många skulle jag nog vilja påstå. Regnet som började att tillta under natten höll i sig nästan hela vägen runt sjön och var som allra intensivas innan och efter Jönköping.

Flera kändisar passade även på att dela i årets upplaga av Vätternrundan.   För några gick det extra bra och presterade fina tider kring nio timmar. Artisten Markoolio deltog även han med tidigare radiokollegan Fredrik Birging (Rix FM) som båda krigande in sig i mål efter 19 timmar och 55 minuter – word!

Vätternrundan 2016 i Siffror
Antal startande: 19 653
Antal anmäld: Fulltecknat (ca. 24.000)
Antal som bröt loppet: 1 270

 

Bilder Vätternrundan

Inte alla som befann sig i Motala cyklade runt sjön

Bilder Vätternrundan

Årets snyggaste hjälm?

Bilder Vätternrundan

Slutsålt i Motala

Bilder Vätternrundan

Snabba cyklister ger sig av från Motala

Bilder Vätternrundan

Tupplur efter timmar i sadeln

Bilder Vätternrundan

Grön cyklist?

Bilder Vätternrundan

Mycket roligt fanns det att göra för barnen.

Bilder Vätternrundan

Mörka moln över Motala

Bilder Vätternrundan

Snart startdags

Bilder Vätternrundan

Kategori
Annons

Vätternrundan – så gick det för kändisarna

I vintras kunde vi följa flera av dessa tappra personer på deras resan mellan sälen och mora. Nu satsar alltså flera av deltagarna vidare i sin jakt på En Svensk Klassiker och nu var det Vätternrundan som skulle avverkas.

Nu har precis lugnet lagt sig över Motala och de flesta cyklisterna är redan på väg hem. För många har resan slutat bra och för några kanske krämporna kommer först dagen efter. Måns skriver på sin Instagram att han har ont all over the place. Då går tankarna direkt till Markoolio (Marko Lehtosalo) som gick i mål efter 19 timmar och 55 minuter, han kämpar nog nu också. Här kommer i alla fall resultaten för några av kändisdeltagarna i årets upplaga av Vätternrundan.

Måns Zelmerlöv, artist | 11:17h
Marko Lehtosalo, artist | 19:55h
Bingo Rimer, kändisfotograf | 11.19h
Susanne Ljungskog, VM-guldmedaljör i cykel | 9:20h
Fredrik Birging, radioröst i Rix FM | 19:55h
Joakim Nömell, deltagare i SVT:s Mot alla odds | 9:36h
Kenneth Litland, vd Bauhaus | 9.47h
Mats Rönnlund, vd We Consulting | 11:12h

Resultat Vätternrundan

Måns Zelmerlöw Vätternrundan

Måns Zelmerlöw har nu även genomfört Vätternrundan i sin väg mot en Svensk klassiker

Kategori

ARC’TERYX lanserar sin första trail running sko – Norvan VT

Arc’teryx kliver in på trail-running-marknaden med en sko som levererar klättring och scrambling egenskaper tillsammans med hög hållbarhet i brant och teknisk miljö. 

Våren 2016 så lanserar Arc’teryx sin första trail runner, Norvan VT och Norvan VT GTX. Helt i sitt eget slag så är Norvan byggd för alpinister och klättrare som använder löpning för att förbättra sin kondition och för dedikerade trail runners som letar efter nya områden att utforska. Skons design, passform och specifika funktioner kombinerat med materialval låter atleter undslippa begränsningarna som traditionella skor utgör i brantare och mer tekniska miljöer. Norvan VT utgör den första modellen av flera kommande Arc’teryx-skor avsedda för trail-running.

Genom det nya (patentsökta) 360⁰ Support System som består av interna och externa komponenter så kan skon lätt justeras för att spänna skon över trampdynorna för mer stöd och kontroll under klättring och scrambling för att sedan lätt spännas upp för att återställa den större tåvolym som krävs i skon vid löpning. Funktionen gör att framfoten omsluts för ett jämnt fördelat och pålitligt stöd i svår och stökig terräng.

