Två hälsonördar i Kraków

Jag hade inte hört särskilt mycket om Kraków innan jag och kompis bestämde oss för att åka dit. De flesta jag pratade med hade hört att ”åh, det ska vara sååå fint”, men få hade besökt staden. Vi visste redan vilka sevärdheter vi ville se, men när det kom till maten på resande fot hade vi en utmaning: min vännina är nämligen vegan. I Sverige stöter vi sällan på problem när vi går ut och äter, men hur utbudet såg ut i Polen hade vi ingen aning om. Vegan eller inte, jag som älskar hälsosam mat även när jag reser har också höga krav.

SONY DSC

Frankie´s är en juice- & smoothiebar som finns i flera polska städer, i Kraków ligger den centralt på ul. Stolarska 11. Här åt vi frukost nästan varje dag, vi träffade en fantastisk kvinna bakom disken som trollade fram veganska alternativ till oss.

SONY DSC

Efter en enorm acaibowl, grön smoothie och latte på mandelmjölk var matkoman ett faktum!

SONY DSC

Ta med er frukosten till innergården på baksidan om vädret tillåter. Till min förtjusning såg jag faktiskt att många caféer runt om i Kraków inte bara har smoothies och chiapudding på menyn, utan även ofta havre- & mandelmjölk som alternativ till kaffet. Jag är en riktig nörd när det kommer till kaffe, haha!

Pod Norenami är en vegetarisk och vegansk restaurang som ligger i utkanten av Gamla stan, här åt vi en 15 bitars vegansk sushi. Jag var alldeles för trött och hungrig för att orka välja något från den milslånga menyn, mina ögon fastnade på sushi och där var beslutet taget. Vinlistan var inte mycket att hurra för, mitt sällskap uttryckte sig väldigt roligt ”jag hade hellre druckit soja”, haha! Överlag så imponerade varken vinerna eller personalens kunskap om vin på oss – på någon restaurang vi besökte under hela resan.

SONY DSC

Krowarzywa ligger på en tvärgatan till Stora torget. Veganska burgare någon? Galet goda! Jag rekommenderar kikärtsburgaren med glutenfritt bröd och vegan mayo – streetfood i sitt esse.

SONY DSC

Glonojad är en annan vegetarisk/vegansk restaurang belägen på plac Jana Matejki. Maten var väldigt god, men jag skulle definitivt säga att detta är ett lämpligt ställe för lunch, atmosfären var lite för stökig för att middagslugnet skulle infinna sig. Vi valde curry med pumpa och sötpotatis, samt majstortillas med linsröra.

SONY DSC

Mitt tips är att kolla upp restauranger ni vill besöka i förväg, för att undvika att hamna på ”turistställena” runt Stora torget. Stanna till på något av dem för en drink på vägen, absolut, men maten var tyvärr ingen höjdare. Det finns en trevlig takbar mitt på torget med utsikt över staden, där parkerade vi oss under ett parasoll under eftermiddagarna.

Upplevelsen att besöka koncentrationslägrena Auschwitz & Birkenau var fullkomligt hjärtskärande, och inget jag kommer att gå in närmare på här. Jag hoppas att alla som har möjlighet får se och höra det berättas om vad som hände där, och vilka paralleller som kan dras till nutiden. Jag rekommenderar varmt att ordna med en guide inför alla sevärdheterna i Kraków, ofta står informationen på polska och utan någon som kan översätta går man miste om mycket.

SONY DSC

Kategori

Träna utomhus: back to basics

Hur tänker du träna i sommar? Den frågan ställde jag mina klienter innan jag gick på semester. ”Jag ska försöka ta mig till gymmet” svarade 50 %, andra halvan mumlade något om armhävningar på lantstället. Idag är det första juli och jag hoppas såklart att det tränas hemma i stugorna, men min erfarenhet säger mig att det är hög tid för ett peptalk:

Löpning och armhävningar i all ära, men vad hände med att klättra och krypa? Hoppa och ducka? Åla, springa, snurra, balansera, brottas? Använd staden, naturen och varandra som redskap! Lämna stigen, var inte rädd för lite skit under naglarna. Att ta sig fram på ojämna underlag tränar inte bara din kondition, utan även din stabilitet, koordination och balans. Anta utmaningen som det svenska sommarvädret erbjuder.

SONY DSC

Så tänker jag träna i sommar, back to basics! Jag erkänner att lekparken kändes något mindre idag än den gjorde för 15 år sedan, haha. Jag rörde mig kanske inte riktigt lika obehindrat som jag gjorde då, men min enda ursäkt är en lång vinter med mycket tung styrketräning.