Arc’teryx Norvan VT ser otroligt lovande ut och kommer ut på marknanden våren 2017.

Detaljer:

•ÖVERDEL: Beklädd med 0.4mm TPU-film , 100% Cordura väv, 1.1mm syntetmaterial över framfoten, 1.3mm intern microfiber på insida, 0.8mm förstärkning med syntetiskt skinn.
•PASSFORM: Adaptive Fit på alla modeller
•INNERSKO: Ej urtagbarinnersko som skyddar mot smuts, jord och grus, 2-lagers stretchnylon I monomesh med luftgenomsläppande material i EVA, GTX modeller: Stretch-GORE-TEX i fullhöjd av innerskon.
•INNERSKO: 4mm OrthoLite 3D-gjuten insats
•MELLANSULA: 85% EVA / 15% Polyolefin-blandning, 55 Shore C, 27 mm/18mm höjd, 9mm nivåskillnad
•YTTERSULA: Vibram Megagrip(Bakre 2/3), Vibram Idrogrip (Främre1/3)
•Norvan VT Men’s & Women’s–1599 SEK –Vikt –300g/Men’s9 us
•Norvan VT GTX Men’s & Women’s –1799 SEK–Vikt –320g/ Men’s 9 u

Arc'teryx Norvan VT

Skons design, passform, specifika funktioner kombinerat med materialval låter atleter undslippa begränsningarna som traditionella skor utgör i brantare och mer tekniska miljöer.

Du kanske är intresserad av:

Test Aphilia coat 

Test Atom SL Hoody

Test Blade 20

 

Kategori

TisdagsPang med vänner – men ska det vara så här kallt i juni?

Vilken härlig avslutning det blev på tisdagskvällen. Soligt, ganska varmt vid start men ruggigt kallt på vägen hem. Tisdagens pass blev en nagelbitare för mina knän.

Nu är det full fart på cykelsverige. Denna vecka råder det troligtvis högtryck runt om i landet på lokala träningsevent men också likaså för alla cykelhandlare som har bråda dagar. Vätternrundan står för dörren för väldigt många och det är också nu man möter fler cyklister än någon annan tid på året.
För egen del så blev det ett mysig pass med vänner i den svala kvällssolen. En runda på runt 50km avverkades i gott sällskap med en rad möten med andra likasinnade.

Riktigt trevlig tur som gick från Åbyplan i västerhaninge hela vägen ner till Ösmo där vi vände å körde tillbaka. Fin kväll som mestadels bestod av elak kantvind och 11 grader, brr. Ingen bra dag att glömma knävärmarna hemma.

Distans: 59 km
Stigning: 392 meter
Kalorier: 1424
Snittfart: 33km/h
Maxfart 72km/h
Medelpuls: 138 bpm
Maxpuls: 175 bpm

Ghetto Ride Haninge

På väg tillbaka till västerhaninge och Åbyplan

Kategori
Annons

TEST: Månsidig väska för både jobb och fritid – Victorinox Dufour 3-Way

Söker du efter allsidig väska som både rymmer lite kläder, en dator samt en surfplatta – look no further. Victorinox Dufour 3-Way är kanske väskan för dig?

Är du ofta på resande fot eller söker smidig förvaring åt din lilla älskling på upp till 13″? Spana in läckra Dufour från Victorinox. Med sina 12 x 32 x 43 cm till storleken är det ganska imponerande hur mycket som ryms i den smidiga väskan. Utöver en dator med en skärmstorlek på upp till 13″ får även en surfplatta, ficknivar och lite ombyte plats. Väskan är mångsidig och kan bäras på flera olika sätt då väskans flyttbara handtag kan kopplas loss utan verktyg. Väskan har även axelband som möjliggör att bära Dufour som ryggsäck.

Några superfinesser med Dufour finns egentligen inte utan Victorinox har istället satsat på fina materialval, design och skydd åt dina tekniska prylar i väskan. Väskan som väger in på 1.7kg bjuder upp till hela 17 l i packvolym utan att skämmas. Skulle man behöva lite extra utrymme så går väskan faktiskt att expandera så du får plats med det där lilla extra. Väskan känns gedigen och välarbetad vilket också märks på både sömmar och detaljer. Inget har lämnats åt slumpen.

Victorinox Dufour 3-way review. Bild: Bang Engström

Victorinox Dufour 3-way har kraftiga blixtlås och väskan är tillverkad i klimatsnällt Nüwa®.

Victorinox Dufour 3-way review. Bild: Bang Engström

Victorinox Dufour 3-way kan bäras på flera olika sätt, här som tote

Victorinox Dofour 3-way

Victorinox Dofour 3-way kan även bäras som ryggsäck.

Sammanfattning
Victorinox Dufour 3-way är en trevlig vardagsväska som slukar det nödvändigaste du vill ha med dig till jobbet, på flyget eller varför inte landet. Den skyddar ditt innehåll väl och kan expanderas om så önskas. Väskan är tyvärr något tung och påminner lite om äldre laptop väskor från 1995 men klart mycket snyggare och mer funktionell.

Victorinox Dufour 3-way
Pris: 2.500kr
Betyg: 3+ (bra)

Plus
– Smidig
– Expanderbar
– Månsidig
– Bra skydd för datorn

Minus
– Priset
– Vikten

Kategori

Så håller du dig torr under årets Vätternrunda

Med bara dagar kvar till årets upplaga av Vätternrundan är det nog många som funderar på vad man ska ha på sig. Medan vädertjänsternas servrar ligger på bristningsgränsen när alla anmälda ska analysera, dubbelkolla, trippelkolla och för säkerhets skull kolla igen på hur vädret blir till helgen. Prognosen ser ut att bli, ja – regn. Det kommer troligtvis regna under årets Vätternrunda. Ganska mycket också och i stort sett hela varvet runt. Men misströsta inte. Jag har letat fram 3 outfits som garanterat inte släpper in något vatten.

Att cykla Vätternrundan är för många en riktigt stor utmaning. Att ta sig ann loppets 300 kilometrar är i sig en stor prestation men att dessutom göra det i spöregn, snålblåst och kyla ställer det än större krav på tjock pannben hos deltagarna. Precis som 2012 verkar även 2016 bli ett minnesvärt år, i alla fall om vi får tro på prognoserna. Under Vätternrundan 2012 kom 19,055 deltagare till start av 23,248 anmälda. Av dessa 19,055 tog sig 16,805 deltagare sig i mål. Det var alltså 2,250 deltagare som fick avbryta loppet.

Så för att göra livet lite lättare runt Vättern har jag letat och letat efter den perfekta outfiten som både skyddar dig mot regn och stänk från andra cyklister. Nu finns det inga ursäkter längre.

Nu kör vi!

Ursuit® AWS

Ursuit® AWS är en dräktmodell speciellt för jollesegling , paddling och liknande aktiviteter som görs i sittande ställning. En enkel dräkt där onödiga detaljer har utelämnats, med koncentration på det väsentligaste: att vara bekväm och hålla dig torr.

Denna dräkt är också väldigt aero

Ursuit® AWS
Pris: 6.695kr (rea)
Perfekt dräkt som både håller dig torr samtidigt som den andas och ventilerar ut fukt inifrån. Dräkten är speciellt anpassad för sittande aktiviteter vilket det kommer bli en del av. Denna dräkt är också väldigt aero och passar tillsammans med tempohjälm. Damstorlekar.

Hansen HES Suit

För dig som vill ha extra skydd mot kemikalier och vatten. HES Suit does the job.

Hansen HES Suit
Pris: Dyr
Robust dräkt som är bekväm att bära och testade under extrema förhållanden där det ofta är blött – kloakerna. Utrustad med lyftkrok och värmande neoprenhuva. Dräkten är dessutom anpassad att användas tillsammans med hjälm – och skyddsmask.

Hansen Sea Artic

För dig som vill ha det bästa.