Mer information om hur ni kan ta eran utomhusträning till nästa nivå kommer inom kort, jag jobbar på något som jag vet att ni kommer att älska!

Baka clean: mina bästa tips!

När jag bakar blir det gärna stökigt … Ingredienserna hamnar inte bara i degen, utan även på golvet och i magen, haha. Att följa recept är inte heller min starka sida, men resultatet blir ofta lyckat ändå. Igår kväll fick jag ett ryck och fyllde kylen med härliga rawfoodbollar i olika färger. Jag gillar att baka clean – dvs utan socker, gluten och mjölkprodukter. Ingredienserna i dessa skapelser kan ni gärna få, men några mängder kan jag tyvärr inte dela med mig av då jag bara gick på känsla. Jag mixade mandlar, solrosfrön, blötlagda gojibär, dadlar, kokosolja, vaniljpulver och carob. Kokosflingorna färgade jag med spirulina, gurkmeja och hallon.

SONY DSC

Mina bästa tips när det kommer till att baka clean:

Glutenfria mjölsorter beter sig annorlunda än vad vanligt mjöl gör, de absorberar inte lika mycket vätska. Tex mandelmjöl finns i både grovmalda och finmalda varianter, de finmalda drar åt sig mer vätska än de grovmalda. Börja med mindre vätska än recepten föreslår, och se hur smeten formar sig innan du adderar mer.

Degen kommer inte att se ut som den gör vid traditionell bakning, ett riktmärke är att tänka mer kladdig smet än fin deg. Om smeten blir för blöt brukar jag addera krossade linfrön eller fiberhusk, de fungerar som bindemedel och har räddat många av mina experiment.

Jag har blivit expert på att byta ut ingredienser i recept som jag inspireras av för att få lite variation. Basen i de flesta raw recept är någon typ av nötter, det är enkelt att byta nötsorterna mot varandra – vilket är toppen eftersom många är allergiska. Prova också att använda dig av frön istället.

För sötma använder jag mig främst av färska dadlar och eko honung, men även torkad frukt som aprikoser och fikon är gott i bakverken. Nötmjölk kan ersättas med kokosmjölk, kokosvatten, kallt te, kallt kaffe, frukt- eller grönsaksjuice.

Kanel och vanilj i all ära, de är mina absoluta favoriter att smaksätta söta bakverk med. När jag deltog i en workshop om rawfoodmatlagning på Bali lekte vi runt med bla svartpeppar, salt, ingefära, chili, muskot, spiskummin och curry. Resultatet blev fantastiskt!

Lägg till protein: boosta med ett växtbaserat proteinpulver eller prova att blanda i bönor, quinoa och linser. Brownies med svarta bönor är en ny klassiker i det moderna köket som jag älskar.

Och till slut mitt allra bästa tips: diska direkt …

SONY DSC

SONY DSC

Det färdiga resultatet står i kylen och väntar tills klockan slår eftermiddagsfika.

Kategori
Annons

Semestertider

Igår var min första semesterdag – jag inleder starkt med en riktig dunderförkylning, och har åkt hem till Norrland för att kurera mig i en vecka. Förhoppningsvis kommer lite tid med familj och vänner, plus massa god mat och sol att göra susen. En hel vecka utan gymmet blir en nyttig utmaning för en arbetsnarkoman som mig. Planen är att vara ledig så mycket som möjligt i juli, jag har bland annat en weekend i Polen inplanerad med en tjejkompis. Om ni sitter inne på några härliga Krakow-tips är jag idel öra!

SONY DSC

Tänk att det ska vara så svårt att hinna med allt man vill. Mer ledig tid är naturligtvis lika med mer tid för bloggen!

Superfood-frukost en söndagsmorgon

Vad passar bättre en ledig söndag än att bjuda en vän på brunch? Imorse när min kompis Jocke kom över serverade jag den här gröna skapelsen. Den syrliga smoothiens tjocka konsistens gör att den passar bra som ett veganskt alternativ till yoghurt eller kvarg. Mitt granola-recept kan du variera och anpassa i all oändlighet genom att kombinera olika kryddor.

SONY DSC

Grön frukost-smoothie för 2
4 små frysta bananer
1/2 avokado
1/2 mango
1 cm färsk ingefära
1 pressad citron
2 msk Mixed greens

Skiva och frys in bananerna kvällen innan. Mixa alla ingredienser till en tjock, fluffig smoothie precis innan servering.