Sea Artic
Pris: Okänt
Rymlig och varm dräkt för dig som vill ha det där lilla extra. Tillverkad för extrema förhållanden som det ser ut att kunna bli under årets Vätternrunda. Skulle nederbörden tillta extra mycket som en del prognoser säger, alltså runt 22mm så har denna dräkt en riktigt lifesafer – en luftkudde som ser till att du alltid ligger rättvänd i flytläget. Dräkten har även inbyggd mask/visir så du kan lämna dina glasögon hemma. Perfekt dräkt för dig som söker det lilla extra inför årets Vätternrunda.

Minus
– Kommer endast i orange

Budgettips
Fladen Vadarbyxor
Pris: 599kr

Vattentäta byxor av PVC med integrerad stövel. Snabbspännen på ovansidan. Perfekt för årets upplaga av Vätternrundan för dig som kanske bara ska cykla en gång eller inte vill lägga ner en månadslön på att hålla dig torr. Kombineras med en galonjacka för bästa effekt.

Fladen vadarbyxa

Fladen vadarbyxa – budgettips

SKOR
Shimano SD66
Pris: 648kr

På fötterna rekommenderas Shimano’s SD66. En sandal som är enkel att komma i och ur med SPD-infästning på undersidan.

Shimano SD-66

Kombinera gärna Shimano SD66 om ni använder SPD.

Kategori

TEST: Elegant jacka med dolda talanger – Victorinox HIGHLANDER VI JACKET

Nu i semestertider är det många som passar på att uppgradera garderoben med nya plagg och looks. Jag har testat Victorinox Highlander VI jacket. Den urbana jackan som gör sig lika bra till festen som i skogen.

Victorinox kanske är för många mest känt för sina ficknivar, men företaget skapar även riktigt smarta kläder för ett aktivt liv. Den testade jackan Victorinox Highlander VI jacket är ett fint exempel när funktion blandas med design. Jackan som kommer i två färger finns i storlekarna XS-XXL. Det mjuka materialet (sandtvättad bommul 78%) hos jackan gör den riktigt bekväm att bära samtidigt som jackan reglerar temperaturen på ett behagligt sätt. Utöver en mängd fickor på både utsida och insida har jackan flera tekniska funktioner som justerbara armslut i flera fasta lägen, integrerad huva i kragen och kompatibel med plagg med Modular Lining. På insidan sitter det justeringsband för midjan, samt fack för t.ex. din fickkniv. Det finns även en blixtlåsförsedd innerficka på den högra sidan. Totalt har jackan tre innerfickor.

Victorinox Highlander VI jacket foto: bang engström

Justerbara armslut i flera fasta lägen

Victorinox Highlander VI jacket foto: bang engström

Inbyggd huva i kragen är bara en av flera tekniska detaljer hos Highlander VI jacket. Bild: Bang Engström

Jackan är ganska ledig i passformen vilket troligtvis har att göra med att den är tänkt att kunna bäras med flera lager under. Skjorta och tröja är alltså inget problem för Victorinox Highlander VI jacket. Efter några dagars användande så började även det något mjuka men styva yttermaterialet bli mer följsamt. Fickorna kändes nu inte lika stela och den något kantiga formen på jackan satt nu ännu bättre än från början.

”Inte bara en stadsjacka”

Victorinox Highlander VI jacket levererar när det kommer till design och konstruktion men hur klarar den sig i skogen? Svaret är – den diggar skog. Utan att överdriva så klarar sig faktiskt jackan helt klart över förväntan. En riktigt bra egenskap hos jackan är att yttermaterialet är ganska så rivsäkert. Speciellt när man man ska passera täta partier med växtlighet. Tack vare designen hos jackan så finns det få saker hos jackan som man kan fastna med. En annan fin egenskap är jackans vikt på 804 gram i storlek medium (uppmätt av mig). Jackans packvolym är också god vilket i storleken blir som ett mjölkpaket på en liter. Överraskande bra för denna typ av jacka. Så Victorinox Highlander VI jacket är inte bara en stadsjacka utan passar även perfekt för upptäckande promenader eller varför inte svampplockning.

Victorinox Highlander VI jacket foto: bang engströmSammanfattning
Victorinox Highlander VI jacket är mer än det ögat kan se. Precis som Victorinox fickknivar har även denna jacka en rad tekniska detaljer som kommer väl till pass oavsett om du ska gå på fest eller plocka bär i skogen. Jackans enkla utseende lurar säkert många men bakom den enkla fasaden ryms en hel värld av möjligheter. Stort plus också för att jackan är kompatibel med MLS vilket innebär att du kan addera en värmande väst om det skulle behövas. Jackans väderskydd är även den helt okej vilket står pall för vind och lättare regn utan att ha membran.

Victorinox Highlander VI jacket
Pris: 2.999 kr
Betyg: 4/5 (Mycket bra)

Plus
– Lätt
– Bra justeringsmöjligheter
– Lättare väderskydd
– Många fickor
– Kompatibel med MLS (Modular liner system)

Minus
– Priset
– Något klumpig krage

 

Kategori
Annons

GhettoBurgare på World meat free day

I morgon är det dags. World meat free day. Ett litet steg i rätt riktigt för oss och vår planet.

För att fira in World meat free day passade jag på att prova en ny röra till mina saftiga quarnburgare samt surdegsbröd som det lilla extra.
Så för att göra det hela enkelt så slängde jag ihop en tallrik till lunch idag. I morgon är det skarpt läge då vi har gäster och vad passar då bättre än min nya GhettoBurgare som är gjorda med quarnburgare från Quarn.

Min nya GhettoBurgare:

– Bröd
– Ketchup
– Quarnburgare
– Rödlök
– Sallad
– Rödkålsröra
– Bröd

Tillbehör:
Grönkåls chips, pommes frites, saltsstekta tomater samt saltgurka.

Nya röran för 4 personer:
3 dl finskuren rödkål
1 viktlöksklyfta / pressad
1 msk hackad persilja
1 msk olivolja
3 ”stora” msk grekisk yougurt / efter efter önskemål om konsistens
Salt och peppar efter behag

Gör såhär:
Skölj och skala det som behövs.

Strimla rödkålen i tunna fina strimlor och lägg i det i en bunke/skål. Pressa i en vitlöksklyfta. Hacka persilja och lägg i bunken. Slå på oljan samt rör ner yougurten och krydda slutligen efter behag. För att inte bli så rinnig så ska röran vara ganska fast, chunky och binda rödhålen.

Lycka till och Happy World meat free day!

 

Kategori

TEST: Uppdaterad klassiker med fit for all koncept – Reebok ZPump Fusion 2.0

I våras lanserade Reebok sin uppdaterade version av Reebok ZPump. Den nya modellen som fått namnet Reebok ZPump Fusion 2.0 innehåller en del nyheter och frågetecken. Jag har testat nya Reebok Z Pump Fusion 2.0.

När den första generationens ZPump lanserade blev skon väl mottagen för dess fina och allsidiga användningsområde. Skon lämpade sig då främst till löpare med ett naturligt löpsteg eller till mångsysslaren som ville ha en löparsko för flera olika träningstyper. Nu i och med nästa generation har en del förbättringar gjorts för att göra skon ännu bättre och mer allsidig – möt nya ZPump Fusion 2.0.