Kryddig kanelgranola
5 dl blandande nötter & frön, jag använde:
Valnötter
Cashewnötter
Mandlar
Paranötter
Glutenfria havregryn
Kokosflingor

1 dl kokosolja
1/2 kokande vatten
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk vaniljpulver
1 msk gurkmeja
1 nypa salt

Hacka och blanda nötterna. Smält kokosoljan och blanda med kokande vatten, rör ner kryddorna och häll sedan blandningen över nötmixen. Rosta granolan i ugnen ca 30 min på 150 grader. Rör om ofta! Låt svalna innan servering, ca 2 dl är lagom som 1 portion.

Matcha chiapudding
Förbered kvällen innan.
2 dl kokosmjölk
3 msk chiafrön
1 msk matchapulver

Blanda alla ingredienser i en glasburk och ställ i kylen över natten. Servera en klick till din frukost och spara resten som ett energigivande mellanmål.

SONY DSC

Vilket perfekt avslut på veckan! Efter x antal koppar kaffe hade vi pratat igenom allt som hänt sedan sist vi sågs, resten av min söndag blir som vanligt en massa bestyr inför nästa vecka. Hoppas att ni har haft en lika fin helg som jag!

Kategori

Bli en allsidig atlet med Mountain Athletics

I onsdags fick jag sovmorgon till 06, kan ni tänka er att det är en sovmorgon för mig nu för tiden? Den som kände mig på den gamla goda tiden när jag jobbade som servitris och festade hela nätterna hade nog inte känt igen mig idag, haha! Iallafall, jag mötte upp min fantastiska kollega Derya och gick på lanseringsfrukost för att fira det nya konceptet ”Mountain Athletics” med outdoors-märket The North Face och arrangören Jung Relations. Vi möttes upp på Trädgården vid Skanstull, iklädda kollektionen som budats ut till oss dagen innan. Kan tipsa om att skorna (Litewave Ampere) är en riktig hit, som Derya sa – ”det känns som att Askungen har hittat sin glas-sko”, haha!

Medan vi mumsade på glutenfritt knäcke med hummus, kaffe och smoothie (hallon och rosmarin, oväntat gott, denna måste jag försöka återskapa) fick vi en grundlig presentation av upplägget. Det består av ett träningskoncept, en kollektion och en app – ”Mountain Athletics App”. Mountain Athletics är framtaget för att du, oavsett din träningsform, ska kunna komplettera din träning och göra den så allsidig som möjligt. Den gör dig till en bättre atlet, helt enkelt! Jag som genomlidigt två tunga benpass måndag och tisdag (typiskt dålig planering) var lite nervös, men efter uppvärmningen släppte träningsvärken och det var bara att ösa på!

thenorthface2

thenorthface1
Fina Malin och jag, graciösa som få, eller hur var det nu?

thenorthface3
thenorthface4
Länge sen den här gymråttan hade så snabba fötter … Vid tillfälle ska jag skriva ett längre inlägg om hur min träningsresa har sett ut, påminn mig!

thenorthface5
Den här känner mina klienter igen, hatkärlek till bulgariska utfall <3

thenorthface6
Squatjumps är också ett av mina frekventa tortyrredskap, men jäklar vad bra det känns efteråt. Passet var högintensivt med fokus på de stora muskelgrupperna – ben, bål och rumpa fick jobba riktigt hårt. Allt till dunkande house från live DJ, just the way I like it. Stort tack till The North Face och Jung Relations för en fantastiskt trevlig morgon och en massa träningsglädje!

Kategori
Annons

Vilken härlig måndag mina vänner!

IMG_3241

IMG_3226
IMG_3242IMG_3255

Kategori

Matdagboken: Hur äter en PT till vardags?

Jag som alltid säger att planering är nyckeln till framgång fick verkligen smaka på min egen medicin förra veckan, haha! Det började med att min dator kraschade, fortsatte med en filminspelning och slutade med nackspärr. I helgen har jag haft min pappa på besök, han fick följa med mig både till jobbet och ut på middag med mina vänner, så vi har haft en riktigt fin helg. Idag har jag äntligen kommit ikapp med tvätt, matlagning och inte minst bloggen.