Om vi ställer den första modellen av skon mot den nya 2.0 kommer du känna igen sleevekonstruktionen. Det är ett återkommande mönster vi kan se hos flera tillverkare men här har vi alltså samma lösning som sist vilket fungerar olika bra beroende på vilket material tillverkaren väljer i sin överdel. Konstruktionen innebär nämligen att skon saknar en lös plös. I Reeboks fall är det på håret att det är en nackdel då jag upplever att hälkappan saknar den viktiga flerpen eller ”handtaget” som behövs för att få ner foten. Skon har visserligen en detalj för detta men den fyller tyvärr inte riktigt sin funktion när den mjuka hälkappan ger vika – speciellt om man tänker använda skon utan strumpor. Andra nyheter hos ZPump Fusion 2.0 är en uppdaterad pump-blåsa, Power frame för en mer omslutande passform samt den helt nya sulan i carbonated foam. Den nya sulan ger en fin känsla och respons i löpsteget men kanske en aningens svajig i tajta kurvor. Yttersulan har även den fått sig en ansiktslyfting. Ut åker den tidigare modellens djupa räfflor och in ser vi nu en mer strukturerad mönsterschema som påminner om en fält med kryssade fyrkanter. Skons yttersula har även förstärkts med slitstarkare material på ytor med högt slitage.

Reebok ZPump Fusion 2.0

Nya förfinade Reebok ZPump Fusion 2.0

Men hur är den då att springa med?
– Jo, skon är faktiskt riktigt bekväm även om konstruktionen gör att mina fötter sluttar aningen inåt. Det krävdes ungefär 51 pumptryckningar innan skon satt som handen i handsken. Tyvärr visade det sig att tight passform inte alltid gick hand-i-hand med löpkomfort då foten fixerades lite väl för mycket så att den något höga innersulan med plastaktig kant började tugga på min hålfot. Skavsår kort och gott. I jämförelse mot den tidigare modellen påminner yttersulan lite mer en traditionell löparsko där yttersulan består av flera olika lager och komponenter men med en studsigare känsla.

När det kommer till passform så passar verkligen ZPump Fusion 2.0 bra på min fot även när luftblåsan inte är aktiverad. Ovandelen känns tyvärr något ostadig men man får en väldigt bra ventilation som kompensation. Reebok ZPump Fusion 2.0 har som många andra liknande skor lättvikts öljetter på ovansidan men endast åtta till antalet vilket är aningen för få för att få en bättre passform nertill. Tio eller tolv hade varit önskvärt. Något som däremot ZPump Fusion 2.0 får guldstjärna på är deras förstärkning vid tåboxen. Detta är speciellt bra för livslängden men även ett enklare skydd för dina tår. Sedan ser det ganska bad ass ut också.

REEBOK ZPUMP FUSION 2.0

Ny yttersula hos REEBOK ZPUMP FUSION 2.0

Reebok ZPump Fusion 2.0 har fått förbättringar och löpkänslan har blivit bättre. Jag är däremot något bekymrad över innersulans höga kant vid hålfoten som säkert komma tugga sig vidare hos flera med låg till mellanhög hålfot. Viktmässigt levererar skon och det märker man ute på snabbpassen. Snabba accelerationer är inget problem. Skon vill hänga med även om ovandelen börjar säga ifrån vid snabba kurvtagningar. Reebok ZPump Fusion 2.0 är trots sin konstruktion mer allsidig än vad jag trott, tyvärr går gränsen vid grusvägar vilket är ungefär det den klarar av i terrängväg. Så håll er på grusvägar och asfalt så ska allting gå bra.

Sammanfattning
Nya förbättrade Reebok ZPump Fusion 2.0 är i stort sett en helt ny sko mot den tidigare modellen. Flera nya tekniska lösningar är på plats och den nya yttersulan gör stort avtryck när det kommer till löpkänsla. Skons höga innersula vid hålfoten drar ner betyget då det inte samspelar med skons Power frame och kan ge upphov till skoskav. Skon är annars mycket lätt, följsam och snabb men stabiliteten kunde varit bättre. Köp Reebok ZPump Fusion 2.0 om du söker en allsidig lätt löparsko med allsidig passform.