SONY DSC

Jag tänkte att en liten matdagbok kunde vara intressant för er. Imorgon börjar min dag med första klienten redan 06.30, därav mina minutiösa förberedelser. Såhär brukar jag lägga upp mina dagar matmässigt:

06.00 Frukost
09.00 Mellanmål
12.00 Lunch
15.00 Mellanmål
18.00 Middag
21.00 Kvällsmål

Tidpunkterna är ungefärliga och varierar såklart i och med hur uppbokad jag är den dagen, beroende på när jag lägger in min egen träning så svänger jag om ordningen. Jag ser till att äta minst var tredje timme, det senaste stora målet lägger jag helst 1-2 timmar innan träningen. Precis innan jag tränar brukar jag dricka en svart kaffe för lite extra energi, under passet dricker jag vatten. Inom en timme efter träningen äter jag ett mål med både protein och kolhydrater.

SONY DSC

Imorgon kommer jag att äta en chiapudding när jag vaknat, på min första rast blir det ägg, spenat och avokado. Min förhoppning är att hinna träna innan lunchen, som i detta fall blir fläskfilé, broccoli och quinoa. Som mellanmål har jag en liten bytta kvarg och en banan, middagen blir ris och vegetariska rödbetsbiffar. Gillar ni den här typen av inlägg? Kommentera gärna om ni har några frågor eller förslag, så hjälps vi åt att skapa intressanta inlägg!

Intervju: Lär känna mig bättre

IMG_3181
Vilket välkomnade jag har fått, tack för alla meddelanden ni skickat på facebook och instagram!
RAWNESS startsida hittar ni just nu en intervju där ni får lära känna mig lite bättre, läs hela intervjun här.

Välkommen till Rawness, hur känns det?
Tusen tack, det känns fantastiskt kul och jag är så peppad!

Vad kan läsarna förvänta sig av din blogg framöver?
Bloggen kommer att handla om hälsa ur ett helhetsperspektiv. Jag kommer att skriva om mitt jobb: vad jag gör, hur jag jobbar och vad det innebär. Min förhoppning är att vi ska kunna prata om allt som rör vårt (väl)mående på bloggen, läsarna får gärna ställa frågor och komma med förslag. Inget är för stort eller litet, och det finns inga dumma frågor. Jag är öppen för allt!

Vad vill du få följarna att känna/göra?
Jag träffar väldigt mycket människor genom mitt jobb, och något de flesta har gemensamt är att de känner sig obekväma i gym-miljön och i sina egna kroppar. Jag vill öppna dörren och sudda ut gränserna, träning är för alla!

……

Annons

Ett sunt förhållande till mat

Att något så enkelt och livsnödvändigt som mat kan vara så svårt? Jag har fått jobba mycket med mig själv när det gäller mina känslor kring vad och hur jag äter. Vad din målsättning än är – muskeltillväxt, viktnedgång eller något helt annat – så är det absolut viktigaste för mig att vi hittar tillbaka till ett hälsosamt ätande. Mat är inte en bestraffning!

Vi tränar inte för att få äta, vi måste äta för att orka träna.

gronlunch
Låt hungern styra hur mycket du äter, inte tallriksstorleken eller vad som serveras. Ät för att tillfredsställa kroppens behov, mat bör inte användas som ett sätt att hantera känslor. Så här kan det se ut när jag äter rester till lunch: torsk, quinoa, surkål, groddar, broccoli, fänkål och avokado.
pumpasoppa
Var närvarande vid måltiderna, lägg undan datorn och telefonen. Upplev maten med alla sinnen – smak, doft, syn och känsel. Dela upplevelsen med någon! Jag äter gärna något värmande till middag efter jobbet, till exempel den här ljuvliga pumpasoppan som jag toppat med parmesan och persilja.
mozzarella
Tänk på att tugga ordentligt, matsmältningen börjar redan i munnen. Enzymer i saliven påbörjar nedbrytningen av maten, vilket underlättar för magen. Utmana dig själv att berika varje måltid med gröna grönsaker, protein, bra fetter och långsamma kolhydrater.
rawfoodtarta
Undvik dieter och förbud, men var gärna nyfiken på olika sätt att förhålla sig till kost. Experimentera i köket och ha roligt! Variation är viktigt, ät mat av regnbågens alla färger. Jag älskar att bjuda på nyttiga rawfood-desserter.

På vilket/vilka sätt kan du hjälpa dig själv att lyckas med din hälsosamma kosthållning?
– Veckohandla, så att allt du behöver redan finns hemma.
– Rensa skåpen och fyll dem med nyttiga basvaror.
– Förbered matlådor, det som finns tillgängligt är det du kommer att äta.

Fyll gärna på min lista med fler idéer i kommentarerna!
Om ni vill se mer av min matlagning kan ni följa mig på instagram och snapchat, jag heter @alexohrlund på båda.

Kategori