Reebok ZPump Fusion 2.0
Pris: 1.199kr
Betyg: 3+ (bra)

Plus
– Lätt (272 g)
– Prisvärd
– Fin löpkomfort
– Allsidig passform
– Finns i flera färgalternativ

Minus
– Innersulan
– Få öljetter
– Något ostabil

Detaljer

 • Sömlös Fusion Sleeve Power Frame med kompressionseffekt – smiter åt runt foten och håller Pump-teknologin på plats
 • Pump-teknologi som gör att skon formar sig efter dig och sitter som gjuten på foten
 • Stötdämpande mellansula med mjukt och lätt Carbonated Foam-material
 • Förstärkt med tåligt och greppande CRTek-gummi där sulan utsätts för mest slitage
 • Öljetter i reflexmaterial; reflexdetalj på hälen
 • Stabil och vridstyv mittsektion
Kategori

Med ett ben till jobbet – Cannondale CONTRO 4

En annorlunda skönhet kanske man kan få säga om Cannondale CONTRO 4? Smutta svetsfogar och fint material är bara några av detaljerna som gör Contro 4 unik. Nu kan panga stadsmiljö med äkta Cannondale känsla.

Häromdagen satt jag och spanade på cyklar, som jag tydligen gör lite för ofta. Ni vet, man kan aldrig få för många cyklar n+1, ja ni vet säkert. Nu låg fokus på stadscyklar och i mitt klickande hittade jag denna skönhet.  Cannondale CONTRO 4. En stadscykel med stel Lefty framgaffel tillsammans med en trygg drivlina och Cannondale’s erkänt fina byggkvalité när det kommer till aluminiumramar. Så vad säger ni, bu eller bä?

Cannondale Contro 4 
Pris: 999 EUR

Kategori
Annons

4Fat – Feta fatbike nyheter från White cycles

Nu är det snart dags för norska White bikes att avslöja hur deras kommande generation av fatbikes kommer att se ut. Men innan det officiella släppet i juni har jag fått en försmak på vad som ska komma.

Det norska cykelmärket White har med sina fatbikes frälst många fatbikesugna i landet och inför kommande fatbike säsong kommer White förhoppningsvis inte göra sina fans besvikna. Bland nyheterna från White 4Fat ser vi att modellen Lite, Pro och Interceptor nu även får sällskap av Comp. En ny medlem i Fat-familjen är alltså att vänta men White har även tänkt ett steg längre och släpper även en 24″ version av sin populära fatbike. I övrigt är mycket sig likt när det kommer till formspråket hos 4Fat men med några justeringar gällande geometrin. Ramens bakre delar har blivit justerade och hos PRO-modellen kommer den i år utan White’s kolfiberframgaffel. Istället satsar White på 90mm breda fälgar för PRO och Interceptor samt SRAM komponenter vilket även prydde modellerna i fjol.

När det kommer till 4Fat Lite kommer den uppgraderas med bättre däck men fortfarande från Vee Rubber och fortfarande Snowshoe-modellen. Med lite tur kanske det handlar om XL-modellerna men nya Showshoe ska tydligen ha duo compound istället för single som rådande modell har. Cockpit hos cyklarna kommer också att se annorlunda ut hos kommande modeller.

Den officiella släppet väntas till slutet av juni vilket också är starten för alla förbeställningar om man råkar vara sugen.

White Bikes

Kategori

Knattarnas lopp på lördag när Knatteloppet intar Hammarbybacken i stockholm

Den 11 Juni arrangeras Knatteloppet för fjärde gången i Hammarby Sjöstad. Häng med på heldag med massor av häftiga aktiviteter för alla små och kanske stora vid Hammarbybacken.

Knatteloppet 2016 kommer att bli den största och bästa händelsen i Hammarby Sjöstad på länge. I år har Knatteloppet blivit större och bättre än någonsin, men framför allt är det en dag som barnen förhoppningsvis kommer att minnas länge framöver. Det går fortfarande att anmäla sina små hjältar till Knatteloppet men platserna börjar att ta slut och om vädret är med oss så ses vi kanske där?

Detta händer mer för barnen:

 • Prova på att köra minielbilar
 • Brottas med superhjältar
 • Träffa Anna och Elsa från Frost
 • Utmana Pansar i Duellen
 • Brottas med Stålmannen
 • Massor av andra roliga aktiviteter i företagstälten.

För med information se: KNATTELOPPET 2016

 

Ladda mer innehåll